Studentvisum till Storbritannien
Vill du studera i Storbritannien (England, Wales, Skottland eller Nordirland)? Då behöver du söka studentvisum för kurser som är längre än 6 månader. Här berättar vi hur du gör.
Steg 1 är att bli antagen till en skola utomlands
ntyga att du kan betala kursavgiften
Vad behöver man för att ansöka om studentvisum?
Behöver jag en försäkring för att få studentvisum till Storbritannien?
När kan jag resa till Storbritannien på studentvisum?
Hur kan jag få mer hjälp med visum och universitetsansökan?
Behöver du ett studentvisum?
Efter Brexit så behöver EU-studenter studentvisum för kurser som är längre än 6 månader. Då har du också rätt att jobba deltid under din studietid. Studentvisum kan sökas av alla som är 16 år eller äldre och kommer till Storbritannien för att studera en längre tid.
Om du ska läsa en kortare utbildning i Storbritannien, t.ex. en språkkurs, så behöver du inte ansöka om studentvisum om utbildningen inte är längre än 6 månader. Du måste dock ha ett pass som är giltigt över hela tiden du ska stanna i Storbritannien och helst 6 månader till. Därutöver kan du bli ombedd at visa bevis på var du ska bo och att du kan försörja dig.
Steg 1 är att bli antagen till en skola utomlands
Du kan inte få ett studentvisum till Storbritannien innan du är antagen till en skola. Så steg ett är att hitta och ansöka till en passande skola. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med skolval och ansökan till universitet, college och språkskolor i Storbritannien.
När du är antagen till ett college eller universitet i Storbritannien så sponsrar skolan din visumansökan genom att ge dig ett CAS, ett dokument som står för Confirmation of Acceptance for Studies. Det har ett unikt referensnummer som du använder i visumansökan. Dokumentet innehåller också information om din utbildning som start- och slutdatum, kurskostnaden, och detaljer om skolan. Dubbelkolla att informationen är korrekt.
Intyga att du kan betala kursavgiften
Du måste kunna intyga att du kan betala din kursavgift för minst ett år. Beloppet du behöver visa upp står på ditt CAS, men vanligtvis måste du bevisa det för skolan redan innan du blir antagen. Du kan få ett finansieringsintyg från CSN som visar hur mycket du kan få i lån och bidrag av dem, men efter Brexit brukar man inte klara sig helt och hållet på CSNs kursavgiftslån när man studerar i Storbritannien så du kan behöva lite egna besparingar också, framförallt om du läser på en högrankad skola eller om du läser ämnen som medicin där kursavgifterna är höga. Egna besparingar bevisar du med hjälp av ett brev från din bank på engelska där de skriver hur mycket pengar du har.
Därutöver måste du kunna klara dina levnadsomkostnader också. Utöver kursavgiftslånet kan du få lån och bidrag för från CSN för levnadsomkostnader men du kommer inte att klara dig på det i London där det är väldigt dyrt att bo nuförtiden, däremot kan du klara dig på billigare orter. EU-medborgare behöver dock inte visa upp något intyg på att de har pengar för levnadsomkostnaderna, så om du inte har så att det räcker kan du försöka jobba ihop resten på plats.
Vad behöver man för att ansöka om studentvisum?
Du kan ansöka om studentvisum till Storbritannien tidigast 6 månader innan kursstart (startdatumet som står på ditt CAS). För EU-medborgare är det ganska lätt att ansöka om studentvisum. De dokument du behöver är:
- Ett giltigt pass med minst sex månaders giltighetstid kvar.
- En CAS-bekräftelse på att du är antagen till en brittisk skola (se ovan).
- Bevis på din engelska språkfärdighet, om det krävs av din kurs eller universitet. Detta görs vanligtvis redan vid ansökan till ditt universitet eller högskola. Du måste bevisa att du har CEFR nivå B2 eller högre.
- Du kan också behöva tillhandahålla ytterligare dokument, såsom finansieringsintyg, tuberkulostest (om du bott i något av dessa länder de senaste 6 månaderna) bevis på tidigare examina, beroende på din kurs och ditt universitet. Studenter under 18 år behöver ett bevis och samtycke från en vårdnadshavare, och studenter som vill studera ämnen som militärteknik kan behöva ett ATAS-certifikat. Läs mer om efterfrågade dokument hos gov.uk
Hur går ansökan till?
För att ansöka gör du på följande sätt:
- Fyll i onlineansökningsformuläret Läs instruktionerna och tryck på Start Now-knappen.
- Betala visumavgiften samt Immigration Health Surcharge (IHS). Se rubriken Hur mycket kostar det nedan.
- Boka en tid på och besök ett visumansökningscenter (VAC) för att ge din biometriska information (fingeravtryck och ett fotografi) och skicka in dina dokument.
- Eller ladda upp dina biometriska data med UK Immigration: ID Check-appen om du har ett biometriskt pass från EU/EES eller Hong Kong. Det är det snabbaste sättet att göra ansökan.
Du får vanligtvis besked om att du har beviljats visum inom tre veckor. Är det brått om kan det finnas möjlighet att betala extra för expresshantering. och du kanske kan betala för snabbare handläggning. Handläggningstiden för ett studentvisum kan variera beroende på ditt ursprungsland och tid på året. Du bör ansöka om ditt visum så tidigt som möjligt för att undvika förseningar.
Hur mycket kostar visumet?
År 2024 är den normala avgiften för studentvisum till Storbritannien £490 (ca 6500 kr). Sedan måste du som sagt även betala en Immigration Health Surcharge (IHS) i samband med visumansökan, men den kan du som EU-medborgare få tillbaka om du inte ska jobba i Storbritannien. Läs mer nedan.
Behöver jag en försäkring för att få studentvisum till Storbritannien?
Du kommer att behöva betala en Immigration Health Surcharge (IHS) som en del av din visumansökan om du ska studera i Storbritannien på ett studentvisum. Denna ger dig tillgång till National Health Service (NHS), det brittiska sjukvårdssystemet, under dina studier. Den nuvarande kostnaden för IHS är £776 (ca 10300 kr) per år, och du måste betala detta i förskott för hela ditt visum. Du kommer dock att få en återbetalning om du nekas visum eller om du drar tillbaka din visumansökan.
Medborgare från Sverige och andra EU-länder som har ett EU-kort (European Health Insurance Card, EHIC) och inte tänker arbeta i Storbritannien kan ansöka om återbetalning av IHS-avgiften efter att deras visum har beviljats. Observera dock att du måste betala för IHS om du planerar att jobba extra medan du studerar i Storbritannien. Läs mer om IHS-återbetalning för studenter från EU och Schweiz.
Utöver IHS, rekommenderar vi att du tecknar en bra utlandsstudieförsäkring för att täcka patientavgifter och medicinska kostnader som inte täcks av IHD, tandvård, sjuk- och hemtransport, samt inte minst icke hälsovårdsrelaterade risker såsom stöld, ansvar, rättsskydd etc. Här hittar du tips och rabatter på rekommenderade utlandsstudieförsäkringar.
När kan jag resa till Storbritannien på studentvisum?
Du kan resa in i Storbritannien på studentvisum upp till en månad innan kursstarten som anges på ditt CAS. Start- och slutdatumet kommer att framgå på ditt visum. Vi rekommenderar att du inte bokar ditt flyg förrän du har beviljats ditt visum, eller att du bokar det närmare inpå kursstart så att du är säker på att du kan få ditt visum i tid och inte bokar flyget någon dag för tidigt.
Vill du stanna i Storbritannien efter att ditt studentvisum går ut måste du ansöka om ett annat visum så att du får det innan ditt nuvarande visum gått ut. Efter att du tagit examen i Storbritannien kan du ansöka om ett tvåårigt post-study work visa som ger dig rätt att stanna och arbeta i Storbritannien i upp till två år.
När du anländer till Storbritannien kommer du att få visa upp ditt pass och studentvisum. Du kan också bli ombedd att visa upp ditt antagningsbesked och uppge adressen där du ska bo.
Hur kan jag få mer hjälp med visum och universitetsansökan?
Även om det är mycket information ovan så är det lätt för svenska studenter (och andra EU-medborgare) att få studentvisum till Storbritannien, ansökan är mest en formalitet.
Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla universitet i Storbritannien. De kan också tipsa dig om en visumagentur vid behov. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!
Observera att de brittiska myndigheterna närsomhelst kan göra ändringar i visumprocessen utan vår vetskap så läs alltid deras instruktioner. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter.
Mer information
Du kanske också är intresserad av vår artikel om att studera i England, Skottland och Wales samt hur man ansöker genom UCAS till Storbritannien.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.