Studera i Australien

Vill du studera i Australien? Vi hjälper dig gratis med ansökan till alla universitet och college! Här tittar vi på skolor, kostnader, visum, stipendier, CSN, att jobba som student m.m.

Varför studera i Australien?

Vad kan man studera i Australien?

När börjar terminerna?

Att hitta och ansöka till en skola i Australien

Vad kostar det att studera i Australien?

CSN för studier i Australien

Stipendium för att studera i Australien

Försäkring för att studera i Australien

Visum till Australien

Att jobba som student i Australien

Studentboende i Australien

Flyg till Australien

Kan ni hjälpa mig att studera i Australien?

Rekommenderade skolor i Australien

 

Varför studera i Australien?

Australien är i dagsläget världens tredje populäraste studieland för svenska studenter efter USA och England. Varje år studerar drygt 1700 svenska studenter i Australien med studiemedel från CSN.

Australien är ett land som har det mesta. Ett härligt klimat, där man kan fly undan den långa mörka svenska vintern. Stora delar av Australien är varmt året runt med svenska mått mätt. Här finns spännande storstäder som Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth och Adelaide som alla har fler invånare än Stockholm. Samt inte minst en fascinerande och mångsidig natur med många djur och miljöer som du bara kan uppleva i Australien.

Här tillbringar man större delen av tiden utomhus där det finns otroligt mycket att se och göra. Bada, surfa, vandra, gå på konserter, barbeques, fester och mycket annat. Livsstilen är avslappnad och det är relativt lätt att få jobb som internationell student. What is there not to like?

 

Vad kan man studera i Australien?

Du kan läsa det mesta i Australien. Välj mellan följande skoltyper:

Universitet

De Australiensiska universiteten håller mycket hög klass. Bland Australiens bästa universitet, den s.k. Group of Eight, rankar nästan alla inom topp 100 i världen. I Sverige är det bara Karolinska Institutet samt Uppsala och Lunds universitet som uppnår denna världsranking. De högst rankade Australiensiska universiteten är:

 1. University of Melbourne
 2. University of Sydney
 3. Australian National University
 4. University of Queensland
 5. Monash University
 6. UNSW Sydney
 7. University of Adelaide
 8. The University of Western Australia
 9. University of Technology Sydney
 10. University of Canberra

På universiteten är de populäraste programmen Study Abroad-terminer där du läser fristående kurser under 1-2 terminer. Du väljer då själv vilka ämnen du vill läsa ur skolans kurskatalog. Vanligtvis läser du 4 kurser (24 australiensiska credits) per termin.

Vill du ta en hel utbildning på ett universitet i Australien så står valet främst mellan en Bachelor Degrees/kandidatexamen på 3 år och Masterutbildningar på 1-2 år.

James Cook University i Brisbane är ett populärt alternativ.

Yrkesutbildningar på college

Australien har också ett stort antal college där utbildningarna är mer praktiska och yrkesinriktade. Collegen är mindre än universiteten. Antalet elever varierar från ett par hundra till ett par tusen.

Vissa Australiensiska college ger treåriga Bachelor’s precis som universiteten. Skillnaden är att utbildningen på college är mer hands on där skolorna ofta är fokuserade på ett ämne som design, musik eller animation. Dessa skolor kan vara ett mycket bra val för dig som vill ha en praktisk utbildning inom ett kreativt område.

Andra college i Australien fokuserar på diplomutbildningar som ofta varar i ungefär ett år. Vanliga ämnen är business, hospitality, tourism, marketing och management. Dessa utbildningar är ofta billigare, mer praktiska och mindre krävande än universitetsstudier. Undervisningen sker ofta i små grupper.

Några exempel på Australiensiska college är:

Språkskolor

Om du vill bättra på din engelska så är studier på en språkskola det bästa alternativet. Här kan du starta varje måndag och bestämma själv hur länge du vill läsa. Läs vanlig engelska eller examenskurser med inriktning på Cambridge eller IELTS för att klara universitetens antagningskrav. Du kan också ta en TESOL-kurs om du vill jobba som engelskalärare.

Vi rekommenderar främst språkskolan International House Sydney som finns i centrala Sydney, vid Bondi Beach, i Melbourne och i Darwin. För språkstudier i Brisbane och Gold Coast rekommenderar vi Langports språkskolor.

Här hittar du rekommenderade språkskolor och alla universitet i Australien.

University  

Att hitta och ansöka till en skola i Australien

Australien har över 40 olika universitet och räknar man in college och språkskolor så pratar vi om hundratals skolor. Att välja rätt och ansöka kan vara en utmaning. Vi har dock en partner som kan ge dig gratis hjälp med skolval, visum och ansökan till alla college och universitet i Australien. De har kontor runt om i Australien så de kan också hjälpa dig på plats med boende, jobb och aktiviteter. Samtidigt hjälper vi dig med CSN.

Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp med ansökan till Australien.

 

När börjar terminerna?

Då Australien bokstavligt talat ligger på andra sidan jordklotet så är också årstiderna tvärtemot våra. Det innebär att läsåren på universiteten startar i slutet av februari eller början av mars, dvs i slutet på sommaren i Australien (även om deras andra årstider ofta kan matcha eller överträffa en svensk sommar). Höstterminen brukar vara till andra halvan av juni. Vårterminen löper sedan vanligvis från slutet av juli till slutet av november. Därefter är det sommarlov.

College och mindre skolor kan ha andra terminsdatum och på Australiensiska språkskolor kan du ofta börja din kurs varje måndag och välja själv hur länge du vill läsa.

Många Australiensiska universitet tar emot ansökan fram till ett par månader innan kursstart. Vi rekommenderar dock att du ansöker minst tre månader innan kursstart, gärna tidigare, för att hinna ordna allt med ansökan, CSN och visum.

 

Vad kostar det att studera i Australien?

Australien är inte ett billigt land för internationella studenter. Boendekostnaderna liknar andra engelsktalande länder, men studieavgifterna vid universiteten är ganska höga. Här tittar vi närmare på kostnaderna för internationella studenter i Australien.

Kursavgifter

Glöm att studera gratis i Australien. Många universitet härnere lever på sina kursavgifter från internationella studenter. Kostnaderna variera mellan olika skolor och program, så kolla alltid skolans webbplats för det specifika priset för det program du är intresserad av. Här är några prisintervall från den australiensiska regeringens webbplats för internationella studenter:

 • Språkkurser kostar i genomsnitt cirka 300 AUD per vecka, vanligtvis billigare för en längre studieperiod.
 • Basår (foundationkurser) kostar totalt mellan 15000 och 30000 AUD.
 • Yrkesutbildningar på college kostar från 4000 till 22000 AUD per år.
 • Universitetens kandidatutbildningar kostar mellan 20000 och 45000 AUD per år och Masters från 22000 till 50000 AUD. Utbildningar i ämnen som medicin och veterinär kan kosta ännu mer.

Fyll i en intresseanmälan för att få en prisuppgift på en specifik skola eller utbildning i Australien.

Levnadsomkostnader

I allmänhet skiljer sig levnadskostnaderna och priset i Australien inte väsentligt från andra länder i västvärlden, men de valutakurserna kan givetvis påverka kostnadsläget gentemot CSN och svenska kronor. Stora städer som Melbourne och Sydney har högre levnadsomkostnader än mindre orter.

Internationella studenters kostnader uppskattas variera mellan 1500 och 2500 AUD per månad, beroende på i vilken stad du studerar, vilken typ av boende du väljer, din livsstil och dina övriga utgifter etc.

 

CSN för studier i Australien

När du studerar i Australien kan du ansöka om studiemedel från CSN för utbildningar som är minst 13 veckor långa. Ofta behöver du lite egna pengar för att det ska gå runt, framförallt på universiteten. Läs mer om CSN för utlandsstudier och gör en kostnadskalkyl i vår CSN-räknare.

Om du vill läsa en hel Bachelor's Degree/kandidatexamen i Australien så behöver du vanligtvis egna pengar för att det ska gå runt då universiteten är såpass dyra. Vi kan dock rekommendera Kaplan Business School som ger prisvärda kandidatutbildningar som du kan finansiera helt med CSN och dessutom ha möjlighet till ett stipendium.

 

Stipendium för att studera i Australien

Du kan finansiera utlandsstudier i Australien med CSN, men på dyrare utbildningar så behöver du behöver du en del egna pengar för att det ska gå runt. Som tur är finns det en del stipendier man kan söka. Stipendierna delas vanligtvis ut av skolan där du vill studera och du ansöker samtidigt som du ansöker om kursen. Här är några exempel:

Stipendier från oss och våra partners i Australien

Klara dig på CSN med 25% stipendium i Australien - Kaplan Business School Australia (deadline 2024-12-31)

Du är också välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium om du ska studera i Australien nästa år. Sista ansökningsdag är 15 december. Du kan läsa mer i vår stipendieguide.

 

Försäkring för att studera i Australien

Det är viktigt att ha en bra försäkring när du studerar utomlands, framförallt när du studerar utanför Europa. Om du studerar på studentvisum i Australien och inte åker på ett utbyte från ett svenskt universitet så måste du teckna en australiensisk försäkring som kallas OSHC, Overseas Student Health Coverage. Denna försäkring ger dig ett grundläggande sjukvårdsskydd i Australien men utan tillägg så saknas det många viktiga moment såsom stöld, transport och ansvars/rättsskydd så om du inte kan lägga till dessa moment bör du komplettera OSHC med en vanlig utlandsstudieförsäkring.

Du kan få ett skräddarsytt förslag på rabatterade försäkringar i vår försäkringsväljare.

 

Visum till Australien

Du behöver alltid ett visum när du studerar i Australien. Detta måste du ansöka om innan avresan. För universitetsstudier och andra utbildningar som är längre än 3-4 månader är det ett studentvisum du ska ansöka om. På kortare språkkurser kan du även läsa på turistvisum eller Working Holiday visum.

Läs mer i vår artikel om studentvisum till Australien.

 

Att jobba som student i Australien

När du studerar i Australien på studentvisum har du rätt att jobba 48 timmar på 14 dagar från och med att dina studier startar. Under loven kan du jobba obegränsat men du har inte rätt att jobba på studentvisum i Australien innan din utbildning har startat. Läs mer om att jobba som student i Australien.

Internationella studenter är skyddade av samma lagar på arbetsmarknaden som Australiensiska studenter. Minimilönen är för närvarande 19.84 AUD/timme innan skatt.

Om du läser en utbildning i Australien på max 4 månader har du också möjlighet att studera på ett Working Holiday visa. Då har du rätt att jobba från den dag du anländer till Australien och ett år framåt, dock max 6 månader per arbetsgivare. Läs mer om Working Holiday visa till Australien.

Om du läser en kort språkkurs på turistvisum så har du inte rätt att jobba i Australien.

Studentboende i Australien

De flesta universitet och språkskolor i Australien erbjuder boende för sina studenter. Annars kan du boka boende på egen hand nära college och universitet över hela Australien hos vår samarbetspartner Uhomes. Skriv bara in namnet på det college eller universitet där du ska läsa så kommer du att få förslag på studentboende i närheten.

Läs mer om studentboende utomlands

 

Flyg till Australien

Australien har flygplatser i alla större städer och då avstånden är långa rekommenderar vi att du om möjligt flyger hela vägen till din studieort. Här kan du hitta prisvärda flyg till Australien. Läs mer om att boka resan till din studieort.

 

Kan ni hjälpa mig att studera i Australien?

Ja vi har Australienbaserade samarbetspartners som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla universitet och college i Australien. De hjälper dig också med boende, att hitta jobb, visum och mycket annat samtidigt som vi hjälper vi dig med CSN m.m. Fyll i en intresseanmälan för att studera i Australien så ger vi dig mer information och hjälp.

 

Rekommenderade skolor i Australien

Mer information

Här hittar du alla universitet i Australien. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp med ansökan.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar