Fem bortglömda amerikanska college

De flesta svenskar som studerar på college i USA hamnar på en dryg handfull skolor som kryllar med svenskar. Här är några bra alternativ för dig som vill ha en unik collegeupplevelse.

Statistiken visar att en stor del av de svenska studenterna som läser på college i USA hamnar på ett fåtal skolor där det läser massor med svenskar. Vi anser att man bör undvika sådana skolor då en stor del av att studera utomlands handlar om att få en genuin studieupplevelse i ett annat land och lära känna människor från andra länder. Här lyfter vi därför fram fem spännande college med få svenska studenter. Dessa skolor har bra lägen och god kvalitet på sina utbildningar.

De fyra första skolorna är amerikanska Community Colleges där man bl.a. kan ta en tvåårig Associate Degree för att sedan transferera direkt in till år tre på ett amerikanskt universitet. Dessa skolor är billiga med amerikanska mått mätt och hela kursavgiften täcks av CSN. Att ta de första åren på ett Community College är det billigaste sättet att ta en Bachelor i USA.

Lake Tahoe Community College – en av USAs vackraste platser

Lake Tahoe är en stor sjö som ligger norr om Yosemite mitt bland de amerikanska alperna Sierra Nevada i Kalifornien. Lake Tahoe har i ett flertal omröstningar utsetts till en av USAs vackraste platser. Rough Guides rankade nyligen Lake Tahoe som USAs åttonde vackraste plats, före nationalparker som Yellowstone, och Funzine rankade Lake Tahoe som en av världens 10 vackraste sjöar. Här finns ett stort utbud av sport och naturaktivitieter såsom: vattensport, vandring, bergsklättring och skidåkning.

Lake Tahoe Community College är en mysig skola med 3000 studenter per termin varav ca 40 är internationella. Här är det lätt att lära känna amerikanska klasskamrater. Undervisningen sker i små klasser och lärarna får högsta betyg av sina elever. Många av studenterna transfererar sedan till de prestigefyllda systemen University of California och California State University vilket är en klar kvalitetsstämpel.

Seattle Central College – studera i en av USAs trendigaste städer

Svenskar har inte så bra koll på Seattle men i USA är det en av de trendigaste städerna. Seattle är hemstad till företag som Starbucks, Amazon, Boeing och Microsoft. Den har blivit framröstad som USAs främsta kulturstad och dessutom en av de vackraste städerna i USA med ett milt klimat och perfekt sommarväder. Till skillnad mot många amerikanska storstäder så är det här ganska lätt att ta sig fram till fots, med cykel eller med kollektivtrafik.

Seattle Central College har ett bra läge mitt i centrum av staden. Det är den mest flexibla skolan på den här listan. Här kan du läsa engelskakurser, Study Abroad-terminer, Associate Degrees eller en hel Bachelor. Man har också ett unikt High School Completion plus program där du får både en amerikansk High School Examen och en Associate Degree på endast två år. Perfekt för dig som vill läsa i USA men inte gått ut gymnasiet. Man erbjuder garanterad transfer till ett tjugotal namnkunniga universitet i västra USA.

Valencia College – mitt i härliga Florida

Tänk att få studera i Orlando, mitt i härliga Florida. Högsommarvärme och badmöjligheter året runt. Här finns massor med nöjesparker (t.ex. Disney World, Sea World och Universal Studios), stränder, parker, shopping och restauranger och sportevenemang.

Valencia College är ett högrankat community college med ett stort utbildningsutbud. Välj mellan ämnen som business, biologi, culinary arts, dans, data, drama, turism, PR, psykologi och mycket annat. Skolans filmutbildningar har lovordats som en av de bästa av självaste Steven Spielberg. Valencia College har fem olika campus kring Orlando och det händer nästan alltid någonting på skolans campus. Man erbjuder bl.a. garanterad transfer till Floridas 12 publika universitet.

Northampton Community College – bo på campus i en studentstad, nära storstäderna

Bethlehem i Pennsylvania är en riktig studentstad med flera college och universitet. Här finns mycket restauranger, shopping och kulturcentrum med rimliga priser. Staden står också värd för många olika festivaler som lockar besökare från hela världen. Jag har själv studerat i Pennsylvania och kan intyga att det är en trevlig stat med charmiga småstäder samtidigt som man aldrig är långt bort från östkustens storstäder. Bethlehem ligger endast 90 minuters resväg från New York och Philadelphia. Washington DC, Baltimore, Pittsburgh och New Jerseys-kuststäder ligger också bara några timmar bort.

Northampton Community College har ett aktivt studentliv. Här läser 14000 studenter varav drygt 200 är internationella. Detta är ett av få Community Colleges i USA som erbjuder boende på campus. Välj mellan över 120 majors. Skolan har transferavtal med många olika college och universitet i nordöstra USA, ofta baserade på ämnesval. Några exempel är SUNY (State University of New York System), NYU, Penn State och grannuniversitetet Lehigh.

Concordia College – i en lugn förort till New York

New York som stad behöver ingen närmare presentation. Det är en världsstad som erbjuder det mesta inom nöje, shopping och sevärdheter. Att studera och bo mitt inne i New York kan dock vara påfrestande då levnadsomkostnaderna är höga och du ständigt har liv och rörelse omkring dig. De flesta högskolorna på Manhattan består bara av några kontorsliknande byggnader och saknar ett riktigt campus. Därför kan det vara en god idé att studera i en förort som Bronxville en halvtimmes tågresa från centrala New York.

Här ligger klassiska Concordia College på ett lummigt campus, ritat av samma arkitekt som huvudbyggnaden på välkända Ellis Island. Det är ett fyraårigt college där du kan välja mellan att läsa engelskakurser, Study Abroad terminer eller ett Freshmanår inom inriktningarna Pre-Engineering, Business eller Digital Media/Video Production. Därefter kan du läsa vidare till en Bachelor’s Degree inom en rad olika ämnen på ytterligare tre års studier. Upplev campuslivet i USA samtidigt som du snabbt kan ta dig in till Manhattan på eftermiddagar och helger.

Mer information

Läs mer om att studera i USACommunity College samt språkskolor och universitet.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar

X

Intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok.


I want to get your newsletter about studying abroad (max 1/month).

Intresseanmälan är inte bindande. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor för personuppgifter etc.

Studentförsäkring till USA