Varför alla borde göra en utbytestermin

Det finns många anledningar till varför vi tycker att alla borde göra åtminstone en utbytestermin utomlands. Här berättar Flora om sin studietid i Frankrike.

Flora Sandström har studerat en utbytestermin i Frankrike. Hon kommer på fler fördelar med att plugga utomlands än hon har fingrar att räkna på. För Flora var anledningarna att ge sig iväg många - framförallt lockade möjligheten att få leva i ett annat land och träffa människor från andra kulturer. Men självklart var det annat som var intressant med utlandsterminen, bland annat att stärka sina språkkunskaper och få internationell erfarenhet.

Personlig utveckling

Efter 6 månader i Paris var hon återigen tillbaka på svensk mark. Men gav utlandsterminen verkligen någonting? Ja, enligt Flora förändrades och utvecklades hon till det bättre under terminen i utlandet.

Hon upplevde inte enbart att hon växte som person, blev mer självständig, självsäker och öppen. Hon lärde sig också att anpassa sig till nya situationer på ett helt nytt sätt - både på ett personligt och professionellt plan. I Paris fick hon arbeta med människor som hade andra perspektiv, idéer och arbetssätt än vad hon var van vid. Vissa gånger var det utmanande att samarbeta kring olika projekt. Det krävs lyhördhet, samarbetsvilja och ett öppet sinne för att komma överens och driva ett arbetet framåt, speciellt när det är många starka viljor i en och samma arbetsgrupp.

Utlandsterminen gav henne också en tydligare bild över hennes egna styrkor och svagheter. Dessa blev tydliga när hon utsattes för nya typer av situationer - hon insåg att hon var en stark ledare men behövde arbeta på sin förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt. Dessa lärdomar och insikter menar hon har stärkt henne när hon tar nästa steg i sitt professionella liv.

“Jag känner att jag har mycket bättre koll på vad jag behöver arbeta med hos mig själv för att bli framgångsrik i mitt yrkesliv.”

Lättare att få jobb

Utbytesterminen blev självklart en viktig del i Floras CV.  Styrkorna som anpassningsförmåga, samarbetsvilja och ett internationellt mindset har tagit henne till ännu ett spännande uppdrag utomlands. Denna gång i Amsterdam.

“Jag tror verkligen att min internationella erfarenhet var en viktig del i mitt CV och garanterat en av anledningar till att jag fick detta jobbet.”

Lilian Jansen arbetar som rekryterare på ett av Amsterdams största rekryteringsbolag och var ansvarig för att anställa Flora och bekräftar att utlandsstudier stärker en kandidats CV:

“Det är alltid positivt att se att kandidaten studerat eller praktiserat utomlands. De kandidaterna är ofta mer självsäkra och duktiga på att anpassa sig. ”

Lilian menar att en kandidat som har studerat utomlands är ett tydligt tecken på att personen vill bredda sin horisont och sina perspektiv. Det betyder också att personen har kompetens att arbeta med personer från andra kulturer och är bekväm med att arbeta i en internationell miljö.

“När jag träffar kandidater som varit utomlands under en längre period får jag ofta intrycket av att de är öppna, motiverade och nyfikna. Jag menar, vilken arbetsgivare vill inte ha en sådan person i sitt team?”

Det finns många anledningar till varför vi tycker att alla borde göra åtminstone en termin utomlands. Inte nog med att det kommer att stärka dig på ett professionellt och personligt plan så kommer det att få ditt CV att sticka ut hos rekryterare och öppna dörrarna ut i världen. Så vi antar att allt vi kan säga är: ha en trevlig resa!

Har du studerat utomlands och vill fortsätta din internationella yrkesbana? Hos StudentJob hittar du olika typer av jobb inom flera yrkeskategorier. De har bland annat tjänster för dig som vill arbeta utomlands. Du är varmt välkommen att besöka deras hemsida och titta på vilka jobbmöjligheter som finns för dig just nu.

Få hjälp med din utlandstermin

Utlandsstudier.se kan hjälpa dig att läsa en termin eller ett år utomlands som Study Abroad student. Vanligtvis läser du fyra fristående kurser per termin. Varför inte göra dina utbytesterminer på ett högrankat universitet som University of California Santa Barbara. Alla studenter från DreamStudies Utlandsstudier.se får ett garanterat stipendium på minst 10% av kursavgiften där!

Fyll i vår intresseanmälan för att få gratis hjälp med din utlandstermin.

Mer information

Läs mer om utbytesterminer utomlands samt om utlandsstudier i Paris. Fyll i intresseanmälan härintill om du vill ha hjälp att ordna dina utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar