Kan man studera utomlands utan egna pengar?

Drömmer du om att studera utomlands men saknar egna pengar för att genomföra dina studier? Det finns hopp! Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands utan egna besparingar.

Vi på Utlandsstudier.se hjälper dig alltid gratis, men det går inte att komma ifrån att det kostar pengar att studera utomlands. Nästan alla utländska skolor har kursavgifter. Därutöver behöver du pengar för mat och husrum, kurslitteratur, resor, nöjen och försäkring.

Kan man studera utomlands utan egna pengar? Svaret är JA! Nedan berättar vi hur.

Hur du kan betala för dina utlandsstudier

Det finns i princip fyra olika sätt att finansiera sina utlandsstudier på:

  1. Egna pengar – om du har tillräckligt med besparingar eller om du har någon anhörig som ställer upp och sponsrar dig. Många studenter jobbar ihop lite extra pengar innan de studerar utomlands. Om du bor hemma medan du studerar i Sverige bör du också kunna spara en del pengar från studielånet.
  2. Studiemedel från CSN – Sverige har i CSN ett av världens främsta system för studiefinansiering. De flesta svenska studenter finansierar idag sin studietid med CSN, vare sig de studerar i Sverige eller utomlands.
  3. Extrajobb – i många länder har du rätt att jobba deltid när du studerar på studentvisum och inom EU kan du jobba obegränsat.
  4. Stipendier –stipendier kan vara en bra hjälp för att minska dina kostnader vid utlandsstudier, men du kommer även att behöva pengar från annat håll.

Att jobba utomlands är ett bra sätt att dryga ut studentekonomin på. I länder som kräver studentvisum måste du dock visa upp att du har tillräckligt med pengar redan för att bli antagen så då räcker det inte med att jobba på plats, och det finns aldrig någon garanti för att du kan hitta ett bra jobb som du orkar med vid sidan av studierna. Försäkra dig också om att du får jobba som student i det land där du studerar.

Stipendier kan vara ett bra sätt att minska kostnaderna. Det är dock främst dyrare skolor i länder som USA som ger stipendier och då motsvarar de ofta bara en rabatt på kursavgiften så räkna inte med att kunna finansiera hela din utbildning med stipendier, framförallt inte på undergradutenivå såvida du inte är en idrottare av hög klass som kan få ett sportstipendium.

För att studera utomlands utan egna pengar kommer du med största sannolikhet få ta lån från CSN. Även i Sverige tar många studenter studielån för att täcka sina levnadsomkostnader så den främsta skillnaden när man studerar utomlands är att det även brukar tillkomma en kursavgift.

Vi rekommenderar dock att du sparar ihop en buffert på åtminstone 10-20 000 kr för en längre tids studier utomlands, gärna lite mer. Studerar du utanför EU behöver du studentvisum vilket ofta innebär kostnader både till skola och ambassad innan du har fått dina studiemedel. Det är också bra att ha en buffert om dina kostnader blir högre än du räknat med, om valutakurserna förändras eller för att helt enkelt kunna unna sig lite mer under studietiden och ha råd att resa runt lite i studielandet.

Från CSN kan du få bidrag, lån till levnadsomkostnader, resor och försäkring samt ett merkostnadslån för undervisningsavgift. Se aktuella belopp och läs mer om CSN. Nedan kommer vi att titta mer på:

Utbildningar som du kan finansiera med CSN

EU

Storbritannien

Australien

USA

Asien

 

EU

Utbildningar i de nordiska grannländerna är gratis för svenska studenter, t.ex. på IBA International Business Academy i Danmark. Publika universitet i andra länder i norra Europa har också ofta väldigt låga avgifter, så att studera där är nästan som att studera hemma. Det är främst dina levnadsomkostnader du måste kunna täcka. Som utlandsstudent har du ofta lite högre omkostnader än hemma, inte minst den första tiden, då ditt boende kanske är dyrare och det är lätt att man spenderar mer på mat och nöjen. Samtidigt är många länder billigare än Sverige så det kan jämna ut sig.

Även i Sydeuropa och på privata skolor som har kursavgifter kan man ofta klara sig på CSN inom EU om du inte bor och lever för dyrt. Dessutom kan du jobba extra hur mycket du vill. Stipendier är dock mindre vanliga inom EU än i den engelsktalande världen, främst för att kursavgifterna är lägre. Om du är inskriven på ett svenskt universitet och åker på ett utbyte genom dem så brukar du dock slippa betala någon kursavgift till din utländska skola när du läser inom Europa. Du behöver dock fortfarande pengar till levnadsomkostnader och andra utgifter.

Språkresor är en populär studieform inom EU. Du har rätt till CSN på språkkurser som är 3 veckor eller längre. De språkskolor vi rekommenderar har ofta satt sina priser så att CSNs kursavgiftslån täcker hela kurskostnaden på längre kurser. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med skolval och CSN.

Läs mer om att studera inom EU.

 

Storbritannien

Storbritannien har högre utbildningskostnader än resten av EU. Samtidigt erbjuder de klart flest utbildningar på engelska och pundet har varit ganska svagt på senare år vilket har hållit ned kostnaderna.

I Skottland är utbildningarna än så länge gratis för EU-medborgare men det förändras troligtvis i och med Brexit. I England är det i dagsläget precis på gränsen att man klarar utbildningskostnaderna med CSNs kursavgiftslån. Om du bor i London kommer dock inte studiemedlen att räcka till dina levnadsomkostnader då boende är så pass dyrt såvida du inte bor långt ut.

I vår artikel studera i England, Skottland och Wales kan du läsa mer om att klara sig på CSN i Storbritannien och vad Brexit kan komma att innebära.

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Storbritannien, fyll i en intresseanmälan för att få hjälp. Då hjälper vi dig samtidigt med CSN.

 

Australien

Att läsa på universitet i Australien är dyrt. I genomsnitt kostar det 30000 AUD (närmare 200000 kr) per läsår. Från CSN kan du i dagsläget få ut drygt 113000 kr/läsår i merkostnadslån för undervisningsavgift (med ett tak på 357000 kr, se vår CSN-sida för uppdaterade belopp). Det innebär att du behöver en hel del egna pengar för att det ska gå runt, framförallt på längre utbildningar. Utbytesterminer på Study Abroad kan ofta vara lite billigare.

Det finns dock utbildningar som du kan finansiera med CSN i Australien. Är du intresserad av utbildningar inom business eller turism så kan vi tipsa om Kaplan Business School, en fullt ackrediterad högskola med campus runt om i Australien. Där kostar ett läsår på undergraduatenivå bara 17200 AUD/läsår (ca 112000 kr), vilket innebär att CSN ganska precis ska kunna täcka dina kursavgifter för en Bachelor’s Degree. Därutöver kan du ansöka om skolans stipendium som reducerar kursavgiften med 20%.

Vi har en partner som kan hjälpa dig gratis med ansökan till alla college och universitet i Australien. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp. Då hjälper vi dig samtidigt med CSN.

Du kan också läsa mer i vår artikel Studera i Australien.

 

USA

USA är världens dyraste land för universitetsutbildningar. Statliga universitet brukar kosta drygt $26000 (ca 250000 kr per läsår) och de bästa privata universiteten kostar dubbelt så mycket. Lägg därtill att en Bachelor’s Degree är fyra år i USA, medan de vanligtvis är tre år i Europa och Australien. USA är dock det land som har flest stipendier så det finns en bra chans att få en reducerad kursavgift på dyrare skolor. Det finns en del universitet som är lite billigare, främst på Study Abroad-terminer, men det är få universitet i USA där du klarar dig enbart på CSN. USA har dessutom restriktiva regler för arbete som internationell student, där du vanligtvis bara har rätt att jobba på campus från och med din andra termin.

Det finns dock ett bra alternativ för dig som inte har några egna pengar och inte har studerat så mycket på högskolenivå tidigare: Community College. Här kan du läsa study abroad-terminer eller en Associate Degree, motsvarande de två första åren i en amerikansk kandidatexamen. Community College är betydligt billigare med en kursavgift som brukar ligga någonstans mellan $7500-9500 per läsår (72000-91000 kr). Så här kan du klara dig helt på CSN om du inte bor för dyrt.

Vi kan hjälpa dig med Community College och många andra skolor i USA. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp. Då hjälper vi dig samtidigt med CSN.

Du kan också läsa mer i vår artikel Studera i USA på college och universitet.

 

Asien

På senare år har det blivit allt populärare att studera i Asien. Utbildningarna håller hög klass på många skolor och du får en kulturupplevelse utöver det vanliga där du verkligen kan vidga dina vyer och få nya perspektiv. Kursavgifterna i Asien brukar kunna täckas av CSN och pengarna räcker ofta längre än hemma. Här tittar vi närmare på några populära studieländer i Asien.

Allra populärast är Japan. Här rekommenderar vi starkt att du börjar med att ta en språkkurs och lära dig en del japanska då språket är nyckeln till den japanska kulturen och att verkligen kunna uppskatta en längre vistelse i landet. Språkskolornas kursavgifter brukar kunna täckas med studiemedel från CSN och läser du 20 veckor eller längre så kan du få studentvisum som ger dig rätt att jobba halvtid. Boende kan vara dyrt i storstäder som Tokyo men maten är betydligt bättre och billigare än hemma. Läs mer om språkskolor i Japan.

Korea är ett annat populärt Östasiatiskt land som har kommit starkt de senaste åren. Kostnadsläget påminner om det i Japan, ofta något billigare, så här brukar man också kunna klara sig på CSN. Vi kan hjälpa dig med studier på både språkskolor och universitet i Korea.

Malaysia är ett annat underskattat land. Här ges många bra universitetsutbildningar på engelska och levnadsomkostnaderna är väldigt låga. Vi har bl.a. kontakt med Asia Pacific University i Kuala Lumpur där alla utbildningar ges på engelska och det inte är några som helst problem att klara sig på CSN-lånet.

är du intresserad av andra asiatiska länder så har vi även en samarbetspartner som kan hjälpa dig med engelskspråkiga utbytesterminer på universitet i Kina, Taiwan, Thailand, Indonesien och många andra länder i östra Asien. Kursavgiften är endast 1900 Euro/termin (drygt 20000 kr) så du behöver inte dra på dig så stora studielån. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp med dessa program och CSN-ansökan.

Mer information

Beräkna dina studiemedel i vår CSN-räknare.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar