Lär dig koreanska och hangul

På senare år har intresset för Korea vuxit lavinartat. Många är intresserade av koreansk musik, teknik, drama och mat. Här tittar vi närmare på hur du lär dig det koreanska språket.

Study in South Korea: Everything you need to know

Korea Exchange
Webbinarium:  2024-04-25 16:00

Dreaming of Studying Abroad in South Korea? Get ready to embark on an unforgettable educational journey filled with rich culture, dynamic cities, and top-notch universities. Our exclusive webinar, “Study Abroad in South Korea: All You Need to Know,” is your gateway to making this dream a reality.

Anmäl dig här


Koreanska (eller Kugo som det kallas i Korea) är modersmål Syd- och Nordkorea samt för den koreanska etniciteten som bor i nordöstra Kina. Det talas av över 80 miljoner människor. Att lära sig koreanska kan ge dig en fördel inom affärsvärlden, hjälpa dig att förstå K-pop och K-drama på djupet, och ge dig en möjlighet att kommunicera med och lära känna människor från en annan kultur. Om du vill bo i Korea och/eller verkligen sätta dig in i den koreanska kulturen så bör du börja med att lära dig språket. I den här artikeln kommer vi att förklara hur språket är uppbyggt och ge dig tips på hur du lär dig koreanska effektivt.

Det koreanska språkets uppbyggnad

Hangul: Det koreanska skriftspråket

Hur man lär sig koreanska på egen hand

Studera koreanska i Korea

 

Det koreanska språkets uppbyggnad

Koreanska är ett isolerat språk, vilket betyder att det inte är besläktat med något annat stort språk. Det är dock påverkat av kinesiska, och du kommer att märka att en del av vokabulären har kinesiska rötter. Koreanska har även vissa grammatiska likheter med japanska.

Koreansk grammatik är agglutinerande, vilket innebär att man lägger till ändelser på grundformen av ett ord för att uttrycka olika grammatiska funktioner. Språket har en SOV (subjekt-objekt-verb) ordföljd och använder sig av ämnes- och objektspartiklar för att markera funktionen av substantiv i en mening. Det kan vara en utmaning att vänja sig vid detta, men med tiden blir det mer naturligt.

Vokabulären i koreanska kan vara både enkel och komplex. Det finns många kognater, eller låneord, från engelska, vilket gör det lättare att lära sig vissa ord. Å andra sidan kan den stora mängden kinesiska låneord göra det svårare att minnas en del ord.

 

Hangul: Det koreanska skriftspråket

Hangul är det unika skriftspråket som används för att skriva koreanska. Det uppfanns på 1440-talet av kung Sejong den store och hans forskare för att ersätta det komplicerade klassiska kinesiska skriftspråket som tidigare användes i Korea. Det sägs att Hangul är ett av världens mest logiska alfabet så det är betydligt lättare att lära sig en andra asiatiska skriftspråk

Till skillnad från det kinesiska skriftspråket, som består av tusentals tecken, är hangul ett fonetiskt alfabet med endast 24 grundläggande bokstäver (14 grundkonsonanter och 10 grundvokaler). Dessa bokstäver kombineras för att bilda stavelser, och varje bokstav motsvarar en specifik ljudenhet.

Grundläggande hangul-tecken

De 14 grundkonsonanterna i hangul är ㄱ, ㄴ, ㄷ, ㄹ, ㅁ, ㅂ, ㅅ, ㅇ, ㅈ, ㅊ, ㅋ, ㅌ, ㅍ och ㅎ. Dessa konsonanter kan även modifieras för att skapa ytterligare konsonantljud, till exempel genom att lägga till ytterligare en horisontell eller vertikal linje.

De 10 grundvokalerna är ㅏ, ㅑ, ㅓ, ㅕ, ㅗ, ㅛ, ㅜ, ㅠ, ㅡ och ㅣ. Vissa av dessa vokaler kan kombineras för att bilda sammansatta vokaler, vilket ger ytterligare vokalljud.

Stavelsesblock i hangul

I hangul kombineras bokstäverna till stavelser som ordnas i block. Varje stavelseblock består av minst en konsonant och en vokal. Blocket kan även innehålla en slutkonsonant. Stavelserna är uppbyggda enligt följande mönster:

  1. Initial konsonant (alltid en konsonant)
  2. Medial vokal (alltid en vokal)
  3. Final konsonant (kan vara en konsonant eller ingen alls)

Ett exempel på ett stavelseblock är "한" (han/ett), där "ㅎ" är den initiala konsonanten, "ㅏ" är den mediala vokalen och "ㄴ" är den finala konsonanten.

Lära sig läsa och skriva hangul

För att lära sig läsa och skriva hangul effektivt kan du använda dig av olika resurser som böcker, appar och onlinekurser. Läser du en språkkurser i Korea brukar man gå igenom hangul de första veckorna men det underlättar att ha bekantat sig med det på förhand. Här är några tips på hur du snabbt kan bemästra hangul:

  1. Börja med att lära dig de grundläggande konsonanterna och vokalerna och deras ljudvärden. Träna på att uttala dem korrekt och skriva dem.
  2. Öva på att sätta ihop bokstäverna till stavelser enligt stavelseblockens mönster. Detta hjälper dig att bli bekant med hur konsonanter och vokaler kombineras i det koreanska skriftspråket.
  3. Läs enkla koreanska texter för att öva på att läsa och förstå hangul i sitt sammanhang. Det kan vara nybörjarläroböcker, barnböcker eller enkla nyhetsartiklar. Detta hjälper dig att utveckla snabbhet och noggrannhet i din läsförmåga.
  4. Skriv koreanska ord och meningar för att öva på att sätta ihop hangul-tecken i praktiken. Du kan skriva dagliga journalanteckningar, öva på att kopiera texter eller skapa egna meningar med de ord och grammatikstrukturer du har lärt dig.
  5. Använd dig av teknik för att förbättra din inlärning. Det finns flera appar och webbplatser som är utformade specifikt för att lära ut hangul, och de kan hjälpa dig att förbättra din läs- och skrivförmåga samt uttalsfärdigheter. Några populära appar för att lära sig hangul inkluderar Duolingo, Drops och LingoDeer.
  6. Öva regelbundet och var konsekvent i din inlärning. Att lära sig hangul kräver tid och tålamod, så det är viktigt att du sätter av tid för att öva dagligen. Ju mer du övar, desto snabbare kommer du att bli flytande i att läsa och skriva hangul.

Genom att följa dessa steg och använda dig av olika resurser kan du snabbt bemästra hangul och lägga grunden för att lära dig koreanska. Att kunna läsa och skriva hangul är en viktig del av att bli flytande i koreanska och kommer att ge dig självförtroendet att utforska språket ytterligare.

 

Hur man lär sig koreanska på egen hand

För att lära dig koreanska på egen hand kan du använda dig av en kombination av böcker, appar, online-kurser och språkutbytesprogram. Använd dig av varierande resurser för att hålla dig motiverad och engagerad i inlärningsprocessen. Lyssna på koreansk musik och titta på filmer och serier för att öva på att förstå talad koreanska och för att exponeras för olika dialekter och talstilar.

En annan viktig del av att lära sig koreanska är att öva på att tala språket. Delta i språkutbytesprogram, besök språkcaféer eller hitta en språkpartner online för att regelbundet träna på att kommunicera på koreanska. Detta hjälper dig att bli mer bekväm och flytande i språket.

 

Studera koreanska i Korea

Det snabbaste och mest effektiva sättet att lära sig koreanska är att studera det på plats i Korea. Där kan du fördjupa dig i språket och kulturen, vilket ger dig möjlighet att praktisera koreanska i vardagliga situationer. Lär känna koreaner och andra studenter från hela världen som också lär sig koreanska. Detta nätverk kan vara ovärderligt för att utveckla din språkfärdighet och skapa möjligheter för dig både i Korea och internationellt.

Vill du läsa en universitetsutbildning på koreanska i Korea så brukar det krävas minst nivå tre på det koreanska språktestet Topik, det motsvarar 30-40 veckors språkkurs på ett koreanskt universitet.

Vi kan hjälpa dig gratis med hela ansökningsprocessen till koreanska språkskolor och språkinstitut i Korea. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp. Vill du läsa en längre utbildning med studentvisum så kan vi hjälpa dig till:

För kortare mer flexibla språkkurser på turistvisum eller Working Holiday-visum kan vi hjälpa dig till:

Koreanska är ett fascinerande och unikt språk som erbjuder många möjligheter för dem som behärskar det. Genom att lära dig hangul och studera språkets grammatik och vokabulär, samt öva på att tala och lyssna, kan du bli flytande i koreanska och dra nytta av de kulturella och professionella fördelar det innebär. Oavsett om du lär dig koreanska på egen hand eller genom att studera det i Korea, kommer du att upptäcka en värld av möjligheter som väntar dig.

Mer information

Läs mer i vår artikel studera i Korea samt på sidan om språkresor i Korea.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar