Behöver jag bra betyg för att studera utomlands?
En fråga som vi får då och då är behöver jag bra betyg för att studera utomlands? Svaret beror på var du vill studera. Här tittar vi närmare på betygskraven för utlandsstudier.
Språkkurser utomlands
Om du vill ta en språkkurs på en språkskola utomlands behöver du vanligtvis inte oroa dig för dina betyg. Språkskolor finns till för att hjälpa utlänningar att lära sig ett språk oavsett deras tidigare utbildning. När du ansöker till en språkskola utomlands behöver du inte skicka in några betyg.
Det enda undantaget är om du vill studera med studentvisum i länder som Japan eller Korea. Då brukar man behöva skicka in sina avgångsbetyg för att visa att man har avslutat gymnasiet. Betygen behöver dock inte vara bra.
Om du tar en språkkurs på ett universitet kan du också behöva skicka med dina gymnasiebetyg på engelska. Men om ditt primära mål är att förbättra dina praktiska språkkunskaper rekommenderar vi oftast att du tar en språkkurs på en privat språkskola istället där klasserna är mindre och det är mer fokus på konversation.
Community college
Community college i USA arbetar med en ”open admission policy” vilket innebär att alla som gått ut gymnasiet eller har motsvarande utbildning kan bli antagna. I Minnesota och Kalifornien behöver du inte ens ha fullföljt gymnasiet så länge du kan visa att du kommer att dra nytta av kursen på Community College. På Seattle Colleges finns ett High School completion plus program som du kan bli antagen till om du har avslutat minst ett år på gymnasiet. På endast två år får du både en amerikansk High School Degree och en Associate Degree!
Universitet utomlands
Om du vill studera på ett universitet utomlands måste du alltid skicka in ditt gymnasiebetyg med din ansökan. Skicka också med utdrag från eventuella universitetsstudier i Sverige. Tänk på att de ska vara översatta till engelska.
Men behöver du bra betyg för att bli antagen? Det beror på vilket universitet och vilket program du ansöker till. För att bli antagen på topprankade universitet som Harvard måste du ha riktigt bra betyg. Populära utbildningar kan också ha höga antagningskrav men det finns många skolor att välja mellan utomlands. Om du inte ansöker till de högsta rankade universiteten är det vanligtvis inte så svårt för svenska studenter att bli antagna till universitet utomlands så länge du har hyfsade betyg. Konkurrensutsatta utbildningar med ett begränsat antal platser som medicin och läkarutbildningar är dock svåra att komma in på nästan överallt.
Vilka betyg är viktigast när jag vill studera utomlands?
Om du ska studera i ett engelsktalande land är det självklart viktigt att du talar bra engelska. Men du behöver inte nödvändigtvis ha bra betyg i engelska eftersom du kan bevisa dina engelska kunskaper genom att ta ett TOEFL- eller IELTS-test istället. Om din engelska inte är tillräckligt bra kan du börja med att ta en förberedande kurs där du studerar engelska på en språkskola. Många college har egna språkskolor där du kan starta dina studier vid behov.
Annars är de viktigaste ämnena de som är relaterade till det du vill studera. Kärnämnen som matematik är ofta viktiga eftersom de är nödvändigt för många majors som t.ex. programmering, ingenjörsutbildningar och ekonomi etc. En del skolor ger sina elever ett grundläggande matteprov vid ankomsten till skolan för att avgöra vilka kurser de kan ta. Detta är särskilt vanligt på Community College.
Om du redan har läst på universitet i Sverige så ska du även skicka med dina universitetsbetyg. De är då ofta viktigare än dina gymnasiebetyg, inte minst om du har tagit en kandidatexamen i Sverige och vill söka till en Master utomlands.
Vilka betyg/poäng krävs för att bli antagen till skolor utomlands?
Detta är en fråga som inte går att svara på av flera olika anledningar:
- Antagningskraven varierar mellan olika skolor, utbildningar och startdatum
- Det finns ingen statistik på vilka svenska betyg som krävs för antagning till utländska skolor.
- Utomlands så baseras antagningen inte bara på betyg utan också på andra faktorer som du kan läsa om nedan, så det är inte alltid högst meritpoäng vinner.
Observera att det bara är jämförelsetalet (max 20) som används vid ansökan till skolor utomlands. Meritpoäng och högskoleprov kan inte tillgodoräknas vid utlandsstudier. Läs mer i vår FAQ-fråga: Räknas meritpoäng in i slutbetyget vid utlandsstudier.
