Studera i Japan
Hur fungerar det att studera i Japan? Vi hjälper dig! Här tittar vi på rekommenderade språkskolor, universitet, kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, att jobba i Japan m.m.
Vill du studera japanska i Japan eller lockas du av universitetsstudier där? Här besvarar vi alla vanliga frågor om att studera i Japan:
Hur mycket kostar det att studera i Japan? Får man CSN?
Stipendium för att studera i Japan
Det japanska språket och förkunskapskrav
Försäkring när du studerar i Japan
Varför studera i Japan?
Det finns många skäl att studera i Japan. Det främsta är nog kulturupplevelsen. Japan har många historiska influenser från Kina men de har också präglats av västerländsk och amerikansk kultur. På toppen av detta har du dock en unik japansk kultur som inte liknar något annat.
Japansk popkultur lockar massor av unga människor runt om i världen. Många språkstudenter i Japan lärde sig sina första Hiragana-tecken medan de läste japanska Manga och började bekanta sig med talad japanska när de tittade på Anime. J-pop, Cosplay och japanskt mode lockar också liksom den mer traditionella kulturen med samurajer, tempel och gamla historier.
Japan är också ett världsledande land inom teknik- och bilindustri med företag som Sony, Nikon, Canon, Hitachi, Toyota, Honda, Mitsubishi, Nissan etc. Till och med att gå på toaletten i Japan kan vara en teknisk upplevelse. Samtidigt är Japan också ett mycket traditionellt samhälle där jobbansökningar skrivs för hand och löner ofta betalas kontant. Enkla saker som du kan göra online i Sverige kan kräva ett personligt besök på ett bank- eller skattekontor i Japan.
Japan är ett mycket säkert land med låg kriminalitet. Folk är artiga och man tar inte för mycket plats. De förväntar sig också att du beter dig på ett liknande sätt, men om du inte har ett asiatiskt utseende kan du komma undan med mycket. Japansk service är bland den bästa i världen och du betalar aldrig dricks. Maten är för det mesta utmärkt, även om du äter på en billig restaurang eller bara köper nedsatt färdigmat på kvällen i det lokala snabbköpet.
Det finns så mycket att göra i Japan. Att bo där kan vara frustrerande ibland, men de flesta saknar Japan när de åker hem och det är inte ovanligt att studenter försöker stanna kvar i Japan efter sina studier. Ingen annanstans kan du hitta sådan bra mat och service, så obegränsad shopping och så mycket galna aktiviteter i en så säker miljö. Det tar tid att verkligen förstå Japan, även om du har varit där länge kommer det alltid att finnas mer att upptäcka.
Skolor i Japan
Japanska språkskolor
De flesta elever börjar med att studera japanska på en språkskola då språket är nyckeln till den japanska kulturen. Du kan ta en kortare språkresa på 2-13 veckor eller anmäla dig till en längre språkkurs på ett halvår eller längre. Japanerna är inte så bra på engelska och universiteten erbjuder bara några få program på engelska. Så om du vill studera i Japan under en längre tid så bör du börja med att lära dig japanska. Språkskolor har vanligtvis fyra terminer à 10 veckor per år. Om du är nybörjare kan du studera 80 veckor på en japansk språkskola och det kan behövas om du vill studera vidare på ett japanskt universitet.
Här kan du hitta rekommenderade språkskolor i Japan.Japanska yrkeshögskolor - Senmon Gakko
När du behärskar det japanska språket kan du fortsätta dina studier på en högrskola. Många studenter är intresesserade av ämnen som mode, anime, manga, speldesign, musik etc. Sådana ämnen läser man främst på Senmon Gakko - en japansk yrkeshögskola. Utbildningarna där är 2-3 år långa och ges alltid på japanska. Om man har en kandidatexamen från ett universitet eller en examen från Senmon Gakko så har man rätt att stanna i Japan och söka jobb efter sin utbildning. Vi kan hjälpa dig med studier på Adachi Education Groups 17 olika Senmon Gakko med campus i Tokyo, Nagoya, Osaka och på Kyushu.
Japanska universitet
Kandidatutbildningarna på japanska universitet är fyra år långa. De flesta utbildningar ges på japanska och kräver en EJU-examen för att bli antagen (se nedan). Nuförtiden ger en del universitet några utvalda program på engelska också. Vi kan bl.a. hjälpa dig med förstklassiga ingenjörsutbildningar inom mekatronik, robotik, mekanik, elektronik och data på Kyoto University of Advanced Science samt kandidatutbildningar inom business, political science, arts och Japan studies på Yamanashi Gakuin University.
När och hur ska man ansöka?
Det japanska läsåret börjar i april och den andra terminen börjar vanligtvis i oktober. Språkskolor har ofta startdatum även i januari och juli, och korta kurser börjar varje månad på vissa skolor.
För längre kurser på studentvisum måste du ansöka ungefär 6 månader innan kursstart till de flesta språkskolor på grund av visumansökan som görs via skolan. Universitet och högrankade språkskolor kan hantera viseringsprocessen lite snabbare, men de har ofta ändå deadlines ungefär 6 månader innan kursen startar. Vissa universitet tar bara emot ansökningar under ett par korta ansökningsfönster, så kolla upp ansökningsinformationen för det universitet du är intresserad av.
Om du ska läsa en högskoleutbildning på japanska i Japan så behöver du ofta ta en examina för att visa att du har tillräckliga förkunskaper. Senmon Gakkos kräver i regel JLPT 2 medan universitet brukar kräva en EJU-examen.
Fyll i en intresseanmälan för mer information om studier i Japan.
Hur mycket kostar det att studera i Japan? Får man CSN?
Skolor i Japan tar vanligtvis ut en kursavgift och ett antal andra mindre avgifter. En ettårskurs på en japansk språkskola kostar ungefär 800000 Yen, exklusive levnadskostnader som boende, mat och resor. Att läsa på universitet kostar ungefär dubbelt så mycket, cirka 1600000 yen per år men priserna skiljer sig från skola till skola.
Utöver det behöver du förmodligen cirka 150000 Yen per månad för att täcka dina levnadsomkostnader. Om du studerar i en mindre stad där boende och resekostnader är låga kan du klara dig på något mindre, men i Tokyo är det lätt att spendera mycket mer, särskilt om du bor i en egen lägenhet.
Många tror att Japan är dyrt men det är inte helt sant. Shopping och mat är klart billigare än i Sverige, inte minst med tanke på den kvalitet du får. Studentboende, å andra sidan, kan vara lite dyrt med tanke på den storlek och standarden som du får för pengarna.
Nästan alla utbildningar på språkskolor och universitet i Japan ger rätt till studiemedel från CSN under förutsättning att utbildningen är minst 13 veckor lång. När du läser på en språkskola kan du ofta finansiera hela din utbildning med CSN. Om du läser en fyraårig kandidatexamen på ett japanskt universitet så behöver du dock ofta en del egna pengar. Oavsett var du läser är det alltid bra att ha med sig lite extrapengar som en buffert mot oväntade utgifter, inte minst under den första månaden när man ofta har större kostnader för boende etc.
Stipendier och rabatter för att studera i Japan
Stipendier på 30-100% på KUAS - Kyoto University of Advanced Science (KUAS) (deadline 2025-03-07) |
Stipendie- och gratis japanskakurs på Senmon Gakko - Akademeia 21st Century (deadline 2025-03-31) |
50% stipendium på långa språkkurser i Tokyo! - Waseda BK Japanese Language Course (deadline 2024-12-31) |
25-100% stipendier på Yamanashi Gakuin University (deadline 2025-04-17) |
Om du vill dryga ut kassan inför dina studier i Japan så är du också välkommen att söka våra utlandsstudiestipendium till utvalda skolor i Japan. Mer tips om var man hittar och ansöker om stipendier för utlandsstudier hittar du i vår stipendieguide.
Det japanska språket och förkunskapskrav
Är det svårt att lära sig japanska? Svaret är att det är både ja och nej. Japanskt uttal är ganska lätt. Japanska består av 46 stavelser som endast kan uttalas på ett sätt. Nästan alla dessa stavelser finns i det svenska språket så att du kan behärska uttalet ganska snabbt och folk kan förstå dig om du läser en romaniserad japansk text som är skriven med vårt alfabet. Japanska använder också tusentals engelska låneord, gairaigo, som har anpassats till japanskt uttal. Det gör att du snabbt får tillgång till ett stort ordförråd.
Utmaningen när man lär sig japanska är grammatiken, nivåerna på språket och inte minst skrivandet. Skriftlig japanska består av tre skriftspråk. Hiragana och Katakana har ett tecken per stavelse där Katakana endast används för låneord. Dessa två skriftspråk är ganska lätta att lära sig men Kanji, det tredje skriftspråket, som består av ett par tusen kinesiska tecken är betydligt mer utmanande.
På japanska språkskolor kan du studera japanska från nybörjare till avancerad nivå. Många skolor kräver dock nybörjare har åtminstone en passiv kunskap om Hiragana och Katakana när de påbörjar en längre språkkurs i Japan. Du kan lära dig dem på egen hand genom att till exempel memorera en karaktär per dag. Här är några resurser för att lära dig Hiragana och Katakana på egen hand.
Läs mer i vår artikel lär dig japanska.
Studentvisum till Japan
Svenska studenter kan ta en kortare språkresa på upp till 90 dagar i Japan utan visum. Om du vill studera i Japan under en längre tid måste du ansöka om studentvisum. Detta börjar med att du ansöker till och blir antagen av en skola i Japan. Du måste söka till din skola ungefär 6 månader innan kursstart. De kommer sedan att skicka dig ett CoE, Certificate of eligibility, ca 1 tmånad innan din kurs börjar. Med detta dokument kan du sedan göra den slutliga visumsansökan på den japanska ambassaden i ditt hemland.
Läs mer i vår artikel om hur man ansöker om studentvisum till Japan, steg för steg.
Jobba i Japan som student
Studenter som har arbetstillstånd får arbeta deltid i Japan. Du kan då jobba 28 timmar per vecka under terminerna och 40 timmar per vecka på loven mellan två terminer. Studenter får inte ta några jobb som är relaterade till nattklubbar eller vuxenunderhållning. Detta inkluderar även att vara DJ eller som jobba som diskare på en nattklubb.
De flesta studenter arbetar i affärer eller restauranger där du kan tjäna cirka 1000 Yen per timme. Många språkskolor hjälper dig att hitta jobb men det kan vara svårt innan du pratar hyfsad japanska. De bäst betalda jobben för studenter är ofta att arbeta som lärare i engelska eller till och med svenska. Antingen på en skola eller genom att ge privata konversationslektioner på ett café. Som språklärare är det inte ovanligt att tjäna upp till 3000 Yen per timme.
Arbetstillståndet är ett klistermärke i ditt pass. För att kunna få det måste du vistas i Japan på studentvisum. Det enklaste sättet att få tillståndet är att ansöka direkt vid passkontrollen när du först anländer till Japan. Då kan du få tillståndet omedelbart. I annat fall kommer du att fastna i den japanska byråkratin, där du lär behöva flera besök till migrationsmyndigheterna och en handläggningstid på minst 3 veckor innan du kan få ditt arbetstillstånd.
Försäkring när du studerar i Japan
Det är alltid viktigt att ha en bra försäkring när du studerar utomlands och Japan är inget undantag. Vi rekommenderar AVIs Security Passport-försäkring då den har bra skydd till bra pris. Du får mer information i vår försäkringsväljare.
Om du studerar på studentvisum i Japan kommer du att bli ombedd att betala en liten månadsavgift för den nationella sjukförsäkringen. Denna är dock ingen ersättning för en riktig försäkring eftersom den bara täcker 70% av dina vårdkostnader och ingenting annat. Vissa skolor erbjuder en top up försäkring som täcker resterande 30% men de flesta av dessa försäkringar ger dig fortfarande inte ett fullgott försäkringsskydd. Du behöver en försäkring som också omfattar sjuktransport, olyckor, stöld, ansvar, juridiska kostnader etc.
Studentboende Japan
Standarden för studentboende är enkel i Japan. Rummen är små och isoleringen är dålig. Du kommer att vara beroende av din AC för värme på vintern och svalka på sommaren. De flesta studenter bor i antingen värdfamiljer, delar hus eller lägenheter. Vi kan hjälpa dig att hitta boende i Japan till rabatterade priser.
Flyg till Japan
Om du ska studera i Tokyo eller Yokohama kan du flyga till flygplatserna Haneda (HND) eller Narita (NRT) så det bästa är att söka på alla flygplatser i Tokyo. Flyg från Europa går vanligtvis till Narita som är den största flygplatsen som ligger lite längre ut. Härifrån kan man ta sig med tåg eller buss till centrala Tokyo, men räkna med att det tar ett tag. Haneda ligger centralare, hit kan du åka med tunnelbanan. Om du byter plan i Asien, t.ex. i Beijing så kan man ofta flyga till Haneda.
De andra japanska flygplatserna som trafikeras från Europa är Osaka Kansai (KIX, för dig som ska studera i Osaka, Kobe eller Kyoto) och Nagoya Chubu (NGO, för dig som ska studera i Nagoya, Gifu och Aichi). Det finns också flygplatser i bl.a. Fukuoka, Okinawa och Sapporo dit du kan flyga via Tokyo eller andra asiatiska flygplatser.
Hjälp med skolval och ansökan till språkskolor och universitet i Japan
Tycker du att det verkar krångligt att ordna allt inför studier i Japan? Inga problem. Vi och våra partners kan hjälpa dig med språkkurser och yrkeshögskolor över hela Japan samt universitetsstudier på utvalda skolor. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att ordna dina studier i Japan.