Världens populäraste skolor

Utlandsstudier.se har fått rykande färsk statistik från CSN som visar var svenskarna studerade utomlands år 2016. Lite överraskande var en polsk skola populärast. Här är topp 10:

 

Skola

Land

Antal svenska studenter

1

Medical University of Gdansk

Polen

493

2

Santa Barbara City College

USA

478

3

Santa Monica College

USA

476

4

Copenhagen Business School

Danmark

457

5

Riga Stradins University

Latvia

380

6

Copenhagens University

Danmark

278

7

Wroclaw Medical University

Polen

248

8

University of Glasgow

Storbritannien

239

9

Nanyang Technological University

Singapore

231

10

University of Edinburgh

Storbritannien

222

 

Läkarutbildningar i Östeuropa blir allt populärare

En anledning till att studera utomlands är om man vill läsa en utbildning som är svår att komma in på i Sverige. Ett typiskt exempel är läkarutbildningar där allt fler svenska studenter har sökt sig till medicinskolor i Östeuropa de senaste åren. År 2016 var Medical University of Gdansk i Polen den allra populäraste skolan för utlandsstudier. Men ytterligare två av topp tio-skolorna tillhandahåller läkarutbildningar: Riga Stradins University i Lettland och Wroclaw Medical University i Polen. Tittar man längre ned på listan så dyker fler medicinskolor upp i Litauen, Rumänien och Polen. Totalt läste ca 1500 svenskar med CSN på medicinutbildningar i Östeuropa år 2016.

USA är fortfarande det populäraste landet

Tittar man på vilka länder som ligger i topp så är USA, som vanligt, det populäraste landet för svenska utlandsstudenter. Under 2016 studerade närmare 6000 svenskar i USA med hjälp av studiemedel från CSN. Medan läkarstudenterna haft utbildningen i fokus så har många av USA-studenterna fokus på skolans pris och läge. Här handlar det mycket om upplevelsen att bo i USA och att prova på att läsa på college under en eller två terminer. Det är enklare Community College med strandnära lägen i Kalifornien som toppar listan år efter år.

Dessa skolor är billigare än de amerikanska universiteten och det är lätt att bli antagen. Samtidigt har de lägre status. Om man vill läsa en hel utbildning i USA kan det dock vara ekonomiskt fördelaktigt att börja med två år på Community College för att sedan transferera till ett universitet till det tredje året. Då skulle jag dock rekommendera att du väljer en skola med färre svenska studenter och högre ranking än de som toppar listan ovan. Vi kommer att skriva mer om Community College framöver.

Studenterna väljer Skottland istället för England

Det näst populäraste studielandet är Storbritannien med närmare 5600 CSN-studenter under 2016. Man skulle kunna tro att de flesta väljer att studera i London och England men faktum är att de tre populärast skolorna i Storbritannien alla ligger i Skottland. Det är University of Glasgow, University of Edinburgh och University of Aberdeen! Av de 10 populäraste skolorna ligger 5 i Skottland och 5 i London. Den största anledningen till detta är sannolikt att kursavgifterna på senare år har gått upp en hel del i Storbritannien. EU-medborgare som studerar i Skottland har dock möjlighet att få sin kursavgift betald av SAAS – Student Award Agency Scotland. Sedan spelar det också in vilka skolor som de svenska universiteten har utbytesavtal med men där borde det även finnas en hel del skolor i England.

Här är de populäraste länderna

 

Land

Antal svenska CSN-studenter

1

USA

5 956

2

Storbritannien

5 586

3

Danmark

1 653

4

Polen

1 625

5

Australien

1 617

6

Spanien

1 439

7

Tyskland

1 175

8

Frankrike

1 144

9

Norge

1 019

10

Japan

946

Mer information

Du kan söka efter skolor utomlands i vår internationella skoldatabas.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar