Experternas bästa utlandsstudietips

Funderar du på att studera utomlands? Här har vi sammanställt råd och tips om utlandsstudier från olika skolor och experter runt om i världen.

1. Just do it

Seattle Central College har 1500 internationella studenter. Här är deras tips:

Vårt bästa utlandsstudietips är precis som Nikes slogan: Just do it! Att studera utomlands är en unik chans för dig att utvecklas både personligt och akademiskt. Om du funderar på att studera utomlands så är vårt råd att ta chansen! Annars kommer du alltid att undra vad du gick miste om. Våga göra det så kan du vänta dig en fantastisk upplevelse som du kommer att ha med dig i resten av ditt liv!

2. Våga misslyckas och ha kul

Ashville Harrogate är en språkskola för ungdomar i åldrarna 6-18 som vill bättra på sin engelska. Deras bästa utlandsstudietips är:

Ha kul och våga misslyckas! Det är nyckeln till framgång både i livet och när du studerar utomlands. Pröva nya saker och var inte rädd för att misslyckas. Det är så vi lär oss och utvecklas.

Utlandsstudier ska vara kul. Gör det mesta av din studietid och tveka inte att ta upp eventuella problem med din skola eller värdfamilj så att de kan hjälpa dig att lösa dem.

3. Lär dig språk som ett barn

När du studerar utomlands så kommer du att komma i kontakt med ett främmande språk, du kanske till och med är där för att studera språket. Eurocentres är experter på språkinlärning. De ger språkkurser för vuxna studenter i 16 olika länder. Deras tips är:

Lär dig ett språk som ett barn. Barn blir inte generade och de är inte rädda för att göra fel. De kopierar ord de hör och försöker använda dem själva. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel men de fortsätter att pröva. De är nyfikna och pratar med sig själva för att få en chans att pröva sina nya ord. Oroa dig inte för vad du inte kan, acceptera att du inte kan allt och att du kommer att göra misstag som en del av processen när du lär dig något nytt.

4. Maila dig själv kopior på viktiga dokument

Den franska språkskolan LSF Montpellier gav många olika utlandsstudietips. Många nämns av andra skolor men de har ett bra tips som ingen annan har nämnt:

Om du skulle bli av med din telefon eller viktiga papper så är det bra om du har en kopia på dem som du snabbt kan komma åt, så maila dina viktiga dokument till en webbaserad mailadress. Det kan vara bra att scanna eller fota av ditt pass, ditt studentvisum, antagningsbrev, läkarintyg, försäkringsbrev samt viktiga adresser och telefonnummer. Glöm inte att ge dina föräldrar adress och kontaktuppgifter så att de lätt kan nå dig och slipper oroa sig även om din svenska mobil inte skulle fungera utomlands.

5. Prova någonting nytt

International House Sydney ger engelska språkkurser på tre campus i Australien. Deras bästa utlandsstudietips är att prova nya saker.

När du studerar utomlands så är det antagligen ingen som känner dig sedan tidigare. Du behöver inte göra allting precis som du har gjort hemma. Ta chansen att prova någonting nytt och lämna din komfortzon. Försök att umgås med folk från andra länder och kommunicera på det språk som talas i landet där du studerar istället för att bara hänga med andra svenskar. Prova en ny hobby och upptäck nya saker varje dag. Var vänlig och hjälpsam mot folk så kommer de att var det mot dig också.

6. Var aktiv och säg ja!

Liden & Denz är en rysk språkskola. Deras utlandsstudietips bygger vidare på vad andra har sagt ovan. Var aktiv och säg ja!

Att studera utomlands kan vara en överväldigande upplevelse med utmanande studier, en ny skola, ny miljö, nya vänner och hemlängtan. Den bästa taktiken är att kasta dig ut och ta vara på denna unika möjlighet att utforska ett nytt land och en ny kultur. Tacka ja till de möjligheter som ges. Följ med på skolans utflykter, ta en fika med dina nya klasskamrater, ställ frågor och bekanta dig med lokalbefolkningen. Genom att vara aktiv och säga ja istället för nej så kommer du att uppleva så mycket mer och ha betydligt roligare.

7. Ge inte upp!

Jag har studerat utomlands många gånger. Den första gången var jag 18 år när jag åkte ett år som utbytesstudent på high school i USA. Mitt bästa utlandsstudietips är: Ge inte upp!

En sak är säker när du studerar utomlands, det kommer inte att bli som du har tänkt dig. Den första kvällen på ditt studentrum kommer du kanske att ifrågasätta vad du har gett dig in på. Ska jag verkligen bo här i ett år? Själv? Då gäller det att ta det lugnt och inte ge upp.

Den tuffaste tiden är oftast dagarna innan skolan har börjat. Innan man lärt känna folk och har fått rutiner och ett socialt sammanhang. De flesta som studerar utomlands har roligare ju längre de är där. Sitt inte inne på ditt studentrum och chatta med dina kompisar hemma i Sverige. Gå ut och träffa människor, utforska din studieort och lev här och nu!

Många tycker att studietiden utomlands är det bästa de har gjort i sitt liv, men så är det givetvis inte för alla. Om du inte trivs så bra så kan du fundera på vad som fick dig att vilja studera utomlands till att börja med och vad du kan göra för att förbättra din situation. Ta inte den lätta vägen ut och åk hem. Det är genom att stanna kvar och kämpa som du kommer att utvecklas som människa. Även om dina utlandsstudier inte blev precis som du hoppats på så kommer du att åka hem med en fullgjord utbildning, bättre språkkunskaper, nya intryck samt inte minst vänner och minnen för livet. Så ge inte upp!

Fler tips i vår gratis utlandsstudiehandbok

Du hittar mer tips och hjälp att planera dina utlandsstudier i vår utlandsstudiehandbok på 32 sidor. Ladda ned utlandsstudiehandboken gratis här. Då kan du samtidigt få hjälp av oss med skolval och ansökan.

Mer information

Fyll i en intresseanmälan så kan vi hjälpa dig med dina utlandsstudier. Du hittar fler bra utlandsstudietips bland våra artiklar om utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar