Hur du kommer in på Oxford och Cambridge

Hur du kommer in på Oxford och Cambridge

Lär dig steg för steg hur du lyckas med ansökan till Oxford och Cambridge University. Få tips om kvalifikationer, deadlines, personligt brev och intervjuförberedelser.

1. Kontrollera antagningskraven

2. Håll koll på deadlines

3. Antagningsprov och skriftligt arbete

4. Skapa ditt personliga brev

5. Betydelsen av intervjuerna

6. Antagningsbesked och provresultat

7. Kostnader och finansiering

8. Få hjälp av Oxford International

Oxford och Cambridge, ofta kallade Oxbridge, är två av världens mest prestigefyllda universitet, kända för sina höga akademiska krav och långa traditioner. Antagningen till dessa universitet är extremt konkurrenskraftig och lockar de mest begåvade studenterna från hela världen. För att ha en chans att bli antagen måste du inte bara ha en utmärkt skolgång bakom dig, utan även visa att du klarar av att arbeta hårt i en utmanande miljö.

Om du har riktigt bra betyg så är det dock möjligt. Om du är välorganiserad och följer dessa steg ökar du dina chanser att få en plats på något av dessa anrika universitet.

 

1. Kontrollera antagningskraven

Innan du ansöker är det viktigt att säkerställa att du uppfyller antagningskraven för den kurs du valt, vi har partners som kan hjälpa dig med detta. Både Oxford och Cambridge accepterar en rad internationella kvalifikationer, som till exempel Advanced Placement (USA), Abitur (Tyskland) och WVO (Nederländerna). Kraven varierar beroende på kurs, så det är viktigt att du kontrollerar detaljerna på respektive universitets webbplats (t.ex. Oxfords antagningskrav).

För svenska studenter krävs en Gymnasieexamen / Högskoleförberedande examen med följande betyg för kurser som kräver A*A*A på A-Levels:

2500 poäng med ett genomsnittsbetyg på 19,25 eller högre på antingen Naturvetenskaps- eller Teknikprogrammet, med betyg A i följande ämnen:

  • Gymnasiegemensamma ämnen: Matematik, Fysik och Kemi
  • Programgemensamma ämnen: Matematik 4, samt minst två av följande:
    • Kemi 2 (obligatoriskt om du söker till Kemi)
    • Fysik 2 (obligatoriskt om du söker till Ingenjörsprogrammet)
    • Biologi 2

Ytterligare meritpoäng som erhålls från kurser i Matematik och/eller Moderna språk räknas inte, 20.0 är maxbetyget när du söker till universitet utomlands.

Om ditt modersmål inte är engelska måste du dessutom visa upp ett resultat på minst 7,0 på IELTS eller motsvarande TOEFL-poäng på 100.

För mer detaljerad information om internationella kvalifikationer, besök Oxfords och Cambridges officiella webbplatser.

 

2. Håll koll på deadlines

Deadlines för ansökningar till Oxford och Cambridge är strikta, så du måste ha koll på alla viktiga datum. Din UCAS-ansökan måste skickas in senast den 15 oktober året innan kursstart om du vill starta på hösten. Det är tidigare än andra universitet i England. Dessutom kräver många ämnen att du registrerar dig för ett antagningsprov.

Här är några viktiga registreringsperioder:

  • UCAT (för medicin): Registrera dig mellan 18 juni och 19 september
  • LNAT (för juridik): Registrera dig mellan 1 augusti och 15 september
  • Övriga prov: Registrera dig mellan 15 augusti och 4 oktober

Det är viktigt att du håller dessa deadlines; det finns inga undantag.

 

3. Antagningsprov och skriftligt arbete

Både Oxford och Cambridge använder ytterligare kriterier, som antagningsprov, för att välja ut de bästa kandidaterna. Dessa prov är inte bara till för att testa ämneskunskaper, utan också för att bedöma din förmåga att studera det valda ämnet. De inkluderar bland annat UCAT (medicin), MLAT (moderna språk), LNAT (juridik), MAT (matematik), PAT (fysik) och TSA (tänkarförmåga). På Cambridge finns också ESAT (för ingenjörsvetenskap och naturvetenskap) och TMUA (för datavetenskap och ekonomi).

Dessa prov är utformade för att utvärdera kritiskt tänkande och förmågan att resonera logiskt. Till exempel kan MLAT be kandidater att tolka fraser på ett påhittat språk, medan TSA ofta kräver att du tolkar data från en skriftlig artikel. Övningsprov kan vara mycket användbara för att bekanta sig med formatet.

Proven tas vanligtvis i september eller oktober, läs mer här: https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/guide/admissions-tests

I vissa ämnen behöver du också skicka in skriftliga arbetsprover. Fullständig information om detta finns på Oxfords och Cambridges antagningssidor.

 

4. Skapa ditt personliga brev/motivationsbrev

En av de viktigaste delarna av din ansökan är det personliga brevet eller ansökningsuppsatsen. Detta är din chans att visa din passion för ditt valda ämne och övertyga antagningskommittén om att just du förtjänar en plats på Oxford eller Cambridge.

Ditt personliga brev bör inkludera tre viktiga delar:

  • Varför du vill studera ämnet: Antagningskommittén vill se ett genuint intresse för det valda ämnet. Undvik allmänna uttalanden och fokusera istället på specifika upplevelser eller läsning som har fördjupat ditt intresse för ämnet. Exempelvis kan deltagande i föreläsningar vid ett lokalt universitet eller självständiga forskningsprojekt göra att du sticker ut.
  • Dina fritidsintressen: Som framtida medlem i den akademiska gemenskapen är det viktigt att visa att du deltar i samhället och inte bara tänker på dig själv. Oavsett om det handlar om sport, konst eller debatt, framhäv aktiviteter där du har varit aktivt involverad, inte bara som deltagare utan också som någon som bidrar till gemenskapen.
  • Mognad och ansvar: Oxford och Cambridge söker studenter som kan bidra positivt till universitetslivet. Du kan visa mognad genom ledarroller, volontärarbete eller betydande livserfarenheter stärker du ditt uttalande. Det är avgörande att visa att du är redo för de utmaningar som universitetet innebär, både akademiskt och socialt.

Se till att ditt personliga brev är välstrukturerat, koncist och fritt från fel. Det bör spegla din personlighet och passion för ämnet, samtidigt som det följer UCAS riktlinjer.

 

5. Betydelsen av intervjuerna

Efter att din ansökan, dina provresultat och eventuellt skriftligt arbete har granskats, kommer Oxford och Cambridge att göra en urvalsprocess för intervjuer, som vanligtvis hålls i december. Intervjuproceduren är unik och intensiv, och syftar till att bedöma din potential som student inom ditt valda ämne.

Kandidater intervjuas vanligtvis två eller tre gånger, och internationella sökande intervjuas ofta i sina hemländer. Intervjuerna är en kritisk del av urvalsprocessen och ger handledarna en komplett bild av dina akademiska intressen och förmågor.

Ditt personliga brev kommer också att diskuteras, så se till att det speglar din genuina passion för ämnet och din beredskap för hårda akademiska utmaningar.

 

6. Antagningsbesked och provresultat

Antagningsbesked ges vanligtvis i januari och är ofta villkorade av resultaten i dina slutprov och dina slutbetyg från gymnasiet. För att säkra din plats vid Oxford eller Cambridge måste du bibehålla toppbetyg. Tyvärr är det många studenter som inte klarar av detta, vilket gör det avgörande att du förblir fokuserad på dina studier även efter att du blivit villkorligt antagen.

Antagningsfrekvensen varierar betydligt beroende på ämne. Exempelvis var antagningsfrekvensen för klassiska studier förra året 32%, men för ekonomi och management va den endast 5 %.

 

7. Kostnader och finansiering

Studier vid Oxford eller Cambridge är dyrt efter Brexit. Undervisningsavgifterna varierar från £33 000 till £48 000 per läsår beroende på kurs (dvs ca 440 000 - 640 000 kr/år när detta skrivs sommaren 2024). Från CSN brukar man få ut ca £10 500/läsår i merkostnadslån för kursavgift, så även om du får ett stipendium som minskar kostnaden så kommer du att behöva en hel del egna pengar för att det ska gå runt.

För med information om stipendier se vår stipendieguide.

 

8. Få hjälp från Oxford International Study Centre (OISC)

Vår partner, Oxford International Study Centre (OISC), har lång erfarenhet av att hjälpa studenter genom antagningsprocessen till både Oxford och Cambridge. De erbjuder skräddarsydda tjänster för att hjälpa dig att lyckas:

  • Vägledning med ditt personligt brev: Ditt personliga brev är avgörande, och OISC ser till att det är polerat och övertygande, med personlig handledning av en expert från skolan och slutlig granskning av rektorn.
  • Förberedelse för antagningsprov: OISC:s handledare, varav många är knutna till universitetet, erbjuder expertundervisning med hjälp av ett rikt urval av övnings- och tidigare prov, vilket hjälper dig att förbereda dig inför proven.
  • Intervjuförberedelser: För att glänsa vid intervjun erbjuder OISC provintervjuer med feedback från erfarna handledare, vilket ger dig självförtroendet och färdigheterna att prestera på topp.

Michael, en student i engelsk litteratur på Oxford University, delar sin upplevelse:

Allt som allt var OIS enastående, både min sommarkurs och hjälpen jag fick med universitetsansökan. Den mängd information som gavs var avgörande för att bemästra det brittiska ansökningsformatet. Kort sagt, jag var extremt nöjd med de tjänster som tillhandahölls av OISC.

Om du söker expertvägledning i din ansökan till Oxford eller Cambridge, fyll i en intresseanmälan för att komma i kontakt med specialister som kan hjälpa dig.

Mer information

Du kanske också är intresserad av vår artikel om hur du kommer in på världens bästa universitet.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar