Nya CSN-regler för utlandsstudier från den 1/5

Den 1/5 träder nya CSN regler för utlandsstudier i kraft. Här tittar vi på vad de nya reglerna innebär och om du kan klara dig på CSN i det nya systemet.

Med CSNs nuvarande regler kan du ta lån för hela din kursavgift när du studerar utomlands (upp till ett maxbelopp på 349440 kr för studier på högskolenivå). Med CSNs nya regler som träder i kraft 2018-05-01 kommer du dock bara att kunna låna max 2912 kr per studievecka till kursavgiften på högskolenivå och max 1456 kr per vecka på gymnasienivå (t.ex. språkresor). Maxbeloppet på 349440 kr finns dock fortfarande kvar. Med andra ord innebär detta en försämring för dig som student då du kommer att behöva ha egna pengar för att kunna betala hela kursavgiften, även på kortare utbildningar, på universitet i länder som Australien och USA.

Ansök innan den 1/5 för att få större lån

Du som redan har beviljats studiemedel för pågående studier behöver inte oroa dig, du kommer att kunna fortsätta låna till det gamla systemet enligt CSNs pressmeddelande. För dig som planerar att påbörja en ny utbildning utomlands efter den 1/7 i år gäller det dock att vara snabb. Om du skickar in din CSN-ansökan innan den 1/5 så kan du fortfarande låna till hela kursavgiften enligt det gamla förmånligare systemet. För att kunna ansöka om CSN måste du dock vara antagen till en skola utomlands och ha fått CSN-underlag från dem så då är det snabba ryck som gäller.

Klarar man sig på CSN i det nya systemet?

Hur bra man klarar sig beror på var man studerar. I länder som Australien och USA kommer du att behöva ha en del egna pengar även för kortare utbildningar på universiteten, men på andra skolor och i andra länder kan man ofta klara sig på CSN. För att hjälpa dig i CSN-djungeln har vi tagit fram en sprillans ny CSN-räknare där du kan räkna ut hur mycket pengar du kan få från CSN till just din utbildning och samtidigt få en kostnadskalkyl där du ser hur långt pengarna räcker. Du kan också få mer information i vår video: Klarar man sig på CSN ovanför den här artikeln.

Mer information

Läs mer om studiemedel för utlandsstudier.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


AMANDA -Campcell 2018-10-11 14:26:15

jag vill att gå i skolan i England för att jag skall bo där för att lära mej engelska språket  jag kommer att skaffa mej ett jobb efter att jag har lärt mej  språket

Relaterade artiklar