Lär dig japanska

Hur är det japanska språket uppbyggt? Vad är lätt och vad är svårt? Hur lär man sig på bästa sätt? En expert från Shinjuku Japanese Language Institute ger dig svaren.

Genom åren har jag hjälpt tusentals svenskar att studera japanska i Japan. Jag har besökt landet många gånger men aldrig haft chansen att ta en längre språkkurs där, så till den här artikeln om det japanska språket tog jag hjälp med en del frågor av en riktig expert: Ryuji Ezoe kommunikationsansvarig på den välrenommerade språkskolan Shinjuku Japanese Language Institute i Takadanobaba, Tokyo.

Vi diskuterade olika aspekter av det japanska språket. Vad som är svårt, vad som är lätt och hur man kan lära sig japanska på bästa sätt. Här följer en sammanställning:

Tre skriftspråk – eller fyra

En anledning till att japanska anses vara ett svårt språk är att man har tre olika skriftspråk. För att kunna läsa och skriva japanska fullt ut måste du behärska 2000 kanjitecken, samt 48 olika Hiragana 48 Katakana. De två sistnämnda skriftspråken är stavelsebildande där varje tecken representerar ett av de olika ljuden (fonemen) som används i japanska. Katakana används för utländska låneord och namn medan Hiragana används för att skriva inhemska japanska ord. Som barn lär sig japanerna skriva på Hiragana innan de börjar lära sig Kanji. I vuxen japanska används Hiragana främst för grammatiska böjningar och partiklar samt för ord som saknar ett Kanjitecken eller vars Kanji man har glömt.

Tecknen i Hiragana och Katakana är ganska enkla. Man kan lära sig dem genom självstudier och ska du studera i Japan är det bra att bekanta sig med dessa tecken redan innan du åker dit. Du kan lära dig ett tecken om dagen eller ett tecken i veckan om du har gått om tid. Det finns många appar som du kan ta hjälp av.

Den stora utmaningen ligger i att lära sig Kanji, de kinesiska tecknen. Varje Kanji representerar ett ord och de kan ha flera olika betydelser. Att skriva orden på Kanji tar betydligt mindre plats än att skriva dem på Hiragana. Samtidigt gör det också Kanji tecknen betydligt mer komplexa så de tar längre tid att lära sig än Hiragana och Katakana. En stor del av dina japanskastudier kommer därför att gå ut på att öva på och memorera Kanjitecken.

Japanskan har även ett fjärde skriftspråk Rōmaji som man använder för att skriva japanska med vårt alfabet. Rōmaji används främst som ett redskap för västerlänningar som lär sig japanska men det används också för ortsnamn på t.ex. vägskyltar samt produktnamn och siffror.

Komplex grammatik

En annan utmaning när man lär sig japanska är grammatiken. Ryuji berättar att ”den japanska grammatiken är väldigt olik den vi använder i Europeiska språk. Japanskan har väldigt specifika regler för hur satsdelarna subjekt, objekt och predikat ska användas och det skiljer sig en hel del från vad ni är vana vid. Att lära sig att tala korrekt japanska kräver därför en hel del fokus och tålamod för västerlänningar.”

För att underlätta grammatikinlärningen har Shinjuku Japanese Language Institute för många år sedan utvecklat en unik metod, den så kallade Ezoe-metoden där man jobbar med kort och gester för att hjälpa eleverna att snabbt och enkelt lära sig japansk grammatik. Denna metod finns nu även tillgänglig i form av appar för skolans studenter. I deras appar kan studenterna också snabbt söka efter de hiragana, katakana och kanji som finns i läroboken och slå upp uttal och exempel på hur de används samt titta på videor som är relaterade till tecknen.

Bekanta och obekanta ord

En annan utmaning när man lär sig japanska är att de inhemska japanska orden inte har någon koppling till de ord vi använder i Europeiska språk så här måste du lära dig varje ord från början utan några genvägar.

Som tur är använder japanskan dock även många engelska låneord (främst för substantiv) som är lätta att förstå även om den japanska stavningen skiljer sig från den engelska då den är anpassad till de ljudbilder som finns att tillgå i japanskan där konsonantljud nästan alltid måste följas av ett vokalljud. Således några exempel på engelska låneord och dess stavning på Rōmaji och Katakana är:

  • Computer / Konpyūtā /コンピューター
  • Milk / Miruku /ミルク
  • Ice cream / Aisukurīmu /アイスクリーム

När du har lärt dig Katakana kommer du således att kunna läsa en hel del ord inte minst om du går på en västerländsk restaurang. Om en Japan har svårt att förstå dig när du pratar engelska kan du pröva att prata ”katakanaengelska” då är det större chans att du kan göra dig förstådd.

Lätt uttal men svårt att prata korrekt

Allt är inte svårt när man lär sig japanska. Uttalet är tack och lov ganska lätt då nästan alla ljudbilder i japanskan också finns i det svenska språket. Visst kommer du att få fila på dit uttal en del för att låta som en Japan men du kan ofta göra dig förstådd även om dit uttal inte är perfekt. På det sättet är den initiala tröskeln för att lära sig japanska lägre än när man t.ex. lär sig kinesiska. Man kan snabbt gå ut och börja använda de ord man har lärt sig och faktiskt göra sig förstådd! Sen blir det dock svårare…

Ryuji berättar att de varje år får ett antal studenter som har lärt sig japanska på universitet utomlands. De är duktiga på att läsa och skriva men de har stora problem att tala japanska. Det japanska språket är intimt förknippat med den japanska kulturen och det är svårt att läsa sig till i en skolbok hur man uttrycker sig och agerar i olika situationer. Man måste uppleva och lära sig det på plats i Japan.

Modern svenska gör väldigt liten skillnad på vem man talar med. I det japanska språket finns det dock stora nyansskillnader i språkbruket där framförallt pronomen och verb skiljer sig en hel del beroende på om du t.ex. pratar med en vän, en lärare eller om du pratar om dig själv.

Japanska lär man sig bäst i Japan

Ryuji slår fast att japanska lär man sig bäst på en språkskola i Japan. Genom att studera med inhemska lärare på skoltid och sedan gå ut i verkligheten och praktisera det man har lärt sig så får man en mycket djupare förståelse och effektivare inlärning än vad man någonsin kan uppnå utanför Japan.

Shinjuku Japanese Language Institute kan du studera vare sig du är nybörjare eller redan kan en hel del japanska. Läs mer och fyll i en intresseanmälan på sidan om så får du en rabatt på 30000 Yen på terminskurserna och 10000 Yen på skolans short term course.

Om du vill börja med att prova på en kortare kurs så kan du söka till skolans sommarkurs i japanska på tre veckor, i den kursen ingår även massor med aktiviteter. Om du verkligen vill lära dig japanska så rekommenderar vi dock en terminskurs på 20-80 veckor. Då har du även rätt till studiemedel från CSN.

Få gratis hjälp att studera i Japan

Jag har jobbat med japanska språkskolor sedan 2006. Fyll i vår intresseanmälan för att få gratis hjälp med japanska språkkurser i Japan.

Mer information

Du kanske också är intresserad av språkresor till Japan,vår artikel studera i Japan.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Boende i Japan

Här hittar du rabatterat boende i värdfamilj över hela Japan samt i Share House och lägenheter i centrala Tokyo.

Relaterade artiklar