Vad kostar det att studera utomlands?

Här besvarar vi frågan vad det kostar att studera utomlands. Vi tittar på hur du budgeterar för kursavgifter, levnadsomkostnader, intäkter och ger exempel från några populära länder.

Jag har jobbat med utlandsstudier sedan 2002. En av de vanligaste frågorna som man får är vad kostar det att studera utomlands? Den frågan är omöjlig att besvara utan att ställa ett antal följdfrågor då kostnaderna beror på:

  • Hur länge du ska studera?
  • Var du ska studera?
  • Vilken kurs du vill läsa?
  • Hur du planerar att bo?

En bättre formulering av frågan är:

Vad kostar när man studerar utomlands?

Som utlandsstudent har du i regel följande kostnader:

1. Kursavgift

Detta är ofta den största kostnaden om du läser på universitet, språkskolor eller yrkeshögskolor utomlands. Billigast är det inom EU och i Asien där man ofta kan klara sig på studielånen, men i de engelsktalande länderna utanför EU krävs det ofta egna pengar för att det ska gå runt (med undantag för Community College i USA och liknande utbildningar). Vi kommer att ge exempel på kursavgifter och andra kostnader för några populära skolor och studiedestinationer längre ned i den här artikeln.

2. Övriga skolavgifter

Utöver kursavgifter kan skolor ta ut extra avgifter, såsom ansökningsavgifter, avgifter för faciliteter eller studentkår. Dessa avgifter kan variera från några hundralappar till tusentals kronor beroende på skola och land.

3. Kursmaterial

Precis som på svenska universitet förväntas du köpa ditt eget kursmaterial, särskilt kursböcker. I teoretiska ämnen kan du ofta köpa begagnade böcker eller låna dem. I praktiska utbildningar, som design och konst, kan materialkostnaderna vara högre.

4. Visumavgifter

Att ansöka om studentvisum till länder utanför EU kan kosta alltifrån några hundra till över tiotusen kronor. Som vanligt är det de engelsktalande länderna som är värst där både England och Australien nyligen har höjt avgifterna. Sedan tar en del skolor ut en avgift för att göra iordning visumunderlag och skicka det till dig rekommenderat. Ytterligare kostnader kan tillkomma om du tar hjälp av en visumagentur.

5. Försäkring

det är livsviktigt att ha en bra utlandsstudieförsäkring. Under vissa förutsättningar kan den vara gratis men vanligtvis får du betala mellan 5 000 kr och 15 000 kr per år. Utanför EU är försäkringen ofta dyrare, till exempel i USA och Australien. Använd vår försäkringsväljare för att få rekommendation om bästa möjliga försäkring för dina utlandsstudier. Om du skaffar bil så får du räkna med högre försäkringskostnader då du även behöver en separat bilförsäkring.

6. Resan till studieorten

om du studerar inom Europa kan det räcka med ett några tusen kronor för resan men om du på andra kontinenter så kan det kosta mellan 5 000 och 15 000 kr. Du kan dock få merkostnadslån från CSN för både resa och försäkring utöver dina vanliga studiemedel.

7. Boende

Studentboende är ofta en av de största kostnaderna för utlandsstudenter. Priserna varierar en hel del beroende på var du studerar och hur du bor. Storstäder är i regel dyrare än mindre orter, dyrast är boendet i populära jättestäder som London, Paris och New York medan det är billigar i stora delar av Asien. Delade lägenheter och värdfamiljsboende är nästan alltid billigare än residens och egen lägenhet. Ett sätt att få ned kostnaden kan vara att dela rum med en annan student.

8. Mat och resor

Ditt boende kommer också att påverka hur mycket du spenderar på mat och resor. I en del boenden ingår det mat och om du har tillgång till kök så kan du spara pengar på att laga mat hemma, även om det i vissa länder kan vara lika billigt att gå ut och äta. Att bo på campus kan ofta vara dyrt men å andra sidan sparar du en del pengar på att slippa resa till skolan och restaurangerna på campus brukar ha studentvänliga priser. Bor du långt från skolan kommer du att få lägga både tid och pengar på att pendla istället.

Sök på nätet för att ta reda på kostnade för mat och resor på din studieort.

9. Nöjen och shopping

Du behöver också en del pengar för nöjen och shopping. Avsätt minst lika mycket som du gör av med här hemma men gärna mer inte minst om du planerar att resa runt en del.

Gör en budget för dina utlandsstudier

För att få en överblick över vad dina utlandsstudier skulle kosta rekommenderar vi att du gör en budget för att se vad du har råd med och hur mycket pengar du behöver. Du kan göra det i ett enkelt kalkylark som Excel eller Google Sheets, eller också kan du ta hjälp av AI. Först listar du dina tillgångar och intäkter:

Tillgångar och intäkter

  • Dina besparingar
  • Studiebidrag från CSN
  • Lån till undervisningsavgift
  • Övriga lån från CSN
  • Garanterade stipendier
  • Andra stipendier och financial aid*
  • Förväntade intäkter från jobb på plats*
  • Andra intäkter innan du påbörjar dina studier

*=Var försiktig med att budgetera några större intäkter på dessa punkter innan du har säkrat ett jobb eller stipendium. Det är dock bra att se hur mycket du behöver på dessa punkter för att det ska gå runt.

Kostnader

  • Kursavgifter
  • Övriga skolavgifter
  • Kursmaterial
  • Visumavgifter
  • Försäkring
  • Resan till studieorten
  • Boende
  • Mat och resor på plats
  • Nöjen och shopping
  • Buffert för oförutsedda utgifter

På skolornas hemsidor kan man ofta hitta uppskattade kostnader för de flesta punkterna ovan. Därutöver så kan du söka på nätet efter kostnadsläget på plats i din studieort. Du kan också prova att ta kontakt med studenter som läser där nu. Tänk dock på att alla har olika val och vanor.

Lite längre ned i denna artikel hittar du exempel på kostnader och intäkter för populära skolor och studieländer som du kan utgå ifrån när du skapar din egen budget.

Går det ihop?

Summera intäktssidan samt kostnadssidan. Om intäktssidan är större så bör du kunna finansiera dina utlandsstudier. Om kostnadssidan är större så behöver du skaffa fler intäkter eller välja en skola eller studieort där kostnaderna är lägre.

Budgetera på plats

Även om det kan låta tråkigt så är det bra att även budgetera på plats, inte minst om du har dåligt sinne för pengar. När du är på plats så kan du behöva justera din budget beroende på valutakursförändringar, oväntade utgifter, om du får ett jobb som ger extra intäkter etc.

Gör en budget för hur mycket du kan spendera varje månad så att du inte lever över dina tillgångar. Vill du dessutom ut och resa så får du sätta pengar åt sidan för detta.

Exempel 1: Kostnader för collegestudier i USA

USA är ett av de mest populära studieländerna för svenska studenter men också ett av de dyraste. Vi ska nu titta på kostnaderna för att studera på tre olika amerikanska universitet och college: Colorado State University (CSU), Valencia College i Orlando och Illinois College. Dessa skolor representerar olika typer av utbildningsinstitutioner med varierande kostnader och finansieringsmöjligheter.

Colorado State University

CSU är ett välkänt statligt universitet beläget i Fort Collins, Colorado. Här är deras uppskattning av kostnaderna för en internationell student på kandidatnivå för läsåret 2024:

  • Kursavgift och obligatoriska avgifter: $35,278 (ca 361 600 kr)
  • Boende, måltider och personliga utgifter: $16,817 (ca 172 500 kr)
  • Övrigt (böcker, material, sjukförsäkring): $5,003 (ca 51 300 kr)

Totala kostnader: $57,098 (ca 585 400 kr)

Stipendier på CSU: Studenter från Utlandsstudier.se som har minst C i snittbetyg (15.0 i jämförelsetal utan meritpoäng) får i dagsläget ett stipendium på $8,000 (ca 82 000 kr), vilket kan sänka de totala kostnaderna till $49,098 (ca 503 400 kr) per läsår. Det finns också möjlighet till större stipendier efter en intervju.

Valencia College i Orlando

Valencia College är ett community college, en tvåårig högskola som erbjuder prisvärda utbildningar där CSNs merkostnadslån för undervisningsavgift brukar täcka kursavgiften. Här är en uppskattning av kostnaderna för ett års studier:

  • Kursavgift och obligatoriska avgifter: $9,576 (ca 98 200 kr)
  • Böcker och material: $2,154 (ca 22 100 kr)
  • Boende och mat: $14,536 (ca 149 000 kr)
  • Obligatorisk försäkring: $2,021 (ca 20 700 kr)

Totala kostnader: $28,287 (ca 290 000 kr) per läsär. Community College har sällan några nämnvärda stipendier då deras kostnader är betydligt lägre än universiteten.

Illinois College

Illinois College är ett fyraårigt college med lägre levnadsomkostnader och ett mer kostnadseffektivt sätt att hantera kursavgifter genom att inkludera läroböcker i sin kursavgift, vilket gör det lättare att budgetera för utbildningen. Här är skolans uppskattning av kostnaderna:

  • Kursavgift (inklusive läroböcker): $37,976 (ca 389 200 kr)
  • Avgifter (teknologi och aktivitet): $700 (ca 7 200 kr)
  • Boende och mat: $10,828 (ca 111 000 kr)
  • Hälsosförsäkring (krävs): $2,000 (ca 20 500 kr)

Totala kostnader: $51,504 (ca 528 000 kr)

Stipendium: Studenter från Utlandsstudier.se är garanterade ett kursavgiftsstipendium på hela $23,000 (ca 235 800 kr), vilket sänker den totala kostnaden till $28,504 (ca 292 200 kr).

Övriga kostnader för alla skolor

  • Visum: $510 (ca 5 200 kr)
  • Flygresa: ca 6 000 kr
  • Fickpengar för nöjen, transport och övriga utgifter: här beror det mycket på vad du har för vanor, var du bor och vad du vill göra. Du bör budgetera minst 3000 kr per månad, men om du vill ha bil eller resa mycket så behöver du mer.

Studiemedel från CSN för studier i USA

Ett läsår i USA brukar uppskattas till 34 studieveckor (kryssar man för att man ansöker enligt fastställd studietid brukar man kunna få CSN för 34 veckor även om kursen är något kortare). Det innebär i dagsläget följande belopp per läsår från CSN:

  • Studiebidrag: 33 898 kr
  • Studielån: 77 928 kr
  • Merkostnadslån för utlandsstudier: 24 344 kr
  • Merkostnadslån för undervisningsavgift: 124 644 kr (dock ej mer än vad kursen kostar).

Totalt: 260 814 kr

Därutöver kan du även låna till flygresan och försäkringen. Se vår CSN-sida för uppdaterade belopp.

Intäktsmöjligheter och besparingar

  • Jobba extra: studenter på studentvisum har rätt att jobba deltid på campus från andra terminen. Flest jobb finns på större universitet som CSU. Lönerna ligger ofta på $10-20 per timme för enklare jobb. Efter en längre utbildning i USA har man ofta rätt att stanna kvar och söka jobb inom sin major i 1 år (3 för stemutbildningar) under OPT. Då brukar man få betydligt högre lön. Det kan finnas möjlighet att påbörja sin OPT redan under det sista studieåret.
  • Kursböcker och försäkring: det finns en del pengar att spara om du kan hitta begagnad kurslitteratur, onlineböcker eller dela kursböckerna med en kompis. Om skolan accepterar andra försäkringar så är de utlandsstudieförsäkringar vi tipsar om billigare (och ofta minst lika bra som de skolan erbjuder).
  • Fler stipendier och financial aid: kolla om skolan du vill läsa på erbjuder financial aid eller fler stipendiemöjligheter. Du kan även ansöka om externa stipendier samt vårt utlandsstudiestipendium till utvalda skolor (inklusive de tre ovan). Läs mer i vår stipendieguide.
  • Kommentar

    • Colorado State University: CSN täcker inte hela beloppet, vilket innebär att du måste ha egna pengar för mellanskillnaden om du inte får ett större stipendium. Colorado State är dock inte dyrt för att vara ett amerikanskt universitet utan de ligger snarare på standardpriser, medan många privata och topprankade universitet kan ha kursavgifter på över $50 000 samt högre levnadsomkostnader om de ligger i storstäder. På stora universitet som CSU har du också större chanser att dryga ut ekonomin med extrajobb på campus.
    • Valencia College: på Community Colleges som Valencia brukar CSN-lånet täcka hela kursavgiften. Att klara levnadsomkostnaderna enbart på CSN kan dock bli tajt, så du bör ha med en del egna pengar inte minst till fickpengar.
    • Illinois College: tack vare det stora stipendiet så kan Illinois College mäta sig med Community College när det gäller kostnaden. Faktum är att det här är skolan där du bör klara dig bäst då kursavgiften efter stipendium fortfarande är högre (vilket innebär att du kan få ut hela merkostnadslånet för kursavgift), samtidigt som levnadsomkostnaderna är lägre än i t.ex. Orlando. Du bör dock ändå ha en del egna pengar.

    Detta är en uppskattning av kostnaderna baserat på valutaläget samt skolornas siffror från hösten 2024. Det brukar gå att leva både billigare och dyrare beroende på vad du väljer för boende, vad du har för vanor etc.

    Exempel 2: Studier i Japan

    Japan är ett populärt land för svenska studenter som vill kombinera utbildning med en djupdykning i den japanska kulturen. Här är kostnaderna lägre än i USA. Nedan går vi igenom kostnaderna för att studera på Waseda BK i Tokyo, Kyoto University of Advanced Science, och Yamanashi Gakuin University. Alla priser omvandlas till svenska kronor baserat på växelkursen 1 JPY = 0,070 SEK.

    Waseda BK, Tokyo (Språkskola)

    Waseda BK erbjuder japanska språkkurser under minst 40 veckor, och kostnaden för ett års studier ser ut som följer:

    • Urvalsavgift: 30,000 yen (ca 2 100 kr)
    • Inskrivningsavgift: 70,000 yen (ca 4 900 kr)
    • Kursavgift (40 veckor): 700,000 yen (ca 49 000 kr)
    • Aktivitetsavgift: 30,000 yen (ca 2 100 kr)
    • Läromedel: 20,000 yen (ca 1 400 kr)
    • Obligatorisk försäkring: 10,000 yen (ca 700 kr)
    • Överföringsavgift (bank): 4,000 yen (ca 280 kr)

    Totala kostnader för ett år: 884,000 yen (ca 61 880 kr)

    Studenter från Utlandsstudier.se är garanterade ett stipendium på 50% av kursavgiften (350 000 yen, ca 24 500 kr) det första året om de studerar minst 40 veckor. Efter stipendiet reduceras den totala kostnaden till ca 37 380 kr.

    • Studentboende i Tokyo: Från 70,000 yen/månad (ca 4 900 kr)

    Uppskattade månadskostnader för mat, resor och nöjen i Tokyo varierar, men en rimlig budget ligger på ca 10 000 kr/månad.

    Finansiering från CSN

    För en 40-veckors språkkurs år 2024 kan du få följande belopp från CSN:

    • Studiebidrag: 39 880 kr
    • Studielån: 91 680 kr
    • Merkostnadslån för utlandsstudier: 28 640 kr
    • Merkostnadslån för undervisningsavgift: 73 320 kr (inte mer än vad kursen kostar)

    Totalt: 233 520 kr
    Du kan även låna till flygresor och din studentförsäkring.

    Kommentar

    De flesta språkskolor i Japan ligger i den här prisklassen så man klarar kursavgiften på CSN. Det som är unikt med Waseda BK är deras stipendium på 50% av kursavgiften på ettårskurserna, vilket gör att du behöver låna mindre pengar.

    Levnadsomkostnaderna i Tokyo är relativt höga (främst resor, boendekostnader, samt mycket nöjen som lockar) men om du inte bor för dyrt bör du kunna klara dig på CSN.

    Kyoto University of Advanced Science

    Kyoto University of Advanced Science är ett populärt val för internationella studenter. Här är en uppskattning av kostnaderna:

    • Inskrivningsavgift (endast första året): 260,000 yen (ca 18 200 kr)
    • Kursavgift (1 år): 884,000-1,340,000 yen (ca 61 880 – 93 800 kr beroende på program)
    • Föreningsavgifter: 49,500 yen (ca 3 465 kr)

    Totala kostnader för första året: 1,193,500 – 1,649,500 yen (ca 83 545 – 115 465 kr)

    Stipendier finns tillgängliga på 30-100% av kurs- och inskrivningsavgifterna.

    • Studentboende: ca 55,000 yen/månad (ca 3 850 kr)

    Månadskostnader för mat, resor och nöjen i Kyoto uppskattas till ca 8 000 kr/månad.

    Yamanashi Gakuin University

    Yamanashi Gakuin University är ett annat populärt val. Här är uppskattade kostnader för första året:

    • Inskrivningsavgift (endast första året): 200,000 yen (ca 14 000 kr)
    • Kursavgift (1 år): 1,216,000 yen (ca 85 120 kr)
    • Facilitets- och utrustningsavgift: 380,000 yen (ca 26 600 kr)

    Totala kostnader för första året: 1,796,000 yen (ca 125 720 kr)

    Stipendier finns tillgängliga på 25-100% av samtliga avgifter.

    • Boende (studentboende): 600,000 yen/år (ca 42 000 kr)
    • Mat (3 måltider på vardagar): 350,000 yen/år (ca 24 500 kr)

    Uppskattade månadskostnader för helgmat, resor och nöjen i Yamanashi ligger på ca 5 000 kr/månad.

    Övriga kostnader

    • Flygresa till Japan: Ca 9 000 kr
    • Visumavgift: Ingen visumavgift för svenska medborgare

    CSN och kommentar för universitetsstudier i Japan

    För universitetsstudier (ca 30 veckor per år) i Japan 2024 kan du få:

    • Studiebidrag: 29 910 kr
    • Studielån: 68 760 kr
    • Merkostnadslån för utlandsstudier: 21 480 kr
    • Merkostnadslån för undervisningsavgift: 109 980 kr

    Totalt: 230 130 kr
    Även här kan du låna till resan och din försäkring.

    CSNs kursavgiftslån brukar kunna täcka kursavgifterna på Kyoto University of Advanced Science, även om du inte får stipendier. Levnadsomkostnaderna är lägre än i Tokyo så även dessa ska du kunna klara på CSN.

    På Yamanashi Gakuin är skolkostnaderna lite högre det första året så om du inte får något stipendium så får du betala inskrivningsavgiften ur egen ficka eller ta det från de andra studielånen. Levnadsomkostnaderna är lägre än i storstäderna så där bör du kunna klara dig på CSN.

    Så generellt klarar man sig bra på CSN i Japan och behöver man dryga ut studiefinansieringen så finns även en möjlighet att jobba extra 28 timmar i veckan på studentvisum.

    Exempel 3: Utlandsstudier inom EU

    Att studera inom EU kan vara ett mer överkomligt alternativ för svenska studenter jämfört med att studera i USA och den engelsktalande världen, tack vare lägre kursavgifter där man ofta klarar sig på CSN. Här följer en översikt över kostnaderna för studier i några populära EU-länder. Exemplen är baserade på en Eurokurs på 11,35 SEK per Euro.

    Kursavgifter inom EU

    En av de största fördelarna med att studera inom EU är att kursavgifterna ofta är betydligt lägre än i andra delar av världen. I Norden kan man studera gratis på den inhemska språken och skriva tentorna på svenska. I länder som Tyskland och Frankrike, är utbildningen på offentliga universitet också gratis för EU-medborgare, förutom mindre administrativa avgifter – men det gäller främst utbildningar på tyska eller franksa. I andra länder, som Nederländerna och Spanien, finns det kursavgifter, men de ligger oftast under 10 000 EUR per år, vilket gör dem mer överkomliga än exempelvis amerikanska universitet så man kan klara sig på CSN.

    Här är några exempel på kursavgifter från några av våra partnerskolor inom EU:

    Boende och levnadskostnader inom EU

    Levnadskostnaderna varierar kraftigt beroende på vilket land och vilken stad du studerar i. Städer som Paris, Amsterdam och Barcelona kan vara relativt dyra, medan mindre städer i Tyskland eller Portugal ofta erbjuder billigare boende och lägre levnadsomkostnader.

    Här är några uppskattningar av månatliga levnadskostnader i populära studiestäder:

    • Berlin, Tyskland: Ca 800–1 200 EUR/månad (ca 9 000–13 620 kr)
    • Paris, Frankrike: Ca 1 200–1 700 EUR/månad (ca 13 600–19 300 kr)
    • Amsterdam, Nederländerna: Ca 1 000–1 500 EUR/månad (ca 11 350–17 000 kr)
    • Barcelona, Spanien: Ca 800–1 200 EUR/månad (ca 9 000–136200 kr)
    • Lissabon, Portugal: Ca 600–1 000 EUR/månad (ca 6 800–11 345 kr)

    Levnadskostnaderna inkluderar vanligtvis boende, mat, transport och andra vardagliga utgifter. Större städer som Paris och Amsterdam kan vara utmanande för studenter med en stram budget, medan det är enklare att klara sig i mindre och billigare städer.

    Sammanfattning

    Studier inom EU kan vara ett prisvärt alternativ för svenska studenter, tack vare lägre kursavgifter och stöd från CSN. CSNs veckobelopp är desamma inom EU som i resten av världen. Hur många veckor man får CSN för varierar mellan olika länder och utbildningar. I de flesta fall täcker CSN-bidragen och lånen både kursavgifter och levnadskostnader, särskilt om du studerar i länder med låga utbildningskostnader som Tyskland, Spanien eller Frankrike. För dyrare städer kan du behöva budgetera noggrant eller ha tillgång till extra pengar, men överlag är det möjligt att klara sig väl på CSN-stöd under studier i EU.

    Mer information

    Denna artikel skrevs initialt 2017 men artikeln har uppdaterats och skrivits om i sin helhet hösten 2024.

    Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

    Finansiering USA CSN      © Johan Asplund (artikeln uppdaterades senast 2024-10-15)

    Ladda ned utlandsstudiehandboken

    Ladda ned utlandsstudiehandboken

    Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

    Relaterade artiklar

     

    Intresseanmälan för utlandsstudier

    Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

    Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

    What and where do you want to study abroad:


    I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

    Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.