Ta en bachelor/ kandidatexamen i USA

Ta en bachelor/ kandidatexamen i USA

Vill du ta en längre utbildning på college och universitet i USA så är en Bachelor/kandidatexamen det vanligaste alternativet. Här besvarar vi alla vanliga frågor.

Varför ska man ta en Bachelor i USA?

Hur ansöker man till ett amerikanskt universitet?

Hur lång är en bachelorutbildning i USA?

Vad kostar det att ta en Bachelor's Degree i USA?

Kan man finansiera utbildningen med CSN?

Hur får man pengarna att räcka till hela utbildningen?

Vilken ort och skola ska man välja?

Vi kan hjälpa dig med din utbildning i USA

 

Varför ska man ta en Bachelor i USA?

Om du lockas av att studera på college eller universitet i USA så har du tre huvudsakliga val. Att ta en Bachelor’s Degree, att ta en eller två study abroad-terminer eller att ta en Master’s Degree om du redan har en kandidatexamen.

Några anledningar att ta en Bachelor i USA är att de har många av världens högst rankade och mest kända universitet som kan öppna många dörrar i din framtida karriär. En annan anledning är deras system med Majors och Minors, där du läser ett huvudämne (din major) parallellt med ett eller ett par sidoämnen (minors). På så sätt kan du skapa en unik utbildning där du skaffar dig en gedigen yrkesutbildning inom ditt huvudämne, t.ex. business, samtidigt som du kan fördjupa dig i en hobby och/eller ett kompletterande ämne som t.ex. musik eller IT. Det finns nästan obegränsat med ämnen att välja mellan.

Om du vill jobba i USA så underlättar det att ha en examen från ett amerikanskt universitet. Om du tar en Bachelor i USA har du rätt att stanna kvar och jobba på OPT inom din major i 1 till 3 år (beroende på din utbildning). Om du gör bra ifrån dig så kan sedan din arbetsgivare hjälpa dig att få ett arbetsvisum. Då det annars är svårt att få långtidsvisum till USA så är studier följt av jobb din bästa chans om du vill bo i USA en längre tid.

Många amerikanska universitet kräver att du har tagit en fyraårig kandidatexamen innan du blir behörig till deras Masterprogram. Det får du om du tar din Bachelor i USA, men har du tagit en svensk kandidat kan du behöva komplettera med en magister för att uppfylla antagningskraven till en Master.

Många attraktiva utbildningar som medicine och law ges bara på graduate school i USA, vilket innebär att du först måste ta en Bachelor's Degree inom ett närliggande ämne (t.ex. premed, biologi eller kemi för medicin och kriminologi, psykologi eller samhälllsvetenskap för law).

 

Hur ansöker man till ett amerikanskt universitet?

USA har ingen central ansökan utan du ansöker vanligtvis i ett formulär direkt på skolans hemsida. Det är inte så svårt se bara till att läsa igenom skolans Admission Requirements och skicka med allt de efterfrågar. Detta brukar inkludera dina betyg översatta till engelska, en TOEFL-examen, finansieringsintyg, passkopia etc. Många skolor kräver också ett SAT-test om du ansöker till ett Bachelorprogram. Läs mer i vår artikel om hur man ansöker till universitet utomlands.

 

Hur lång är en bachelorutbildning i USA?

I Europa är en kandidatexamen i regel 3 år (180 ECTS). I USA tar det dock fyra år (minst 120 amerikanska college credits) att ta en Bachelor’s Degree.

Anledningen är att man på amerikanska universitet utöver sin major och minor även läser ett core curriculum med allmänna ämnen som matte och engelska m.m. Detta sker främst under det första året på universitetet och college. Detta år kan därför kännas ganska lätt för en del svenska studenter. På en del amerikanska universitet kan du ha möjlighet att tillgodoräkna en del credits från gymnasiet i Sverige, framförallt om du har gått IB.

 

Vad kostar det att ta en Bachelor's Degree i USA?

Priset varierar en hel del mellan olika skolor. På Community College brukar kursavgifterna ligga på drygt $9000 (ca 75000 kr) per läsår medan de högst rankade universiteten tar kring $50000 (ca 410000 kr) per läsår. Observera att detta enbart är kostnaden för att läsa på universitetet, boende och levnadsomkostnader tillkommer. Publika amerikanska universitet brukar ha en kursavgift på ca $25500 (ca 210 000 kr) per läsår. Ofta går det dock att få dessa priser reducerade med hjälp av stipendier.

Nedan ska vi titta närmare på hur du kan finansiera en kandidatexamen i USA. Se också vår artikel vad kostar det att studera utomlands där vi har med ett räkneexempel från ett prisvärt amerikanskt universitet.

 

Kan man finansiera utbildningen med CSN?

De flesta college och universitet i USA ger dig rätt till studiemedel från CSN. Du har rätt till CSN under 240 studieveckor på högskolenivå så det kan du få under hela din studietid i USA om du inte redan har tagit CSN i mer än två år på högskolenivå tidigare. Detta innebär att du med hjälp av lån och bidrag kan finansiera levnadsomkostnader, resor och försäkring med studiemedel. Om du inte bor och lever för dyrt kan du således klara dig på CSN, men i storstäderna kan du ibland behöva en del extra pengar, framförallt om du bor på campus vilket ofta är dyrare än att skaffa boende off campus.

Du kan även låna en totalsumma på ca 350000 kr för kursavgifter som från den 1 juli 2018 kommer att betalas ut med max 2912 kr per studievecka, dvs ca 100000 kr per läsår och på det sista läsåret kommer det att ta slut. Så CSNs kursavgiftslån räcker till knappt halva kursavgiften på ett publikt amerikanskt universitet. Med andra ord kan du i normala fall inte klara dig enbart på CSN när du tar en Bachelor i USA. Nedan har vi dock några tips för hur du kan få pengarna att räcka längre.

 

Hur får man pengarna att räcka till hela utbildningen?

Det är svårt att klara sig enbart på CSN om man tar en kandidatexamen i USA då kursavgifterna på de flesta skolor är för höga. Här är några bra sätt att sänka den totala kursavgiften:

  • Läs de två första åren på ett Community College och transferera sedan till ett universitet till år 3 av 4. Kostnaden för studier på Community College i USA är vanligtvis mindre än 50% av kostnaden för studier på amerikanska universitet så på så sätt bör CSNs kursavgiftslån täcka hela kursavgiften för tiden på Community College, samt knappt 50% av kursavgifterna på resterande två år (beroende på hur hög kursavgift du har). Vissa Community College som Seattle Central Colleges ger även en del hela Bachelorutbildningar där du kan finansiera hela utbildningen med CSN genom att läsa alla fyra år på colleget.
  • Ansök om stipendier! I USA är det status att vara dyr, så ju bättre rankad en skola är desto högre kursavgifter kommer de att ha. Då skolorna tar in mer pengar än de behöver så har de samtidigt stora möjligheter att ge stipendier. Det är vanligt med stipendier som reducerar kursavgiften. Hawaii Pacific University är våra studenter garanterade ett stipendium på hela $12000 per läsår! Vi kan också erbjuda stora stipendier på ett tiotal universitet och college i USA via vår partner Go Campus. Att få stipendier som täcker hela kursavgiften är svårt men med hjälp av stipendier kan du ha möjlighet att klara dig på CSN. Läs mer om stipendier för utlandsstudier.

Nedan ger vi tips om hur du kan sänka dina levnadsomkostnader och tjäna pengar under din studietid i USA.

 

Vilken ort och skola ska man välja?

Det finns ingen ort eller skola som passar alla. Vår främsta rekommendation är att du väljer en studieort och skola där det inte läser en massa andra svenskar. I dagsläget är en stor andel av svenskarna i USA koncentrerade till ett fåtal skolor. Många gånger rör det sig inte om några märkvärdiga skolor utan mer om attraktiva lägen och skolor som många svenska förmedlare jobbar med. Du kan dock ordna dina studier i USA på egen hand och välja mellan många fler skolor och orter med hjälp av resurserna här på Utlandsstudier.se

Om du investerar i en hel kandidatexamen i USA så gäller det att tänka till ordentligt då denna utbildning kommer att ligga till grund för din framtida karriär. Sätt utbildningen först och fundera på var du kan få bästa möjliga utbildning för pengarna. Om du läser på en skola som har få svenska studenter så får du en mer genuin upplevelse och du har större chans att få amerikanska vänner. Du kommer att sticka ut mer och ha större chans att få stipendier då det är attraktivt för universiteten att ha en bra nationalitetsmix.

Tänk på att populära storstäder som New York, San Francisco och Los Angeles har betydligt högre levnadsomkostnader än mindre kända orter. Om du t.ex. är lockad av San Francisco så kan det vara en god idé att studera i närliggande Oakland istället, det är bara en knapp kvarts resväg bort med bil eller tunnelbana. Här är boende och levnadsomkostnader betydligt lägre än i San Francisco.

Om du planerar att jobba under din studietid i USA bör du välja ett campusuniversitet då visumreglerna i de flesta fall begränsar dig till att jobba på campus. Läs mer om att jobba när du studerar i USA.

 

Vi kan hjälpa dig med din utbildning i USA

Det kan vara ett stort steg att läsa en hel utbildning i USA. Du måste hitta en bra skola, ansöka och planera allting. Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig!

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med skolval och ansökan när du vill ta en bachelor i USA.

Mer information

Du kan söka efter universitet och college i USA i vår skoldatabas och få mer tips i vår artikel om hur du väljer skola utomlands.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar