Studentvisum vid High school?

Hej, jag har tänkt att göra ett utbytesår i USA och gå High school. Jag har tänk åka hösten 2018 och har hunnit fylla 18 år den 28 Februari, det innebär att jag kommer att vara 18 och nästan 6 månader gammal, kan det innebära att det blir avslag på mitt visum? Eller är det inga problem för studentvisum när man studerar på High school

Frågat av: Joel, 3 years ago


Svar:

När man åker på ett utbytesår på High School i USA så ansöker man i regel om ett amerikanskt J-1 visum om man bor i värdfamilj. För att kunna ansöka om detta visum för High School-studier ska man uppfylla följande kriterier:

  1. När utbytesprogrammet startar ska man vara minst 15 år och som mest 18 år och 6 månader gammal
  2. Man ska inte ha gått i skolan i mer än 11 år (dvs 9 årig grundskola plus max två år på gymnasiet, förskola räknas inte)
  3. Man får inte ha studerat i USA tidigare på ett J-1 eller F-1 visum

Din fråga gäller punkt ett ovan. Som jag tolkar det är det en stupstock, dvs om du är över 18,5 år när programmet startar så kan du inte få ett J-1 visum men är du yngre så har du rätt att söka om visumet och då ska du ha lika stor chans att få visumet som en yngre student. Det är sällan något problem för svenska studenter. Då du är född i slutet av februari är det fritt fram såvida ditt program startar innan den 28 augusti, vilket de brukar göra. Jag åkte själv på ett High School-år i USA när jag var 18 år och några månader. Det var inga problem. Du kommer garanterat att få kul, men var beredd på att det aldrig blir som man har tänkt sig i förväg. Hoppas du får ett riktigt bra High School-år!

Läs mer om hur visumansökan går till hos den amerikanska ambassaden. Du kan också läsa våra tips inför visaintervjun under punkt 7 i vår artikel om F-1 studentvisum till USA. Intervjutipsen är relevanta även om denna artikel handlar om en annan typ av visum.

Så vad ska man göra om man är över 18,5 år när ens High School-program startar? Börja med att prata med det företag som anordnar dina High School-studier, de bör vara vana vid situationen och kunna föreslå en lösning. Syftet från de amerikanska myndigheterna verkar vara att man senast ska åka det år man fyller 18, sedan är regeln lite klumpigt formulerad vilket potentiellt kan ställa till problem för de som är födda i januari. Ett alternativ skulle kunna vara att boka en förberedelsekurs så att ditt utbytesprogram startar tidigare, ett annat alternativ är att kolla upp om din skola kan skicka dig ett I-20 dokument så att du kan ansöka om ett F-1 visum istället, se länken ovan. För de som redan har avslutat gymnasiet i Sverige så är Community College ett bättre alternativ. Där kan du studera på F-1 visum och läsa med jämnåriga studenter.

Nyhet! Vi har nu en samarbetspartner som kan ge dig hjälp med high school studier i USA - fyll i en intresseanmälan för mer information.

Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2017-08-10 09:47:12 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Populära skolor