Studentboende utomlands

Boendet är en viktig del av livet när man studerar utomlands. Här tittar vi på för- och nackdelar med olika studentboenden samt vad du ska tänka på om du bokar boende på egen hand.

Vi kan hjälpa dig att hitta studentboende utomlands på våra samarbetssajter studentboende i Japan (boende i familj, share house och egen lägenhet) samt Uhomes (för studentboende i USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Spanien, Tyskland och många andra länder). I den här artikeln kan du läsa mer om:

Vad det finns för olika boende för studenter utomlands

Hur du bokar studentboende utomlands

 

Hur bor man som student utomlands?

Det finns många sorters studentboende utomlands. Här beskriver vi de fyra vanligaste varianterna.

Delad lägenhet

Delad lägenhet, shared apartment, är troligtvis det populäraste sättet att bo på för utlandsstudenter. Ofta går det att boka via din skola, framförallt via språkskolor. Du bor i vanliga möblerade lägenheter med flera sovrum. Du har ett eget rum eller delar rum med en annan student. Sedan delar du kök, badrum och eventuellt vardagsrum med andra studenter som bor där. Boendet kan även kallas share house eller guest house i en del länder och kan då bestå av flera våningar men konceptet är detsamma.

Fördelar med att bo i delad lägenhet

 • Det är ofta det billigaste boendealternativet
 • Det är ett socialt boende där du snabbt kommer att lära känna de du bor med
 • Det brukar inte vara så mycket regler när man bor i delad lägenhet

Nackdelar med att bo i delad lägenhet

 • Om du inte kommer överens med de du bor med så kan det bli påfrestande
 • Det går inte alltid att låsa rummen och du får mindre tid för dig själv än i andra boenden

Korridorsboende

Korridorsboende kan också kallas för residens eller dormitory. Vanligtvis har du ett eget låsbart studentrum i en korridor där även många andra studenter bor. Ibland har du även eget badrum och kokvrå och ibland delar du kök och badrum med de andra som bor där. På amerikanska universitet delar man ofta rum med en eller flera andra studenter. Residens med korridorsboende ligger ofta på campus och har många studenter som bor i likadana rum i samma hus medan delade lägenheter kan ligga utspridda runt om i staden och se ut som helt vanliga lägenheter.

Fördelar med korridorsboende

 • Bra läge då residensen ofta ligger på campus
 • Det är ett socialt boende där du ändå är lite mer självständig än i en delad lägenhet, såvida du inte delar rum med en annan student

Nackdelar med korridorsboende

 • Residensen kostar vanligtvis mer än boende i delade lägenheter
 • Skolorna har ofta regler för residensen. T.ex. att man inte får ha gäster eller att man måste vara hemma senast vid midnatt.

Egen lägenhet

Skaffar man en egen lägenhet så kan man verkligen sköta sig själv och välja var och hur man vill bo. Antingen kan du hyra en egen liten lägenhet eller hyra en lite större lägenhet med några kompisar för att ordna er egen delade lägenhet. Skolorna erbjuder oftast inte egna lägenheter så du får vara beredd på att det blir en del jobb att ordna allt.

Fördelar med egen lägenhet

 • Här sköter du dig själv och kan verkligen skaffa ditt egna hem utomlands
 • Du får vanligtvis mer boendeyta än om du bor i ett delat boende

Nackdelar med egen lägenhet

 • Detta är det dyraste boendealternativet
 • Om du hyr en lägenhet på egen hand så är de ofta helt omöblerade och du måste fixa allting själv med kontrakt, försäkringar, internet, el etc.

Värdfamilj

Svenska studenter är ofta överdrivet rädda för att bo i familj. Som vuxen student på eftergymnasiala studier har du vanligtvis stor frihet att komma och gå som du vill, även om du bor i familj.

Om du befinner dig utomlands för att studera språk eller om du vill lära dig mer om kulturen i det land där du studerar så är värdfamilj ett utmärkt alternativ. Du har ditt eget rum men delar badrum och övriga utrymmen med familjemedlemmarna. I familjeboende ingår ofta både frukost och middag så du får prova på den inhemska maten och spar både tid och pengar på måltiderna. Du får tillfälle att öva på dina språkkunskaper vid middagsbordet och genom familjen är det lättare att lära känna lokalbefolkningen. Familjeboende går ofta att boka genom din skola, vi kan hjälpa dig att boka värdfamilj i Japan.

Fördelar med att bo i värdfamilj

 • Du får en bättre insyn i den lokala kulturen
 • Du kan bättra på dina språkkunskaper genom att prata med din familj
 • Du får ett socialt sammanhang i ditt nya land där du kan lära känna familjens vänner
 • Det ingår mat så du slipper laga mat själv

Nackdelar med att bo i värdfamilj

 • Du måste visa hänsyn till din familj. T.ex. meddela dem i god tid om du inte kommer hem till middagen och vara tyst om du kommer hem sent på kvällen.
 • Om du läser på en centralt belägen skola i en stor stad så kan du få längre resväg då familjerna sällan bor i centrum.
 

Hur bokar jag studentboende utomlands?

Det finns två huvudsakliga sätt att boka studentboende utomlands. Antingen bokar du ditt boende genom din skola, eller också ordnar du det på egen hand vanligtvis på plats.

Boka boende genom din skola

Det är tryggt och enkelt att boka boende genom din skola. De har ofta boende med bra läge på eller i närheten av campus. De bör kunna ge dig bra information om boendet och allt kommer att vara klart och vänta på dig när du anländer. Ha dock inte för höga förväntningar, studentboende utomlands håller i regel sämre standard än du är van vid från Sverige. Skolornas har ett begränsat antal boendeplatser så ansök i god tid om du vill vara säker på att få boende via din skola.

Hitta och boka boende utomlands på egen hand

Vissa skolor erbjuder inget boende. I andra fall kan de ta för mycket betalt för det eller så har de helt enkelt inte den typ av boende som du är intresserad av. Då får du ordna boende på egen hand istället. Då rekommenderar vi att du bokar ett tillfälligt boende på t.ex. ett hostel eller billigt hotell för den första veckan och sedan tittar på olika boendealternativ på plats så att du vet vad du får innan du bokar upp dig för en längre tid. Du kan hitta boenden på plats med hjälp av:

 • Utlandsstudier.se: vi kan för närvarande hjälpa till med studentboende i Japan (i familj, share house och egen lägenhet), studentboende i Korea och studentboende i Korea samt studentboende i USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Spanien, Tyskland och många andra länder tillsammans med en samarbetspartner på sajten Uhomes där du kan surfa efter studentboende eller fylla i deras Student Apartment Application Form för att få kostnadsfri hjälp med att hitta studentboende.
 • Din skola: skolorna kan ofta tipsa om olika boendealternativ som du kan boka på egen hand.
 • Andra elever på skolan: prata med dina klasskompisar och håll utkik på anslagstavlor och forum efter studenter som söker en roommate eller har ett rum att hyra ut.
 • Sociala medier: fråga tidigare studenter och andra som bor i staden om de kan tipsa dig om något bra boende.
 • Webben: Googla fraser som ”student housing” plus din studieort för att hitta sajter som erbjuder studentboende där du ska studera. Du kan också använda dig av sajter som https://www.craigslist.org och välja den ort där du ska studera för att hitta boende där.
 • Lokala boendeförmedlingar: det kan kosta lite mer men du slipper göra allt jobb själv.

Tänk på detta innan du skriver kontrakt på ett boende utomlands

Du kommer antagligen att få skriva på ett boendekontrakt på det inhemska språket så det är bra om du har goda språkkunskaper eller kan ta med dig någon som har det. Se till att få se boendet innan du skriver på något kontrakt om du bokar boende på plats.

Var extra försiktig om du hyr av privata värdar som vill ha betalt i förskott. Betala inte något utan att få kvitto på det och helst inte förrän du är inne i boendet och har fått en nyckel som faktiskt passar i dörren. Det har hänt att utlandsstudenter blivit lurade i samband med att de ska hyra boende utomlands så var försiktig om du inte går via en etablerad agentur.

Kolla upp kontraktstiden och villkoren för tidig utflyttning innan du skriver på kontraktet och betalar för ditt boende. En del boenden kan man hyra på månadsbasis men ofta förbinder du dig att bo kvar och betala för hela kontraktstiden. Då kan det vara svårt att få tillbaka några pengar om du flyttar ut i förtid, även om du har bokat boende via din skola.

Mer information

Hitta ditt studentboende utomlands hos Uhomes.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Boende i Japan

Här hittar du rabatterat boende i värdfamilj över hela Japan samt i Share House och lägenheter i centrala Tokyo.

Relaterade artiklar