Studera i Korea

Annyeong haseyo! Vill du studera i Korea? Vi kan hjälpa dig gratis! Här hittar du information om skolor, csn, ansökan, hur du lär dig koreanska, stipendier, boende, jobb i Korea etc.

Jag har hjälpt svenska studenter att studera i Korea sedan 2010 och besökt många universitet och språkskolor där. Det är ett fantastiskt land att uppleva och studera i. I den här artikeln besvarar vi alla vanliga frågor om att studera i Korea. Vi kan hjälpa dig med ansökan till koreanska språkresor och språkkurser i Korea och vår samarbetspartner kan hjälpa dig med Study Abroad-terminer och undergraduateprogram där. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp att studera där.

Varför studera i Korea?

Skolor och utbildningssystem Korea

När och hur ska man ansöka?

Vad kostar det att studera i Korea? Klarar man sig på CSN?

Det koreanska språket och TOPIK-testet

Studentvisum till Korea

Jobba som student i Korea

Stipendium för studier i Korea

Försäkring för att studera i Korea

Studentboende i Korea

Vi hjälper dig gratis med dina studier i Korea!

Rekommenderade skolor

Varför studera i Korea?

Under de senaste tio åren har Korea blivit ett av de populäraste studieländerna i Asien för internationella studenter. Företag som Samsung, LG och Hyundai har satt Korea på kartan som ett ledande teknikland. Korea har också en attraktiv matkultur där Korean Bbq, Kimchi och Bibimbap har blivit välkända långt utanför landets gränser. Allra mest är det dock nog ungdomskulturen som lockar med K-pop, Korean dramas, fashion och beauty.

Korea är ett säkert välfungerande land där det är lätt att ta sig runt. Om man vill vistas där en längre tid eller rentav bosätta sig där så är det dock en stark rekommendation att du börjar med att lära dig det koreanska språket. Det kommer att göra det mycket lättare att lära känna folk, få jobb och verkligen kunna uppskatta livet i Korea. Vi kan hjälpa dig att studera koreanska i Korea från ett par veckor till ett par år.

Korean Barbeque på en bakgata i Seoul Seoul

Skolor och utbildningssystem Korea

Skolsystem i Korea

Som i de flesta länder i världen måste koreanska studenter avsluta 12 års skolgång genom grundskolan (6 år), grundskolan (3 år) och gymnasiet (3 år) innan de kan gå vidare på högre utbildning vid universitet och högskolor. Precis som i USA är en kandidatexamen på koreanska universitet 4 år lång följd av 2 års masterprogram och doktorandprogram för de som så önskar. Det finns också yrkesskolor och högskolor med lägre antagningströskel.

För studier på högskolenivå har universiteten två terminer: vårterminen från mars-juni och höstterminen september–december. Terminerna är vanligtvis 15 veckor långa.

Vad kan man läsa som internationell student?

Internationella studenter i Korea kan välja mellan följande eftergymnasiala program:

Koreanska språkkurser: från 2-52 veckor på privata språkskolor som Lexis eller terminskurser med studentvisum på 20-60 veckor vid koreanska universitet. Där ges språkkurserna i fyra terminer per år (vår, sommar, höst, vinter) med 10 veckor per termin. Du har vanligtvis undervisning 4 timmar per dag, fem dagar i veckan.

1-2 Study Abroad terminer: där du läser fristående kurser på högskolenivå på engelska. Många skolor kräver då att du är inskriven på ett universitet i Sverige och har läst minst ett år där, men det finns också GapYear-program för dig som kommer direkt från gymnasiet.

Kandidatexamen och Master: de allra flesta programmen ges åtminstone delvis på koreanska så vill du ta en hel utbildning i Korea så rekommenderar vi att du börjar med att lära dig språket. Att behärska koreanska på minst Topik 3-nivå är ofta ett förkunskapskrav och ökar dessutom dina möjligheter att få stipendier. Det går dock att hitta en del utbildningar som t.ex. business, internationella relationer och humaniora helt på engelska.

De flesta internationella studenter inleder sina studier i Korea med språkstudier vid ett Korean Language Institute (KLI) på ett av Koreas många universitet, t.ex. Konkuk University, eller på en av få privata språkskolor som Lexis Korea och LTL Language School i Seoul. De privata språkskolorna är mer flexibla men de kan inte sponsra studentvisum så för långa kurser är universitetens språkskolor ofta att rekommendera.

Först lär man sig det koreanska språket och sedan går man vidare med ämnesstudier på undergraduatenivå. Vill du läsa lite koreanska i kombination med andra ämnen så är det Study Abroad-terminer som gäller.

Genom att börja med en språkkurs får du chansen att prova på livet i Korea innan du ansöker till en längre utbildning, och om du bestämmer dig för att stanna kvar och studera där så kommer allt att gå mycket lättar när du behärskar språket. Läs mer om det koreanska språket och språknivåer nedan.

Vi kan hjälpa dig med koreanska språkkurser, Study Abroad-terminer och kandidatprogram i Korea! Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp.

När och hur ska man ansöka?

Höst på campus

De flesta koreanska universitet har antagning två gånger om året, ofta i ett begränsat tidsfönster ca fyra månader före terminens början för kurser på högskolenivå. Det finns ingen central antagningsmyndighet i Korea, så varje skola sätter sina egna tidsfrister, som finns på skolans hemsida. Vissa universitet accepterar ansökningar online nuförtiden, vilket gör proceduren, men många skolor insisterar fortfarande på mer primitiva pappersansökningar.

Språkkursansökningar är vanligtvis mer flexibla, utan bestämda deadlines men vi rekommenderar att du ansöker minst tre månader innan kursstart om du vill ansöka om CSN och studentvisum. Här listar vi de dokument som vanligt vis krävs när man ansöker till språkkurser respektive kandidatprogram på koreanska universitet. Observera dock att varje skola kan ha sina egna specifika krav.

Ansökan till koreanska språkkurser på universitet

Ansökningsprocedur:

  1. Skicka in din ansökan till oss/skolan
  2. Du får ett antagningsbesked efter någon vecka
  3. Sedan är det dags att betala kursavgiften
  4. Sedan får du ditt visumunderlag
  5. Därefter kan du göra den slutgiltiga visumansökan på koreanska ambassaden

Exempel på antagningsdokument:

  • Ansökningsblankett
  • Passkopia
  • Digitalt foto
  • Kontoutdrag som visar (10 000 USD eller mer) eller CSNs intyg om studiefinansiering
  • Avgångsbetyg från gymnasiet på engelska med en apostille från Notarius Publicus
  • En kort motivering om varför du vill studera där

Vi kan hjälpa dig att ansöka om att studera koreanska i Korea vid utvalda språkskolor och universitet. Fyll i en https://www.utlandsstudier.se/sidor/intresse?land=koreaintresseanmälan för mer information eller läs mer på sidan för den koreanska skolan som du är intresserad av.

Ansökan till kandidatprogram i Korea

Sista ansökningsdag: 4 - 5 månader före kursstart (oktober för vårterminen, april för höstterminen)

Ansökningsprocedur:

  1. Skicka in dina ansökningsdokument
  2. Intervju
  3. Du får ett antagningsbesked efter någon månad
  4. Sedan är det dags att betala kursavgiften
  5. Sedan får du ditt visumunderlag
  6. Därefter kan du göra den slutgiltiga visumansökan på koreanska ambassaden

Exempel på ansökningsdokument:

  • Ansökningsformulär för universitetet
  • Finansiella stöddokument inklusive bankintyg, finansgaranti
  • Akademiska stöddokument
  • Motivationsbrev
  • Avgångsbetyg från gymnasiet översatt till engelska och notariserat
  • Bevis på språkkunskaper i engelska (TOEFL/IELTS) och eller koreanska (Topik eller diplom från en språkskola)
  • Pass, personbevis och foto

Vad kostar det att studera i Korea? Klarar man sig på CSN?

Undervisningsavgifter

Universiteten i Korea tar ut samma undervisningsavgifter för både inhemska och internationella studenter för att få fler internationella studenter och skapa en mångkulturell akademisk miljö.

Privata universitet är dyrare än offentliga universitet. Program som medicin, teknik etc. kostar vanligtvis mer än humanistiska program. Förutom kursavgift måste nyskrivna studenter också betala en mindre antagningsavgift i början av sitt program. Kursavgiften betalas vanligtvis en eller två gånger per år.

Kursavgifterna varierar mellan 4,000-20,000 USD, beroende på universitet och program, med ett genomsnitt på 11,000 USD. Stipendier erbjuds av universitet och myndigheter. Du har en bra chans att få ett stipendium som minskar kursavgiften på kandidat och Masternivå. Språkkurserna är billigare, med en kostnad på ca 13 000 kr per 10-veckors termin på universiteten.

De flesta studenter brukar kunna finansiera kursavgifterna med studielån från CSN, men om du ska läsa en utbildning på fyra år eller längre så är det bra att ha en del egna pengar också.

Levnadsomkostnader

Du kan leva relativt billigt som student i Korea då mat, transport och boende vanligtvis är billigare än i Sverige, så en sparsam student klarar sig på CSN. Du kan klara dina matkostnader på under 3000 kr per månad om du äter i skolans matsal och handlar billigt på koreas många stormarknader.

I storstäder som Seoul så är det dock enorma prisglapp mellan billigt och dyrt så om du inte tänker dig för när du går ut kan det gå snabbt att göra av med pengar.

Det koreanska språket och TOPIK-testet

Det koreanska språket och Hangul

Liksom de andra östasiatiska språken är koreanska inte ett lätt språk för västerlänningar att lära sig. Men skriftspråket Hangul är betydligt lättare och mer logiskt än andra asiatiska skriftspråk. Om du ägnar ett år åt att studera språket vid ett koreanskt universitets KLI bör du lära dig tillräckligt för att uppfylla behörighetskraven för kandidatutbildningar på koreanska.

Läs mer i vår artikel Lär dig koreanska och hangul.

Hangul det koreanska alfabetet

TOPIK-testet och koreanska språknivåer

Koreanska universitet begär att du behärskar det koreanska språket på en viss nivå för att bli antagen till många program på undergraduatenivå. Du måste vanligtvis kunna visa upp ett TOPIK-resultat (Test of Proficiency in Korean) på nivå 3 eller högre för kandidatutbildningar och TOPIK nivå 4 eller högre för utbildningar på högre nivå.

Om det program du tar ges till 100% på engelska så kan det räcka att visa upp en engelsk språkexamen som TOEFL istället, men även program som till stor del ges på engelska innehåller ofta en del av kurser på koreanska och då är TOPIK ett måste.

TOPIK är ett omfattande koreanskatest som prövar läsförståelse, hörförståelse och skrift. Testet är utformat för att mäta språkförmågan hos utlänningar som talar koreanska som främmande språk och vill använda det för akademiska och professionella ändamål. Testet ges från nivå 1 på den lägsta till nivå 6, den mest avancerade nivån. Nivåerna motsvarar på ett ungefär de europeiska ramnivåerna A1-C2. Det hålls 6 tester på ett år.

I allmänhet motsvarar en TOPIK-nivå 10 veckors koreanskastudier på en universitetets språkskola (KLI, Korean Language Institute). Med andra ord måste nybörjare läsa minst tre terminer, 30 veckor, för att uppnå TOPIK 3. Vi rekommenderar dock nybörjare läser koreanska i minst ett år (40 veckor – 4 terminer) om du vill fortsätta på kandidatnivå efteråt för att försäkra dig om att du uppnår TOPIK 3 och verkligen behärskar tillräckligt med koreanska för att klara av ämnesstudier på koreanska.

Vår partner Konkuk University erbjuder stipendier till kandidatstudenter baserat på deras TOPIK-resultat. Om du studerat på koreanska på Konkuks KLI behöver du inte ta något TOPIK-test för att läsa vidare på deras kandidatprogram.

Du hittar testdatum, testplatser och mer information på topik.go.kr.

Vanliga frågor om att läsa koreanska i Korea

Läs mer i vår engelska artikel med vanliga frågor om koreanska språkkurser i Korea.

Visum till Korea

Svenskar kan resa till Korea i 90 dagar utan visum. I vissa fall kan det också vara möjligt att resa in och ut ur Korea en gång för att kunna stanna längre. Det är dock inget vi kan rekommendera. Så om du vill studera i Korea under en längre tid bör du ansöka om visum, vanligtvis studentvisum. Andra alternativ är Working Holiday-visum eller F-4 visum om du har koreanskt påbrå.

Studentvisumproceduren börjar med att ansöka till och bli accepterad av ett universitet i Korea och betala för din kursavgift. Skolan skickar sedan de dokument du behöver för att ansöka om och får visum från den koreanska ambassaden i ditt hemland. Observera att det bara är universiteten som kan utfärda studentvisumunderlag, inte privata språkskolor. Läs mer i vår steg-för-steg-guide om hur man ansöker om studentvisum till Korea.

Jobba som student i Korea

För att jobba extra i Korea måste internationella studenter på studentvisum ansöka om permission for certain extracurricular activity från de koreanska migrationsmyndigheterna. Studenter på språkkurser kan inte ansöka om detta förrän efter 6 månaders studier med ett officiellt godkännande från ditt universitet.

Med detta tillstånd får studenter arbeta upp till 20 timmar per vecka (30 timmar per vecka på postgraduateprogram). Universitetsstudenter med TOPIK nivå 3 eller högre har lättare att hitta jobb och de kan arbeta utan begränsning under skolloven. Du har också rätt att jobba i Korea (med vissa begränsningar) om du åker dit på ett Working Holiday-visum.

De vanligaste studentjobben är att arbeta i butiker och restauranger, men dessa jobb kan vara svåra att få om du inte talar bra koreanska. Timlönen för ett enkelt jobb som en servitör eller kassör är cirka 9000 won - 10 000 won (kring 70 kr i timmen). Jobb som engelskalärare betalar bättre och är också populära bland internationella studenter. Timlönen är cirka 25 000 - 40 000 KRW (ca 180-300 kr). Det bör noteras att det finns vissa jobb du inte får ta på dig ett studentvisum, du får till exempel inte arbeta i tillverkningsindustrin eller inom licensyrken.

Soluppgång i Seoul

Stipendium för studier i Korea

De flesta svenska studenter finansierar sina studier i Korea med studiemedel från CSN.

Det är ovanligt med stipendier för koreanska språkkurser och språkresor till Korea, men du kan ansöka om vårt utlandsstudiestipendium för språkkurser på Lexis eller Konkuk.

Vill du ta en kandidatexamen i Korea finns det dock fler stipendier att tillgå. Dessa stipendier baseras vanligtvis på akademiska prestationer. Till exempel erbjuder vår partner Konkuk University stipendier baserat på ditt TOPIK-resultat under den första terminen av ditt kandidatprogram. Du får 30% stipendium om du har uppnått TOPIK nivå 3 och stipendiet ökar sedan med 10% för varje högre TOPIK-nivå, upp till 60% av studieavgiften för TOPIK 6. Från och med den andra terminen och framåt erbjuder de stipendier från 20% till 100% av studieavgiften till studenter med ett snittbetyg mellan 3 och 4 från terminen innan.

Du kan också ansöka om stipendier för högskolestudier från den koreanska regeringen: till exempel Global Korea Scholarship

För mer information om hur du hittar och ansöker om stipendier se vår artikel Stipendieguide för utlandsstudier.

Försäkring för att studera i Korea

Det är alltid viktigt att ha en bra utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands och Korea är inget undantag. Du hittar rekommenderade försäkringar här.

Studentboende i Korea

Du kan antingen boka boende genom din skola eller ordna studentboende på egen hand.

De flesta koreanska universitet har residens där internationella studenter kan bo. Du bor då på eller precis intill campus och kan ofta få ditt boende samt måltidspaket till rimliga priser. Nackdelen är att du vanligtvis måste dela ett rum med en annan student och det finns många regler inklusive utegångsförbud när residensen låses under 4-5 timmar på natten när man varken får passera in eller ut.

Om du föredrar att ordna boende på egen hand kan vi hjälpa dig med Share House i Seoul. Där bor du självständigt utan utegångsförbud i möblerade lägenheter som delas med andra internationella studenter och unga koreaner i Seoul. Vi rekommenderar inte att hyra en egen lägenhet i Seoul eftersom avgiften för inflyttning är mycket hög och de flesta lägenheter är omöblerade.

Privata språkskolor som Lexis är mer flexibla och erbjuder många olika typer av boende inklusive värdfamilj, Goshiwon (ministudio), servicelägenhet eller skolans residen. Läs mer om boende på Lexis.

Vi hjälper dig gratis med dina studier i Korea!

Vi har jobbat med studier i Korea sedan 2010 och hjälpt hundratals studenter att studera där. Vi hjälper dig helt gratis med hela ansökningsprocessen till koreanska språkkurser på utvalda språkskolor och universitet. Vi har också partners som kan hjälpa dig med ansökan till Study Abroad-terminer och kandidatprogram i Korea. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!

Rekommenderade skolor i Sydkorea

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar