Studera i USA

Hur fungerar det att studera i USA på college och universitet? Vi hjälper dig! Här tittar vi på kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, studentjobb rekommenderade skolor i USA.

Varför studera i USA?

Hur fungerar det amerikanska skolsystemet?

Vad har man för poängsystem på amerikanska universitet?

Vilka är USAs högst rankade universitet?

Vad betyder major, minor, general studies och electives?

Vilken ålder krävs för att läsa på college?

Hur hittar jag och väljer skolor i USA?

När och hur ska man ansöka?

Vad är SAT, ACT, GRE och GMAT?

Vad kostar det att studera i USA?

Klarar man sig på CSN i USA?

Stipendium för att studera i USA

Försäkring för att studera i USA

Visum till USA

Att jobba som student i USA

Studentboende i USA

Flyg till USA

Hjälp med ansökan till hundratals universitet och college i USA

Rekommenderade skolor i USA

 

Varför studera i USA?

Det finns många anledningar att studera i the land of dreams. De har många av världens högst rankade universitet och det finns oändligt med utbildningar att läsa på engelska som många svenskar behärskar väl. Sedan är USA ett spännande land med livliga storstäder, flera klimatzoner och massor med sevärdheter. Genom film och TV matas vi med lockande bilder av livet i USA. Tänk dig att bo i New York ett halvår, läsa till skådespelare i Los Angeles, uppleva collegelivet på ett amerikanskt campus San Francisco, och bo vid beachen i Kalifornien eller Florida. Vem vill inte uppleva detta på plats och kanske ta del av den amerikanska drömmen?

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Kursavgifterna är dyra i USA och det är mycket regler kring visum, arbetstillstånd etc. I den här artikeln hjälper vi dig att räta ut frågetecknen och förbereder dig inför studierna i USA.

Vi kan hjälpa dig att planera dina studier i USA. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp!

University graduates  

Hur fungerar det amerikanska skolsystemet?

Först kommer High School (gymnasiet)

Så var kan man studera i USA? Låt oss börja med att titta på det amerikanska skolsystemet för att ge dig en bättre förståelse. I USA har man precis som i Sverige 12 års grundskola (bortsett från förskolan). De börjar dock tidigare så de flesta är 18 år när de går ut high school. De som hoppar av skolan kan ta det s.k. GED-testet istället. De testas då i fem olika ämnen: Reading, Writing, Mathematics, Science, and Social Studies. Blir de godkända får de ett Certificate of High School Equivalency. Som internationell student kan du också ta GED för att få högskolebehörighet i USA om du hoppade av gymnasiet. Om du vill studera i USA men inte har avslutat gymnasiet skulle jag dock rekommendera Seattle Central Colleges fantastiska High School Completion Plus program som ger dig både ett High School Diploma från Washington State OCH en Associate Degree på två år! Med detta program kan du med andra ord ta examen precis lika fort som de som har gått ut gymnasiet.

Därefter fortsätter man på college och universitet

Efter high school läser man vidare på college i USA. Det finns två-åriga Community College och fyra-åriga college och universitet. Community College kan vara ett bra alternativ om du vill prova på college direkt efter gymnasiet eller om du vill ta en kandidatexamen (bachelor) i USA. Fördelen med Community College är främst att de är billigare än universiteten. Efter två år på Community College får du en Associate Degree (saknar svensk motsvarighet) och kan du transferera direkt till år tre på ett amerikanskt universitet som ditt college har transferavtal med. Läs mer om Community College i USA.

Om du redan har läst några år på universitet i Sverige så skulle vi rekommendera att du väljer ett universitet för dina utlandsstudier i USA, vare sig du vill göra en utbytestermin eller ta en examen där borta. Universiteten har högre status och ger undervisning på en högre nivå.

Det finns två sätt att studera på college i USA. Antingen tar du en eller ett par study abroad terminer där du ofta läser valfria kurser. Detta kan du antingen göra som ett utbyte från ditt svenska universitet eller som en betalande student som ansöker direkt till skolan i USA. Vill du läsa en hel utbildning i USA så måste du söka direkt till de flesta skolorna. Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig med skolval och ansökan till utvalda skolor i USA. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp.

Studierna fram till en Bachelor/kandidatexamen kallas undergraduate. Efter att du har tagit din Bachelor Degree så blir du en graduate student och kan läsa vidare på Postgradaute program som Masters och PhD (doktorandutbildningar). Vill du däremot bara ta en kortare utbildning för att bättra på din engelska i USA så kan du läsa på en amerikansk språkskola. Här hittar du en förteckning över alla de skolor och universitet i USA som är har högst rankade och/eller populärast bland svenska studenter.

 

Vad har man för poängsystem på amerikanska universitet?

I USA får man credits för de kurser man läser. 15 credits motsvarar vanligtvis en termin (på skolor med två terminer per läsår) så en amerikansk credit kan jämställas med 2 ECTS-poäng (läs mer om att tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige). Utbildningar på amerikanska universitet betalas vanligen baserat på hur många credits man tar. Läs mer om detta under rubriken vad kostar det att studera i USA nedan.

 

Vilka är USAs högst rankade universitet?

Det finns många olika universitetsrankingar. De flesta av dem görs i USA, vilket kan förklara att så många amerikanska universitet är högt rankade. Det går dock inte att ifrågasätta att många av världens främsta universitet är amerikanska. Många av dem ligger längs kusten i Kalifornien eller New York och Massachusetts. Rankingarna förändras från år till år men de skolor som vanligtvis brukar rankas topp trettio i USA är:

 • California Institute of Technology
 • Stanford University
 • Massachusetts Institute of Technology
 • Princeton University
 • Harvard University
 • Yale University
 • University of Chicago
 • University of Pennsylvania
 • Johns Hopkins University
 • University of California, Berkeley
 • Columbia University
 • University of California, Los Angeles
 • Cornell University
 • Duke University
 • University of Michigan-Ann Arbor
 • Northwestern University
 • University of Washington
 • Carnegie Mellon University
 • New York University
 • University of California, San Diego
 • Georgia Institute of Technology
 • University of Texas at Austin
 • University of Illinois at Urbana-Champaign
 • University of Wisconsin-Madison
 • Washington University in St Louis
 • Brown University
 • University of North Carolina at Chapel Hill
 • University of California, Davis
 • University of California, Santa Barbara
 • Boston University

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig att ansökan till Ivy League universiteten och andra högrankade college och universitet i USA. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp av dem.

Läs mer om hur du blir antagen till världens bästa universitet.

University  

Vad betyder major, minor, general studies och electives?

När du tar en hel utbildning i USA så har du ofta mer flexibilitet men mindre fokus på ett ämne än när du läser i Sverige. Du får välja en major (ett huvudämne) som du studerar men därutöver har du även möjlighet ta en minor i ett kompletterande ämne för att skapa ett helt unikt utbildningspaket. Det kan också finnas möjlighet att ta en dubbel major eller minor.

Din major är det ämne som du läser mest kurser och tar mest credits inom. Det brukar omfatta 25-50% av dina universitetstudier. Kravet på vilka kurser och hur många credits du behöver ta inom din major varierar mellan olika universitet och institutioner. Din minor är ditt näst största ämne där du läser kurser som kompletterar ditt huvudämne eller för att utveckla ett annat intresse. Du kan t.ex. ta en bachelor of business med en minor i IT eller Piano. En minor motsvarar ofta bara 15 credits (dvs en termin). Därutöver läser du på amerikanska universitet även en hel del general education/core curriculum med ämnen som engelska, matte, samhällsvetenskap, naturvetenskap etc. Därutöver finns också möjligheten till electives - andra valbara kurser.

 

Vilken ålder krävs för att läsa på college i USA?

I de flesta fall är college mer eller mindre synonymt med universitet. Det innebär att man behöver fullständiga gymnasiebetyg för att studera där, vilket innebär att de flesta svenska studenter inte kan starta förrän tidigast vid 19 års ålder. Det brukar dock inte finnas någon åldersgräns så om du tar gymnasiexamen när du är yngre kan du starta på college direkt efter gymnasiet.

Amerikanska Community College kan ofta ta emot studenter som inte har kompletta gymnasiebetyg så där kan det finnas en möjlighet att starta tidigare. Seattle Central College har ett program som heter High School completion plus där du kan ta både en amerikansk high school examen och en Associate Degree (halv kandidatexamen) på endast två år. Där kan du börja så snart du har avslutat minst ett år på gymnasiet i Sverige. Därefter kan du ta en kandidatexamen på ett amerikanskt universitet på endast två år till, så du kan ha en Bachelor's Degree redan vid 21 års ålder.

Nedan kan du läsa mer om college och rekommenderade skolor i USA.

New York City  

Hur hittar jag och väljer skolor i USA?

USA har över 1000 olika college, universitet och högskolor. Därutöver finns det en massa andra språkskolor och specialicerade skolor. Vi har sammanställt en förteckning med hundratalas av de högst rankade universiteten i USA, de populäraste skolorna i USA och våra rekommenderade skolor i USA. Du hittar dem i vår skoldatabas på sidan: Universitet och språkskolor i USA. Väll du läsa på college kan vi också rekommendera våra artiklar fem bortglömda amerikanska college och Community College i USA.

Du får hjälp att välja skola i vår artikel hur man väljer en skola utomlands och vill du ha mer hjälp att hitta en passande skola i USA är du välkommen att fylla i vår intresseanmälan.

 

När och hur ska man ansöka?

Amerikanska skolor börjar vanligtvis två gånger om året i augusti-september och i januari. Vissa skolor har ett fyra terminssystem men detta är ändå de två största startdatumen. I USA finns det ingen central antagningsmyndighet utan varje skola sätter sina egna deadlines. Toppuniversiteten har i regel en deadline i november eller december året innan kursstart för ansökningar till höstterminen och i mars eller april till vårterminen. Andra universitet med bra ranking brukar ha deadline i mars eller april för höstterminen och juli eller augusti till vårterminen. Övriga universitet samt mindre skolor och Community Colleges har ofta ansökan till höstterminen öppen enda till juni/juli och till oktober/november för vårterminen.

Observera dock att skolans administration kan ta lite tid på sig för att behandla din ansökan och skicka dig underlag för CSN och visumansökan till USA. Skolorna vill dessutom ofta att du ska komma dit och registrera dig några veckor innan kursstart, så för att du ska hinna med att ordna allt rekommenderar vi att du ansöker senast 4 månader innan kursstarten i USA.

Kolla upp sidan med admission requirements på skolans hemsida för att se vilka dokument du behöver förbereada och fylla i för ansökan. Du kommer att behöva visa upp att du har tillräckligt med pengar (läs mer om detta på vår sida om CSN) samt att din engelska är tillräckligt bra. Amerikanska universitet föredrar TOEFL-examen för att bevisa att din engelska är tillräckligt bra men de flesta accepterar IELTS-examen också. Därutöver kan du i vissa fall behöva ett SAT eller ACT-test, se nedan.

Läs mer i vår artikel hur man ansöker till universitet utomlands.

Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med ansökan till amerikanska college och universitet.

 

Vad är SAT, ACT, GRE och GMAT?

SAT och ACT är amerikanska motsvarigheter till högskoleprovet. De brukar inte krävas för Study Abroad-terminer eller Community College men om du vill söka in på undergraduatenivå till ett amerikanskt universitet så krävs ofta att du tagit ett av dessa prov och ett bra testresultat kan öka dina chanser att bli antagen till konkurrensutsatta skolor. Att ta något av testen brukar var obligatoriska om man t.ex. ansöker om ett idrottsstipendium.

Du kan ta SAT-testet i Stockholm, Malmö och Göteborg. Här kan du hitta test center och datum för SAT. ACT är inte lika vanligt utanför USA och det finns i dagsläget inget testcenter i Sverige så svenska studenter tar i regel SAT.

GRE och GMAT är motsvarande test för studier på Masternivå. Vill du ta en Master inom Business eller Management så är det GMAT som gäller, för andra Masters så tar man vanligtvis GRE. Läs mer i vår artikel om masterutbildningar utomlands.

 

Vad kostar det att studera i USA?

Som alla vet så är kostnaden den sura biten med att studera i USA. Valencia College i Orlando uppskattar att en internationell student där behöver knappt $25000 (ca 200 000 kr när denna artikel skrivs) för att bekosta ett års studier inklusive kursavgift, kursmaterial, boende, försäkring och levnadsomkostnader. Av detta utgör kursavgiften $9400 vilket är relativt lågt för att vara USA då Valencia är ett s.k. Community College. Läser du på ett universitet så kommer denna kostnad att gå upp.

På amerikanska universitet ligger undervisningsavgiften för ett läsår vanligtvis någonstans från $15000 (ca 120 000 kr) på billigare universitet och upp till dryga $50000 (ca 400 000 kr) på topprankade skolor som Harvard. Å andra sidan går det ofta att få ned kostnaderna en del med hjälp av stipendier som du kan läsa mer om lite längre ned.

Ibland kan det vara svårt att se totalpriset för sin utbildning då många skolor bara anger priset per credit hour. Då får du multiplicera antalet credits du ska läsa med kostnaden per credit hour. En Bachelor's Degree på fyra år motsvarar minst 120 credits, en Associate Degree motsvarar minst 60 credits. På Degree-programmen läser man således vanligtvis 15 credits per termin på skolor som har två terminer per läsår. På Study Abroad-terminer räcker det ofta med att ta 12 credits vilket är minimikravet för att CSN ska räkna det som heltidsstudier.

 

Klarar man sig på CSN i USA?

Diploma and scholarship

Nästan alla amerikanska utbildningar som är 13 veckor eller längre ger rätt till studiemedel från CSN. På Community College brukar CSNs kursavgiftslån räcka till hela kursavgiften. På andra utbildningar brukar det krävas att man har en del egna pengar för att toppa upp CSNs kursavgiftslån såvida du inte kan få ett bra stipendium. Man kan klara levnadsomkostnaderna på lån och bidrag från CSN om man inte bor för dyrt eller har för dyra vanor, det är dock alltid bra att ha med sig lite extra pengar då reglerna för att jobba i USA är hårda, se nedan. För en noggrannare kalkyl se vår artikel om vad kostar det att studera utomlands där vi bland annat gör ett räkneexempel på ett amerikanskt universitet.

 

Stipendium för att studera i USA

Då USA har så höga kursavgifter är det betydligt vanligare med stipendier än hemma i Sverige. Det är svårt att få ett stipendium som täcker hela kursavgiften, framförallt på undergraduatenivå, men det är fullt möjligt att få ett stipendium som reduicerar kursavgiften. De flesta stipendier i USA är knutna till skolan du ska läsa på, så fyll i vår intresseanmälan innan du ansöker till en skola om du vill ha hjälp av oss och våra samarbetspartners.

Aktuella stipendier och rabatter från våra partnerskolor i USA

Stipendium på drygt 150 000 kr på Hawaii Pacific - Hawai’i Pacific University (HPU) (deadline 2024-02-04)
Stipendium på $23000 per år på Illinois College! (deadline 2030-01-01)
$500 rabatt på Los Angeles City College (deadline 2026-08-30)
Stipendier på Laney College (deadline 2024-05-25)
Stipendier på Berkeley City College (deadline 2024-05-25)
10% rabatt på CSN-kurser i Kalifornien - CEL College of English Language (deadline 2023-10-31)
10% stipendium på UC Santa Barbara - University of California Santa Barbara (deadline 2023-12-31)
Stipendium på $4000-$6000 på UW-Madison i USA - University of Wisconsin–Madison (deadline 2023-12-31)
Idrott och stipendier - Peninsula College (deadline 2025-03-10)

Du är också välkommen att söka vårt utlandsstudiestipendium. Mer tips om var man hittar och ansöker om stipendier för utlandsstudier hittar du i vår stipendieguide.

 

Försäkring för att studera i USA

Är det någonstans du behöver en försäkring så är det när du studerar i USA, annars kan det bli väldigt dyrt om något händer. Vi rekommenderar vår försäkringsväljare för mer information. Tänk på att du behöver skaffa en separat försäkring om du ska köra bil i USA.

 

Visum till USA

Om du reser till USA för att studera kommer du med största sannolikhet att behöva ansöka om ett studentvisum, vanligtvis F1. När du är antagen till en skola i USA kommer de att skicka dig ett I-20 dokument som du sedan använder till visumansökan som även innefattar en intervju på den amerikanska ambassaden. Läs mer om studentvisum till USA.

Åker du på ett utbytesprogram via t.ex. ett svenskt universitet är det däremot J1-visum som brukar gälla. Hör med din utbildningssamordnare för att få mer information om det.

 

Att jobba som student i USA

USA har strikta regler för hur studenter får arbeta. På besöksvisum får du inte jobba alls men om du studerar i USA på ett F1-studentvisum har du följande tre möjligheter:

 • Jobba på campus: då skolan sponsrar ditt visum till USA så är det lättast att jobba på campus eller på faciliteter som skolan äger utanför campus. När du studerar i USA så har du rätt att jobba upp till 20 timmar i veckan på campus och ska du stanna kvar nästa termin kan du jobba heltid på loven. Du kan börja jobba så snart du har skaffat ett Social Security Card, men tidigast 30 dagar innan kursstart. Campusjobben är studentanpassade och det är lätt att hitta information om dem men om du läser på en mindre skola så finns det oftast inte jobb till alla som vill ha dem. Du har inte rätt att ta jobb utanför campus, med nedanstående undantag.
 • Praktikjobb: vill du jobba utanför skolans campus så ska jobbet i regel kunna räknas som en del av din utbildning, t.ex. om du får ett betalt internship.
 • OPT: USA har ett system som kallas optional practical training (OPT). Du kan ansöka om OPT när du har studerat i minst 9 månader, men du kan inte beviljas det förrän efter 12 månader. När du beviljats OPT så har du rätt att jobba off-campus inom din major, dvs inom det område som du utbildar dig. Du kan då stanna kvar i USA och jobba heltid/söka jobb i upp till 12 månader efter att du tagit din examen (36 månader om du har läst ett ämne inom Science, Technology, Engineering eller Mathematics). Alternativt kan du börja jobba halvtid redan under din studietid men varje månad du studerar halvtid reducerar den tid du kan stanna kvar efter examen med en halv månad. Så om du t.ex. jobbat halvtid på OPT i ett sex månader under din studietid så kan du stanna kvar i högst 9 månader efter din examen. Läs mer om OPT.

Reglerna kring jobb för studenter är snåriga så stäm alltid av med din skolas international office om du är osäker. Studenter som lider av Severe Economic Hardship kan också ansöka om att jobba off-campus men svenska studenter brukar inte klassas i den kategorin.

 

Studentboende i USA

Som du säkert har sett på TV så bor amerikanska studenter ofta två och två i korridorsrum. Ibland är det till och med flerbäddsrum medan enkelrum är mindre vanliga. Var beredd på att dela badrum med dina rumskamrater. De flesta universitet erbjuder korridorsboende till sina förstaårselever men det är inte alltid så prisvärt. Community Colleges har dock vanligtvis inget eget boende. De kan dock precis som universiteten ofta tipsa om boende off campus. Efter det första året brukar universitetseleverna också flytta till boende i lägenheter on eller off-campus. Där sköter man sig mer själv medan korridorsboende ofta har regler för vad man får göra och inte får göra. Läs mer om studentboende utomlands

 

Flyg till USA

Surfers in California sunset

USA är ett tacksamt land att flyga till. Det går att hitta direktflyg eller flyg med ett byte till många av de större städerna för rimliga priser. Tänk bara på att förhandsregistrera din passuppgifter med flygbolaget och ha ditt studentvisum eller din ESTA registrering i ordning. Om du ska vara i USA länge så bör du jämföra bolagens bagageregler innan du bokar då en billig blijett plötsligt kan bli dyr om du lägger till ett par resväskor medan de kan ingå med ett annat bolag. Läs mer i vår artikel Resan till din studieort.

 

Hjälp med ansökan till hundratals universitet och college i USA

Tycker du att det verkar krångligt att ordna allt inför studier i USA? Inga problem. Vi och våra partners kan hjälpa dig med skolval och ansökan till nästan alla universitet och college i USA. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att ordna dina studier i USA.

 

Rekommenderade skolor i USA

Mer information

Här hittar du fler skolor och universitet i USA.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar