Nya CSN-regler för utlandsstudier från den 1/5

Den 1/5 träder nya CSN regler för utlandsstudier i kraft. Här tittar vi på vad de nya reglerna innebär och om du kan klara dig på CSN i det nya systemet.

Med CSNs nuvarande regler kan du ta lån för hela din kursavgift när du studerar utomlands (upp till ett maxbelopp på 349440 kr för studier på högskolenivå). Med CSNs nya regler som träder i kraft 2018-05-01 kommer du dock bara att kunna låna max 2912 kr per studievecka till kursavgiften på högskolenivå och max 1456 kr per vecka på gymnasienivå (t.ex. språkresor). Maxbeloppet på 349440 kr finns dock fortfarande kvar. Med andra ord innebär detta en försämring för dig som student då du kommer att behöva ha egna pengar för att kunna betala hela kursavgiften, även på kortare utbildningar, på universitet i länder som Australien och USA.

Ansök innan den 1/5 för att få större lån

Du som redan har beviljats studiemedel för pågående studier behöver inte oroa dig, du kommer att kunna fortsätta låna till det gamla systemet enligt CSNs pressmeddelande. För dig som planerar att påbörja en ny utbildning utomlands efter den 1/7 i år gäller det dock att vara snabb. Om du skickar in din CSN-ansökan innan den 1/5 så kan du fortfarande låna till hela kursavgiften enligt det gamla förmånligare systemet. För att kunna ansöka om CSN måste du dock vara antagen till en skola utomlands och ha fått CSN-underlag från dem så då är det snabba ryck som gäller.

Klarar man sig på CSN i det nya systemet?

Hur bra man klarar sig beror på var man studerar. I länder som Australien och USA kommer du att behöva ha en del egna pengar även för kortare utbildningar på universiteten, men på andra skolor och i andra länder kan man ofta klara sig på CSN. För att hjälpa dig i CSN-djungeln har vi tagit fram en sprillans ny CSN-räknare där du kan räkna ut hur mycket pengar du kan få från CSN till just din utbildning och samtidigt få en kostnadskalkyl där du ser hur långt pengarna räcker. Du kan också få mer information i vår video: Klarar man sig på CSN ovanför den här artikeln.

Mer information

Läs mer om studiemedel för utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Relaterade artiklar

 • Kan man studera utomlands utan egna pengar?
  Drömmer du om att studera utomlands men saknar egna pengar för att genomföra dina studier? Det finns hopp! Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands utan egna besparingar.
 • Förberedelser för att studera utomlands
  Har du kommit in på en skola utomlands och går och väntar på att få åka iväg? Då är det dags att dubbelkolla så att du inte har glömt någonting viktigt. Här hittar du 10 tips:
 • Utlandsstudiestipendiet - deadline 15/12
  Ansök om Utlandsstudiestipendiet med deadline den 15/12. Vi delar ut stipendier till ett totalt värde av 50000-100000 kr för studier på utvalda skolor utomlands. Läs mer och ansök här.
 • Idrottsstipendier i USA
  Är du duktig på fotboll, hockey, basket, tennis eller någon annan idrott? Då har du chansen att få ett idrottsstipendium på college i USA samtidigt som du får en utbildning på köpet.
 • Relaterade skolor

  De senaste artiklarna

  Populära artiklar

  Populära skolor

   

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.