Jobba som student utomlands

Får man jobba när man studerar utomlands? Här går vi igenom reglerna och kommer med tips för dig som vill dryga ut studiemedlen med att jobba när du är student utomlands.

Det kostar att studera utomlands. Du behöver betala för kursavgifter, mat, boende, resor, försäkring och allehanda levnadsomkostnader. Sedan vill man ju ha lite pengar över till nöjen också. Vi svenskar är ju lyckligt lottade då vi kan få studiemedel från CSN, men ibland är det bra att kunna dryga ut inkomsterna med en liten lön också. I samarbete med Studentjob.se tittar vi här närmare på att jobba utomlands som student.

Får man jobba när man studerar utomlands?

Du kan inte jobba obegränsat när du studerar utomlands. Om och hur mycket du får jobba beror på var du studerar och vilket visum du har.

Fritt fram att jobba inom EU

Om du studerar i ett annat EU-land så är det fritt fram att jobba utan några begränsningar. Detsamma gäller om du som svensk medborgare vill jobba i Norge eller Schweiz.

Storbritannien räknas än så länge som EU men det är oklart hur reglerna kommer att förändras där efter att Brexit har genomförts. För att kunna ta emot lön behöver du skaffa dig ett National Insurance Number samt ett brittiskt bankkonto.

Rätt visum krävs för att jobba utanför EU

Om du vill jobba under studietiden i ett land utanför EU så regleras rätten att arbeta av det visum du har. Om du läser en kortare kurs på turistvisum/visa waiver så har du inte rätt att arbeta. Om du däremot har ett studentvisum så har du ofta rätt att jobba deltid. Här tittar vi närmare på reglerna i några populära studieländer:

  • Australien: om du studerar med studentvisum i Australien så har du rätt att jobba upp till 40 timmar per 14 dagar efter att din utbildning har startat. På skolloven kan du jobba obegränsat men du får inte jobba innan den första terminen har startat. Om du bara vill läsa en kortare kurs så kan du åka till Australien på ett Working Holiday visum. Då har du rätt att jobba under ett år (max 6 månader per arbetsgivare) samtidigt som du kan studera i upp till 16 veckor.
  • Japan: om du har studentvisum till Japan så kan du ansöka om arbetstillstånd redan på flygplatsen. Sedan kan du jobba 28 timmar per vecka under terminerna och 40 timmar per vecka på loven mellan två terminer. Läs mer om att jobba i Japan i artikeln studera i Japan.
  • Kanada: om du har studentvisum i Kanada har du i regel rätt att jobba på campus. Studerar du på heltid på ett program som leder till en Degree kan du jobba 20 timmar i veckan off campus under terminerna samt heltid på loven.
  • Korea: läser du med studentvisum på ett koreanskt universitet så brukar du få rätt att jobba 25 timmar i veckan med din skolas godkännande efter att du har studerat där i ett halvår. Om du inte läser på ett universitet så kan du istället studera på ett Working Holiday visum som ger dig rätt att jobba i Korea. Läs mer om olika visum till Sydkorea.
  • USA: det är hårdare begränsningar för dig som studerar på studentvisum i USA. Om det inte ingår någon praktik i din utbildning så har du i regel bara rätt att jobba på campus 20 timmar i veckan från och med din andra termin. Då bör du läsa på en större campusskola för att ha en hyfsad chans att hitta jobb. USA har också något som kallas OPT (optional practical training) där du har rätt att stanna kvar och jobba inom din major ett år efter avslutad utbildning. Läs mer om att jobba och studera i USA.

Vad kan man jobba med som utlandsstudent?

Du kan ta i princip vilket jobb som helst som tillåts av ditt visum. Studentvisum har ofta en del begränsningar på vad man får jobba med, inte minst i Asien. I Japan får du t.ex. inte jobba på nattklubbar, inte ens som DJ eller diskare. De vanligaste studentjobben utomlands är:

  • Servicejobb: många studenter jobbar extra på restauranger, caféer eller i affärer ofta på campus.
  • Jobba för din skola: om du läser på master- eller doktorandnivå på ett större universitet så kan det ofta finnas möjligheter att jobba på din skola som t.ex. lärarassistent, researchassistent eller assistent på skolans international office. Du kan också vara tutor för yngre studenter.
  • Språklärare: om du är duktig på engelska och studerar i Asien så kan du även ha möjlighet att jobba som engelskalärare. Det är ofta bättre betalt än servicejobben. Det underlättar dock om du har ett TESOL-certifikat.
  • Jobba inom din major: du kan få bäst betalt om du jobbar med något som du är riktigt bra på. Varför inte kombinera teorin med praktik genom att söka ett extrajobb inom det ämne som du studerar. Läser du IT kan du t.ex. knäcka extra som programmerare och studerar du musik så faller det sig naturligt att ta jobb som musiker i olika sammanhang.
  • Distansjobb: vare sig du har rätt att jobba på ditt visum eller inte så har du ofta möjlighet att jobba på distans så länge du inte får ut lönen i det land där du studerar. Du kanske kan sköta vissa arbetsuppgifter till din gamla svenska arbetsgivare på distans? Och om du har en särskild talang inom t.ex. design, översättning, skrivande eller annat så kan du göra små konsultjobb via tjänster som Fiverr.

Fråga på din skola så kan du ofta få tips och hjälp om hur du kan hitta jobb. Vissa skolor som språkskolan Samu i Tokyo ordnar till och med jobb åt sina elever.

Vill du ha mer hjälp att hitta jobb utomlands?

Du hittar mer tips och råd på Studentjob.se. De är Europas största jobbportal för studentjobb. De kan bl.a. hjälpa dig både med jobb i Sverige och med utlandsjobb i bl.a. Spanien, England, Grekland och Holland.

Mer information

Du kanske också är intresserad av vår artikel Utbildningar som ger jobb.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar