Så påverkar Brexit dina utlandsstudier

Då har Brexit genomförts till sist och många undrar hur det påverkar utlandsstudier i Storbritannien. Här reder vi ut begreppen och kommer med lugnande besked.

Brexit är nu historia och den här artikeln uppdateras inte mer. För aktuell information om studier i Storbritannien rekommenderar vi våra artiklar:

Den 31 januari 2020 tog Storbritannien till slut steget och lämnade EU. Brexit är nu ett faktum. Nu har den s.k. övergångsperioden inletts där man ska förhandla fram ett avtal för hur samarbetet mellan EU och Storbritannien kommer att se ut framöver. Övergångsperioden varar till och med den 31/12 2020 men vid behov kan den förlängas.

Det är ännu inte klart hur allting kommer att fungera efter övergångsperioden så vi kommer att uppdatera den här artikeln när vi får mer information. Hur det än slutar så kommer du kunna studera i Storbritannien utan problem även framöver. Det kommer att bli lite krångligare än att studera inom EU men absolut inte svårare än att studera i länder som USA eller Australien, snarare tvärtom.

Allt fungerar som vanligt under 2020

Under övergångsperioden fungerar allting likadant som när Storbritannien var med i EU, så ska du studera i Storbritannien under 2020 så behöver du inte oroa dig, det kommer att fungera precis som idag.

  • Det räcker med ett pass för att resa in i Storbritannien, du behöver inget visum för att studera där.
  • EU-kortet gäller och ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som lokalbefolkningen. Du behöver dock fortfarande en utlandsstudieförsäkring för att täcka olycksfall, stöld, ansvar och rättsskydd.
  • Studenter som startar en utbildning på ett universitet i Storbritannien läsåret 2020/2021 är garanterade samma kursavgift som brittiska studenter under hela sitt program. Det innebär att du kan studera gratis på undergraduatenivå i Skottland (ordinarie ansökningsdeadline har dock passerats) och i England betalar du för närvarande £9250 per läsår.
  • Du har rätt till CSN på samma sätt som tidigare och du kommer ha rätt till studiemedel på dessa villkor för hela din utbildning även om den avslutas efter 2020. De som startar en utbildning i år har också rätt till brittiska studielån för kursavgiften om de så föredrar.
  • Under 2020 har du rätt att jobba utan begränsningar i Storbritannien. Precis som tidigare behöver du ett National Insurance Number för att kunna ta emot lön.

Studier i Storbritannien som påbörjas 2021 eller senare

Det är efter övergångsperioden - från den 1/1 2021 som det ser ut nu – som effekterna av Brexit kommer att börja märkas. Exakt hur det kommer att slå beror på ett eventuellt avtal mellan EU och Storbritannien. Om inget annat avtalas gäller följande:

CSN från 13 veckor

Du kommer att kunna få CSN för universitetsstudier och språkkurser även efter Brexit. CSN kommer dock att behandla Storbritannien som ett icke EU-land. Det får följande konsekvenser för dig som påbörjar en utbildning i Storbritannien 2021 eller senare:

  • Minimilängden för CSN höjs till 13 veckor: inom EU kan du få CSN för kurser som är minst 3 veckor långa, men utanför EU är gränsen 13 veckor. Det innebär att du inte längre kommer att kunna få studiemedel för sommarkurser och kortare språkkurser i Storbritannien. så är du intresserad av sådana utbildningar kan det vara värt att titta efter alternativ på Irland som fortfarande är med i EU.
  • Du kan inte få studiemedel för distansutbildningar: vill du studera på distans så har du bara rätt till studiemedel när du läser kurser på universitet inom EU. Många svenska studenter har läst distansutbildningar från brittiska universitet då de har det största utbudet av sådana utbildningar i Europa. Möjligheten att göra detta med CSN kommer dock att försvinna.
  • Chansen att få CSN för foundationprogram minskar: om du inte uppfyller skolans förkunskapskrav så kan du behöva ta ett s.k. foundation år först. T.ex. om dina betyg är för dåliga eller om du vill läsa ett tekniskt program men inte har läst natur- eller teknikprogrammen på gymnasiet. Foundationprogram klassas som gymnasienivå utanför EU och då finns det en regel som säger att man inte får CSN om samma program kan läsas i Sverige. Läs mer om CSN för foundationkurser i England.
  • Du kan få samma belopp som tidigare med några få undantag: du kommer att ha samma möjligheter att få CSN-bidrag, studielån samt merkostnadslån för utlandsstudier och undervisningsavgift som tidigare så för de flesta studenter blir det ingen skillnad. Du som redan har arbetat och är van vid en högre inkomst kan dock inte få s.k. tilläggslån för studier utanför EU och möjligheten till det högre bidraget går också förlorat. Läs mer om vilka belopp du kan få på vår sida om studiemedel för utlandsstudier.

I dagsläget kan EU-medborgare också få studielån från Storbritannien om du så föredrar, en möjlighet som kommer att upphöra för studenter som påbörjar sin utbildnign efter övergångsperioden. Du kan läsa mer på CSNs Brexitsidor.

Rätten till brittiska studentlån upphör

EU-studenter har tidigare kunnat låna till kursavgiften i England från Student Finance England. Denna rätt upphör från och med läsåret 2021/2022. Tidigare har man fått välja mellan CSN och brittiska studielån för kursavgiften, men man har inte kunnat få båda.

EU-kortet upphör att gälla

Sjukvård kommer att bli dyrare i Storbritannien då EU-kortet inte alltid kommer att gälla så då blir det ännu viktigare att teckna en bra studentförsäkring.

Studenter som ansöker om studentvisum till Storbritannien för studier som överskrider 6 månader kommer att få betala en Health Surcharge på £470/år eller £235 per halvår. Om du inte jobbar i Storbritannien och har ett EU-kort har du dock möjlighet att ansöka om återbetalning av denna avgift enligt gov.uk.

Om du är skriven i Storbritannien så kan din rätt till svensk sjukvård begränsas efter Brexit. Läs mer här.

Kursavgifterna på universiteten går upp

Brittiska universitet har i dagsläget en s.k. home fee som är kursavgiften (£9250/läsår) man tar ut av brittiska medborgare och EU-studenter. Sedan har man en högre kursavgift för internationella studenter. I Skottland kan EU-studenter precis som skottarna i dagsläget studera helt gratis genom att få sin kursavgift betalt av Student Awards Agency for Scotland. Studenter som påbörjar en utbildning under läsåret 2020/2021 är garanterade kursavgifter enligt nuvarande system under hela sin utbildningstid.

Från och med höstterminen 2021 kommer EU-studenter att få samma fees som internationella studenter vilket innebär en prisökning på de flesta skolor, inte minst de högrankade universiteten. EU-studenter är dock viktiga för de brittiska universiteten så en del universitet kommer att erbjuda stora stipender till EU-studenter för att hålla kursavgifterna på ungefär samma nivå som nu, däribland De Montfort University och University of Cumbria dit vi kan hjälpa dig. På de högst rankade universiteten som Oxford och Cambridge är det dock svårt att få stipendium så där kommer det att bli betydligt dyrare än idag. Skottland är inte längre gratis för EU-studenter och på de flesta universitet i Storbritannien klarar du dig inte längre enbart på CSN utan man behöver lite egna pengar för att toppa upp kursavgiften.

Du behöver ansöka om visum om du stannar längre än 6 månader

Efter övergångsperioden (troligtvis från och med 1/1 2021) kommer EU-medborgare att kunna stanna i Storbritannien i sex månader utan visum. Du som redan studerar i Storbritannien kommer att få ansöka om European Temporary Leave to Remain. Genom en enkel onlineansökan och att betala en mindre avgift kan du sedan beviljas rätten att stanna i Storbritannien upp till 36 månader.

Studenter på längre utbildningar som anländer i Storbritannien från och med 2021 kommer att få ansöka om studentvisum. Det kommer med all sannolikhet att vara lätt att få studentvisum i Storbritannien för EU-medborgare.

Oklart om Erasmus och licensyrken

Storbritanniens utträde ur EU kan också minska möjligheten till kostnadsfria universitetsutbyten genom Erasmus+. Under 2020 kommer Storbritannien att delta i Erasmus som tidigare men därefter kommer Erasmus inte att omfatta Storbritannien såvida man inte når ett samarbetsavtal där detta inkluderas.

Om man vill utbilda sig utomlands till licensyrken som läkare, sjuksköterska, psykolog, apotekare och liknande så måste man ansöka om legitimation från Socialstyrelsen. Denna är lättast att få om man är utbildad inom EU. Har man studerat utanför EU så är processen krångligare och mer tidskrävande. Ibland krävs kompletterande utbildning. Om inget annat avtalas kommer Storbritannien att klassas som ett icke EU-land när det gäller licensansökningar från 2021, så om du har en sådan utbildning från Storbritannien rekommenderar vi att du ansöker om din legitimation under 2020.

Jobba 20 timmar per vecka med tillstånd från ditt universitet

Efter övergångsperioden så kommer inte EU-medborgare att kunna jobba obegränsat inom Storbritannien som man kan göra idag. Internationella studenter från icke EU-länder som studerar i Storbritannien på studentvisum har i dagsläget rätt att jobba 20 timmar i veckan under terminerna och heltid på loven. För att få jobba behöver man dock tillstånd av sitt universitet och vissa universitet tillåter bara sina studenter att jobba på campus. Troligtvis kommer samma regler att gälla för EU-studenter framöver. Det kan i sådana fall innebära att studenter som läser en kurs som är kortare än 90 dagar inte har rätt att jobba alls.

Storbritannien har dock nyligen infört ett Two-Year Post-Study Work Visa som låter studenter stanna kvar och arbeta två år efter sin utbildning.

Håll utkik efter uppdateringar

Mycket av det vi har nämnt ovan är inte fastslaget ännu. Vi uppdaterar denna artikel kontinuerligt när vi får mer information.

Oroa dig dock inte för mycket för Brexit. Det kommer inte att vara svårt att studera i Storbritannien efter Brexit. Vi har en partner som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla brittiska universitet. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!

Mer information

Läs mer om att studera i Storbritannien: England, Skottland och Wales.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar