Studera inom EU

Att studera inom EU är lite billigare och lite enklare än att studera i andra länder. Här tittar vi på för- och nackdelar samt vad och var du kan studera inom EU.

Varför studera inom EU?

Skäl att inte studera inom EU

Vad kan man studera inom EU?

Populära studieländer

Hjälp att hitta och ansöka till skolor i Europa

Rekommenderade skolor inom EU

 

Varför studera inom EU?

Det finns många skäl att studera inom EU:

 

Skäl att inte studera inom EU?

Det finns dock några skäl att inte studera inom EU också:

 

Vad kan man studera inom EU?

Språkkurser är ett populärt och bra alternativ för flexibla studier i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Du kan ofta starta varje måndag och välja själv hur länge du vill läsa, från några veckor till en termin eller två. Det finns kurser på alla nivåer från nybörjare till avancerad. Läs mer om språkresor för vuxna studenter.

Inom EU är det också vanligt med universitetsutbyten inom Erasmusprogrammet. Det är dock inte lika vanligt med Study Abroad-terminer på egen hand som i den engelsktalande världen. På universitet inom EU kan du läsa alla ämnen du kan läsa i Sverige och mycket mer. Utmaningen är som sagt att hitta rätt utbildning på engelska om du inte vill studera i Storbritannien.

Det är väldigt populärt bland svenska studenter att ta en läkarutbildning utomlands då det är så svårt att komma in i Sverige. Sådana utbildningar är bäst att läsa inom EU av både licens- och kostnadsskäl. Östeuropa är populärast för den här typen av utbildningar då de har många medicinskolor som undervisar på engelska där det är billigare och lättare att bli antagen än i t.ex. England.

Det finns också gott om privata college och universitet inom EU som specialiserade på ämnen som design, hotell och turism eller business. T.ex. EU Business School som finns i Barcelona, München och Schweiz. Dessa skolor håller ofta bra kvalitet. De ger i regel utbildningar på engelska men kursavgifterna är högre än på statliga universitet.

 

Populära studieländer

Enligt CSNs statistik från läsåret 2017/2018 är de populäraste studieländerna inom EU för svenska studenter:

  1. Polen: något överraskande toppar Polen EU-listan med 1390 CSN-studenter år 2017/2018. De ligger sammanlagt på en fjärde plats efter USA, Storbritannien (som vi inte tar med pga Brexit) och Australien. Anledningen till den polska populariteten är främst medicinskolorna i kombination med låga levnadsomkostnader och närheten till Sverige. Här hittar du de flesta populära medicinskolor och universitet i Polen.
  2. Spanien: hade en mer väntad andra plats med 1342 studenter. Svenska studenter älskar att studera i Barcelona och de spanska kuststäderna. Spanien är svenskarnas favoritland för språkresor men det är också många som läser på spanska högskolor. Här hittar du universitet och språkskolor i Spanien.
  3. Danmark: 1217 CSN-studenter i Danmark är inte heller så överraskande med tanke på närheten till Skåne. Många svenska studenter väljer att ta sin universitetsutbildning på danska i Köpenhamn.
  4. Tyskland: här studerade 1018 svenska studenter. Att lära sig tyska kan vara en bra investering i din karriär. Här hittar du universitet och språkskolor i Tyskland.
  5. Frankrike: med 915 studenter är ett annat populärt land för språkresor. Om du vill studera på universitet här bör du dock vara duktig på franska. Här hittar du universitet och språkskolor i Frankrike.
  6. Nederländerna: hade 782 studenter varav nästan alla studerade på universitetsnivå. På universiteten i Nederländerna ger man ganska många utbildningar på engelska.
  7. Italien: Design är ett av de populäraste ämnena att studera i Italien men många vill också lära sig det vackra italienska språket. Läsåret 2017/2018 studerade 602 studenter på italienska universitet och språkskolor.
 

Hjälp att hitta och ansöka till skolor inom EU

Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig att studera på många universitet, medicinskolor, businesskolor och språkskolor inom EU. Fyll i vår intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig.

 

Skolor där du kan ta en EU

Mer information

Följ @utlandsstudier på Facebook för att bli meddelad om våra senaste artiklar eller på Instagram eller Tiktok för att få utlandsstudietips varje vecka.

Relaterat

De senaste artiklarna

Populära artiklar