Utbytesår på High School i USA

Vill du studera utomlands en längre tid innan du har gått ut gymnasiet, så är ett High School-år det främsta alternativet. Här tittar vi närmare på studier på High School i USA.

När jag (Johan) var 18 år studerade jag utomlands för första gången. Jag tog ett utbytesår på High School i USA. Ett år senare pratade jag flytande engelska. Jag hade tagit amerikanskt körkort, studerat public speaking och många andra spännande ämnen och avslutat med en amerikansk graduation. 25 år senare håller jag fortfarande kontakten med min värdfamilj och flera av mina gamla klasskompisar. Att studera på High School i USA ger en unik inblick i den amerikanska kulturen och kan verkligen vara ett minne för livet.

Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med ditt high school år.

Vad är High School?

High School i USA är den amerikanska motsvarigheten till gymnasiet. High School omfattar de fyra sista åren av den amerikanska grundskolans tolv år. En High School-examen med godkända betyg ger ett High School Diploma vilket är motsvarigheten till en svensk studentexamen i USA. Amerikanska High Schools kan vara statliga eller privata. Ett High School Diploma berättigar till att söka in vid universitet eller college i USA.

Vanligtvis kan du dock inte tillgodoräkna ditt high school år på gymnasiet i Sverige då utbildningssystemen är såpass olika, men det är upp till din skola att avgöra så prata med studievägledaren på ditt gymnasium för mer information om hur de ser på High School år i USA. Om inte annat kan du tenta av engelskan och kanske något annat ämne som du har studerat i USA när du kommer hem.

Valfria kurser – läs de ämnen du är intresserad av

På High School i USA kan du välja kurser ganska fritt och du får hjälp av en studievägledare att lägga upp ett personligt studieschema för varje termin. Internationella studenter måste vanligen läsa minst fyra kurser varav engelska och amerikansk historia är obligatoriska. Du kan därefter välja från en mängd olika ämnesområden t ex matematik, media, musik, drama, kommunikation, foto, gymnastik m fl.

High school-år i värdfamilj

De flesta som åker på High School år bor i en amerikansk värdfamilj, där du bor och lever som en familjemedlem. Du har ditt eget rum och äter alla måltider med familjen som behandlar dig som sina egna barn. Här kan du verkligen få en extra familj för resten av livet.

På min tid kunde man komma med vaga önskemål om var man ville hamna under sitt utbytesår men det fanns inga garantier och kvalitén på värdfamiljerna kunde vara ganska ojämn. Nu är utbudet större och du har mycket bättre valmöjligheter. Mot en merkostnad kan du välja vilken delstat du ska studera i och om du vill läsa i en storstad.

Själv läste jag på en mindre ort vilket jag kan rekommendera. Det är tryggt och det är lättare att lära känna folk.

Boarding schools

Om du vill välja precis vilken skola du vill läsa på så rekommenderar vi att du studerar på en s.k. boarding school. Det är en privat High School där man både bor och studerar på skolan och verkligen lär känna sina klasskamrater. De skolorna erbjuder de absolut bästa förutsättningarna akademiskt, vilket kan vara vägen till fortsatta högre studier på ett toppuniversitet i USA.

Privata High Schools har vanligtvis större krav än de statliga skolorna vad gäller disciplin och personlig utveckling genom att lärarna i hög grad är delaktiga i många av alla de aktiviteter som finns utanför det akademiska schemat och som betyder så mycket för den speciella andan på amerikanska skolor. Aktiviteterna utanför det akademiska kan vara teater och drama, konst och musik, hantverk och idrott.

High School-idrott – en väg till universitetsstipendier

Att idrotta och studera på High School i USA ger dig fantastiska möjligheter att utvecklas både personligen och inom din idrott. På privata High Schools i USA finns extra bra möjligheter att utöva idrott. Skolorna har utmärkta träningsmöjligheter med egna sportanläggningar.

Läser man på en bra privat Boarding School, får bra betyg och utövar sin idrott framgångsrikt, så finns stora möjligheter att gå vidare till ett mycket bra college eller universitet och få ett idrottsstipendium, vilket är målet för många. Man får helt enkelt en annan exponering gentemot collegetränare när man läser på High School i USA än vad man får i Sverige. Vissa lyckas med att ta steget till de professionella nivåerna direkt från High School. Ett exempel på det är NHL-hockeystjärnan Sydney Crosby, som läst på Shattuck St Mary's. Vi har enpartner som kan hjälpa dig att läsa på den skolan om du t.ex. är hockeyintresserad. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

Varför studera på High School i USA?

High school år i USA är ett bra alternativ för dig som vill:

 • Få ett break från gymnasiet hemma i Sverige
 • Prova på att leva som en amerikan i ett år
 • Bli flytande på engelska
 • Växa som människa och få nya erfarenheter
 • Satsa på din idrott och öka chanserna att få ett idrottsstipendium

Läs mer i vår artikel sex skäl att studera utomlands.

Finansiering

Många privata high schools erbjuder reducerade avgifter för att locka nya studenter till skolan och för att behålla duktiga studenter. I många svenska kommuner finns också möjligheten att ta med sig sin skolpeng utomlands. Hör med din kommun för mer information. Kostnaden för att läsa på privata High School varierar från skola till skola. Förutom själva undervisningskostnaden betalar du också skolan för mat och boende.

Vad krävs för att kunna söka till High School

Kraven kan variera mellan olika skolor men vanligtvis måste du:

 • Vara mellan 15 till 18 år
 • Ha åtminstone godkänt i alla betyg du har fått såhär långt
 • Vara hyfsat bra på engelska, du kommer att få göra ett språktest för att bevisa dina engelskakunskaper
 • Kunna finansiera ditt utbytesår, det är väldigt ovanligt med stipendier för High School men på Boarding schools kan du som sagt ibland få reducerade kursavgifter. Läs mer under finansiering ovan. Priserna varierar mellan olika arrangörer och program men du får räkna med kostnader på ca 100 000 kr exklusive fickpengar för ett år i värdfamilj och ofta mer än så på Boarding School.

Ansök i god tid, minst ett halvår innan kursstart men ju förr desto bättre.

Hur ansöker man till High School i USA?

High School-år söker man nästan alltid till genom en svensk förmedlare som guidar dig genom ansökningsprocessen steg för steg. Det brukar bl.a. innefatta en onlineansökan, intervju, engelskatest, personligt brev etc. Att ordna det på egen hand är svårt pga de visumunderlag och annat som krävs.

Vi har professionella samarbetspartners som kan hjälpa dig med High School-år och terminer:

 • På utvalda privata Boarding Schools av hög kvalitet. Ett utmärkt alternativ för dig som är intresserad av sport och undervisning på hög nivå och vill välja exakt vilken skola du vill läsa på.
 • Med värdfamiljsboende på publika High Schools över hela USA. De kan även hjälpa dig som redan har en familj att bo hos, då blir det billigare.

Fyll i vår intresseanmälan att få hjälp! Glöm inte att skriva vad du är intresserad av (värdfamilj eller Boarding School etc), ju mer information du ger oss desto bättre kan vi hjälpa dig.

Mer information

Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp med high school-studier i USA.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar