Designutbildning utomlands
Drömmer du om att jobba som designer? Uppnå dina drömmar med en designutbildning utomlands, kanske läsa modedesign i Italien, inredningsdesign i Australien eller grafisk design i USA.
Varför ska man studera design utomlands?
Var kan man studera design utomlands?
Vad kan man läsa för designutbildningar?
Kan jag jobba i Sverige med en utländsk designutbildning?
Hur gör jag för att studera design utomlands?
Varför ska man studera design utomlands?
Design är ett populärt ämne. Vem lockas inte av tanken att arbeta med ett kreativt skapande yrke?
Svenska universitet ger dock främst teoretiska utbildningar så där hittar man vanligtvis inte praktiska designutbildningar. Du som vill jobba som designer är istället hänvisad till mindre privata högskolor som Beckmans, Berghs, HDK, Forsbergs och Konstfack. Dessa skolor håller hög kvalitet men konkurrensen för att bli antagen brukar vara hård. Antalet utbildningar är begränsade och ibland tillkommer även kursavgifter.
Om du inte kommer in på eller hittar din drömutbildning inom design i Sverige så kan det vara värt titta på designutbildningar utomlands. Det kommer vi att göra i den här artikeln.
Var kan man studera design utomlands?
Du kan studera design i nästan hela världen. Italien kallas ofta designens hemland där Milano är designhuvudstaden, inte minst gällande mode. Här finns många designskolor, kända märken och fantastiska designers.
Ett exempel på en italiensk designskola är Istituto Europeo di Design med campus i Milano, Florens, Rom och Turin samt i spanska Barcelona och Madrid. Här ges ett stort utbud av designutbildningar på engelska på både kandidat och Masternivå. När du studerar design i Italien får du dock vara beredd på att lärarna pratar knaglig engelska, inte alltid kommer i tid, att undervisningen ibland sker på kvällstid. Lärarna är ofta duktiga designers men inte alltid lika duktiga och tålmodiga pedagoger, så man bör vara beredd på vad man ger sig in på och jag skulle rekommendera att du börjar med att lära dig en del italienska om du vill studera där.
För dig som inte passar in i den italienska mentaliteten finns det många designutbildningar att välja på i den engelsktalande världen. Här pratar lärarna givetvis perfekt engelska och det brukar vara lite mindre kulturkrockar. I den engelsktalande världen ger även universiteten praktiska designutbildningar så det finns massor med skolor och utbildningar att välja emellan. I Storbritannien hittar du t.ex. De Montfort University och Buckinghamshire New University som har bra designutbildningar. Det finns också många mindre designskolor i dessa länder som t.ex. Collarts i Melbourne, Australien där du kan läsa ämnen som inredningsdesign och modedesign. I USA finns det också gott om designutbildningar på college och universitet.
Vad kan man läsa för designutbildningar?
Utomlands kan du hitta alla designutbildningar du kan tänka dig. Några av de populäraste utbildningarna inom design, konst och andra skapande ämnen:
- Arkitektutbildning
- Fotografiutbildning
- Grafisk design
- Inredningsdesign
- Konstutbildning
- Modedesign
- Modemarknadsföring
- Multimedia
- Produktdesign
- Skodesign
- Speldesign
- Textildesign
- UX/UI-design
Det finns dock många fler nischade designutbildningar att välja på, t.ex: skodesign, illustration, spatial design, sound design, product design, jewellery design etc. Utbud och utbildningsnamn varierar mellan olika skolor. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att hitta en speciell utbildning.
Är det svårt att bli antagen?
Det finns designskolor på alla nivåer. Vill du studera på världsberömda designskolor som Parsons, FIT, Politecnico eller Royal College of Art så är det tufft att bli antagen. För den här typen av skolor krävs vanligtvis att du redan har en portfolio med verk som du har designat, dvs du kan inte vara nybörjare utan måste redan behärska grundläggande design och kunna uppvisa att du har talang. Det innebär både ett kreativitet och de hantverkskunskaper som krävs för att kunna förverkliga dina designidéer. Din portfolio väger vanligtvis tyngre än dina betyg vid antagningen till den här typen av skolor, men du måste vanligtvis ha gått ut gymnasiet med högskolebehörighet.
Om du inte har en portfolio eller saknar de förkunskaper som krävs för de namnkunniga designskolorna så kan du t.ex. läsa en diplomkurs i Australien eller ett foundation år inom design i England där du får de förkunskaper du behöver och kan ta fram en egen portfolio. På amerikanska college krävs vanligtvis inga förkunskaper inom design om du vill läsa en utbildning på undergraduatenivå. Där kan du dessutom kombinera designstudierna med andra ämnen genom major/minor-systemet. Kommer du direkt från gymnasiet kan amerikanska Community College vara ett bra alternativ då det är lätt att komma in, CSN täcker hela kursavgiften och de brukar vara bra på praktiska ämnen.
Kan jag jobba i Sverige med en utländsk designutbildning?
Ja, det är inga problem att jobba i Sverige med en utländsk designutbildning. Design är inget licensyrke så det krävs ingen legitimation för att jobba som designer i Sverige. Betygen är ofta inte heller så viktiga. Vill du jobba som designer så är det återigen din portfolio som är avgörande, dvs vad du faktiskt kan designa rent praktiskt.
Om du har tagit en kandidatexamen inom design utomlands finns också möjligheten att studera vidare och ta en Master i Sverige om du uppfyller antagningskraven. I sådana fall kan du behöva validera din utländska utbildning hos UHR. Läs mer om det i vår artikel om att tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige.
Hur gör jag för att studera design utomlands?
Behöver du hjälp att hitta rätt designskola och ansöka till en designutbildning som passar dina önskemål och din förkunskapsnivå? Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig med ansökan till alla skolor i Storbritannien och Australien samt många skolor i USA, inom EU och i Östasien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp. Då får du samtidigt vår utlandsstudiehandbok samt CSN-support från oss.
Mer information
Här hittar du en förteckning över populära designskolor utomlands.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.