Studentvisum och ansökan till Japan

Studentvisum och ansökan till Japan

Vill du studera i Japan? I den här artikeln tittar vi på vilket visum du behöver och hur du ansöker om studentvisum till Japan, steg för steg.

1. Avgör vilket visum du behöver

Vilket visum du behöver beror på hur länge du tänkte stanna i Japan:

Korta kurser på max 90 dagar: svenska medborgare kan resa till Japan utan ett visum och stanna i upp till 90 dagar utöver ankomstdagen. I passkontrollen på flygplatsen i Japan får du då ett klistermärke i ditt pass som visar hur länge du kan stanna där. Under den här tiden kan du t.ex. ta en språkkurs i Japan. Observera att du måste ha bokat en utresebiljett inom 90 dagar, annars kan du bli stoppad redan på flygplatsen i Sverige. Utresa innebär att du lämnar Japan, inte nödvändigtvis att du reser tillbaka till Sverige.

Kurser som är längre än 90 dagar men kortare än 20 veckor: för att få CSN måste du läsa en kurs som är minst 13 veckor lång dvs 91 dagar. Om du anländer dagen innan kursstart och reser hem samma dag som kursen slutar eller morgonen efter så kan det gå under förutsättningen att din skola inte har några lov som förlänger vistelsen. Om du vistas i Japan längre än 90 dagar så kommer du att behöva lämna Japan en gång och göra ett s.k. ”visa run” där du t.ex. åker till Korea över en helg och sedan åker tillbaka till Japan för att få stanna i 90 dagar till. Detta är ingenting som de japanska myndigheterna gillar men gör man det en gång så brukar det gå bra. Observera dock att du måste ha en utresebiljett bokad inom 90 dagar vid ankomsten varje gång du anländer till Japan. Billigast är att ta båten från Fukuoka i Japan till Busan i Korea.

Långa kurser på 20 veckor till två år: om du läser en utbildning som är 20 veckor (en universitetstermin eller två språkskoleterminer) eller längre i Japan så kan du ansöka om studentvisum vilket du bör göra. Studentvisumet låter dig stanna i Japan under hela din studietid. I den här artikeln går vi igenom ansökningsproceduren steg för steg.

2. Ansök till en skola i Japan

När du har bestämt dig hur länge du vill läsa så är det dags att ansöka till en skola i Japan. På längre kurser med studentvisum så görs visumansökan genom skolan så att ansöka till skolan är det första du gör. Skolornas deadline för visumansökningar är oftast ca 5 månader innan kursstart men då det är en hel del papper att fylla i rekommenderar vi att du ansöker senast 6 månader innan kursstart. Högrankade språkskolor som Shinjuku Japanese Language Institute och en del universitet kan ibland ta emot visumansökningar senare än så.

Om du åker till Japan på en kortare kurs utan visum så kan du gå direkt till steg nummer 8.

3. Fyll i skolans visumansökningshandlingar

Att ansöka om studentvisum till Japan är en process i flera steg. Först fyller du i skolans visumansökningsdokument. De kommer sedan att granska din ansökan. När den är komplett översätter de ansökan till japanska och lämnar in den till de japanska visummyndigheterna. Sedan får du så småningom ett Certificate of Eligibility (CoE, se steg 4) som du behöver för att gå vidare med din visumansökan.

När du ansöker till en längre kurs på en skola i Japan så kommer de att be dig att fylla i ett antal olika dokument som är relaterade till visumansökan:

  • Ett ansökningsformulär där du fyller i uppgifter om dig själv och den kurs du vill läsa. Det är viktigt att du skriver ditt namn som det står i passet.
  • Ett personal history form där du får fylla i alla skolor som du har läst på och alla jobb som du har haft. Fyll i så mycket som möjligt då de kommer att fråga dig om alla perioder där du inte har jobbat eller studerat. På detta, eller ett separat, formulär kommer du också att få fylla i uppgifter om dina familjemedlemmar.
  • Motivations brev/purpose of studying in Japan du kommer att få skriva en liten text på engelska där du motiverar varför du vill studera i Japan. Skriv mer än bara 1-2 meningar. Om du är äldre än 25 kan det vara bra att skriva lite om hur du tror att dina studier kommer att gynna din karriär.
  • Betyg på engelska du ska skicka med dina avgångsbetyg från gymnasiet och/eller den skola som du sist tog examen ifrån. Du behöver inte skicka med utdrag på högskoleutbildningar som inte lett till en examen. Betygen ska vara översatta till engelska.
  • Intyg på tidigare japanskastudier om du har studerat japanska förut vill skolan ha papper på vilken kurs du har läst.
  • En passkopia från fotosidan i ditt pass. Det är viktigt att dina dokument är snygga och tydliga så om du fotar av dem i mobilen rekommenderar vi att du läser denna artikel om hur du kan skanna dokument med mobilen i hög kvalitet.
  • Hälsointyg vissa skolor vill försäkra sig om att du inte har tuberkulos (kräver ett läkarbesök) medan andra vill veta om du har några sjukdomar de bör känna till. Det är dock långtifrån alla skolor som efterfrågar detta.
  • Finansieringsintyg om du finansierar din kurs med studiemedel från CSN så kan du via blankett 5514 ansöka om ett intyg om studiefinansiering. Med detta intyg kan du bevisa att du har tillräckligt med pengar för att finansiera kursen. Om skolan inte nöjer sig med detta så kommer du att få ett utförligare intyg på engelska från CSN när din ansökan är godkänd så ansök om CSN så snart som möjligt. Du kan kontakta oss om någon av de japanska språkskolorna som vi har mer information om på sajten inte nöjer sig med ditt CSN-intyg så kan vi förklara det för dem. Om du inte anger CSN som din sponsor så kommer du att behöva skicka in en rad andra dokument för att visa att du kan finansiera din språkkurs, några av dem kanske skolan vill ha även om du söker CSN. De dokument det rör sig om är:
    • Letter of remittance där du anger hur mycket pengar som du kommer att ha i Japan och vems pengar det är. De summor du anger måste täcka både kursavgift och levnadsomkostnader.
    • Ett kontoutdrag på engelska från din bank där det framgår hur mycket pengar du eller din sponsor har (vanligtvis krävs 1600000 Yen).
    • Anställningsbevis för dig eller din sponsor
    • En written oath där du intygar att du kommer att betala för din kurs och dina levnadsomkostnader.
    • Ett familjebevis med stämpel som visar att du är släkt med din sponsor (krävs av en del skolor). Beställs via telefon från Skatteverket då de du beställer online inte stämplas.

Skolorna tillverkar sina egna ansökningsdokument så exakt vilka dokument som behövs och vad de heter kan variera från skola till skola. Men ungefär så här ser det ut när man ansöker till en traditionell japansk språkskola.

Se en exempelansökan från Kyoto Minsai Japanese Language School. De har slagit ihop ansökningsformuläret och personal history form och de frågar inte efter några medicinska intyg så deras ansökan är lite enklare än en del andra skolors.

Språkskolan GenkiJACS i Fukuoka har en västerländsk ägare så de har förenklat visumansökan ännu mer och har bara med det absolut nödvändigaste. Se exempel på ansökan om studentvisum till GenkiJACS.

4. Få ditt CoE

Efter att skolan har godkänt din ansökan kommer de att skicka den till de japanska migrationsmyndigheterna. Ungefär en månad innan din kurs startar utfärdar de ett Certificate of Enrollment, CoE, som du behöver för steg 5. Skolan kommer att skicka dig ditt CoE så snart som de har fått det under förutsättning att du har betalat dem för de första 20 veckorna av din kurs. Se till att skolan har en korrekt address till dig och att du betalar dem i tid. CSN betalar inte ut några pengar förrän tidigast tre veckor innan kursstart. Om du är beroende av CSN för att betala kursavgiften kommer det att bli tajt, så låna om möjligt pengar för att betala kursavgiften i förväg.

Teoretiskt sett kan de japanska myndigheterna neka dig ett CoE men jag har aldrig varit med om att det har hänt för en svensk student efter att skolan först godkänt din ansökan.

5. Ansök på japanska ambassaden i Stockholm

Det sista steget i processen är att ansöka om ditt slutgiltiga visum på japanska ambassaden i Stockholm. Du kan lämna in dina handlingar personligen eller skicka dem som rekommenderat brev. Detta bör du göra senast två veckor innan din planerade avresa. Du ska då skicka/lämna in:

  • Ditt CoE
  • Ditt pass (i original)
  • Ett passfoto
  • Ett ifyllt visa application form. Du kan ladda ned detta formulär och läsa mer instruktioner om hur ansökan går till på den japanska ambassadens hemsida.

Du hämtar sedan ut ditt visum personligen på ambassaden. Observera att du måste genomföra denna slutgiltiga visumansökan innan du reser in i Japan.

6. Få ditt visum

Så var det klart!

När du väl har ditt CoE är visumansökan mest en formalitet så om du lämnar in en komplett ansökan så kommer du med största sannolikhet att få ett studentvisum. Ambassaden har dock rätt att neka dig om du t.ex. har ett kriminellt förflutet.

Det brukar kunna gå på ca tre dagar men det beror på ambassadens öppettider och arbetsbelastning, de rekommenderar att du ansöker senast 2 veckor innan avresa.

7. Flyg till Japan – när ska man boka sin biljett?

Då var det dags att resa till Japan för att inleda dina studier! Du kanske undrar när i denna process som du bör boka ditt flyg?

Den japanska ambassaden rekommenderar att man inte bokar sitt flyg förrän man har fått sitt visum (steg 6). För svenska studenter är dock risken för avslag väldigt liten om skolan väl har godkänt din ansökan (efter steg 3) så många studenter bokar sitt flyg då för att få ett bättre pris. Migrationsmyndigheterna kan dock vara långsamma så om du bokar ditt flyg innan du har fått ditt visum så rekommenderar vi att du köper en ombokningsbarbiljett eller bokar ditt flyg så att du anländer högst tre dagar innan din kursstart.

8. Ankomsten i Japan – landing card och work permit

När du landar i Japan kommer du att få fylla i ett landing card (se bilden nedan). Se till att du har den nödvändiga informationen om boendeadress etc lättillgänglig. Ofta delar de ut landing card och tulldeklaration redan på planet så att du kan ha dem färdigifyllda när du kommer till passkontrollen.

På purpose of visit kan du skriva Others (Study). Om du åker på en kortare kurs utan studentvisum så kan det hända att de ställer dig några frågor då men det ska inte vara några problem så länge du svarar ärligt och inte har för avsikt att stanna längre än 90 dagar. Om du väljer att skriva turism så brukar du slippa frågor om du inte ska stanna länge, men det är ju inte helt korrekt så det är upp till dig. Fråga din skola vad de rekommenderar om du gör ett ”visa run” som jag nämnde under punkt 1.

Om du har ett studentvisum och vill jobba i Japan så är det en bra ide att ansöka om ett arbetstillstånd, Permission to Engage in Activity Other than that Permitted by the Status of Residence Previously Granted (ja det heter faktiskt så…), direkt i passkontrollen vid ankomsten till Japan. Då kan du få det på en gång. Gör du det senare så är ansökan betydligt krångligare. Här kan du ladda ned ansökningshandlingarna för ansökan om arbetstillstånd på flygplatsen.

I passkontrollen kommer du som har studentvisum också att få ditt Residence Card, ditt japanska id-kort, som du alltid ska ha med dig i Japan.

Den japanska administrationen kan driva vem som helst galen, men tro mig det är värt det när du väl är på plats och får chansen att studera i Japan.

Observera att de japanska myndigheterna och skolorna kan göra ändringar i visumprocessen utan att informera oss. Läs alltid instruktionerna från din skola och japanska ambassaden noggrant. Informationen i artikeln ovan är korrekt så vitt vi vet, men vi kan inte hållas ansvariga för eventuella fel som kan uppstå utan vår vetskap. Vi kan aldrig garantera att du beviljas ett visum.

Mer information

Läs mer om universitet och språkskolor i Japan och studentboende i Japan.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Japan Japanska Visum      © Johan Asplund (artikeln uppdaterades senast 2024-02-29)

Boende i Japan

Boende i Japan

Här hittar du rabatterat boende i värdfamilj över hela Japan samt i Share House och lägenheter i centrala Tokyo.

Relaterade artiklar