Hur skiljer sig utbytesstudier mellan olika länder?
Hej!
Mitt namn är Karolina och jag studerar statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet. Jag håller just nu på med ett projektarbete om utbytesstudier eftersom det är något jag tycker är otroligt viktigt för statsvetarstudenter att delta i under sina studier.
Jag håller just nu på att skriva en omvärldsbevakning där jag skall jämföra hur utbytesstudier skiljer sig åt mellan olika länder, men finner det svårt att hitta material. Skulle ni kunna hjälpa mig i rätt riktning?
Tack på förhand,
Karolina
Frågat av: Karolina, 3 years ago
Svar:
Hej Karolina,
Det beror på vilka frågeställningar du har. Det finns säkert andra vetenskapliga studier där man gjort liknande jämförelser. Om det är statistik du är ute efter så är det CSN och SCB som gäller samt motsvarande myndigheter i andra länder. Är det universitetsrankingar du är ute efter så får du titta på sidor som Times Higher Education och QS World University Rankings.
Studier inom och utanför EU
Den största skillnaden mellan studier i olika länder beror på om landet man ska studera i ligger inom eller utanför EU/Schengen. Här tar vi en snabbtitt på olika skillnader:
- Utbildningens längd: Inom Europa (undantaget Skottland) är en kandidatexamen/Bachelor's Degree tre år, medan motsvarande utbildning i Nordamerika och Asien vanligtvis är fyra år.
- Tillgodoräkna utbildningen i Sverige: examina som tagits från erkända universitet är generellt sett jämställda, så du kan få jobb eller söka till en Master om du tagit en Bachelor of Business utomlands vare sig den är från USA, Australien, England eller något annat land. Utbildningarna inom Europa är dock lättare att jämföra och likställa då man under Bolognaprocessen har infört standarder såsom ECTS för att kunna jämföra examina från olika länder. Om en student vill läsa till ett licensyrke såsom läkare, sjuksköterska, apotekare, psykolog etc är det därför lättare att få licens i Sverige om man har utbildat sig inom EU. Läs mer om detta hos Socialstyrelsen samt i vår artikel kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige.
- CSN: inom EU kan man få CSN på de flesta utbildningar som är minst 3 veckor långa, utanför EU är gränsen 13 veckor. Man kan inte få studiemedel för onlineutbildningar utanför EU och tilläggslån för studenter som arbetat innan studierna ges bara inom EU. Läs mer om CSN för utlandsstudier.
- Visum: inom EU krävs inget visum för utlandsstudier, men för längre studieperioder bör man registrera sig hos lokala myndigheter. Utanför EU måste man nästan alltid ansöka om studentvisum.
- Kursavgifter: inom EU kan man vanligtvis läsa gratis om man åker på ett utbytesprogram via sitt universitet. Utanför EU tillkommer ofta en kursavgift. Om man ordnar utlandsstudierna på egen hand är det nästan alltid kursavgifter men de är vanligtvis högre utanför EU.
- Jobba som student utomlands: inom EU kan man arbeta obegränsat. Utanför EU behöver man ett arbetstillstånd. I länder som Kanada, Australien och Japan kan man jobba halvtid på studentvisum, men i USA är det mer restriktivt där man bara får jobba på campus från och med termin 2. Läs mer om att jobba som student utomlands.
- Student och sjukförsäkring: som student är det väldigt viktigt att ha en bra utlandsstudieförsäkring. Åker man på ett universitetsutbyte så täcks man ofta av Kammarkollegiets försäkring, men om man ordnar utlandsstudierna på egen hand eller åker till ett universitet där det saknas direktavtal så måste man skaffa en egen utlandsstudieförsäkring. Detta är billigare inom EU då man har ett visst grundskydd via EU-kortet. Läs mer om utlandsstudieförsäkringar.
Mer hjälp
Du hittar fakta, skolor och artiklar om olika studieländer i vår internationella skoldatabas.
Studenter som vill ha hjälp att ordna sina utlandsstudier på egen hand fyller i vår intresseanmälan för att få hjälp.
Om du har någon uppföljningsfråga för ditt projektarbete kan du ställa det direkt i vårt kontaktformulär.
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-05-18 19:01:10
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar