Studiemedel från CSN för utlandsstudier

Du som är svensk medborgare, eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige, kan finansiera dina utlandsstudier med studiemedel från CSN. Här kan du läsa mer om hur CSN fungerar.

Informationen nedan är baserad på de senaste uppgifterna som vi känner till. Observera dock att CSN kan ändra sina regler utan att informera oss. Vi kan aldrig garantera vilka studiemedel du får.

 

Hur mycket pengar kan man få från CSN för att studera utomlands?

Du kan få ut följande studiemedelsbelopp per studievecka
HögskolenivåGymnasienivå
Studiebidrag828
Studielån1904
Merkostnadslån för utlandsstudier595
Merkostnadslån för undervisningsavgift30461523
Totalt63734850
Du kan också låna till resan och din studentförsäkring.

Du kan få studiemedel i totalt 240 veckor på högskolenivå och 80 veckor på gymnasial nivå. Merkostnadslånet för kursavgiftslån har också ett takbelopp på totalt 365 568 kr på högskolenivå. Om du inte har fullföljt en treårig gymnasieutbildning kan du får CSN för 120 veckor på gymansienivå. Icke akademiska språkkurser på språkskolor utomlands räknas av CSN som gymnasienivå (precis som Folkhögskolor). Således kan du studera språk utomlands (gymnasienivå) i 80 veckor med CSN och ändå ha 240 veckors studiemedel kvar att ta ut för studier på högskolenivå. Du kan dock inte ta ut CSN på gymnasienivå förrän den 1/7 det år du fyller 20.

 

Finns det tillägslån och bidrag att söka?

Förutom de lån och bidrag som vi nämnde ovan så kan du även få:

 • Tilläggsbidrag för barn: Detta är ett mindre bidrag som en av vårdnadshavarna kan få. För närvarande ligger det på 157 kr för ett barn, 256 kr för två barn etc. Läs mer om tilläggsbidrag för barn hos CSN.
 • Tilläggslån för dig som har arbetat: Du som är över 25 år och ska studera inom EU/EES kan få ett tilläggslån som för närvarande ligger på 942 kr per vecka om du tidigare har arbetat och tjänat över 197540 kr det senaste året. Läs mer om tilläggslån hos CSN.
 

Klarar man sig på CSN när man studerar utomlands?

Det beror på var du ska studera. Du kan göra en personlig kostnadskalkyl för utlandsstudier i vår CSN-beräknare. I videon nedan tittar vi också närmare på denna fråga.

 

Hur ansöker man om studiemedel?

Först måste du vara antagen till en utländsk skola och ha fått ett antagningsbevis från dem. Sedan kan du ansöka om studiemedel på CSNs hemsida. Logga in med ditt bankid och fyll i ansökan online.

Se våra videos om hur man ansöker om studiemedel för utlandsstudier och fyller i ansökan på CSNs webbsida. Välj mellan en lång och detaljerad version på 10 minuter:

Eller en snabbversion på 1 minut:

 

Vem kan få studiemedel?

Svenska medborgare som har varit bosatta i Sverige i minst två av de senaste fem åren har rätt till studiemedel för utlandsstudier. Personer med permanent uppehållstillstånd har rätt till studiemedel inom Sverige men kan bara undantagsvis få det för utlandsstudier. Läs mer om CSNs krav och villkor för utlandsstudier.

För utlandsstudier på gymnasienivå (inklusive språkresor) kan du inte få studiemedel förrän den 1 juli det år du fyller 20, innan dess kan du dock istället i vissa fall ansöka om ett mindre belopp i studiehjälp. Du kan inte heller få studiemedel om du är äldre än 56 år. Maxbeloppen och antalet veckor du kan låna till börjar minska från och med 47 års ålder, läs mer om åldersgränser hos CSN.

 

Kan jag få CSN-studiemedel för språkkurser som 19-åring?

Nej i vanliga fall kan du inte få det då CSN har en konstig regel som säger att förrän den 1 juli det år du fyller 20 för studier på gymnasienivå, dit språkresor vanligtvis räknas. Undantaget är språkkurser som anses hålla högskolenivå t.ex. spanskakurserna på University of Alicante som ger ECTS-poäng.

 

Min skola vill ha ett intyg på att jag kan finansiera mina studier. Hur gör jag?

Du kan beställa det från CSN på blankett 5514. För dyra utbildningar måste du ibland skicka med ett bankkontoutdrag också. Läs instruktionerna från skolan om hur mycket pengar du ska kunna visa upp och vilka dokument de godkänner. I många fall räcker det med intyget du beställer från CSN med denna blankett.

 

Vad är studieförsäkran?

Efter att du fått ett beslut om studiemedel måste du göra en studieförsäkran innan CSN betalar ut dina pengar. I försäkran intygar du att du kommer att studera som planerat. Studieförsäkran kan du lämna på Mina sidor hos CSN, i CSNs app eller på CSNs talsvar 0771-276 800. Om du ska läsa flera terminer utomlands kommer du inför termin 2 och 4 att få göra en Studieförsäkran/Study Assurance på papper som både du och skolan ska skriva på. Läs mer om studieförsäkran hos CSN.

 

Jag behöver mer hjälp med CSN, var kan jag vända mig?

Om du ansöker till någon av skolorna med en presentation på den här sajten så kan du kontakta oss för mer information och hjälp med CSN. I annat fall är du välkommen att ställa din CSN-fråga i vår FAQ. Du kan också kontakta CSN för att få svar på dina frågor.

 

Hur finansierar jag mina studier om jag inte kan få CSN?

Om du av någon anledning inte kan få CSN för din utbildning utomlands så har du följande alternativ:

 • Att jobba ihop pengarna här hemma i Sverige och sedan studera utomlands när du sparat ihop tillräckligt med pengar. Du kan också jobba som student utomlands.
 • Att ansöka om stipendier. Det är svårt att få stipendier som täcker alla dina kostnader men det kan vara ett bra bidrag på vägen.
 • Att ta lån på annat håll. I en del länder kan internationella studenter ta studielån på samma villkor som inhemska studenter. Annars kan du prata med din bank här hemma. Villkoren är oftast inte lika generösa som hos CSN men det kan ändå vara ett alternativ.
 

Kan jag få CSN fast jag har fått ett stipendium också?

Stipendier påverkar i normala fall inte möjligheten att få studiemedel. Med reservation för följande undantag:

 • Merkostnadslån för kursavgift: du kan bara få merkostnadslån till den kursavgift som du faktiskt betalar så om du får ett stipendium som sänker kursavgiften så minskar också beloppet du kan låna till kursavgiften. Stipendiet är dock fortfarande bra då du slipper ta lån som du sedan måste betala tillbaka.
 • Skattepliktiga stipendier: räknas som inkomst. Om dina inkomster överskrider CSNs fribelopp så minskar beloppen som du kan få i bidrag och studielån per vecka. Stipendier för utbildning är dock vanligtvis skattefria. Undantaget är stipendier man får av sin arbetsgivare eller stipendier som förutsätter någon form av motprestation. Läs mer om detta hos Skatteverket.
 • Studiemedel från annat land: om du får studiemedel till levnadsomkostnader från ett annat land (framförallt inom EU) så har du inte samtidigt rätt att få CSN. Läs mer om detta här.
 

Hur vet jag hur många CSN-veckor jag har kvar?

Om du loggar in hos CSN kan du se hur många veckor du har kvar på Mina sidor > Bidrag och lån för studier > Se använda veckor för studiemedel.

 

Var hittar jag mer information om CSN?

CSNs hemsida kan du läsa mer om studiemedel för utlandsstudier.

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar

 • Utlandsstudiestipendiet - deadline 15/12
  Utlandsstudier.se hjälper dig med gratis information om utlandsstudier. Nu vill vi också hjälpa dig med studiefinansieringen genom ett vårt utlandsstudiestipendium. Läs mer & ansök här!
 • Studera utomlands gratis
  Utlandsstudier.se hjälper dig kostnadsfritt med information om utlandsstudier. Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands gratis – utan att betala någon kursavgift.
 • Stipendium för utlandsstudier
  Det behövs en del pengar för att studera utomlands. Ett bra sätt att dryga ut dina studiemedel är att ansöka om stipendier. Här är vår stipendieguide som hjälper dig att komma igång.
 • Sista chansen att studera gratis i Skottland!?
  Än så länge är det gratis för EU-studenter att studera i Skottland. Detta kommer dock att förändras med Brexit så ta sista chansen att studera i Skottland senast 2020/2021.
 • Relaterade skolor

  De senaste artiklarna

  Populära skolor

  Kommande webbinarier

  Virtual Career Perspectives in Germany Event
  2021-10-22 14:00

  Yale Young Global Scholars (YYGS): Early Action or Regular Decision?
  2021-10-26 21:00

  Explore ACT - Students share their experience
  2021-11-06 11:00

   

  Intresseanmälan

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.