J1 eller F1 visum?

Hej!

Jag åkte på en utbytestermin genom min högskola till ett universitet i USA förra hösten på ett J1 visum. 
Saken är nu den att jag så gärna vill spela fotboll i NCAA och enligt Universitetet i USA så går inte det på ett J1 visum utan det ska istället vara ett F1 visum. Kan jag på något sätt istället skaffa ett F1 visum fast jag gör ett utbyte? För som jag förstår så ska utbytesstudenter ha J1? Eller spelar det någon roll? Jag har frågat så många, till och med NCAA utan något svar så håller tummarna på att ni kan hjälpa mig. 

Tack på förhand, 

Vilma 

Frågat av: Vilma, 7 months ago


Svar:

Jag har ingen personlig erfarenhet av hur detta byte går till och jag har mestadels jobbat med F1-visum. För att ansöka om ett F1-visum måste du få ett I-20 dokument av din skola. I samband med ansökan måste du själv kunna visa upp att du har tillräckligt med pengar för att betala för kursavgifter och levnadsomkostnader. Detta gör du med hjälp av bankkontoutdrag och utbetalningsbesked från CSN. Hur mycket pengar du måste kunna visa upp kan du se på ditt I-20 under punkt 7 eller fråga din skola om. Hur du sedan betalar för kostnaderna i praktiken spelar ingen roll men till skillnad mot ett J1-visum som är ett sponsrat visum så måste man kunna visa upp egen finansiering när man ansöker om F1-visum.

Så steg 1 är att fråga din skola om de kan utfärda ett I-20 dokument åt dig. Om de kan det så kan du ansöka om ett F1-visum på två olika sätt:

  • Antingen genom att göra en nyansökan via amerikanska ambassaden hemma i Sverige (du måste då befinna dig på plats i Sverige för din visumintervju). Läs mer om hur man ansöker om F1-studentvisum till USA.
  • Om du redan befinner dig i USA så ska du kunna ansöka om visumbyte via I-539 efter att du har fått ditt I-20. Denna process ska dock ta lång tid så det går antagligen snabbare att göra ansökan i Sverige.

Observera att jag som sagt inte har någon personlig erfarenhet av denna process. De amerikanska visumreglerna är snåriga och den amerikanska ambassaden avråder oss från att ge detaljerade råd angående visumprocessen. Ovanstående text är baserad på vad jag kunnat läsa mig till men jag kan inte ge några som helst garantier.

Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-02-01 14:35:32 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Populära skolor