Frågor och svar om Study Abroad
Vad innebär Study Abroad?
Study Abroad eller Semester Abroad är när man åker utomlands för att läsa fristående kurser på ett utländskt college eller universitet. Du läser inte en hel utbildning där utan bara någon termin med valbara kurser. Det kan antingen vara en utbytestermin ordnad av ditt svenska universitet eller 1-2 Study Abroad-terminer som du ordnar på egen hand.
Hur länge kan man åka på Study Abroad?
Vanligtvis gör man det i 1-2 terminer. Om skolan du läser på har quarters (4 kortare terminer per år) så brukar man kunna läsa upp till fyra terminer.
Vad kostar det att läsa en Study Abroad?
Priset varierar en hel del mellan olika skolor. Oftast är kostnaden likvärdig med en termin på skolans Bachelor program, men ibland är det lite billigare.
Då utbildningen är såpass kort klarar man sig nästan alltid på CSNs kursavgiftslån vilket man inte brukar göra om man läser en hel Bachelor i USA eller Australien.
Kan man åka på Study Abroad på egen hand?
Ja alla skolorna på den här sidan erbjuder study abroad program för studenter som ordnar sina utlandsstudier på egen hand.
Hur många kurser läser man per termin?
Det varierar mellan olika skolor och länder. I USA läser man vanligtvis 4 kurser (12 units) men man kan välja att läsa fler mot en merkostnad.
Får man alltid de kurserna man vill ha?
På vissa skolor kan du välja kurser och få dem bekräftade redan hemifrån Sverige men på andra skolor väljer man kurser på plats. Det finns ingen garanti att du får alla dina förstahandsval men skolorna har oftast så många kurser att välja emellan så det är oftast inget problem.
Kan jag tillgodoräkna min Study Abroad-termin hemma i Sverige?
Om du redan är inskriven på en svensk institution och vill ordna en utbytestermin på egen hand så får du prata med din studievägledare innan du åker. Om du läser på ett erkänt universitet så kan du ofta tillgodoräkna dina kurser, såvida de tillhör det ämnesområde som du läser i Sverige.
Du kommer definitivt att krydda ditt CV och ha glädje av din Study Abroad-termin utomlands vare sig du kan tillgodoräkna den i en svensk examen eller inte.
Läs mer i vår artikel Kan man tillgodoräkna sina utlandsstudier i Sverige.
Vem bör åka på Study Abroad?
Du kan ta en Study Abroad-termin direkt efter gymnasiet som ett Gap Year där du provar på universitetslivet utomlands. Då får du samtidigt möjligheten att prova på olika ämnen för att se vad du gillar. Du kan t.ex. läsa en programmeringskurs, en marknadsföringskurs, en psykologikurs och en danskurs.
Study Abroad är också ett bra alternativ för dig som är inskriven på ett svenskt universitet men går på en skola som inte anordnar utbytesterminer till länder och skolor som du är intresserad av.
Måste jag vara inskriven på ett svenskt universitet?
Vissa skolor kräver att du är inskriven på ett universitet hemma i Sverige för att de ska kunna ta emot dig som Study Abroad-student, även om du ordnar utlandsstudierna på egen hand eller med hjälp av oss. I den engelsktalande världen finns det dock många college och universitet där du kan åka på Study Abroad utan att vara inskriven på högskolan i Sverige.
Vem bör inte åka på Study Abroad?
Study Abroad är egentligen inte fel för någon men om du redan har tagit en kandidatexamen så skulle jag rekommendera att du tar en Master utomlands istället. Då får du en komplett utbildning som kommer att smälla högre i ditt CV på samma tid som det tar att läsa två Study Abroad-terminer.
Kan ni hjälpa mig med fristående kurser utomlands?
Ja! Vi har partners som kan hjälpa dig med Study Abroad-terminer på alla college och universitet som erbjuder detta i Storbritannien och Australien samt många skolor i USA, inom EU samt i Asien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp.