Språkresor - för vuxna och ungdomar

Språkresor är den enklaste, mest flexibla formen av utlandsstudier. Vi kan hjälpa dig med språkresor över hela världen, här reder vi ut begreppen och besvarar alla vanliga frågor.

Vad är skillnaden mellan språkresor och språkkurser utomlands?

Vem kan åka på en språkresa?

Vem ska åka på en språkresa?

Kan ordnas på kort varsel – lätt ansökan

Var kan jag åka på en språkresa?

Kan man få CSN för språkresor?

Språkkurs på en språkskola eller ett universitet?

Behöver jag försäkring på en språkresa?

Behöver jag visum för en språkresa?

Hur vet jag om en språkskola är bra?

Vad får man för examen?

Kan ni hjälpa mig med en språkresa?

Var hittar jag billiga språkresor?

Språkresestipendier

Snabba fakta om språkresor

Rekommenderade språkskolor

Om du föredrar att lyssna så hittar du vår podcast om språkresor här:

 

Vad är skillnaden mellan språkresor och språkkurser utomlands?

Det är egentligen ingen skillnad mellan begreppen språkresa och språkkurs utomlands. Båda handlar om att åka utomlands för att studera ett språk i landet där det talas för att på så sätt göra snabba framsteg. Du kommer att läsa språket intensivt 3-6 timmar om dagen på vardagar och din lärare kommer att ha språket som modersmål. Så snart du lämnar klassrummet får du öva på språket i det verkliga livet så man lär sig väldigt snabbt.

Begreppen används ofta synonymt av svenska förmedlare men folk i gemen associerar ofta språkresor med kortare juniorkurser med mycket aktiviteter som vanligtvis vänder sig till ungdomar i tonåren. Därför har det blivit populärt att använda språkkurser utomlands när man vänder sig till äldre studenter, grundprincipen är dock densamma. Man kan ta en språkresa/språkkurs utomlands från 2 veckor upp till ett år (eller 2 år om man läser t.ex. japanska). En stor andel av de som studerar språk utomlands har gått ut gymnasiet och läser en termin eller två utomlands med studiemedel från CSN. Med sådana kurslängder kan du bli i det närmaste flytande på europeiska språk.

Språkresor och språkkurser utomlands läses vanligtvis på privata språkskolor där det är lätt att komma in och fokus ligger på talspråk och praktiskt språkbruk. Det går också att ta språkkurser på många universitet utomlands men då får man räkna med större klasser och att språkkurserna ofta är mer akademiska.

Läs mer om språkskolor utomlands.

 

Vem kan åka på en språkresa?

Som framgick ovan så finns det språkresor för alla åldrar. På sommaren anordnas specifika språkkurser för ungdomar och många språkskolor anordnar även specifika 50+ kurser för äldre studenter några gånger om året. På de flesta språkkurser utomlands finns det en minimiålder på 16 till 18 år men ingen övre åldersgräns.

Språkskolorna ger vanligtvis kurser på alla nivåer, från nybörjare till avancerad. Den första dagen på skolan får du göra ett språktest för att bli placerad på rätt nivå.

Studenter på språkresa  

Vem ska åka på en språkresa?

Du som vill lära dig ett språk så snabbt som möjligt. Det finns inget bättre sätt att lära sig ett språk än att studera det i landet där det talas. Till skillnad från universiteten så fokuserar språkskolorna helt på praktiskt språkbruk. Du har minst 20 lektioner per vecka i små grupper med inhemska lärare och så fort du lämnar skolan tvingas du använda dig av språket.

Språkresor är också den enklaste formen av utlandsstudier som är snabb och lätt att ordna:

 

Kan ordnas på kort varsel – lätt ansökan

Vill du ha en aktiv semester? Bli bättre på språk? Prova på att studera utomlands? Då kan en språkresa vara någonting för dig.

Många tror att det är krångligt att studera utomlands. Om du ska läsa en lång utbildning på ett utländskt universitet så kan det vara en del jobb men att åka på en språkresa är lätt och kan göras på kort varsel. Gör såhär:

  1. Hitta en språkskola som du är intresserad av och fyll i en intresseanmälan om du vill ha mer information
  2. Boka kurs och boende direkt på språkskolans hemsida när du bestämt dig för vilken kurs du vill gå och hur länge du vill läsa. Kurserna startar ofta varje måndag.
  3. Ansök om CSN om du är behörig för det (läs mer under länken). Ansök minst en dryg månad i förväg om du är beroende av CSN för att betala din kurs.
  4. Boka din resa och studentförsäkring.
  5. Njut av din studietid och gör det mesta av dina utlandsstudier!

Var det allt? Ja, såvida du inte tar en längre språkkurs i ett land utanför Europa som kräver studentvisum. Då måste boka din kurs med lite längre varsel.

 

Var kan jag åka på en språkresa?

Att åka på en språkresa handlar om att studera ett språk i landet där det talas. Således kan man teoretiskt sett göra det varsomhelst i världen. I praktiken är det dock lättast att hitta språkskolor i länder där modersmålet är något av de större och populärare språken som engelska, spanska, franska, italienska, tyska, ryska, kinesiska och japanska.

Här ska vi titta närmare på de populäraste språken och länderna.

1. Spanska – det populäraste språket för språkresor

Spanska

Spanien har i många år varit den populäraste destinationen för svenska studenter på språkresa. Vädret och livet i städer som Barcelona, Valencia och Alicante har lockat samtidigt som man har tagit chansen att lära sig ett världsspråk som spanska. Genom att studera spanska i Spanien gör du snabba framsteg. Här läser många studenter kortare kurser på några veckor eller någon månad, men det går också att läsa en termin eller två om du vill bli riktigt bra på spanska.

Läs mer om spanska språkresor.

2. Japanska – lär känna Japan genom språket

Japanska

De senaste tio åren har japanska varit ett av de populäraste språken för svenska språkstudenter. Många lockas av den japanska ungdomskulturen med Manga, Anime, J-pop och mode. Sedan är det svårt att inte gilla den fantastiska maten och det enorma utbudet av shopping och nöjen.

 Japan har högst antal språkreseveckor av alla länder i CSNs statistik. Då japanskan är ett komplicerat språk sett till grammatik och skriftspråk så väljer många studenter att läsa en längre kurs på minst 40 veckor. Då krävs det att man ansöker ca 6 månader innan kursstart för att hinna får studentvisum i tid.

Här hittar du japanska språkskolor.

3. Franska – ett klassiskt språk

Franska

Frankrike är historiskt sett ett av de populäraste länderna för språkresor. På senare år har intresset gått ned en del men det är fortfarande många svenskar som studerar här. Om du gillar Frankrike så är det en bra investering att lära sig franska, och det finns ingen bättre plats att göra det på än i Frankrike. Då du studerar inom EU behövs inga visum och du väljer själv om du vill läsa en två veckors kurs i Paris eller om du vill läsa en termin i en studentstad som Montpellier.

Hitta språkresor till Frankrike.

4. Engelska – studera över hela världen

Engelska

Engelska är det populäraste språket för ungdomar som tar en kortare språkresa på sommarlovet. Det finns dock många som tar en engelsk språkkurs efter gymnasiet också, kanske för att förbereda sig inför Cambridge-examen, TOEFL eller IELTS för att sedan kunna läsa vidare på universitet.

Engelska kan du läsa i England, på Irland, på Malta samt i USA, Kanada, Sydafrika, Australien eller Nya Zeeland. Utanför EU måste man läsa 13 veckor för att ha rätt till CSN och på kurser över 12 veckor behöver man i regel studentvisum.

Läs mer om engelska språkresor.

5. Tyska – ett underskattat språk

Tyska

Vi svenskar har sällan så mycket fokus på karriär när vi väljer vilka språk vi studerar. Om vi hade haft det så hade fler studerat tyska. Tyskland är Sveriges största businesspartner så att kunna tyska kan visa sig värdefullt i arbetslivet. Tyskan är dessutom ganska lätt att lära sig för oss som redan behärskar svenska och engelska då de alla är germanska språk med stora likheter i vokabulär och uttal.

Tyskland är ett riktigt vackert land och Berlin är en av Västeuropas billigaste huvudstäder.

Läs mer om att lära sig tyska på en språkresa till Tyskland.

6. Italienska – kärlekens språk

Italienska

Italienskan är ett av de vackraste språken. Nära besläktat med franskan och spanskan men ändå med sin helt egna charm. Det är inte så många svenskar som pratar italienska så varför inte sticka ut ur mängden?

I Italien njuter man av livet. Den goda maten och den vackra naturen. Åk på en språkresa till klassiska Florens, modestaden Milano eller varför inte en mindre ort på Sicilien för att verkligen lära känna landet.

Du hittar språkresor till Italien här.

7. Ryska – lär dig tala med vår granne i öst

Ryska

Ryska är ett annat underskattat språk som få svenskar läser trots att Ryssland är det största landet i vårt närområde. Många stora författare kommer ifrån Ryssland, här finns det oändligt med läsning för den som behärskar språket.

Åk på en språkresa till St Petersburg, Moskva eller Irkutsk. Men tänk på att du kommer att behöva ansöka om visum. Om du vill läsa en kortare kurs utan visum och med rätt till CSN från 3 veckor så kan du istället ta en ryskakurs i den Lettiska huvudstaden Riga dit du kan resa med båt.

Läs mer om språkresor till Ryssland.

8. Kinesiska (Mandarin) – världens största språk

Kinesiska

Om du har karriären i fokus är kinesiska ett mycket bra språk att lära sig. Det är världens största språk och Kina har vuxit fram till en ekonomisk stormakt.

Den kinesiska grammatiken är lätt men uttalet utgör en initial tröskel och skriftspråket är onekligen en utmaning. Kinesiska lär du dig snabbast om du studerar i Kina.

Läs mer om språkresor till Kina.

9. Koreanska – växer snabbt

Koreanska

På senare år har Korea och koreanska blivit riktigt populärt. Korea som länge sågs som lillebror till Japan och Kina står nu starkt på egna ben med industriella framgångar via Samsung, LG, Hyundai och Kia samt en attraktiv ungdomskultur med K-pop, mode och Korean Dramas.

Här kan du läsa längre språkkurser på universitet eller korta flexibla kurser på privata språkskolor. Vi kan hjälpa dig!

Läs mer om språkresor till Korea.

 

Kan man få CSN för språkresor?

Ja de flesta språkskolor och språkkurser utomlands är godkända för CSN. Du har rätt till studiemedel om du läser ens språkkurs på minst 3 veckor inom Europa och minst 13 veckor utanför Europa. Du kan inte få CSN för språkresor förrän den 1 juli det år du fyller 20. Undantaget är språkkurser som betraktas som högskolenivå.

Läs mer om studiemedel för utlandsstudier och räkna ut hur mycket pengar du kan få.

 

Språkkurs på en språkskola eller ett universitet?

Språkskolor utomlands fokuserar på praktiskt språkbruk: tala, lyssna, läsa och skriva. Undervisningen ges i små klasser på skolor som är helt specialiserade på att lära ut deras språk till studenter från andra länder. Språkskolorna ordnar mycket aktiviteter och tar väl hand om sina studenter.

Språkstudier på universiteten har ett mer akademiskt fokus där man förutom praktiskt språkbruk är även studerar litteratur, realia, syntaktik och lingvisitik. Undervisningen sker ofta i stora grupper.

Om du vill lära dig ett språk så fort som möjligt så rekommenderar jag studier på en privat språkskola. Vill du däremot räkna in dina språkstudier i en akademisk utbildning så ska du läsa på ett universitet.

En del universitet har egna praktiska språkskolor på campus som kan vara en bra medelväg. T.ex. University of Alicante i Spanien där du kan få CSN för en språkresa även som 19-åring.

 

Behöver jag en försäkring på min språkresa?

Ja! Det är väldigt viktigt att ha ett bra försäkringsskydd när du studerar utomlands. Om du läser max 45 dagar har du vanligtvis ett visst skydd i hemförsäkringen men de täcker i regel inte studier och har ett dåligt skydd med höga självrisker.

Vi rekommenderar att du skaffar en riktig studentförsäkring för språkresor– här får du hjälp!

 

Behöver jag visum på en språkresa?

Inom EU så behöver du aldrig oroa dig för visum. Om du studerar i max 90 dagar utanför EU så kan du ofta klara dig på turistvisum, men det finns restriktioner i en del länder och kryssar du för studier på ditt landing card kan du ibland få problem om du inte har ett studentvisum. För längre språkkurser krävs nästan alltid visum utanför EU.

Läs mer om studentvisum till populära länder här.

Språkresestudenter  

Hur vet jag om en språkskola är bra?

För att din språkresa ska bli lyckad så är det viktigt att du läser på en bra skola. Men vad utmärker egentligen en bra språkskola? Här är några punkter:

  • Att de har kurser på din språknivå. Detta är vanligtvis inget problem men om du är riktigt duktig på engelska eller under en längre tid har läst ett annat språk på universitetsnivå så kan det vara värt att stämma av nivån med skolan innan du åker dit.
  • Att de inte har så många svenskar och nordbor. Du åker på en språkresa för att bli bättre på språk. Då är det viktigt att du tvingas prata det språk du vill lära dig och inte hör svenska överallt.
  • Att de håller bra kvalitet. Detta är ett vagt begrepp men det finns kvalitetsorganisationer på internationell nivå (t.ex. Eaquals, IALC och International House) samt på nationell nivå (t.ex. British Council, Istituto Cervantes etc) som har inspektörer som granskar språkskolornas kvalitet utifrån en rad olika aspekter. Skolor som är godkända av sådana organisationer brukar hålla en god nivå och vara godkända av CSN.

På Utlandsstudier.se kan du hitta rekommenderade språkskolor och fylla i en intresseanmälan för mer information.

Läs också vår artikel om hur man väljer en skola utomlands.

 

Vad får man för examen?

Språkresor är vanligtvis s.k. icke akademiska språkkurser som inte ger högskolepoäng. Du fokuserar på praktiskt språkbruk och gör snabba framsteg. Efter avslutad kurs får du ett diplom som visar vilken kurs du har läst, under vilken tid och vilken språknivå du har uppnått.

Det finns en del språkkurser som ger ECTS-poäng, t.ex. spanskakurserna på the University of Alicante. Sedan kan en språkkurs utomlands också förbereda dig för olika officiella språkexamina som t.ex. Cambridge-examen, TOEFL, IELTS och TESOL för dig som vill jobba som engelskalärare.

 

Kan ni hjälpa mig med en språkresa?

Ja vi har jobbat med språkresor sedan 2002 och själva studerat på och besökt många språkskolor runt om i världen. Vi kan hjälpa dig att välja en bra skola och ofta kan vi ge dig rabatter på skolornas priser. Gillar du att ordna det mesta själv kan du anmäla dig och betala till skolan direkt utan mellanhänder och få hjälp med CSN och svenska frågor av oss. Alternativt kan vi sätta dig i kontakt med bra språkreseförmedlare som hjälper dig med hela processen. På så sätt kan du få hjälp till hundratals språkskolor utomlands. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp att hitta passande språkskolor, utan att förbinda dig till något.

 

Var hittar jag billiga språkresor?

Utländska språkskolor är privata företag. De får inte några bidrag per elev som svenska skolor så de måste ta betalt för sina kurser och aktiviteter. Således är det svårt att hitta riktigt billiga språkresor. Vi har dock förhandlat fram speciella rabatter och erbjudanden på språkresor från språkskolor av bra kvalitet. Så följ länken för att hitta förmånliga erbjudanden.

Just nu har vi bl.a. ett fantastiskt erbjudande i Japan där du kan ta en ettårs språkkurs i japanska på Waseda BK i Tokyo för mindre än halva priset!

 

Språkresestipendier

Det brukar vara svårt att få stipendier för språkresor då språkkurserna främst ges av privata språkskolor med begränsad ekonomi. Utlandsstudier.se har dock instiftat ett språkresestipendium på 10 000 kr som du kan ansöka om till utvalda språkskolor. Vi har också ett Asienstipendium på samma belopp som du kan ansökan om för språkresor till Asien. Läs mer om våra språkresestipendium och utlandsstudiestipendium.

Stipendier och rabatter från våra språkskolor

CSN-rabatt på språkkurser i Barcelona - Expanish Barcelona, Madrid, and Malaga (deadline 2024-12-31)
50% stipendium på långa språkkurser i Tokyo! - Waseda BK Japanese Language Course (deadline 2024-12-31)
15% rabatt på spanska i Buenos Aires - Expanish Buenos Aires (deadline 2024-12-31)
10% stipendium på tyska språkkurser i Düsseldorf - GoAcademy! (deadline 2026-12-31)
30% rabatt till första CSN-studenten på Sicilien - Solemar Academy (deadline 2028-02-21)
2-4 veckor på köpet på språkkurser i Dublin - Apollo Language Centre (deadline 2024-04-29)
5% rabatt på Accent Francais i Montpellier - Accent Français Montpellier (deadline 2222-12-31)
30% rabatt på Koreanska språkkurser online - LTL Korean School Seoul (deadline 2024-12-31)
1 stipendium för språkkurser i Santa Monica, LA - CEL College of English Language (deadline 2024-05-24)
Lär dig Mandarin online innan du reser till Kina! - LTL Language School China (deadline 2024-12-31)

Läs mer i vår stipendieguide för utlandsstudier.

 

Snabba fakta om språkresor

  • De flesta språkskolor har startdatum varje måndag. Är du nybörjare kan det vara något färre startdatum och vill du ta en terminskurs i Japan är det start fyra gånger om året.
  • Du väljer själv hur många veckor du vill läsa. Ungdomar på sommarkurser läser vanligtvis 1-4 veckor medan studenter som gått ut gymnasiet ofta tar längre kurser. Minimilängden för att få CSN är 3 veckor inom EU och 13 veckor utanför EU.
  • Det finns språkresor för alla åldrar. De flesta språkskolor har en minimiålder på 16-18 år men på sommaren ordnar de även juniorkurser för yngre studenter. Det finns ingen övre åldersgräns men vissa skolor har 50+ kurser för äldre studenter som vill läsa med jämnåriga.
  • Det finns språkresor på alla nivåer från nybörjare till avancerad. Den första dagen på skolan får du göra ett språktest där du placeras på rätt nivå.
 

Skolor dit du kan åka på en språkresa

Mer information

Läs vanliga frågor och svar och se rekommenderade språkskolor.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar