Tio saker som du inte visste om språk

När du studerar utomlands så hamnar du för det mesta i en situation där du aktivt eller passivt lär dig ett språk. Här är några saker som du nog inte visste om språkinlärning:

1. Det gör din hjärna starkare

Att lära sig ett språk är som ett träningspass för din hjärna! Den del av din hjärna som styr beslutsfattande, problemlösning och planering stärks av språkinlärning. Att växla mellan två olika språk stärker dessa hjärnfunktioner.

2. Det börjar tidigare än du tror

Forskare tror att barn lär sig vilket språk som helst som de exponeras för regelbundet under sina första fem levnadsår. Varje språk som lärs in under ett barns första fem år lagras i en annan del av hjärnan än de som man lär sig senare. Nyare studier har visat att personer som har "glömt" sitt födelsespråk kommer ihåg det anmärkningsvärt snabbt när de exponeras för det igen.

3. Du kan skapa ett eget språk

Närmare två miljoner människor talar Esperanto. Ett konstgjort språk baserat på romanska, germanska och slaviska språk. Det är regelbundet och strukturerat vilket gör det lätt att lära sig. Filmer och TV-series som Sagan om ringen, Avatar och Game of Thrones innehåller konstruerade språk.

4. Språkinlärning förbättrar din hälsa

Tvåspråkighet förbättrar ditt minne och din kreativitet. Forskare har också visat att de som talar två eller flera språk kan fördröja uppkomsten av sjukdomar som Alzheimers och demens med 4 till 5 år.

5. Ingen vet hur det började

Hur exakt utvecklade vi egentligen förmågan att lära oss språk? Det har funnits många teorier, allt ifrån en tro på att människor är "hårdkodade" för tal till att ord är baserade på funktion eller ljud. Vissa forskare tror att tidiga människor utvecklade språkkunskaper genom att lyssna på djuren runt dem.

6. Språk kan lätt dö ut

Forskning tyder på att ett språk dör var 14: e dag. Många minoritetsspråk finns har bara en handfull inbyggda talare kvar och språket dör ofta med dem. Globaliseringen ökar begäret för ett universellt språk, och att vara flytande i detta språk kan i framtiden bli avgörande för att kunna ta del av alla möjligheter till jobb och utbildning etc.

Alla små språk behöver dock inte dö ut, ibland går det att vända trenden. Den mexikanska dialekten Ayapaneco riskerade att dö ut när de två sista talarna vägrade att prata med varandra efter en fejd. Men sedan samsades de och nu har de öppnat en språkskola som lär ut språket!

7. Det finns många sorters språk

Vi tänker normalt på språk som består av ord i skriftlig eller muntlig form. Men många språk har inte dessa funktioner! Massor av minoritetsspråk har inte en skriftlig form, och teckenspråk består helt enkelt av gester. Khoisan-dialekterna i Afrika innehåller klickljud och Silbero Gomero är ett spanskt visselspråk.

8. Språkinlärning förändrar din hjärnstruktur

Det finns en anledning till varför du har ont i huvudet efter en svår grammatiklektion! Språkinlärning förändrar hur de olika delarna av din hjärna kommunicerar med varandra. Dina synapser och neuroner blir tätare och det leder till mer aktivitet i andra delar av din hjärna.

9. Det är svårt att översätta någonting korrekt

Den som använder Google Translate är välbekant med detta. Enstaka ord går bra men när det kommer till idiom och längre textblock så håller inte maskinöversättningen måttet. Forskare tror att det är nästan omöjligt att översätta någonting helt exakt. Vissa ord har olika kulturella betydelser och olika betydelser i olika sammnhang. Vissa finns helt enkelt inte på andra språk. Till exempel kan den berömda ryska toskaen (тоска) bara översättas grovt till sorg eller melankoli och svenska lagom är ett annat ord som är svårt att översätta ordagrant.

10. Det finns inga gränser för hur många du kan lära dig

Folk som talar många språk brukar kallas polyglotter. Talar du tio eller flera språk så är du en hyperglott. Det finns fall av personer som talar 30 till 50 språk flytande. Hyperglotter hävdar att du kan lära dig så många språk som du vill, bara du ger tid och övning till var och ett.

Så nästa gång du lessnar på komplicerad grammatik och krångligt uttal så får du komma ihåg dessa otroliga fakta om språk och hur flerspråkighet hjälper oss att kommunicera med varandra och skapa en bättre värld.

Du vet väl att det snabbaste sättet att lära sig ett nytt språk är att studera det i landet där det talas. Då exponeras du för språket hela dagarna och får öva på språket både i och utanför klassrummet. Här hittar du rekommenderade språkskolor utomlands.

Mer information

Den här artikeln är baserad på ett blogginlägg från den ryska språkskolan Liden & Denz. Blogginlägget heter 10 Things You (Probably) Didn’t Know About Language Learning och är skrivet av studenten Tilly Hicklin.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar