Vad ska jag göra med mitt liv?

Vi får många frågor om 'Vad ska jag utbilda mig till?' och 'Hur vet jag vad jag vill göra med mitt liv?' Här tipsar vi om hur du kan hitta rätt, sätta mål och ta beslut om din framtid.

Själv var jag ganska vilsen när jag var ung. Jag visste inte riktigt vad jag ville med livet, skolan eller framtiden. Jag hade inga bestämda mål och var ganska osäker på mig själv, vad jag skulle kunna jobba med framöver och vad jag ville med livet. Känner du igen dig?

Såhär i efterhand hade jag önskat att jag tagit tag i dessa frågor och varit lite mer målmedveten. Då hade jag nog gjort en del andra val i livet och hamnat på rätt spår i ett tidigare skede. Om du befinner dig i samma situation så kan du ha nytta av denna artikel där vi ger tips, tankar och citat om hur du kan ta dig vidare för att hitta din passion, sätta upp mål för vart du är på väg och hitta din mening med livet.

Hitta dina styrkor

Ta hjälp att välja utbildning och yrke

Kan man kombinera passion och karriär?

Sätt mål för att hjälpa dig på vägen

Kan utlandsstudier hjälpa dig att hitta rätt?

Var nyfiken och sluta aldrig utvecklas

 

Hitta dina styrkor

Börja med att analysera vad du är bra på och vad du tycker om att göra. Ta en paus från TVn, datorn och mobilen. Ta en långpromenad eller res bort någon dag och fundera på vad du vill göra i framtiden, hur du vill att ditt liv ska se ut? Skriv ner dina styrkor, intressen och värderingar. Fundera på vilka ämnen i skolan som engagerar dig mest och vilka fritidsaktiviteter som gör dig lycklig.

Det kan hjälpa att prova på olika aktiviteter och ämnen. Delta i klubbar, organisationer och eller jobba extra med något som intresserar dig. Prova på olika hobbyer och konstformer. Genom att aktivt engagera dig i olika områden kommer du att få en bättre förståelse för vad som är meningsfullt och inspirerande för dig.

Svaret kommer sällan på en gång så ge dig tid för reflektion och introspektion. Skriv dagbok, meditera eller använd kreativa metoder för att utforska dina tankar, känslor och önskemål. Genom att bli mer medveten om dig själv och vad som är viktigt för dig kan du få en klarare bild av vad du vill göra i livet. När du väl har börjat tänka aktivt kring detta så kan svaret komma när du minst anar det.

Där dina talanger och världens behov korsar varandra, där ligger din kallelse.

/Aristoteles

 

Ta hjälp att välja utbildning och yrke

När du har identifierat dina styrkor och passioner är det dags att välja en utbildning och/eller ett yrke baserat på detta. Tänk på vilka högskoleutbildningar som skulle kunna passa dina intressen och talanger. Utforska olika yrken och prata med personer som arbetar inom dessa områden. Det kan vara en god idé att göra praktik eller volontärarbete för att få en känsla av hur det är att arbeta inom olika yrken.

Studievägledare, lärare, familj och vänner kan vara ovärderliga resurser när det gäller att få råd och vägledning. De kan hjälpa dig att identifiera dina talanger och intressen och koppla dem till potentiella utbildningar och yrken. Kom dock ihåg att det är viktigt att fatta beslut som känns rätt för dig och inte låta dig styras för mycket av andras åsikter.

Kloka män behöver inga råd. Dårar tar inga råd.

/Benjamin Franklin

 

Kan man kombinera passion och karriär?

Ska man satsa på ett yrke där det är lätt att få jobb, ett yrke som är bra betalt eller något som man är bra på och tycker är roligt? I vår artikel utbildningar som ger jobb hittar du yrken som har goda framtidsutsikter. Det är bra att känna till hur arbetsmarknaden ser ut inom olika yrkesområden, men låt inte det vara det enda som styr dina val. Du ska jobba i närmare 40 år så det är väldigt viktigt att du trivs med ditt yrke. Om du saknar passion och talang för ett jobb så kommer du att vantrivas och då är det svårt att göra en bra karriär oavsett hur efterfrågat yrket är.

Jag lutar mer åt att man ska hitta ett yrke som man är intresserad av, något som man är bra på. Det gör livet betydligt roligare och du har störst chans att bli framgångsrik på något du brinner för. Samtidigt kan man inte helt sticka huvudet i sanden heller. Om du t.ex. vill jobba som sångare/sångerska där arbetsmarknaden är tuff och konkurrensen är hård så kan det vara bra att ställa sig några tuffa frågor. Har jag tillräcklig talang för att det ska vara realistiskt yrkesval? Är jag beredd att jobba tillräckligt hårt för att lyckas? Har jag någon plan B om jag inte kan försörja mig på detta? T.ex. ta ett extrajobb på en restaurang eller kanske utbilda mig till musiklärare?

Du kanske har någon annan passion som kan ge en säkrare inkomst samtidigt som sången kan vara en hobby eller en sidoinkomst. I slutändan handlar det om dina värderingar. Vad är viktigast för dig? Att jobba med det du älskar eller ekonomisk trygghet?

Välj ett arbete du älskar, så behöver du aldrig jobba en dag i ditt liv.

/Konfucius

 

Sätt mål för att hjälpa dig på vägen

När du vet vad du vill jobba med så är det dags att göra en plan. Vilken utbildning behöver du gå? Vad är antagningskraven för den utbildningen, behöver du några speciella kurser eller betyg? Finns det några färdigheter eller erfarenheter som kan hjälpa dig att få jobb och bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden?

Läs på och lista det du behöver göra. Sätt upp olika delmål som du behöver uppnå för att nå hela vägen fram. Mål hjälper oss att fokusera och ger oss en riktning i livet. Sätt upp kort- och långsiktiga mål för din utbildning och karriär. Tänk på vad du vill uppnå inom en viss tidsram och skriv ner konkreta, mätbara och realistiska mål.

Målsättning och planering gäller inte bara för traditionella yrken utan det är ännu viktigare om du vill bli entreprenör och t.ex. jobba som Youtuber/influencer. Driver man sitt eget företag så är det viktigt att lära sig grundläggande företagsekonomi och marknadsföring. I detta exempel bör du också lära dig om film, foto, ljud, ljussättning och videoredigering. Studera andra som är framgångsrika och försök analysera vad det är som de gör bra. Vad är du bra på? Vad behöver du förbättra? Vad kan du skapa för innehåll som andra är intresserade av att följa? Hur kan du utöka din expertis inom detta område? På vilket sätt skiljer du dig från de som redan gör något liknande? Ska man lyckas som entreprenör så måste man vara duktig på att planera och hela tiden sträva efter att förbättra och utveckla sig själv och sitt företag.

När du väl har bestämt dig för vad du vill bör du satsa på det 100% och inte ge upp i första taget. Men livet är ingen spikrak resa. Du kommer att stöta på motgångar och utmaningar. Lär dig av dina misstag och fortsätt inte göra någonting som inte fungerar. Var beredd på att korrigera ditt arbetssätt och dina mål för att hitta en väg till den framtid du vill ha.

Ett mål utan en plan är bara en önskan.

/Antoine de Saint-Exupéry

 

Kan utlandsstudier hjälpa dig att hitta rätt?

Min utlandsstudieerfarenhet

Själv var jag ganska skoltrött när jag gick i gymnasiet, så när det damp ned en broschyr om High School-år i USA i brevlådan så blev jag väldigt lockad att åka. 9 månader senare satt jag på planet till USA. Det blev en fantastisk upplevelse att få leva som en amerikan i ett år och få en helt annan förståelse för hur de tänker och lever. När jag kom hem så hade jag byggt upp mitt självförtroende, läst in matten som jag halkat efter med och blivit flytande på engelska. Men framförallt hade jag fått minnen och vänner för livet.

Några år senare gjorde jag en utbytestermin på ett universitet i London. Då var jag äldre och självständigare och kunde verkligen njuta av livet som student i en riktig världsstad. Det blev också det första steget mot att ändra inriktning på mina studier och mitt framtida yrkesliv.

Fördelar med utlandsstudier

Studier utomlands ger dig inte bara möjlighet att bredda din akademiska erfarenhet, utan också att lära känna nya kulturer, språk och människor. Du får nya perspektiv på ditt liv. När man kommer till ett nytt land där man inte känner någon och har väldigt lite saker med sig så kan det vara lättare att se vad man tycker är viktigt. Hur tillbringar du din tid utomlands? Vad uppskattar du på din studieort? Vad saknar du hemifrån? Utlandsstudierna ger tid till reflektion och man kan växa en hel del av att få klara sig själv i ett främmande land.

En utmärkt möjlighet att upptäcka världen och prova på olika kurser och ämnen är att ta 1-2 terminer som study abroad-student på ett college eller universitet utomlands. Ofta kan man välja kurser helt fritt så du kan t.ex. ta en marknadsföringskurs, en programmeringskurs, en danskurs och en psykologikurs för att se vad du gillar. Prova gärna någon kurs som ligger utanför din huvudsakliga studieinriktning. Detta ger dig möjlighet att prova på ämnen som du kanske inte tidigare har övervägt och kan leda till oväntade upptäckter och intressen.

Men utlandsstudier löser inte alla problem

Utlandsstudier kan dock kräva en viss självständighet och mental styrka så det är inte nödvändigtvis något som passar alla. Om man inte trivs med sitt liv hemma i Sverige så kan en längre utbildning utomlands vara ett bra sätt att få en nystart i livet. Samtidigt så kan man inte fly från sig själv. Du lämnar inte alla dina problem hemma så om du t.ex. mår dåligt psykiskt kan det vara bättre att ta itu med det först på hemmaplan innan du tar steget ut i världen.

Det handlar inte om att resa till en ny plats, utan att lära sig nya sätt att tänka.

/Sanjay Jhingan

 

Var nyfiken och sluta aldrig utvecklas

Det är normalt att dina intressen och mål förändras över tid. Var öppen för nya erfarenheter och lärdomar, och låt din nyfikenhet vägleda dig. Man blir aldrig färdigutbildad, på universitet får man en grund som man själv får bygga vidare på. Har du en passion för ditt yrke och det du gör så rekommenderar jag att du fortsätter att hålla dig uppdaterad, lära dig mer och utvecklas genom livet.

Följ råden i den här artikeln och utforska olika möjligheter för att hitta meningen med ditt liv, välja en utbildning/yrke samt sätta upp mål för att skapa det liv du vill ha. När du vet vad du vill samtidigt som du är nyfiken och öppen för förändring kommer du att vara bättre rustad för att navigera genom livets utmaningar och möjligheter.

Det finns ingenting att vänta på så börja fundera på vad du vill och sätta mål för hur du når dit redan idag. Lycka till!

Jag har ingen speciell talang. Jag är bara passionerat nyfiken.

/Albert Einstein

Mer information

Mer tips hittar du i våra artiklar 6 skäl att studera utomlands och få ut det mesta av dina utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar