Studera på College utomlands

College är ett begrepp som ofta används för att beskriva högskolor utomlands. Det kan vara allt ifrån universitet till små privata högskolor. Här hittar du rekommenderade college, artiklar om college samt en beskrivning om hur college skiljer sig från närliggande begrepp som universitet och high school.

Gör en intresseanmälan och få hjälp att studera utomlands

Skolor

A college campus

Vad är skillnaden mellan universitet och college?

Många är förvirrade över skillnaden mellan universitet och college. Är de samma sak? Svaret är både ja och nej. När amerikaner pratar om att de ska "go to college" så menar de helt enkelt att de ska läsa vidare på högskolenivå efter high school (gymnasiet). Så college kan i många sammanhang ses som en synonym till högskola. Vanligtvis för att ta en Bachelor’s Degree på fyra år. Denna examen kan man dock ta på olika skolor och vägar.

För att en skola ska kunna kalla sig universitet så måste de förutom Bachelor Degrees också ge utbildningar på Postgraduatenivå, t.ex. Masters och PhD. College däremot ger vanligtvis bara utbildningar upp till Bachelor’s Degree och tvååriga Community Colleges ger de två första åren i en Bachelor, en s.k. Associate Degree. College är ofta mindre skolor med lite lägre status/ranking än universitet, och också lite lägre priser.

Det är dock inte riktigt så enkelt. Det finns också högrankade universitet som kallar sig college (och inte har ordet university i namnet) trots att de ger många utbildningar på Postgraduatenivå, t.e.x. Ivy League universitetet Dartmouth College och Boston College. Dessa skolor skulle kunna kalla sig university men har valt att inte göra det.

För att ytterligare krångla till begreppen så kallas de olika fakulteterna på ett universitet ofta colleges. T.ex. College of Medicine och College of Science.

I andra länder som England och Australien är college ofta privata högskolor eller yrkeshögskolor som ger antingen Bachelor's Degrees eller diplomkurser. De är ofta mindre och billigare än universitet. College kan även användas synonymt med ordet skola då även språkskolor (som inte undervisar på högskolenivå) ofta har college i sitt namn, t.ex. College of English Language.

Vad är skillnaden på College och High School?

 • Efter gymnasiet är det college som gäller: som vi skriver om i vår artikel studera på college och universitet i Usa så används college i de flesta fall som en synonym för högskola. På college väljer du fritt vad du vill läsa för ämne och kan specialicera dig på ett helt annat sätt än om du läser på gymnasienivå. Efter att du har gått ut gymnasiet kan du antingen läsa fristående kurser som study abroad-student på amerikanska college eller universitet, ta en tvåårig Associate Degree på Community College där man klarar sig på CSN eller ta en fyraårig Bachelor's Degree i USA.
 • Under gymnasietiden är det high school som gäller: High School är den amerikanska motsvarigheten till det svenska gymnasiet. Där väljer man inga linjer som man gör i Sverige, men du kan sätta ihop ditt eget schema där många av kurserna är valbara. Precis som i Sverige så är utbildningarna på high school mindre specialiserade än när man läser på college. Att göra ett high school-år och prova på att leva som en amerikan kan vara en fantastiskt upplevelse. Nackdelen är dock att du inte kan tillgodoräkna ditt high school år på gymnasiet i Sverige.
 • En tredje väg: Om du vill läsa en hel kandidatutbildning i USA kan du börja läsa på college redan under gymnasietiden. Seattle Colleges erbjuder ett fantastiskt program som kallas high school completion plus. Där kan du som gått ut minst ett år på gymnasiet i Sverige med bra betyg (eller två år med mindre bra betyg) gå direkt in på collegenivå. På två år kan du sedan ta både en Associate Degree (en högskoleexamen motsvarande en halv kandidatexamen) och få ett amerikanskt high school diploma som ger dig rätt att läsa på universitet i USA. Därefter kan du transferera till ett amerikanskt universitet och ta en Bachelor's Degree (kandidatexamen) på endast två år. Med andra ord kan du ha tagit din kandidatexamen redan vid 21 års ålder vilket du inte kan göra hemma. Nackdelen är att det kostar betydligt mer att läsa på universitet i USA.

Vad kan man läsa på college?

Du kan läsa de flesta ämnen på college (business, design, teknik, media, science, performing arts etc) utomlands men oftast bara på kandidatnivå/undergraduate. Masters och andra graduateutbildningar brukar bara ges på skolor med universitetsstatus, men vissa universitet har dock som sagt ordet college i namnet. Observera att utbildningar till t.ex. läkare (Med School) och jurist (Law school) bara ges på Mastersnivå i USA, så dessa ämnen kan du inte läsa på ett två- eller fyraårigt college. För att komma in på dessa utbildningar behöver du dock först en fyraårig Bachelor's Degree i ett närliggande ämne och denna utbildning kan du läsa på college.

Kan man tillgodoräkna collegestudier i Sverige?

Som synes ovan så kan college betyda väldigt många olika saker så det går inte att ge något enhetligt svar. Det är upp till din svenska skola att avgöra vad du kan tillgodoräkna av dina utlandsstudier. Läs mer i vår artikel kan man tillgodoräkna sina utlandsstudier i Sverige?.

Få hjälp och läs mer om college

Läs mer om College i USA i våra artiklar:

Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig med studier på high school och college i USA samt högskolor och språkskolor i resten av världen. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp.

Artiklar om College

 • Studera i USA
  Hur fungerar det att studera i USA på college och universitet? Vi hjälper dig! Här tittar vi på kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, studentjobb rekommenderade skolor i USA.
 • Community College i USA
  Community College är det prisvärdaste sättet att läsa på college i USA. Här hittar du 50 populära college samt information om utbildningar, ansökan, csn, visum och mycket annat.
 • Idrottsstipendier i USA
  Är du duktig på fotboll, hockey, basket, tennis eller någon annan idrott? Då har du chansen att få ett idrottsstipendium på college i USA samtidigt som du får en utbildning på köpet.
 • Experternas bästa utlandsstudietips
  Funderar du på att studera utomlands? Här har vi sammanställt råd och tips om utlandsstudier från olika skolor och experter runt om i världen.
 • Studentvisum till USA
  Om du ska studera i Usa så behöver du med stor sannolikhet ett studentvisum. Här går vi igenom ansökningsprocessen steg för steg.
 • Fem bortglömda amerikanska college
  De flesta svenskar som studerar på college i USA hamnar på en dryg handfull skolor som kryllar med svenskar. Här är några bra alternativ för dig som vill ha en unik collegeupplevelse.
 •  

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.