6 skäl att studera utomlands

Det finns många skäl varför man ska studera utomlands. Här listar vi fördelarna med utlandsstudier och ger dig tips om hur du får ut så mycket som möjligt av din studietid utomlands.

1. Bli mer attraktiv på arbetsmarknaden

Flera olika studier ar visat att studenter som har studerat utomlands är mer attraktiva på arbetsmarknaden. Det är lättare för dem att få jobb, det är mindre risk att de blir arbetslösa en längre tid och deras ingångslön är ofta lite högre än för de som inte har studerat utomlands.

Det finns många anledningar till detta. De flesta finner du längre ned i denna artikel. Arbetsgivare värdesätter språkkunskaper, internationell erfarenhet och anställda som är villiga att anta nya utmaningar. Utlandsstudier sticker ut på ditt CV och om två kandidater har en liknande bakgrund så har den sökande med utandsstudieerfarenhet störst chans att få jobbet.

Ministern för högre utbildning och forskning och generaldirektören för Universitets- och högskolerådet gjorde nyligen följande uttalande i en debattartikel: Att studenter skaffar sig internationella erfarenheter är avgörande för deras möjligheter på arbetsmarknaden, för Sveriges konkurrenskraft och för den svenska högskolans kvalitet.

Om det största skälet för dina utlandsstudier är att krydda ditt CV så bör du tänka till lite innan du väljer skola och utbildning. Studier vid ett välkänt högrankat universitet kan verkligen sticka ut på ditt CV även om det bara rör sig om en eller ett par Study Abroad terminer. Ett annat bra sätt att vässa ditt CV är att komplementera din svenska utbildning med att läsa ett närliggande ämne för att bredda din kompetens och göra dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Ett exempel kan vara att studera business utomlands i ett år om du redan har en examen inom IT då många IT-företag jobbar med olika affärssystem.

2. Studera ett ämne som du inte kan läsa hemma

I ett litet land som Sverige så har vi ett begränsat antal skolor och utbildningar att välja emellan. Utomlands kan du hitta spännande utbildningar som inte finns här hemma, och om du inte kommer in på din drömutbildning i Sverige så kan du läsa den utomlands istället. Just nu är det t.ex. väldigt populärt bland svenska studenter att läsa läkarutbildningar i Östeuropa vilket du kan läsa mer om i vår artikel om världens populäraste skolor .

Om din plan är att återvända hem och jobba i Sverige så bör du kolla upp vilka regler som gäller för att jobba i Sverige med en utländsk yrkesutbildning. För ämnen som business, design och performing arts är det sällan några problem men om du t.ex. läser till läkare utomlands så kan det krävas kompletterande utbildning. Har du studerat inom EU så räcker det med att ansöka om läkarlegitimation från Socialstyrelsen men har du studerat utanför EU så krävs det att du går igenom en kompletterande utbildning i Sverige innan du kan få läkarlegitimation. När det gäller andra ämnen så är juridik det ämne som kan vara svårast att jobba inom i Sverige med en utländsk utbildning då lagarna i olika länder skiljer sig åt en hel del.

3. Internationell erfarenhet och förståelse

Vi är alla olika. Vi agerar och reagerar olika. Det som är självklart för dig kan verka konstigt för någon annan. Dessa skillnader är starkt influerade av vår uppväxt och kulturella bakgrund. Det finns inget bättre sätt att förstå en annan kultur än att leva i landet under en längre tid, framförallt om du lever som lokalbefolkningen och inte som en turist.

Om du verkligen vill lära känna och förstå ditt studieland och dess befolkning så ska du ha detta i åtanke när du planerar dina utlandsstudier. Steg ett är att lära dig språket. Kanske kan du inleda din vistelse med en språkkurs eller läsa språket parallellt med dina övriga studier. Många skolor erbjuder också kulturklasser där du kan lära dig mer om landets kultur.

Välj också vem du umgås med. Om du bara umgås med andra utbytesstudenter så kommer du aldrig att få en djupare förståelse för studielandets kultur. Välj om möjligt en skola där inhemska studenter studerar och försök skaffa några lokala vänner. Ett annat bra sätt kan vara att bo i en värdfamilj, då kommer du verkligen att få bo som lokalbefolkningen och få umgås med familjen och deras vänner. Många svenskar är rädda för familjeboende men om du har ett starkt kulturintresse så bör du pröva det. Du kan börja med att boka en månads familjeboende för att sedan välja om du vill bo kvar eller flytta till annat boende.

4. Personlig utveckling

Jag var 18 år den första gången jag studerade utomlands. Jag hade aldrig varit i USA förut, jag hade aldrig flugit själv förut och jag hade aldrig bott hemifrån mer än några dagar. Att studera utomlands är ett bra sätt att bli mer självständig och utvecklas som människa. Vi lär oss genom att göra nya saker och när du studerar utomlands så är nästan allting du gör och upplever nytt. Det kan vara utmanande emellanåt men ge inte upp, att studera utomlands är en väldigt givande upplevelse som kommer att ge dig minnen och vänner för livet.

5. Lär dig ett nytt språk

Som jag nämnde ovan är språket nyckeln till att verkligen förstå ett lands kultur och få ut så mycket som möjligt av sina utlandsstudier. Språkkunskaper värdesätts också av arbetsgivare. Det finns inget bättre sätt att lära sig ett nytt språk än att studera det i landet där det talas. Du lär dig inte bara i klassrummet du exponeras för språket hela dagarna och får t.ex. även öva i snabbköpet och på restaurangen. Det kan vara väldigt givande när du inser att du faktiskt kan göra dig förstådd och prata med folk på deras eget språk.

Om språkinlärning och att lära känna kulturen är ditt huvudsakliga mål med dina utlandsstudier så rekommenderar jag att du läser på en dedikerad språkskola . Dessa skolor finns till just för att utbilda elever som dig i det valda språket. Dessa skolor fokuserar ofta på konversation och praktiskt språkbruk och klasserna är mycket mindre än om du studerar på ett universitet. Kolla bara upp så att den skola du väljer får bra recensioner och/eller är godkänd av relevanta kvalitetsorganisationer.

6. Ha kul!

Vem gillar inte att resa? När du studerar utomlands är varje dag ett potentiellt äventyr där du har chansen att se och upptäcka nya saker som en vanlig turist aldrig skulle uppleva. Du ska dock vara medveten om att utlandsstudier innebär att du även måste studera, göra läxor och skriva prov. Om din främsta målsättning med utlandsstudierna är att har roligt så bör du leta efter en skola som inte är så dyr eller krävande. Kanske en språkkurs med 15-20 lektioner i veckan. Eller också kanske utlandsstudier inte är något för dig. Det finns andra sätt att vistas en längre tid utomlands, t.ex. genom att jobba utomlands på Working Holiday eller backpacka.

Varför vill du studera utomlands?

Ta lite tid och fundera på varför du vill studera utomlands innan du ansöker till en skola. Genom att veta vad du vill uppnå så kan du ta bättre beslut om var du ska läsa, vilken skola och utbildning som passar dig samt inte minst hur du vill bo.

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med skolval och ansökan för dina utlandsstudier.

Mer information

Du hittar skolor över hela världen i vår skoldatabas, Du kanske också är intresserad av vår artikel om hur man väljer skola utomlands och hur man kan studera utomlands gratis.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar