Studentberättelse från Seoul

Funderar du på att studera i Korea? Läs Calles berättelse från hans studietid på Konkuk University i Seoul! Vi kan hjälpa dig med ansökan dit, men nu lämnar vi över ordet till Calle:

Annyeonghaseyo!

Jag och min vän Mohammed sitter på en gräsplätt och blickar ut över Hanfloden som glittrar i solskenet. Den koreanska huvudstaden Seoul visar upp sig från sin vackraste sida och i norr kan man skönja konturerna av bergen. Vi tittar upp när en av våra koreanska vänner slår sig ner i gräset och börjar dela ut maten vi beställt. Det är maj och högsommar med svenska mått mätt och även om tentaperioden vid Konkuk University börjar närma sig finns det ännu tid att njuta. Men hur hamnade vi här egentligen?

Hur hamnade vi här?

Det hela började över en kopp kaffe mellan seminariet på Södertörns Högskola. Jag och min studievän Mohammed diskuterar hur vi skulle kunna utvecklas som lärarstudenter annat än genom att bara gå utbildningen här. Utbytestermin kommer upp som ämnet och vi fastnar direkt. Tänk att få möjligheten att studera i ett annat land och där få möta människor, kulturer, språk och bredda sina synsätt? Resten gick ganska fort och vi bestämmer oss snabbt för att välja bort Europa och USA, om vi nu skulle resa skulle vi göra det ordentligt!

Valet föll på Korea och närmare bestämt Konkuk University i huvudstaden Seoul. Planen var från början att studera lärarkurser som vi sedan kunde tillgodoräkna oss, men mellan ett kursvalssystem på koreanska och bristen på kurser av typen ”Matematikdidaktik för mellanstadieelever i Sverige” blev det något helt annat. Något jag inte ångrar en sekund. Vi läste allt ifrån Koreanska till Shakespeare och kurser om hur vi skulle utbilda koreanska elever i engelska och fick träffa så himla många härliga människor.

Ett av mina bästa minnen är när jag går med i eventet ”See through Korea”, vilket är en rundvandring i Seoul som anordnas av studenter från staden. Värmen, vänligheten och humorn fanns med från starten och flera av personerna fortsatte jag sedan att umgås med under min vistelse. Ett annat minne är när ett gäng studenter på universitetet bestämmer oss för att göra en road-trip till Busan, åtta stycken i en liten van som åkte runt, övernattade på så kallade jimjilbangs (tänk badhus, fast med möjlighet att sova över), besökte allt från klubbar till nationalparker och hade massor av äventyr på vägen.

Varför studera på Konkuk?

Men varför ska du studera på Konkuk? Jag tror att varje person måste våga sig på att ta sig utanför sin egen lilla verklighet för att se hur världen ser ut. Våga dig in i det som stundtals kan vara obekvämt och svårt, men som i gengäld ger dig så mycket mer än vad dina vanliga seminarier skulle ha gett dig. Helt klart kommer du att möta svårigheter, språket, kulturkrockarna och ibland studierna, men det hela uppvägs utan tvekan av allt du får uppleva där.

Om du någonsin tänker på att studera utomlands kan jag med varm hand rekommendera Konkuk University och Seoul, och jag kan garantera att du kommer att komma tillbaka med upplevelser som du aldrig skulle vilja byta bort. Mitt råd är också att våga hänga med koreanerna och inte fastna med de andra utbytesstudenterna. Koreanerna kan verka stängda och försiktiga till en början, men de öppnar snart upp sig och du får följa med i en värld som du annars bara skulle ha sett på håll.

Ta chansen!

När planet lättar från Seouls flygplats är det inte utan lätt känsla av att ha varit med om något som jag aldrig kommer kunna återskapa, något som bara händer en gång. Jag och Mohammed kommer sedemera tillbaka till Södertörn och när vi slår oss ned i bänkarna igen slås vi, liksom många som varit på en resa, att medan vi har förändrats, upptäckt andra och oss själva, har inte mycket förändrats här hemma.

Valet är ditt, men om du någonsin tittat mot horistonen, dragit ett finger över kartan och undrat hur det ser ut utanför kända Sverige är Korea någonting för dig. Ta chansen, ta möjligheten och åk till Konkuk. Jag kan inte säga vad du kommer att uppleva där, men jag kan lova att du aldrig kommer att ångra dig. Staden, människorna och äventyren väntar på dig…

/Carl Burström

Mer information

Vi kan hjälpa dig med ansökan till Konkuk University i Seoul samt andra universitet och språkskolor i Korea. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar