Studera i Frankrike

Lockas du också av att studera i Frankrike? Campus France har hjälpt oss att sammanställa denna guide med det mesta du behöver veta om att studera i Frankrike.

Stora valmöjligheter

Studieupplägg

Antagningskrav - grundnivå

Concours

Ansökan till L2, L3 - för dig som redan läst på universitet i Sverige

Ansökan – Masters

Kunskaper i franska språket

Vad kostar det att studera på franska universitet?

Universitetsutbildningar på engelska i Frankrike

Utbytesterminer i Frankrike

Studera franska i Frankrike

Sommarkurser och kortare utbildningar i Frankrike

Klarar man sig på CSN när man studerar i Frankrike?

Stipendier för studier i Frankrike

Kan man jobba när man studerar i Frankrike?

Studentboende i Frankrike?

Visum för att studera i Frankrike

Försäkring för studenter i Frankrike

Frågor om utbildningar i Frankrike?

Rekommenderade skolor i Frankrike?

 

Stora valmöjligheter

För dig som vill läsa vidare i Frankrike är valmöjligheterna stora. Inom det franska högskolesystemet ryms lärosäten i världsklass, ett brett urval av utbildningar och olika program med undervisning på så väl franska som engelska.

Många drömmer om att leva och studera i Paris. Men det är bra att jämföra olika alternativ noggrant innan du åker iväg. Även mindre städer som till exempel Grenoble, Montpellier, Toulouse och Rennes erbjuder utbildningar med hög kvalitet och ett roligt studentliv! I tillägg det ofta billigare att leva i en mindre stad och enklare att hitta boende. 

Läs studentmagasinet l’Etudiants rankning av bästa studentstäderna i Frankrike.

 

Studieupplägg

I Frankrike erbjuds sällan fristående kurser (s.k. Study Abroad-terminer). På universitetsnivå läser du istället ett program som leder fram till en examen. Inom ramen för ditt program har du möjlighet att välja mellan olika kurser och inriktningar.

Läsåret är indelat i två terminer. Det börjar i september och sträcker sig fram till juni.

  • Grundnivå: Licence (3 år) – motsvarar en svensk kandidatexamen
  • Avancerad nivå: Master (2 år)
 

Antagningskrav - grundnivå

För att du ska kunna bli antagen, krävs det i allmänhet att du har godkända slutbetyg från gymnasiet. Till första året på det 3-åriga programmet Licence (motsvarande bachelor) vid statliga franska universitet samt de flesta andra program på grundnivå (exempelvis BTS, DUT) söker du via webbplatsen Parcoursup.  

Webbplatsen Parcoursup är en nyhet för 2018 som har tagits fram för att förenkla tillträdet till högre utbildning. Den ersätter anmälningsprocessen Admission post-bac (APB).

Parcoursup riktar sig till elever som går sista året på gymnasiet och som planerar att läsa vid en högskola eller universitet i Frankrike. Du som läser vid ett gymnasium i Sverige ansöker också via Parcoursup.

Webbplatsen öppnar den 15 januari med en informationsfas. Du kan anmäla dig till utbildningar från och med den 22 januari. Sista dag för anmälan är den 31 mars. Svar om antagning skickas från och med den 22 maj.

 

Concours

Vissa specialiserade skolor, exempelvis Grandes écoles, har egna ansöknings- och urvalsförfaranden så kallade concours. I en concours ingår ofta skriftliga och muntliga prov som bedömer din motivering och dina kunskaper.  I vissa fall anordnas en särskild urvalsprocess för internationella studenter.

Kontrollera vad som gäller för just det program du är intresserad av via lärosätets webbplats eller genom att kontakta antagningsenheten (du hittar kontaktuppgifter på webbplatsen under sektionen ”Inscriptions” eller ”Admissions”) alternativt den internationella enheten vid högskolan/universitetet du söker till. 

Institut français de Suède anordnar tillsammans med Franska skolan och Institutet för politiska studier i Bordeaux (Sciences Po Bordeaux) varje år ett särskilt antagningsprov till Sciences Po i Bordeaux för elever med svensk gymnasieutbildning. Läs mer här.

 

Ansökan direkt till år 2 eller 3

Du som redan har akademiska meriter och som vill läsa andra eller tredje året på Licence (L2, L3) söker inte via Parcoursup. Istället kontaktar du antagningsenheten alternativt internationella enheten vid högskolan/universitetet du söker till. Läs Utlandsstudier.ses guide om ansökan till universitet utomlands.

 

Ansökan – Masters

För program på avancerad nivå Masters anmäler du dig direkt till det lärosäte du är intresserad av att studera vid. Urval och krav varierar så det bästa är att kontakta lärosätena direkt. Webbplatsen Trouver Mon Master hjälper dig att hitta ett program som passar dig.

 

Kunskaper i franska språket

Franska högskolor/universitet vill oftast att du kan visa ett intyg på dina kunskaper i franska. Men kraven kan variera från en utbildning till en annan och det är därför klokt att i förväg kontakta lärosätet.

Institut français de Suède anordnar regelbundet språktester i franska (DELF, DALF).

franska språkskolor kan du bättra på din franska och ta en förberedande språkkurs för DELF/DALF.

 

Vad kostar det att studera på franska universitet?

Anmälan via Parcoursup är gratis. Statliga universitet tar bara en inskrivningsavgift som är ganska låg.

Inskrivningskostnaden för att läsa Licence vid ett statligt universitet var läsåret 2017-2018 EUR 184 per år. Vid privata högskolor är dock inskrivningsavgiften ofta betydligt högre. Den varierar mellan olika lärosäten. Kontakta lärosätet för mer information och för att fråga om eventuella stipendiemöjligheter!

Inskrivningsavgifter för 2017/2018:

  • Licence (bachelor): €184 (för ett år)
  • Master: €256 (för ett år)
  • Ingenjörsutbildning: €610 (för ett år vid Ecole d'ingenieur)
  • Doctorat: €391 (för ett år)

Läs mer om inskrivningsavgifter på franska universitet.

 

Universitets­utbildningar på engelska i Frankrike

Du kan också läsa utbildningar i Frankrike på engelska, särskilt på Master-nivå. Vi kan hjälpa dig med Internatinella relationer och Political Science på engelska på alla nivåer på The European School of Political and Social Science i Lille samt business utbildningar på engelska på flera orter. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

 

Utbytesterminer i Frankrike

Frankrike är ett populärt land för utbytesstudenter från hela Europa. Även för svenska studenter: 506 studerade i Frankrike läsåret 2016/2017. Letar du efter utbytesmöjligheter eller dubbeldiplom? Via Campus France karta får du en översikt över utbytesavtal och dubbeldiplom mellan svenska och franska lärosäten

Läs mer om Erasmus+

 

Studera franska i Frankrike

Du kan också resa till Frankrike för att lära dig världsspråket franska på plats. Utbudet av språkkurser är stort. Via webbplatsen Qualitéfle hittar du skolor som har kvalitetsmärkningen Fle t.ex. Accent Francais Montpellier som du kan läsa mer om här på Utlandsstudier.se

 

Sommarkurser och kortare utbildningar Frankrike

Många franska universitet och högskolor erbjuder dessutom kortare sommarkurser. Ett bra sätt att prova på studier i Frankrike! Det finns också en App ”Immersion France” som hjälper dig att hitta kurser. Om du är intressad av webb kan vi tipsa om Ironhacks intensiva webbutbildningar i Paris där du kan utbilda dig till webbutvecklare eller UX/UI designer på endast 9 veckor!

 

Klarar man sig på CSN när man studerar i Frankrike?

De flesta utbildningar som är minst 3 veckor långa på franska universitet och språkskolor är godkända av CSN. Kursavgifterna på statliga universitet är låga i Frankrike så det brukar inte vara några problem att betala kursavgiften med studiemedel från CSN däremot kan du behöva en del egna pengar om du vill läsa på ett privat universitet. Studerar du i Paris får du räkna med höga levnadsomkostnader där CSN-pengarna inte alltid räcker till så det kan vara klokt att välja en mindre studieort om du vill klara dig på dina studiemedel.

Se vår artikel vad kostar det att studera utomlands för exempel på vad det kostar att studera på en fransk språkskola.

 

Stipendier för studier i Frankrike

Då kursavgifterna är låga är det inte lika vanligt med stipendier som t.ex. i USA. Privata universitet med högre kursavgifter har dock ofta också fler stipendier, titta på skolans hemsida och kontakta dem för mer information om vilka stipendier de ger. Du hittar fler tips i vår stipendieguide för utlandsstudier.

IT-skolan Ironhack i Paris erbjuder ett stipendium på 1000 Euro till tjejer som vill lära sig webbdesign på 9 veckor. Du är också välkommen att ansöka om Utlandsstudier.ses stipendium om du vill studera i Frankrike.

 

Kan man jobba när man studerar i Frankrike?

Ja Frankrike är ett EU-land så du kan jobba så mycket som du vill medan du studerar här. Goda kunskaper i franska underlättar möjligheterna att få jobb.

 

Studentboende i Frankrike

Studerar du på en språkskola i Frankrike kan du boka boende genom skolan, annars får man ofta göra det på egen hand. Du hittar studentboende nära din skola i Frankrike med hjälp av vår samarbetspartner Uhomes.

Läs mer om studentboende utomlands.

 

Visum för att studera i Frankrike

Som EU-medborgare behöver du inget visum för att studera i Frankrike.

 

Försäkring för studenter i Frankrike

Det är viktigt att ha en bra försäkring när du studerar utomlands. Inom EU ger det Europeiska sjukförsäkringskortet dig rätt till sjukvård på samma villkor som lokalbefolkningen. Det skyddar dig dock inte mot kostnader för stöld, sjuktransport, skador du orsakar, kursavgifter, rättegångskostnader, sjukvårdsavgifter som landet tar av sina egna invånare etc. Så vi rekommenderar att du tecknar en utlandsstudieförsäkring. Ibland kan den dock vara helt gratis. Använd vår försäkringsväljare för att få tips om en försäkring som passar dina behov.

 

Frågor om utbildningar i Frankrike?

Campus France är en fransk myndighet. Vi finns på franska ambassaden/Institut français i Stockholm och kan hjälpa dig med information om kursutbud, ansökning etcetera. Du kan kontakta Campus France på svenska, franska eller engelska: stockholm@campusfrance.org

Om du har frågor om skolorna på den här sajten kan du göra en intresseanmälan här.

 

Rekommenderade skolor i Frankrike

Mer information

Här hittar du en översikt över alla universitet och utvalda språkskolor i Frankrike.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar