Vad kostar det att studera utomlands?
Här besvarar vi frågan vad det kostar att studera utomlands. Vi tittar på kursavgifter, levnadsomkostnader och ett par exempel från olika länder.
Jag har jobbat med utlandsstudier sedan 2002. En av de vanligaste frågorna som man får är vad kostar det att studera utomlands? Den frågan är omöjlig att besvara utan att ställa ett antal följdfrågor då kostnaderna beror på:
- Hur länge du ska studera
- Var du ska studera
- Vilken kurs du vill läsa
- Hur du planerar att bo
En bättre formulering av frågan är:
Vad kostar när man studerar utomlands?
Som utlandsstudent har du i regel följande kostnader:
- Kursavgift: detta är ofta den största kostnaden om du läser på universitet eller yrkeshögskolor utomlands, inte minst i den engelsktalande världen. Vi tittar mer på kursavgifter för olika skolor och länder här nedan.
- Övriga skolavgifter: skolan kan också ha andra små avgifter som ansökningsavgift, facilitetsavgift etc. Titta igenom skolans prisinformation ordentligt så att du inte missar dessa kostnader. Dessa avgifter kan ligga på alltifrån några hundra till ett antal tusen kronor.
- Kursmaterial: precis som när du studerar på universitet i Sverige så får du på de flesta utländska skolor skaffa ditt eget kursmaterial. Läser du en teoretisk utbildning så behöver det inte bli så stora kostnader då det mest rör sig om böcker där du kanske kan låna en del eller köpa dem begagnade. Läser du däremot en praktisk utbildning inom t.ex. design så får du räkna med högre materialkostnader.
- Visumavgifter: att ansöka om studentvisum till andra länder kan kosta alltifrån några hundra till ett par tusen kronor. Ambassaderna tar vanligtvis ut en kostnad i samband med ansökan. Sedan tar en del skolor ut en avgift för att göra iordning visumunderlag och skicka det till dig rekommenderat. Ytterligare merkostnad kan tillkomma för fotografering samt om du tar hjälp av en visumagentur.
- Försäkring: det är livsviktigt att ha en bra utlandsstudieförsäkring. Under vissa förutsättningar kan den vara gratis men det är inte ovanligt att den kostar upp till 10 000 kr för ett år utanför Europa. Använd vår försäkringsväljare för att få rekommendation om bästa möjliga försäkring för dina utlandsstudier. Om du skaffar bil så får du räkna med högre försäkringskostnader då du även behöver en separat bilförsäkring.
- Resan till studieorten: om du studerar inom Europa kan det räcka med ett par tusen kronor men om du t.ex. studerar i Australien så kan det bli en nämnvärd kostnad. Du kan dock få merkostnadslån från CSN för både resa och försäkring utöver dina vanliga studiemedel.
- Boende: studentboende är ofta en av de största kostnaderna för utlandsstudenter. Priserna varierar en hel del beroende på var du studerar och hur du bor. Storstäder är i regel dyrare än mindre orter. Delade lägenheter och värdfamiljsboende är nästan alltid billigare än residens och egen lägenhet. Ett sätt att få ned kostnaden kan vara att dela rum med en annan student.
- Mat och resor: ditt boende kommer också att påverka hur mycket du spenderar på mat och resor. Om du har tillgång till kök så kan du spara pengar på att laga mat hemma, även om det i vissa länder kan vara lika billigt att gå ut och äta. Att bo på campus kan ofta vara dyrt men å andra sidan sparar du en del pengar på att slippa resa till skolan och restaurangerna på campus brukar ha studentvänliga priser.
- Nöjen och övriga levnadsomkostnader: dessa kostnader kan variera en hel del beroende på vad du har för vanor. Du gör vanligtvis av med mer pengar i en storstad än på en mindre ort.
Låt oss nu titta på ett par exempel som du kan utgå ifrån för att räkna ut dina egna studiekostnader och se hur de kan finansieras. Alla belopp är baserade på den 21 mars 2017.
Exempel 1: Universitetsstudier i USA
USA är världens populäraste studieland för svenska studenter. Låt oss titta på kostnaderna för att ta en MBA på Lincoln University vid San Francisco Bay. Universitetet är lite billigare (per unit) än genomsnittet i USA men ändå ganska representativt för ett amerikanskt universitet som inte är topprankat.
- Kursavgift: en MBA (Master of Business Administration) innehåller 36 units som på Masternivå kostar $440 styck. Totalpriset för utbildningen blir då $15840 ca 126 720 kr med en valutakurs på 8 kr per USD. Från CSN kan du få ett kursavgiftslån på 2912 kr per studievecka så det räcker till en stor del av kursavgiften men du bör ha en del egna pengar också. Du kan också försöka ansöka om stipendium och du får $300 i rabatt genom att ange vår rabattkod DreamStudies.
- Övriga skolavgifter: skolan tar en inskrivningsavgift på $50 därutöver har de diverse små avgifter för bibliotek, studentkår, studentid, labanvändning etc. Totalt uppgår dessa avgifter till $200-250/termin.
- Kursmaterial: skolan uppskattar att din kostnad för kurslitteratur är $60 per termin.
- Visum: visum till USA kostar för närvarande $360, ca 2900 kr.
- Försäkring: för dig som studerar på egen hand i USA rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring. Priset för ett år i USA är ca 10 000 kr. I praktiken blir det dock ofta något mindre då du sällan är där exakt ett år. Försäkringen kan finansieras med ett lån från CSN.
- Resan till studieorten: du kan få tag på en flygresa från Stockholm till Oakland eller San Francisco för ca 6000 kr tur och retur. Resan kan finansieras med ett lån från CSN.
- Levnadsomkostnader: skolan uppskattar att du kan få mat och boende för $900/månad vilket är ganska billigt för USA. Därutöver behöver du lite pengar till resor och nöjen. I de amerikanska storstäderna brukar man uppskatta att levnadsomkostnaden för en student är ca $1500 per månad. I Oakland skulle du baserat på skolans uppskattning kunna klara dig på lite mindre, kanske $1300 ca 10400 kr per månad. Det beror dock väldigt mycket på hur du bor och vad du har för vanor. Från CSN kan du för närvarande få ut 2848 kr i bidrag/månad, 7168 kr i studielån/månad och 2240 kr i merkostnadslån för utlandsstudier. Således kan du totalt få ut 12256 kr/månad från CSN utöver lån för försäkring, kursavgift och resa. Så du har lite marginal för att täcka övriga kostnader som kursmaterial etc.
Med andra ord bör du kunna finansiera dessa studier med CSN så länge du har kvar lån till din kursavgift. Om du läser en fyraårig utbildning i USA så brukar dock CSNs kursavgiftslån ta slut. Vi återkommer med en artikel om det framöver.
Exempel 2: En språkkurs i Montpellier Frankrike
Frankrike är ett populärt studieland för språkresor för vuxna studenter. I det här exemplet utgår vi från att du läser en 16 veckors språkkurs på språkskolan LSF Montpellier. Du kommer att se att många kostnader här är lägre än när du studerar i USA.
- Kursavgift: en standardkurs med 20 lektioner franska per vecka kostar 170 Euro per vecka år 2017, dvs 2720 Euro för 16 veckor motsvarande ungefär 25840 kr. Från CSNs kursavgiftslån kan man få ut 16*1456=23296 kr så nästan hela kostnaden kan finansieras med CSN.
- Övriga skolavgifter: skolan tar en inskrivningsavgift på 75 Euro. Om du anger koden DreamStudies17 vid anmälan får du dock 25 Euro i rabatt, så då blir det totalt 50 Euro, ca 475 kr.
- Kursmaterial: ingår i priset på den här skolan.
- Visum: du behöver inget visum då du studerar inom EU.
- Försäkring: för dig som studerar på egen hand inom EU rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring. Priset för 16 veckor inom EU är 1 880 kr. Försäkringen kan finansieras med ett lån från CSN.
- Resan till studieorten: du kan flyga från Stockholm till Montpellier för ca 2000 kr tur och retur. Resan kan finansieras med ett lån från CSN.
- Boende: skolan erbjuder många typer av boenden. Billigast är det att bo i en delat lägenhet för 600 Euro/månad ca 5700 kr. Övriga levnadsomkostnader beror väldigt mycket på hur du
Övriga levnadsomkostnader: uppskattningsvis kan du klara dig på ca 600 Euro i veckan, dvs totalt 11400 kr/månad. Det beror dock väldigt mycket på hur du bor och vad du har för vanor. Från CSN kan du för närvarande få ut 2848 kr i bidrag/månad, 7168 kr i studielån/månad och 2240 kr i merkostnadslån för utlandsstudier. Således kan du totalt få ut 12256 kr/månad från CSN utöver lån för försäkring, kursavgift och resa. Så du bör klara dig på CSN.
Mer information
Om du gillade den här artikeln kanske du också är intresserad av våra artiklar om hur du kan studera utomlands gratis och få stipendium för utlandsstudier.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.