Fem bortglömda amerikanska college

De flesta svenskar som studerar på college i USA hamnar på en dryg handfull skolor som kryllar med svenskar. Här är några bra alternativ för dig som vill ha en unik collegeupplevelse.

Statistiken visar att en stor del av de svenska studenterna som läser på college i USA hamnar på ett fåtal skolor där det läser massor med svenskar. Vi anser att man bör undvika sådana skolor då en stor del av att studera utomlands handlar om att få en genuin studieupplevelse i ett annat land och lära känna människor från andra länder. Här lyfter vi därför fram fem spännande college med få svenska studenter. Dessa skolor har bra lägen och god kvalitet på sina utbildningar.

De fyra första skolorna är amerikanska Community Colleges där man bl.a. kan ta en tvåårig Associate Degree för att sedan transferera direkt in till år tre på ett amerikanskt universitet. Dessa skolor är billiga med amerikanska mått mätt och hela kursavgiften täcks av CSN. Att ta de första åren på ett Community College är det billigaste sättet att ta en Bachelor i USA.

Seattle Central College – studera i en av USAs trendigaste städer

Svenskar har inte så bra koll på Seattle men i USA är det en av de trendigaste städerna. Seattle är hemstad till företag som Starbucks, Amazon, Boeing och Microsoft. Den har blivit framröstad som USAs främsta kulturstad och dessutom en av de vackraste städerna i USA med ett milt klimat och perfekt sommarväder. Till skillnad mot många amerikanska storstäder så är det här ganska lätt att ta sig fram till fots, med cykel eller med kollektivtrafik.

Seattle Central College har ett bra läge mitt i centrum av staden. Det är den mest flexibla skolan på den här listan. Här kan du läsa engelskakurser, Study Abroad-terminer, Associate Degrees eller en hel Bachelor. Man har också ett unikt High School Completion plus program där du får både en amerikansk High School Examen och en Associate Degree på endast två år. Perfekt för dig som vill läsa i USA men inte gått ut gymnasiet. Man erbjuder garanterad transfer till ett tjugotal namnkunniga universitet i västra USA.

Valencia College – mitt i härliga Florida

Tänk att få studera i Orlando, mitt i härliga Florida. Högsommarvärme och badmöjligheter året runt. Här finns massor med nöjesparker (t.ex. Disney World, Sea World och Universal Studios), stränder, parker, shopping och restauranger och sportevenemang.

Valencia College är ett högrankat community college med ett stort utbildningsutbud. Välj mellan ämnen som business, biologi, culinary arts, dans, data, drama, turism, PR, psykologi och mycket annat. Skolans filmutbildningar har lovordats som en av de bästa av självaste Steven Spielberg. Valencia College har fem olika campus kring Orlando och det händer nästan alltid någonting på skolans campus. Man erbjuder bl.a. garanterad transfer till Floridas 12 publika universitet.

College of the Desert - studera där Kaliforniens jetset semestrar

College of the Desert ligger i Palm Springs-området. Los Angeles och Las Vegas ligger ett par timmars bilväg bort och många stadsbor åker ned till Palm Springs när de vill komma bort från stan ett tag. Här har man 350 soldagar om året, den välkända nationalparken Joshua Tree och flera olika festivaler bl.a. Palm Springs International Film Festival. Palm Springs har varit ett populärt get away för musiker och Hollywoodstjärnor ända sedan 1920-talet. Här har du större chans att träffa på kändisar än i Hollywood så bli inte förvånad om du springer på Leonardo DiCaprio eller Beyonce.

College of the Desert är en väldigt prisvärd skola med ett aktivt studentliv. Bättre priser hittar du inte på ett amerikanskt college. Samtidigt håller de bra akademisk standard där många av deras studenter transfererar till University of Californa och California State skolorna efter två år på College of the Desert.

Foothill + De Anza Colleges i Silicon Valley

Lev den amerikanska drömmen i Silicon Valley strax söder om populära San Francisco. Här har Google, Apple, Tesla, Facebook och Instagram sina huvudkontor. Foothill + De Anza är två högrankade Community Colleges som ligger mitt i USAs IT-mecka. De har fina campus som dessutom tillhör de säkraste campusen i USA. Här kan du välja mellan hundratals utbildningar och läsa de två första åren av en fyraårig kandidatexamen. Priserna är mycket förmånliga med amerikanska mått mätt. Du kan betala hela kursavgiften med lån från CSN så ta chansen att upptäcka Foothill + De Anza College.

Lake Tahoe Community College – en av USAs vackraste platser

Lake Tahoe är en stor sjö som ligger norr om Yosemite mitt bland de amerikanska alperna Sierra Nevada i Kalifornien. Lake Tahoe har i ett flertal omröstningar utsetts till en av USAs vackraste platser. Rough Guides rankade nyligen Lake Tahoe som USAs åttonde vackraste plats, före nationalparker som Yellowstone, och Funzine rankade Lake Tahoe som en av världens 10 vackraste sjöar. Här finns ett stort utbud av sport och naturaktivitieter såsom: vattensport, vandring, bergsklättring och skidåkning.

Lake Tahoe Community College är en mysig skola med 3000 studenter per termin varav ca 40 är internationella. Här är det lätt att lära känna amerikanska klasskamrater. Undervisningen sker i små klasser och lärarna får högsta betyg av sina elever. Många av studenterna transfererar sedan till de prestigefyllda systemen University of California och California State University vilket är en klar kvalitetsstämpel.

Mer information

Läs mer om att studera i USAcollege samt skolor i USA. Fyll i vår intresseanmälan härintill om du behöver hjälp att hitta en apssande skola i USA.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar