Resan till din studieort

Det är när du sätter dig på planet till din studieort som ditt utlandsstudieäventyr startar på allvar. Här har vi samlat lite tips på vad du ska tänka på när du bokar din biljett.

När ska jag boka min flygbiljett?

När ska jag anlända?

Ska man boka en enkelbiljett eller tur och retur?

Hur hittar jag billigast möjliga flyg?

 

När ska jag boka min flygbiljett?

Vilka förberedelsesteg bör man klara av innan man bokar sin flygbiljett? I normala fall skulle jag rekommendera följande ordning:

  1. Ansök till en skola och utbildning utomlands och få ett antagningsbrev från skolan med information om när du ska vara på plats för inskrivning/start av din utbildning.
  2. Ansök om studiemedel och få din ansökan beviljad.
  3. Ansök om studentvisum (för studier utanför EU) och få ditt visum.
  4. Boka din flygbiljett och studentförsäkring

Om du bokar din flygresa efter steg 3, som vi föreslår ovan, så är det inte mycket som kan ställa till det för din resa. Nackdelen är dock att flygbiljetterna kan vara dyrare om du bokar nära inpå avresa.

Om du känner dig säker på att få visum, eller om du inte behöver något visum, så kan du boka din flygresa redan efter steg 2. Då skulle vi dock rekommendera att du inte anländer för tidigt då visumansökan kan dra ut på tiden så du kanske inte får ditt visum förrän några dagar innan kursstart.

Om du inte är beroende av CSN eller om du är säker på att bli beviljad studiemedel (du läser på ett vanligt program på ett erkänt universitet, du har CSN-veckor kvar och du har fullföljt tidigare studier i den takt som begärts av CSN) så kan du boka ditt flyg redan efter steg 1. Boka dock aldrig din resa innan du är antagen till en skola och har fått en fullständig ansökningsbekräftelse från dem.

 

När ska jag anlända?

Det finns många faktorer som påverkar när du bör anlända till din studieort:

  • Ditt visum: många visum begränsar hur tidigt du får komma. När ska man anlända till sin studieort? Detta styrs framförallt av skolan och ditt visum. Om du t.ex. ska studera på studentvisum i USA så får du anlända tidigast 30 dagar innan det kursstartdatum som skolan har skrivit på ditt I-20 (läs mer om studentvisum till USA). Om du bokar ditt flyg innan du har fått ditt visum så rekommenderar vi som sagt att du ankommer nära inpå kursstart, annars finns risken att du inte hinner få ditt visum i tid.
  • Skolans kursstart och inskrivning: se till att anländ senast en dag innan skolan börjar så att du inte missar något viktigt. En del college och universitet har inskrivning ett par veckor innan kursstart. Om du anländer efter inskrivningen så kan det bli problem med dina kursval, i värsta fall får du inte gå utbildningen alls.
  • Boendets inflyttningsdagar: bokar du boende genom skolan så har du ofta en eller ett par bestämda inflyttningsdagar. Anländer tidigare så måste du ordna eget boende den första tiden och anländer du senare så måste du meddela skolan så att de inte hyr ut ditt rum till någon annan.
  • Om du ska hitta eget boende på plats: så rekommenderar vi att du anländer ett par veckor innan så att du kan ha boendet klart till kursstart. Läs mer i vår artikel om studentboende utomlands.
  • Om du har ont om pengar: så är det bättre att åka nära inpå kursstart då du inte får studiemedel för de veckor du inte studerar och du kanske inte ens hunnit få dina pengar från CSN om du åker tidigt.
  • Om du åker ensam: så bör du inte heller åka för tidigt. Det är när skolan börjar som du får ett socialt sammanhang och det blir lättare att träffa vänner. Om du åker för tidigt så finns risken att du känner dig ensam och börjar få hemlängtan om du inte håller dig aktiv.
 

Ska man boka en enkelbiljett eller tur och retur?

Om du studerar på turistvisum/visa vaiwer så måste man i regel kunna visa upp en utresebiljett, annars kan du bli stoppad redan på flygplatsen hemma i Sverige. Då är det med andra ord enklast att boka en tur och returbiljett. Du behöver dock inte flyga direkt tillbaka till Sverige, det viktigaste är att du lämnar studielandet inom utsatt tid så teoretiskt sett så räcker det att resa till grannlandet.

Om du har ett studentvisum så brukar du för det mesta inte behöva någon hemresebiljett så då är det fritt fram att boka en enkelbiljett. Med de gamla traditionella flygbolagen är det dock ofta mer prisvärt att boka tur och retur så det kan vara en bra idé om du har slutdatumen för din utbildning klara. Ett alternativ kan vara att betala lite mer för att få en ombokningsbar hemresa.

 

Hur hittar jag billigast möjliga flyg?

Flyg är oftast billigast om du bokar lång tid i förväg men det är inte alltid så. Ibland börjar flygbolagen med höga priser för att sedan sänka om det inte bokats i förväntad takt.

Du kan ofta hitta billigare biljetter om du är villig att ta en längre restid med flera stopp. Vi rekommenderar att du bokar ditt flyg med hjälp av en tjänst som söker av många flygbolag på en gång med flexibla datum. Vår favorit just nu är Bookings flygbokingstjänst.

Tänk på att man ofta har mycket bagage med sig när man studerar utomlands så jämför priserna på flyg inklusive den mängd bagage du behöver. Då kan ibland ett dyrare flyg där bagage ingår bli billigare än ett lågprisflyg där det tillkommer extraavgifter för varje väska.

Mer information

Läs även vår packingslista för utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar