Hur funkar det att studera utomlands? Hur gör man?
jag har hört om utbytesprogram men det ser ut att vara väldigt komplex att få information om vilka länder är tillgängliga att studera på och andra utbytesprogram, sen vet jag inte heller hur det funkar med att ta hand om processen i egen hand. jag har redan läst i studera.nu och förstår fortfarande ingenting. jag tolkade det som att man i första hand behövde kontakta andra högskolor/universitet för att kunna studera utomlands, iallafall i erasmus, men själva det är väldigt begränsad till de typiska länderna (tyskland, storbritannien, frankrike, spanien). hur funkar poängsystemet utomlands, går vi alla utifrån GPA eller är det enskilt? hur och var räknar man ut det.jag tänkte specifikt länder såsom nederländerna, schweiz,finland och ungern.Frågat av: Sarah, 22 days, 21 hours, and 29 minutes ago
Svar:
Betygssystemen skiljer sig mellan olika länder, eventuell betygsomvandling brukar göras av skolan du ansöker till, deras ansökningsmyndighet eller tredje part som de hänvisar till.
Du kan studera utomlands över nästan hela världen. De flesta program ansöker man till på egen hand. Du kan läsa:
- Språkkurser på språkskolor utomlands i många olika språk och länder. Det är den mest flexibla formen av utlandsstudier där du kan läsa alltifrån någon vecka upp till något år.
- YH-utbildningar utomlands där du t.ex. kan ta korta crasch courses inom webb i Nederländerna och många andra länder
- En kandidatexamen/Bachelor's Degree på 3-4 år på college och universitet utomlands, om du vill läsa en hel utbildning.
- En Master's Degree på 1-2 år utomlands om du redan har en kandidatexamen
- Study Abroad-terminer läs fristående kurser i 1-2 terminer på ett universitet utomlands
Alternativ 1-4 ovan involverar inte Erasmus eller svenska universitet. Alternativ 5 kan du antingen ordna på egen hand eller via ett svenskt universitet. Fördelen med den sistnämnda lösningen är att det brukar vara gratis (åtminstone inom EU) och att du är garanterad att kunna tillgodoräkna study abroad-terminerna inom din svenska utbildning. Nackdelen är att du ofta inte vet vilka alternativ som erbjuds förrän du är inskriven på utbildningen och kommit fram till dina möjliga utlandsterminer.
Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med dina utlandsstudier.
Läs mer:
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2024-09-17 15:44:34
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.