Studera i Asien
Allt fler svenska studenter lockas av studier i Asien. Rimliga kursavgifter, låga levnadsomkostnader och en exotisk studieupplevelse väntar dig som vågar ta steget.
De populäraste studieländerna för svenska studenter har traditionellt sätt varit USA, England och Australien, följt av de stora EU-länderna. På senare år har dock alltfler svenska studenter börjat vända blickarna österut mot Asien. Här lockas man av ungdomskultur, mat, klimat, låga priser och en exotisk studiemiljö.
I Asien kan du läsa språkkurser, Study Abroad-terminer och hela universitetsutbildningar. På universiteten ges de flesta utbildningar för internationella studenter på engelska. Du får dock ut ner av din studietid om du lär dig en del av det lokala språket så att du kan kommunicera bättre.
Vi kan hjälpa dig
Personligen har jag hjälpt svenska studenter att studera i Asien sen 2006. Jag har besökt nästan alla populära studieorter i Asien och jag har rest dit minst en gång om året de senaste tolv åren.
Tillsammans med olika samarbetspartners kan vi hjälpa dig med skolval och ansökan till många skolor i Asien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp.
Här tittar vi närmare på populära studieländer i Asien:
Vad ska jag tänka på om jag vill studera i Asien?
Japan
Japan är ett av de populäraste studieländerna för svenska studenter. Här lockar Anime, Manga, J-pop, mode samt shopping, mat och service i världsklass. Japan är ett fantastiskt land att upptäcka. Man gör det bäst genom att studera japanska på en språkskola, då språket är nyckeln till den fascinerande japanska kulturen. Läser du en kurs på 20 veckor eller längre så kan du ansöka om studentvisum som även ger dig rätt att jobba halvtid med ett arbetstillstånd. Var ute i god tid, man måste ansöka till en skola 5-6 månader innan kursstart för att de ska hinna ordna studentvisum åt dig.
Många av våra språkskolor erbjuder stipendier och rabatter till studenter från Utlandsstudier.se. Generösast är språkskolan Waseda BK som ger ett stipendium på 50% av kurspriset på sina ettårskurser i japanska.
De japanska universiteten tar i stort sett bara emot utbytesstudenter som kommer från deras partneruniversitet, så det kan vara svårt att ordna Study Abroad-terminer på egen hand i Japan och utbudet av utbildningar på engelska är begränsat. Så de flesta börjar med att läsa det japanska språket. Vi kan dock även hjälpa till med universitetsstudier på engelska på Yamanashi Gakuin University.
Läs mer om att studera i Japan och om rekommenderade språkskolor och universitet i Japan.
Korea
I kölvattnet av Japanboomen har Korea blivit alltmer populärt. Här lockar K-pop, koreanska dramer, mat, shopping och mycket mer. Korea var länge Kina och Japans ständiga lillebror men på senare år har man stått starka på egen hand där många koreanska företag som Samsung, LG, Hyundai och Kia har skördat framgångar över världen. På ytan påminner Korea till mångt och mycket om Japan, men skrapar man på ytan så ser man snart ett starkt kinesiskt inflytande och inte minst en unik koreansk kultur.
Att studera i Korea är lite mer flexibelt än i Japan. Här går det snabbare att ansöka om studentvisum och du kan välja mellan språkkurser, study abroad-terminer och hela universitetsutbildningar.
Vi kan hjälpa dig med ansökan till tre högrankade universitet i Korea.
Kina
Kina har genomgått en fantastisk förvandling under de senaste 20 åren. Under större delen av nittonhundratalet var Kina närmast att betrakta som ett U-land men sedan dess har utvecklingen gått fruktansvärt fort och Kina är idag en av världens ledande ekonomier där många har blivit rika snabbt samtidigt som det har lett till enorma klyftor mellan landsbygd och storstäder, gammalt och nytt.
Förvånansvärt få svenskar studerar i Kina. Landet har onekligen sina problem men här finns också oändliga möjligheter och en uråldrig kultur att utforska. Att studera i Kina och lära sig kinesiska kan visa sig vara otroligt värdefullt i framtiden.
Vi kan hjälpa dig med språkstudier och utbytesterminer på universitet och språkskolor i Kina.
Taiwan
Taiwans status som land är omdiskuterat. Kineserna anser att Taiwan är en del av Kina medan Taiwaneserna anser sig vara ett eget land. Nuförtiden är det dock få länder som öppet erkänner Taiwan som ett eget land. Det är dock en ö som är väl värd att utforska. Den långa japanska ockupationen har lämnat tydliga spår på Taiwan där det mesta är lite mer välordnat och mindre kaotiskt än i fastlands-Kina. Samtidigt värnar man om de gamla kinesiska traditionerna och använder t.ex. den äldre versionen av det kinesiska skriftspråket medan man på fastlandet använder en förenklad variant.
I Taiwan kommer du att uppleva fantastisk mat, spännande natur och bra skolor. Här kan du studera mandarinkinesiska eller läsa universitetsprogram på engelska. Här hittar du universitet och språkskolor på Taiwan.
Malaysia
I Malaysia talar man både malay och kinesiska, men många universitet är helt engelskspråkiga. Här är levnadskostnaderna riktigt låga så du kan leva riktigt gott på CSN-pengarna. Många internationella universitet har öppnat campus i Malaysia vilket också har sporrat utvecklingen av de inhemska universiteten.
Du kommer antagligen att studera i storstaden Kuala Lumpur. En av Asiens viktigast business hubs, känd för sina runda ikoniska tvillingtorn. Malaysia erbjuder dock så mycket mer än bara storstad. Här finns även stränder och en fantastisk natur som påminner om grannlandet Thailand.
I Malaysia kan du läsa study abroad-terminer eller hela universitetsutbildningar på engelska. Här hittar du rekommenderade universitet i Malaysia.
Thailand
Thailand är mest känt som en turistdestination, men nuförtiden kan du även hitta riktigt bra universitet här. Studera i en pulserande storstad som Bangkok eller med stranden runt hörnet i Phuket. Du får njuta av en avslappnad livsstil, ett underbart väder och låga levnadsomkostnader som gör att CSN räcker mycket längre än hemma.
Läs study-abroad terminer eller en hel utbildning på engelska. Vår samarbetspartner hjälper dig med allt till utvalda universitet i Thailand.
Vietnam
På senare år har Vietnam blivit ett allt populärare resmål. Ho Chi Minh Staden (fd Saigon) är en världsstad med ca 12 miljoner invånare. Här blandas vietnamesisk kultur med det koloniala arvet och historiens vingslag är påtagliga. Njut av ett varmt klimat och låga priser, men du bör inte vara folkskygg.
Genom vår samarbetspartner kan du läsa 1-2 terminer eller ett GapYear på Vietnams främsta handelshögskola Foreign Trade University. Läs mer om att studera i Vietnam.
Bali, Indonesien
Om det är någon destination som kan matcha Thailand när det gäller fina stränder och att locka resenärer från hela världen så är det Bali i Indonesien. Denna mytomspunna ö har det mesta. Djungler, vulkaner och fantastiska stränder. Det finns också många spännande hinduiska tempel att besöka.
Som student på Bali har du chansen att uppleva och lära känna ön på ett helt annat sätt än turister som bara är där i någon vecka. Precis som i Thailand och Malaysia så är levnadsomkostnaderna riktigt låga här bara du undviker turistfällorna.
Genom vår samarbetspartner kan du läsa 1-2 terminer på Balis främsta universitet, eller bara ta en sommarkurs på 2-4 veckor. Läs mer om att studera på Bali.
Singapore
Stadsstaten Singapore längst ned på den Malaysiska halvön är en populär destination för svenska studenter. Trots sin ringa storlek så lockar Singapore fler svenska studenter än nästan alla andra asiatiska länder förutom Japan. I Singapore möts öst och väst. Engelska är ett av de officiella språken vilket gör att det finns många universitetsutbildningar på engelska. Här hittar du universitet i Singapore. I dagsläget kan vi dock bara hjälpa dig med kinesiska språkkurser där
Vad ska jag tänka på om jag vill studera i Asien?
Att studera i Asien innebär en större kulturkrock än att studera i Europa, USA eller Australien. Här är lite tips om vad du bör tänka på inför dina utlandsstudier:
- Ansök i god tid: när du studerar utanför EU så behöver du studentvisum, det innebär att du behöver lite längre framförhållning med din ansökan. Till Japan behöver man ansöka 5-6 månader innan kursstart för att hinna ordna allt. I de andra länderna går det lite snabbare men ju tidigare du ansöker desto bättre.
- Du kan finansiera din studietid med CSN: de flesta utbildningar på universitet och språkskolor som är 13 veckor eller längre i Asien ger rätt till studiemedel från CSN. Då utbildningarna är billigare än i den engelsktalande världen och levnadsomkostnaderna är låga så kan du ofta klara dig helt på CSN om du inte har för dyra vanor. Reser du till någon av storstäderna i Kina, Korea eller Japan så kan det dock vara bra att ha lite egna pengar då kostnaderna där är lite högre.
- Glöm inte försäkringen: mycket kan hända när man studerar utomlands. Med en bra försäkring kan du sova gott om nätterna. Du kan betala försäkringskostnaden med ett separat lån från CSN. Här hittar du rekommenderade studentförsäkringar för studier i Asien.
- Ha tålamod och var beredd på en kulturkrock: det mesta är annorlunda i Asien, framförallt när du inte bor på charterhotellens skyddade värld. Det kan ta lite tid att lära känna vänner och förstå hur allt fungerar. Försök läsa på om ditt studieland i förväg och få inte panik om det inte är som du har föreställt dig, det är det aldrig. Läs våra tips i artikeln hur du får ut så mycket som möjligt av dina utlandsstudier.
Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha mer hjälp med skolval, ansökan med mera. Då får du också en gratis utlandsstudiehandbok. Lycka till med dina studier i Asien!