Checklista för utlandsstudier

Funderar du på att studera utomlands? I den här artikeln guidar vi dig steg för steg genom allting du behöver göra för att förbereda dig inför dina utlandsstudier.

1. Vad vill du uppnå?

För att luckas med något måste man veta vad man vill uppnå. Varför vill du studera utomlands? Vill du se världen? Prova att bo på en viss plats? Vässa ditt CV? Svaret på den frågan kommer att ha en stor betydelse för dina val i de följande stegen. Här är ett par exempel:

Om ditt huvudsakliga mål är att bo i och uppleva Paris så är ditt bästa alternativ antagligen att studera franska på ett universitet eller en språkskola i Paris. Att tala franska är nyckeln till att få ut så mycket som möjligt av din vistelse i Frankrike och språkkurser är ofta mindre krävande än universitetsstudier så du får gott om tid över att utforska staden.

Men om ditt huvudsakliga mål istället är att utbilda dig till designer bör du välja att studera på den bästa möjliga skolan som du har råd med och kan bli antagen till. Detta skulle antagligen innebära att du väljer en annan studieort om du hittar bättre alternativ där. Om ditt mål är att bli designer så måste dina beslut främst styras av vad som ger dig störst möjligheter att uppfylla detta mål.

Vi har några artiklar där vi hjälper dig besvara frågan vad ska jag göra med mitt liv och hitta utbildningar som ger jobb.

Du kan också läsa mer i vår artikel 6 skäl att studera utomlands och vad kan man studera utomlands?

2. Hitta rätt skola

När du vet vad du vill uppnå så är det dags att hitta en lämplig skola. Men det finns tusentals skolor och utbildningar att välja mellan, hur ska man välja? Svaret beror på vem du är, det finns ingen skola som är rätt för alla. Vad är viktigast för dig? Pris, rykte, undervisningsspråk, faciliteter, läge, utbildningar, antagningsprocedur? Alla dessa saker har betydelse men du måste avgöra vad som är viktigast för dig sedan kan du minska ned valet till ett mindre antal skolor.

Nästa steg är att titta närmare på de skolorna du är intresserad av. Vad har de för för- och nackdelar? Vad säger andra studenter om dem? Läs recensioner om skolorna men lita inte blint på dem, kom ihåg att det inte är du som har skrivit recensionen. Om någon klagar på att en skola har för högt tempo så innebär det att det var något som de upplevde som negativt men det kan lika gärna vara positivt om du är en ambitiös student som vill lära dig så mycket som möjligt under en begränsad tid.

Du kan söka efter skolor utomlands i vår internationella skoldatabas och läsa mer i vår artikel om hur man hittar och väljer en skola utomlands. Fyll i en intresseanmälan så kan vi hjälpa dig med tips och mer information om skolorna på den här sajten.

3. Ansök på egen hand eller genom en organisation?

Det finns tre huvudsakliga vägar att gå för dig som vill studera utomlands:

  1. Ta en utbytestermin genom ditt universitet: Detta kan vara ett bra altenativ om du läser på ett universitet som har utbytesavtal med andra universitet runt om i världen. Då kan de ofta hjälpa dig att läsa en termin utomlands som en del av din utbildning. Nackdelen är att det ofta finns ett begränsat antal skolor att välja emellan och att utbytesplatserna inte alltid räcker till åt alla som vill studera utomlands. Då kan du ordna en study abroad-termin på egen hand.
  2. Gå igenom en agent eller förmedling: Utlandsstudieförmedlare kan hjälpa dig att ansöka till skolor utomlands. Agenter är ofta ett bra val om de erbjuder en skola som du är intresserad av och kan hjälpa dig utan merkostnader. Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i flera olika länder och vi har kontakt med skolor som kan hjälpa dig med ansökan samtidigt som vi hjälper till med CSN och svenska frågor. Börja med att göra en intresseanmälan så hjälper vi dig att hitta en passande skola och eller ansökningspartner helt kostnadsfritt.
  3. Ordna utlandsstudierna på egen hand: Ett annat alternativ är att ordna utlandsstudierna helt på egen hand. Ibland är det det enda sättet om du inte hittar någon som kan hjälpa dig med den skola och utbildning som du vill gå. Det är en del jobb men du kommer också at lära dig en hel del på köpet. Följ den här checklistan och utnyttja de andra resurserna här på Utlandsstudier.se som vi länkar till här. Du kan också ladda ned vår Utlandsstudiehandbok där du kan pricka av alla momenten steg för steg. Du kan ställa frågor om utlandsstudier till våra experter helt gratis och läsa våra landsguider som studera i USA, studera i Japan, studera i Korea, studera i Frankrike, studera i England, Skottland och Wales eller studera i Australien om du är intresserad av någon av dessa länder.

4. Ansök

När du vet var du vill läsa samt om du ska göra det på egen hand eller inte så är det dags att ansöka. Börja med att gå in på skolans hemsida för att läsa om ansökningskraven. Din ansökan kommer att avgöra om du blir antagen eller inte så var noggrann och se till att skicka med all efterfrågad information. Till språkskolor och college är ansökan ofta inte så krävande och det brukar vara ganska lätt att bli antagen om man uppfyller minimikraven. Om du däremot vill söka till prestigefyllda universitet så blir det betydligt tuffare och det är inte ovanligt att du måste ta något test innan.

Läs mer i våra artiklar om hur man ansöker till universitet utomlands och hur man kommer in på världens bästa universitet. Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Storbritannien, Irland, Spanien och Australien samt många college, universitet och språkskolor i USA, Europa och Asien. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp med skolval och ansökan, utan att förbinda dig till något.

5. Finansering, budget och CSN

När du studerar utomlands får du oftast betala en kursavgift. Jag rekommenderar att du gör en enkel budget där du sammanställer dina förväntade kostnader för undervisning, kursmaterial, boende, resa och levnadskostnader. Mot detta kan du ställa de sparade pengar du är beredd att investera i din utbildning och inte minst de bidrag och lån du kan få från CSN. Räcker pengarna till? Annars får du nog börja leta efter billigare alternativ, alternativt söka stipendier eller försöka hitta ett jobb på plats.

Läs mer i våra artiklar om:

6. Studentvisum

Du behöver inget visum för att studera utomlands inom EU eller Schengen. Ska du studera utanför EU så kommer du dock att behöva ansöka om ett studentvisum. Det enda undantaget är om du ska läsa en kortare språkkurs, då kan du i vissa länder studera på turistvisum, men för utbildningar som överskrider tre månader krävs studentvisum så gott som överallt utanför Europa. Så kolla alltid upp visumreglerna för det landet där du vill studera. Utan rätt visum kan din utlandsstudiedröm dö redan på flygplatsen.

Läs mer i vår avdelning om studentvisum för utlandsstudier.

Vi har skrivit särskilda guider om:

7. Studentboende

För att kunna njuta av dina utlandsstudier är det viktigt att du har ett bra ställe att bo på. Många skolor erbjuder boende i korridorsrum, delade lägenheter eller värdfamilj för sina studenter. Sådan boende brukar du kunna boka genom skolan i förväg. Ibland kan det dock vara blligare att hitta eget boende på plats. Då rekommenderar vi att du börjar med att boka ett tillfälligt boende och sedan bokar något mer permanent på plats efter att du har kunnat besöka boendet först.

Vi kan hjälpa dig att hitta studentboende utomlands på våra samarbetssajter studentboende i Japan (boende i familj, share house och egen lägenhet), studentboende i Korea samt vår samarbetspartner Uhomes med studentboende över hela världen (USA, England, Australien, Spanien, Frankrike, Tyskland etc).

Läs mer i vår artikel om studentboende utomlands.

8. Studentförsäkring för utlandsstudier

Att studera utomlands kan vara ett riktigt äventyr. Skaffa en bra utlandsstudieförsäkring så att du kan känna dig trygg. Många utländska skolor kräver att du kan visa upp ett försäkringsbevis den första dagen på skolan. Läs mer i vår avdelning om utlandsstudieförsäkringar och hitta rabatterade studentförsäkringar i vår försäkringsväljare.

Om du ska studera utomlands i längre än ett år ska du enligt myndigheternas rekommendationer också skriva ut dig från Sverige vilket kan påverka din rätt till sjukvård inom EU. Läs mer i vår artikel ska man skriva sig utomlands vid utlandsstudier?

9. Packning

Glöm inte passet, ditt visum och dina inskrivningshandlingar. Adapters, laddare och lite lokal valuta är också bra att ha med sig. Läs mer i vår packningslista för utlandsstudier.

10.Resan till din studieort

Då var det dags att boka resan till din studieort. Nuförtiden brukar det vara billigast att boka sin egen biljett online. Var bara noga med att välja rätt flygplats, framförallt om skolan kommer och hämtar dig på flygplatsen. Du kan ofta hitta billigare biljetter om du är villig att ta en längre restid med flera stopp. Vi rekommenderar att du bokar ditt flyg med hjälp av en tjänst som söker av många flygbolag på en gång och har flexibla datum.

Läs mer om vad du ska tänka på när du bokar resan till din studieort.

11. Vad ska man tänka på när man är på plats

Du har rest till din studieort och det är nu det roliga börjar! Men utlandsstudier är inte alltid en dans på rosor. Läs vår artikel om hur du får ut så mycket som möjligt av dina utlandsstudier.

Mer information

Utlandsstudier.se är här för att hjälpa dig! Fråga oss om du undrar något om utlandsstudier. I vår gratis Utlandsstudiehandbok hittar du en checklista där du kan pricka av varje steg samt annan matnyttig information.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar