Studera på High School i USA

Vill du studera utomlands en längre tid innan du har gått ut gymnasiet, så är ett High School-år det främsta alternativet. Här tittar vi närmare på studier på High School i USA.

När jag (Johan) var 18 år studerade jag utomlands för första gången. Jag tog ett utbytesår på High School i USA. Ett år senare pratade jag flytande engelska. Jag hade tagit amerikanskt körkort, studerat public speaking och många andra spännande ämnen och avslutat med en amerikansk graduation. 25 år senare håller jag fortfarande kontakten med min värdfamilj och flera av mina gamla klasskompisar. Att studera på High School i USA ger en unik inblick i den amerikanska kulturen och kan verkligen vara ett minne för livet.

Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med ditt high school år.

Allmänt om High School i USA

High School i USA omfattar de fyra sista åren av den amerikanska grundskolans tolv år. En High School-examen med godkända betyg ger ett High School Diploma vilket är motsvarigheten till en svensk studentexamen i USA. Amerikanska High Schools kan vara statliga eller privata. Ett High School Diploma berättigar till att söka in vid universitet eller college i USA.

Vanligtvis kan du dock inte tillgodoräkna ditt high school år på gymnasiet i Sverige då utbildningssystemen är såpass olika, men det är upp till din skola att avgöra så prata med studievägledaren på ditt gymnasium för mer information om hur de ser på High School år i USA. Om inte annat kan du tenta av engelskan och kanske något annat ämne som du har studerat i USA när du kommer hem.

Valfria kurser – läs de ämnen du är intresserad av

På High School i USA kan du välja kurser ganska fritt och du får hjälp av en studievägledare att lägga upp ett personligt studieschema för varje termin. Internationella studenter måste vanligen läsa minst fyra kurser varav engelska och amerikansk historia är obligatoriska. Du kan därefter välja från en mängd olika ämnesområden t ex matematik, media, musik, drama, kommunikation, foto, gymnastik m fl.

Skolval och boarding schools

På min tid så handlade utbytesår på High School i USA alltid om boende i värdfamilj. Man kunde komma med vaga önskemål om var man ville hamna men det fanns inga garantier och kvalitén på värdfamiljerna kunde vara ganska ojämn. Nu är utbudet större och du har mycket bättre valmöjligheter där du ofta kan välja precis vilken skola du vill läsa på.

Detta gäller framförallt om du studerar på en s.k. boarding school. Det är en privat High School där man både bor och studerar på skolan och verkligen lär känna sina klasskamrater. De skolorna erbjuder de absolut bästa förutsättningarna akademiskt, vilket kan vara vägen till fortsatta högre studier på ett toppuniversitet i USA.

Privata High Schools har vanligtvis större krav än de statliga skolorna vad gäller disciplin och personlig utveckling genom att lärarna i hög grad är delaktiga i många av alla de aktiviteter som finns utanför det akademiska schemat och som betyder så mycket för den speciella andan på amerikanska skolor. Aktiviteterna utanför det akademiska kan vara teater och drama, konst och musik, hantverk och idrott.

High School-idrott – en väg till universitetsstipendier

Att idrotta och studera på High School i USA ger dig fantastiska möjligheter att utvecklas både personligen och inom din idrott. På privata High Schools i USA finns extra bra möjligheter att utöva idrott. Skolorna har utmärkta träningsmöjligheter med egna sportanläggningar.

Läser man på en bra privat High School, får bra betyg och utövar sin idrott framgångsrikt, så finns stora möjligheter att gå vidare till ett mycket bra college eller universitet och få ett idrottsstipendium, vilket är målet för många. Man får helt enkelt en annan exponering gentemot collegetränare när man läser på High School i USA än vad man får i Sverige. Vissa lyckas med att ta steget till de professionella nivåerna direkt från High School. Ett exempel på det är NHL-hockeystjärnan Sydney Crosby, som läst på Shattuck St Mary's. Vi har enpartner som kan hjälpa dig att läsa på den skolan om du t.ex. är hockeyintresserad. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

Finansiering

Många privata high schools erbjuder reducerade avgifter för att locka nya studenter till skolan och för att behålla duktiga studenter. I många svenska kommuner finns också möjligheten att ta med sig sin skolpeng utomlands. Hör med din kommun för mer information. Kostnaden för att läsa på privata High School varierar från skola till skola. Förutom själva undervisningskostnaden betalar du också skolan för mat och boende.

Hur ansöker man till High School i USA?

High School-år söker man nästan alltid till genom en svensk förmedlare som guidar dig genom ansökningsprocessen steg för steg. Det brukar bl.a. innefatta en onlineansökan, intervju, engelskatest, personligt brev etc.

Vi har en samarbetspartner som erbjuder mycket bra möjligheter att hitta ett tryggt alternativ på ett antal utvalda privata Boarding High Schools. Vi kan också hjälpa dig med high school år med värdfamiljsboende. Fyll i vår intresseanmälan att få hjälp!

Mer information

Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp med high school-studier i USA.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar