Vad gäller om man inte kan få ett EU-kort från Försäkringskassan?
Idag tycks svenska studenter på brittiska universitet falla mellan stolarna vad gäller sjukförsäkring, vad gör vi?
- Enligt skatteverket skall man skriva sig i det land man studerar om studierna varar mer än ett år, även om man är hemma på alla loven.
- Men gör man det vägrar Försäkringskassan studenten tillgång till den svenska sjukförsäkringen - även om man sommarjobbar och betalar skatt i Sverige, och har CSN stöd under resten av året. Detta har just hänt vår dotter som studerar i Skottland
- Den brittiska inställningen är att studenter skall ha EU-kort eller intyg från hemlandet att man är försäkrad där, vilket de alltså inte får från Sverige.
källor, förutom egna och kollegors barns erfarenheter: Skatteverkets och Försäkringskassans hemsidor samt internationalstudents.cam.ac.uk
Frågat av: Michael Wamsler, 2208 days, 22 hours, and 46 minutes ago
Svar:
Ursäkta att svaret har dröjt. Det blev långt. Detta är en svår fråga då den bygger på olika myndigheters regler och regeltolkningar som inte ligger inom vårt expertisområde. Vi reserverar oss därför för eventuella misstolkningar och uppmanar er att kontakta Försäkringskassan direkt om ni har ytterligare frågor kring detta efter att ha läst vårt svar. I Storbritannien befinner vi oss dessutom i en övergångsperiod där man antagligen kommer att lämna den Europeiska sjukförsäkringen när Brexit träder i kraft, preliminärt vid övergångsperiodens slut den 31/12, 2020.
Försäkringskassan
Jag har pratat med försäkringskassan om den här situationen. De är medvetna om att regelverket är lite luddigt just när det gäller utlandsstudier. I normala fall kan du bara få EU-kortet från Sverige om du är skriven här. Tanken är att om du skriver dig i ett annat EU-land så ska du täckas av deras nationella sjukförsäkring.
När man ska studera utomlands i längre än ett år så ska man anmäla att man studerar utomlands till försäkringskassan på deras blankett 5459 där de utreder om du ska vara försäkrad i Sverige eller ett annat land. Du bör då skicka med antagningsbevis, bevis på att du beviljats studiemedel och gärna ett intyg från skolan om de kräver att du ska ha det Europeiska sjukförsäkringskortet. Det är även viktigt att kryssa för att du planerar att återvända till Sverige efter avslutade studier. Sedan kan du ansöka om EU-kort och intyg om rätt till vård i Sverige på försäkringskassans blankett 5435.
Om Försäkringskassan av någon anledning underkänner din ansökan så bör du kunna få EU-kortet via landet där du är skriven. Annars har du rätt att överklaga beslutet. Europakommissionen skriver att: "If you ask for the European Health Insurance Card, your local authority is obliged to provide you with one or, failing that, with a provisional replacement certificate if the card is not immediately available. If they do not, you should be able to appeal. The European Commission can offer information on how you can enforce your rights and suggests that you contact Solvit in the first instance to see how to make a complaint." Läs mer om att studera utomlands och rätten till sjukvård hos Försäkringskassan.
Sjukförsäkring vid utlandsstudier
Observera dock att EU-kortet inte är en försäkring. Det ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som landets egen befolkning men sjukvården är inte helt gratis i alla EU-länder och EU-kortet täcker inte vanliga försäkringsfall som sjuktransport, olycksfallsersättning, stöld samt ansvars- och rättsskydd. Med andra ord måste du ha riktig utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Den kommer då också att täcka dina akuta vårdkostnader i studielandet. Så om du redan har en utlandsstudieförsäkring som gäller trots att du inte är skriven i Sverige så bör du ha fullgott skydd vid sjukdom och olycksfall.
Det finns svenska utlandsstudieförsäkringar som upphör att gälla om man skriver sig utomlands. Dessa bör man undvika så kolla upp så att det inte gäller din försäkring. På den svenska marknaden rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring som du kan teckna med rabatt här. Den gäller även om du skriver dig utomlands under förutsättning att du tecknade den innan avresan medan du fortfarande var skriven i Sverige.
Om du av någon anledning finner dig i en situation där du är oförsäkrad vid studier utomlands så kan du teckna Dr Walter's Protrip World insurance. Det är en av få utlandsstudieförsäkringar som du kan teckna även om du varit oförsäkrad utomlands en längre tid och oavsett var du är skriven.
Mer om att skriva sig utomlands vid utlandsstudier
Vi tittar närmare på detta i artikeln att skriva sig utomlands vid utlandsstudier.
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2018-09-05 21:01:56
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.