Utländska skolor tittar inte bara på betyg
Dina betyg är inte allt. Även om du har A i alla ämnen så skulle du inte bli antagen till en prestigefylld designskola om du inte kan leverera en bra portfolio. Samtidigt kan en student med medelmåttiga betyg men en riktigt bra portfolio mycket väl bli antagen. För designrelaterade ämnen kräver många skolor att eleverna lämnar in en portfolio med sin ansökan.
Utländska skolor kräver ofta även ett personligt brev/ansökningsuppsats och referensbrev som också påverkar huruvida du blir antagen eller inte. Andra skolor ber om inträdesprov som SAT, ACT och GRE. Läs mer om detta i vår artikel hur man blir antagen till världens bästa universitet.
Var noga med att göra en bra ansökan och skicka in alla dokument som skolan ber om. Att lämna in en ofullständig ansökan är det säkraste sättet att inte bli antagen, oavsett hur dina betyg ser ut. Många skolor låter dig dock komplettera ansökan om något saknas men då måste kompletteringen komma in i tid. Läs mer i vår artikel hur man ansöker till universitet utomlands.
Även om dina betyg inte är så bra så finns det många alternativ tillgängliga för dig om du vill studera utomlands. Fyll i en intresseanmälan om du behöver förslag på passande utbildningar.
Hur översätter jag mina betyg?
Detta är en av de vanligaste frågorna som vi får. Du ansöker med dina svenska betyg översatta till engelska. Ditt gymnasium eller din högskola ska kunna skriva ut dem på engelska åt dig. I annat fall får du vända dig till en översättare. Vi rekommenderar Legalisering.se för översättning, notarisering och apostille av betyg.
Observera att du ska inte själv omvandla dina betyg till studielandets betygssystem. I de fall en sådan omvandling behövs så görs den av skolan eller ansökningsmyndigheten som du söker igenom, alternativt av en tredjepart som de hänvisar till. Om din skola ber dig skicka in dina betyg som procent eller GPA kan du hänvisa dem till den här artikeln där du och de kan läsa på engelska om How to convert Swedish Grades to GPA or Percentage.
Vi har partners som kan hjälpa dig med ansökan och antagningskrav till många skolor utomlands bl.a. alla universitet i Spanien, Storbritannien och Irland. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp med ansökan.
Vad är den svenska motsvarigheten till utländska kurser?
Antagningskrav anges vanligtvis i landets inhemska betygssystem. Dessa är sällan direkt översättbara till det svenska skolsystemet om du inte har gått IB. Det är därför ibland först vid ansökan som du kan få definitivt besked på om du uppfyller kraven eller inte. Större skolor har dock ofta sidor specifikt för internationella studenter där man listar antagningskrav för olika länder. Ofta räcker det att ha gått ut gymnasiet med hyfsade betyg, men om man vill läsa till t.ex. läkare eller ingenjör brukar specifika antagningskrav tillkomma.
Frågor och svar om betyg för utlandsstudier
Som vi skriver på FAQ-sidan tar vi inte längre emot nya betygsfrågor då dessa är väldigt individuella och de mer generella frågorna redan är besvarade i den här artikeln eller i vår FAQ-sektion. Här hittar du alla de vanliga frågorna om betyg och antagningskrav:
- Behöver jag bra betyg för att studera utomlands?
- Vilka betyg är viktigast när jag vill studera utomlands?
- Vilka betyg/poäng krävs för att bli antagen till skolor utomlands?
- Tittar utländska skolor på annat än betygen?
- Hur översätter jag mina betyg?
- Vad är den svenska motsvarigheten till utländska kurser?
- Kan man tillgodoräkna kompletterade betyg vid utlandsstudier?
- Räknas meritpoäng och högskoleprovet vid utlandsstudier?
- Hur omvandlar jag mina betyg till engelska antagningskrav och GPA?
- Var hittar jag engelska kursplaner för att förklara för min utländska skola vad jag har läst i Sverige?
- Vad är en apostille?
- Vad är skillnaden mellan transcripts och examensbevis?
Få hjälp med ansökan till skolor utomlands
Tycker du att det verkar krångligt att ansöka till skolor utomlands? Oroa dig inte, vi och våra partners kan hjälpa dig och bedömma vilka skolor och utbildningar dina betyg räcker till. Vi kan hjälpa dig med skolval och ansökan till ALLA universitet i Storbritannien och Australien, samt många skolor i USA, Kanada, Europa och Östasien.
Fyll i en intresseanmälan och berätta var du vill läsa så hjälper vi dig att studera utomlands!
Mer information
Du kanske också är intresserad av om man kan tillgodoräkna sina utlandsstudier i Sverige samt vad man kan studera utomlands.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.