Stipendium för utlandsstudier

Det behövs en del pengar för att studera utomlands. Ett bra sätt att dryga ut dina studiemedel är att ansöka om stipendier. Här är vår stipendieguide som hjälper dig att komma igång.

Det är lättare att få stipendier ju högre nivå du läser på. Det är väldigt svårt för språkkurser och high school. På undergraduatenivå (kandidatnivå) finns det stipendier att få men de täcker ofta bara en del av terminsavgiften. På Master och doktorandnivå är det lättare att hitta stipendier, men det finns aldrig några garantier. Det beror på faktorer som ämnesval, skola, studieland, akademiskameriter, vad som efterfrågas av skolor och näringsliv etc.

I den här artikeln tittar vi närmare på:

 

Vem har störst chans att få stipendier?

  • Doktorander: om du tar en PhD utomlands så finns det goda möjligheter att få både utbildning och dina levnadsomkostnader betalda. Som doktorand är du en värdefull tillgång för ditt universitet där du kan hjälpa dem med såväl undervisning som forskning. Du kan också få sponsring för din forskning (ett s.k. fellowship) av universitet, privatpersoner, myndigheter och företag. Detta är vanligt förekommande om du forskar i industrinära ämnen som t.ex. IT, fysik och teknik.
  • Masterstudenter: som Masterstudent har du en hel del erfarenhet och kan hjälpa ditt utländska universitet genom att jobba som assistent till en professor eller till det administrativa teamet. Ett sådant ”assistance” jobb brukar i USA innebära ungefär 10 timmars arbete i veckan i utbyte mot ett stipendium som ger dig gratis utbildning. Ibland kan även boende ingå men det varierar från universitet till universitet så kolla upp vad som gäller för den skola du vill läsa på.
  • Studenter med har bra betyg: om du har riktigt bra betyg och/eller riktigt bra resultat på skolans antagningstest så har du en större chans att få stipendium, framförallt om du söker till ett universitet som inte är i det absoluta toppskiktet. Då sticker du ut mer och genom att attrahera framgångsrika studenter så kan universitetet på sikt förbättra sin ranking. Sådana stipendier täcker vanligtvis inte hela kursavgiften men de kan ge dig en rabatt på 20-30%.
  • Studenter med en speciell talang: är du en duktig fotbollsspelare eller en skicklig pianist? Studenter som är riktigt bra på en sport kan få ett eller någon annan praktisk färdighet kan få stipendier då de bidrar till att stärka skollaget och/eller kan sätta universitetet på kartan om de får en framgångsrik karriär. Detta är särskilt vanligt med idrottsstipendier i USA. Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med stipendier för collegeidrott fyll i en intresseanmälan för mer information.
  • Studenter från en familj med låg inkomst: ett vanligt kriterium för att man ska få stipendium är att man kan uppvisa ett ekonomiskt behov. Många högrankade universitet som Harvard har generösa financial aid-program där du som kommer från en familj med låg inkomst kan få en stor del av din undervisningsavgift betald. Då kan du utan problem klara dig på studiemedel från CSN. På en del skolor kan du räkna ut på deras hemsida hur mycket financial aid som du har rätt till. Den största utmaningen på de högrankade skolorna är att bli antagen.
  • Minoritetsstudenter: skolor gillar mångfald. En bra könsbalans och nationalitetsmix kan hjälpa universiteten att ranka bättre och bli mer attraktiva för framtida studenter. Så om du är den enda svensken som ansöker till en skola så har du betydligt bättre chans att få ett stipendium än om du ansöker till en skola som kryllar av svenskar.

Misströsta inte om du inte passar in på någon av profilerna ovan. Det finns många olika stipendier och vissa söks bara av ett fåtal studenter så du har fortfarande chansen så länge du är villig att lägga ned jobbet på att leta efter och ansöka till passande stipendier.

 

Var kan jag hitta stipendier för utlandsstudier?

  • På skolan som du ansöker till: utländska universitet vill ha internationella studenter så din största chans att få ett stipendium är att ansöka genom skolan du vill läsa på. Många amerikanska skolor har stipendier som hjälper till att minska kursavgiften för välpresterande studenter. Våra partnerskolor i USA har många bra stipendier bl.a. ett garanterat stipendium på 10% på study abroad terminer på högrankade University of California Santa Barbara och på Hawaii Pacific University får våra studenter ett stipendium på hela $12000 per läsår! Via samarbetspartners kan vi också hjälpa till med stora stipendier och ansökningshjälp till ett tiotal utvalda universitet och college i USA och Australien. I Japan får våra studenter ett stipendium på 50% på språkskolan Waseda BK i Tokyo. För att ha chans att få ett stipendium som täcker hela kursavgiften och kanske mer än så behöver du i regel tillhöra någon av kategorierna ovan, på undergraduatenivå är chansen för detta väldigt liten. Läs på skolans hemsida, de flesta skolor erbjuder stipendier. Kontakta skolan direkt om du behöver mer information. Då bygger du upp en relation med dem och chansen finns att de minns dig när du kommer in med din ansökan eller kallas på intervju. Vi har förhandlat fram ett antal stipendier och rabatter för svenska studenter från skolorna med en presentation på Utlandsstudier.se
  • I landet där du vill studera: många länder erbjuder stipendium för inkommande internationella studenter. Ett klassiskt exempel är Fulbright Commission som ger stipendier till utländska studenter som vill studera i USA. Du kan hitta den här typen av stipendier genom att googla på “scholarships for international students to the US” där du byter ut ”the US” mot landet där du vill studera. Sök också på varianter som ämne eller färdighet plus scholarship och land, t.ex. “rugby scholarships Australia” eller “psychology scholarships uk”.
  • I Sverige: prata med studievägledaren på din skola för att se om de kan rekommendera några lämpliga stipendier som du kan söka, kanske din skola har ett eget stipendium? Kolla också med din kommun, din fackförening samt andra föreningar och församlingar där du är medlem. I Sverige finns det olika lands- och ämnesspecifika stipendier som du kan hitta genom att googla. Några exempel är: Sverige-Amerika stiftelsen för studier i USA och Kanada, Sandrews Filmstipendium, Musikerförbundets stipendier, Visitas utbildningsstipendium etc.
  • Stipendiedatabaser och stipendiekonsulter: det finns en massa olika stipendiedatabaser och stipendiekonsulter på nätet. Några är gratis men många kostar pengar. Bland gratissajterna sticker studiestipendier.se och stipendielistan.se ut i Sverige. Ett annat bra alternativ är Global Grant med en stor stipendiedatabas. De flesta svenska bibliotek är anslutna till Global Grant så du kan logga in gratis med ditt bibliotekslånekort. För utländska stipendier får du använda dig av utländska sajter. Vi kan rekommendera Fastweb som är en bra sajt för att stipendier för studier i USA. I övrigt får du Googla. Se bara upp för okända stipendier som kräver en ansökningsavgift, dessa är med stor sannolikhet bedrägeriförsök. Det ska vara gratis att ansöka om stipendier!
  • Vårt utlandsstudiestipendium: Utlandsstudier.se delar varje år ut stipendier för utlandsstudier till ett värde av 50 000 kr per år. Läs mer och ansök till utlandsstudiestipendiet.
  • Aktuella stipendier: Du hittar fler aktuella stipendier och erbjudanden från våra partnerskolor längst ned på denna sida.
 

Hur ansöker man om stipendier?

  • Organisera, prioritera och ansök i tid: det första steget är att researcha vilka stipendier du kan söka till. För varje stipendium som du hittar är det bra att skriva ned webbadresssen, beloppet, ansökningsdeadline samt ansökningsdetaljer om du inte vill gå tillbaka och kolla upp dem senare. När du är nöjd med din research så är det dags att prioritera de stipendier du har hittat. Vilka har du störst chans att få? Vilka är mest värda? Vilka har deadline först?
  • Ansök om flera stipendier: ju fler ansökningar du skickar in desto större chans är det att du får ett stipendium. Om du har tur kan du till och med få flera. Men se till att göra en bra ansökan. En inkomplett eller hafsig ansökan kommer inte att ge något stipendium så gör hellre fem bra ansökningar än 10 dåliga.
  • Ansök till ditt universitet i god tid: du har störst chans att få ett stipendium från det universitet där du vill studera. Många universitet låter dig ansöka om deras stipendium samtidigt som du skickar in din ansökan om att studera där. De kommer bara att ge stipendium till studenter som blir antagna till skolan och antalet stipendier är begränsade så ansök i god tid (mer än 6 månader innan kursstart) för att öka dina chanser.
  • Vad ska man skicka med i ansökan: det varierar mellan olika stipendier så var noga med att kolla upp vad de efterfrågar och se till att skicka med allt. De vanligaste dokumenten som efterfrågas är ett CV, en uppsats, betyg och rekommendationsbrev. Vissa stipendier kräver också finansiella dokument för att visa upp din och din familjs inkomst. Tänk på att dokumenten kan behöva översättas till engelska om du ansöker om utländska stipendier. Nedan ska vi titta lite närmare på uppsatsen och rekommendationsbrevet. Var noggran om du fotar av dina dokument så att de ser bra ut. Här är tips på hur du kan skanna dokument med hög kvalitet med din mobil.
  • Uppsats: din uppsats är väldigt viktig för att säkra ett stipendium. Rafsa inte bara ihop någon text lite snabbt utan låt det ta tid och bearbeta texten under ett par dagar tills du är helt nöjd. Din uppsats måste övertyga läsaren om varför du vill studera utomlands på den specifika skolan och utbildningen samt varför du behöver detta stipendium. Var personlig och engagerad. Du kanske kan berätta om någon episod ur ditt liv som lett fram till detta beslut. Men var noga med att uppsatsen håller sig inom de ramar som stipendieutdelaren har satt upp gällande innehåll och antal tecken etc. När du väl har skrivit en bra uppsats så behöver du bara anpassa den för att passa formatet för de olika ansökningarna.
  • Rekommendationsbrev: många stipendier kräver att man skickar med ett eller två rekommendationsbrev. Dessa ska inte vara skrivna av din mamma, din pojkvän eller någon annan person som främst har en privat relation med dig. Breven ska vara skrivna av en lärare, arbetsgivare, tränare eller någon annan som känner dig och dina färdigheter främst ur ett yrkesmässigt perspektiv. Om du planerar att ansöka om många stipendier kan det vara en bra idé att be din referens signera ett antal brev på en gång så slipper du be om ett nytt för varje ansökan. Se bara till att de håller referensbrevet generellt och inte nämner onödiga detaljer som t.ex. vilken skola eller vilket stipendium som du ansöker till. Glöm inte att tacka för deras hjälp!
  • Få din ansökan att sticka ut: för konkurrensutsatta stipendier måste du sticka ut ur mängden för att ha en chans. Bra betyg och en inspirerande uppsats är en bra början. Du kan också inkludera ett foto och kanske använda ett färgglatt kuvert eller ett speciellt frimärke för att sticka ut lite extra, men gör det inte för crazy. Om du har starka referenser så kan du skicka med dem även om de inte efterfrågas specifikt i instruktionerna. Om du trivs framför kameran kan du spela in en liten Youtube-presentation som du inkluderar i ditt brev med länk och QR-kod. Försök att få en känsla för vilken typ av organisation som hanterar ansökan. I vissa fall är det bättre att vara strikt formell. Det kan hjälpa om du har varit i kontakt med organisationen i förväg så att de känner igen ditt namn när ansökan kommer in.
  • Skicka in din ansökan: skicka alltid in din ansökan innan ansökningsdeadline. Dubbelkolla stavning och grammatik och se till att du skickar med allt som efterfrågas. Se till att adressen och märkningen på kuvertet är korrekt och glöm inte att signera och uppge dina kontaktuppgifter på ansökan. Sedan är du klar. Lycka till med ansökan!
 

Vill du ha mer hjälp?

Många studenter hör av sig till oss med frågor om stipendier. Den stipendieinformation som vi har är sammanställd i artikeln ovan. Vi kan inte ge dig mer specifik information än så. Vi har dock partners som kan hjälpa dig med stipendium och ansökan till utvalda skolor runt om i världen inte minst i USA där vi också har en partner som är specialist på sportstipendier. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med ansökan till skolor utomlands - obs intresseanmälan är inte för dig som redan är antagen och enbart vill ha hjälp med stipendier. Då de flesta stipendier ges av skolan där du ska läsa kan vi inte ge aktiv hjälp till dig som redan är antagen på en skolan utomlands. Den hjälp vi kan ge dig finns som sagt i den här artikeln.

Tips på hur du få ekonomin att gå runt som utlandsstudent

  1. Ansök om studiemedel från CSN om du har använt upp dina CSN-pengar så kan det istället finnas möjlighet att ta ett studentlån i landet där du studerar, t.ex. i Storbritannien. Prata med din skola om detta.
  2. Jobba under dina utlandsstudier i många länder har du rätt att jobba åtminstone på halvtid som student.
  3. Ansök om stipendier: den största chansen att få stipendium är som sagt från skolan där du ska läsa, inte minst i USA. Om du ska påbörja dina utlandsstudier på college, universitet eller språkskolor under nästa år är du välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium. Du kan hitta många stipendier och få skräddarsydda förslag av aktörer som Global Grant som vi tipsade om ovan. Observera att stipendier främst ges i länder med höga kursavgifter där de flesta stipendier ger en mindre rabatt på 10-30%, full scholarships är extremt ovanliga på undergraduatenivå.
  4. Gör en kostnadskalkyl innan du påbörjar dina utlandsstudier så att du vet ungefär hur mycket pengar du behöver. Du kan göra en enkel kalkyl med hjälp av vår CSN-räknare och läsa mer i vår artikel vad kostar det att studera utomlands. Gör en budget så att du vet hur mycket pengar du kan göra av med varje månad
 

Aktuella stipendier och erbjudanden

Klara dig på CSN med 25% stipendium i Australien - Kaplan Business School Australia (deadline 2024-12-31)
20% stipendium på spanska språkkurser med ECTS! - Universitat Politècnica de València (deadline 2024-06-03)
Stipendium för Utlandsstudier.se på Colorado State - Colorado State University (deadline 2024-12-02)
30% rabatt till första CSN-studenten på Sicilien - Solemar Academy (deadline 2028-02-21)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Korea Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Bali Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Thailand Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - China Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Taiwan Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Malaysia Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Costa Rica Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Vietnam Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Italy Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Portugal Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Cuba Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Ireland Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - Mexico Exchange (deadline 2028-06-24)
Rabatt på Asia Exchange/Beyond Abroad program - France Exchange (deadline 2028-06-24)
5% rabatt på Haarlem Campus - Haarlem Campus University of Applied Sciences (deadline 2025-05-31)
2-4 veckor på köpet på språkkurser i Dublin - Apollo Language Centre (deadline 2024-04-29)
5% rabatt på Accent Francais i Montpellier - Accent Français Montpellier (deadline 2222-12-31)
30% rabatt på Koreanska språkkurser online - LTL Korean School Seoul (deadline 2024-12-31)
1 stipendium för språkkurser i Santa Monica, LA - CEL College of English Language (deadline 2024-05-24)
Upp till 50% stipendium på Arizona State - Arizona State University (deadline 2024-07-31)
Stipendium på $23000 per år på Illinois College! (deadline 2030-01-01)
50% stipendium på långa språkkurser i Tokyo! - Waseda BK Japanese Language Course (deadline 2024-12-31)
20% rabatt på gapyear i London - University of Roehampton (deadline 2024-12-31)
Tysklandsstipendium - Hochschule Fresenius University of Applied Sciences (deadline 2030-01-31)
UCP Stipendium via Utlandsstudier.se - University of California, Riverside (deadline 2024-06-01)
Stipendie och gratis japanskakurs på Senmon Gakko - Akademeia 21st Century (Adachi Education Group) (deadline 2025-03-31)
Stipendium för nordiska studenter på ACT, Grekland - ACT - The American College of Thessaloniki (deadline 2024-06-30)
Stipendier och credits för att studera i New York - St. Francis College (deadline 2024-08-01)
Lär dig Mandarin online innan du reser till Kina! - LTL Language School China (deadline 2024-12-31)
$500 rabatt på Los Angeles City College (deadline 2026-08-30)
Stipendier på Berkeley City College (deadline 2024-05-25)
Stipendier på Laney College (deadline 2024-05-25)
Stipendier för svenska studenter på U Victoria - University of Victoria (deadline 2024-05-01)
Stipendier på Collarts Australian College of Arts (deadline 2024-03-20)
25-100% stipendier på Yamanashi Gakuin University (deadline 2025-04-17)
Idrott och stipendier - Peninsula College (deadline 2025-03-10)
Stipendier på Konkuk University i Seoul, Korea (deadline 2025-08-27)

Mer information

Vi har en samarbetspartner som kan ge dig hjälp med idrottsstipendier i USA - fyll i en intresseanmälan för mer information.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar