Vad kan man studera utomlands?

Vad innebär det egentligen att studera utomlands? Vad kan man läsa? Hur länge kan man vara borta? I den här artikeln besvarar vi alla dessa frågor.

Varje år studerar närmare 30 000 svenska studenter utomlands med studiemedel från CSN. Därutöver studerar många på utbildningar som inte ger CSN, t.ex. korta språkkurser så totalt sett studerar uppskattningsvis 40 000-50 000 svenska studenter utomlands varje år.

Du kan studera utomlands från en vecka till en termin till flera år. Du kan läsa på språkskolor, college, universitet, yrkeshögskolor och high schools över hela världen. Alla ämnen som du kan studera i Sverige kan du också studera utomlands. Här tittar vi närmare på olika utbildningar och hjälper dig att hitta en utlandsutbildning som passar just dig:

Språkkurser, 1-80 veckor

Study Abroad, 1-2 terminer

Examina från college och universitet, 1-4 år

Yrkesutbildningar och diplomkurser, några veckor till ett drygt år

High school år utomlands

Vad kan jag studera utomlands?

Populära ämnen att studera utomlands?

Hur gör jag för att studera utomlands?

Vi kan hjälpa dig med dina studier utomlands

 

Språkkurser, 1-80 veckor

Språkkurser utomlands är den mest flexibla formen av utlandsstudier. Du väljer själv när du vill börja och hur länge du vill läsa. Många språkskolor har starter flera gånger i månaden eller till och med varje måndag för dig som har förkunskaper. Du kan läsa från 1 vecka och uppåt. I europeiska språk räcker det ofta långt med en kurs på t.ex. 20 veckor även om du är nybörjare. Läser du ett språk som japanska kan du dock studera upp till 80 veckor. Du kan ta en kortare språkresa på sommarlovet eller en längre språkresa efter gymnasiet.

Språkkurser utomlands ges för alla åldrar och förkunskapsnivåer. Det finns inget effektivare sätt att lära sig ett språk än att studera det i landet där det talas. Läs mer om språkkurser och språkskolor utomlands.

 

Study Abroad, 1-2 terminer

Att läsa en eller två Study Abroad-terminer på ett utländskt universitet eller college är det populäraste sättet att studera utomlands på för svenska studenter. Du kan antingen åka på en utbytestermin via ett svenskt universitet eller ordna en Study Abroad-termin på egen hand. Du läser fristående kurser och får chansen att prova på universitetslivet utomlands utan att det behöver kosta så mycket.

Läs mer om Study Abroad-terminer utomlands.

 

Examina från college och universitet utomlands

college och universitet utomlands kan du läsa nästan vilka ämnen som helst. Vill du studera utomlands en längre tid så kan du ta en universitetsexamen på 1-4 år. Det vanligaste är att man läser något av följande:

Associate Degree på Community College, 2 år

På amerikanska Community College kan du ta en Associate Degree. Det är en ”halv kandidatexamen” som saknar motsvarighet i Sverige. Om du har en Associate Degree kan du transfera till ett amerikanskt universitet och ta en Bachelor (kandidatexamen) på 2 år. Fördelen med Community College är att det är billigare (du kan klara dig på CSN) och lättare att komma in (du behöver inte alltid ha avslutat gymnasiet). Nackdelen är att de har lägre status, men det spelar ingen roll om du sedan transfererar till ett universitet och tar en Bachelor där.

Läs mer om Community College i USA och Associate Degrees.

Bachelor’s Degree, 3-4 år

En kandidatexamen kan du ta på alla universitet. Det är den vanligaste universitetsexamen. I Europa omfattar en kandidatexamen 3 års studier, 180 ECTS-poäng. I en del länder utanför Europa, t.ex. USA, omfattar en kandidatexamen fyra års studier. Svenska studenter har dock ibland möjlighet att tillgodoräkna credits från gymnasiet och hoppa över en del kurser det första året på en del skolor i USA och kan på så sätt spara tid och pengar. Det är t.ex. möjligt på Hawai’i Pacific University.

Hitta skolor som ger Bachelor Degrees (kandidatexamen) utomlands. I dyra länder som USA eller Australien kommer du att behöva egna pengar för att ta en Bachelor då CSNs kursavgiftslån inte räcker till hela kursavgiften när du läser på universiteten. Läs mer om att ta en Bachelor i USA.

Master’s Degree, 1-2 år

Master är en universitetsexamen för dig som redan har en Bachelor. En master utomlands är ett bra sätt att vässa ditt CV. Det är de perfekta utlandsstudierna. Här får du en fullständig utbildning som verkligen får dig att sticka ut på 1-2 år. Det är lättare att få stipendier på Masternivå och då utbildningarna är relativt korta så behöver man inte lika mycket egna pengar för att toppa upp CSNs kursavgiftslån i länder som USA och Australien.

Läs mer om Masterutbildningar utomlands.

PhD – Filosofie Doktor, 3-6 år

Om du redan har en masterexamen kan du doktorera utomlands. Det är ofta gratis i utbyte med att du jobbar som lärare och/eller researchassistent på din skola parallellt med studierna och din avhandling. Ibland kan du även få lön eller ditt boende betalt. Det är också lättare att få stipendier när man studerar på hög nivå.

 

Yrkesutbildningar och diplomkurser, 4 veckor till 1,5 år

Du kan också läsa praktiska yrkesutbildningar utomlands. Det kan röra sig om korta crash courses som t.ex. Ironhacks 9 veckors bootcamps inom webbutveckling och UX/UI Design i Paris, Barcelona och Miami. I Australien är det vanligt med praktiska diplomutbildningar på ca 1 år som du t.ex. kan läsa på IH Business College i Sydney och Darwin. Ibland kan du tillgodoräkna credits från dessa utbildningar på universitet i samma land.

 

High School, 1 år

Vill du studera utomlands en längre tid innan du gått ut gymnasiet så är ett High School-år det främsta alternativet. Du studerar på High School i USA eller ett annat engelsktalande land och bor hos en värdfamilj samtidigt som du studerar på High School och får prova på att leva som en amerikan i ett år. Det kan vara en fantastisk upplevelse. Du får dock inte tillgodoräkna High School-år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Det enda undantaget är om du läser på ett svenskt gymnasium utomlands, eller möjligtvis om hela din familj flyttar utomlands under ett par år.

Om du vill studera i USA utan att ha avslutat gymnasiet så är Seattle Central Colleges High School Completion plus-program ett annat bra alternativ. Där kan du på två år ta både en Associate Degree (se ovan) och en amerikansk high school examen och på ytterligare två år kan du ta en Bachelor från ett amerikanskt universitet.

 

Vad kan jag studera utomlands?

Här nedan har vi sammanställt en tabell där du snabbt kan se vad du kan studera utomlands beroende på hur länge du vill läsa och om du har avslutat gymnasiet eller inte.

Nivå/kurslängd

1-12 veckor

1-2 terminer

1-4 år

Jag har inte avslutat gymnasiet

Språkkurser utomlands

High School-år

High School Completion plus och andra program på Community College

Jag har avslutat gymnasiet

Språkkurser utomlands

Korta praktiska utbildningar

Study Abroad-terminer

Språkkurser utomlands

Diplomtbildningar

Examina från college och universitet


Du kan söka bland tusentals skolor i vår internationella skoldatabas och fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp att hitta en passande skola och utbildning.

 

Populära ämnen att studera utomlands

Här listar vi några av de populäraste ämnena att studera utomlands. På länkarna kan du läsa mer och hitta rekommenderade skolor:

Du hittar fler ämnen du kan läsa utomlands i vår skoldatabas.

 

Hur gör jag för att studera utomlands

Vi på Utlandsstudier.se har tagit fram massor med resurser för att hjälpa dig som vill studera utomlands. En bra startpunkt är vår checklista för utlandsstudier som går igenom processen steg för steg och länkar till olika guider och resurser. En annan bra resurs är vår utlandsstudiehandbok som du kan ladda ned gratis. Där kan du pricka av förberedelserna steg för steg.

Andra artiklar du kan ha glädje av är:

 

Vi kan hjälpa dig med dina studier utomlands

Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig med skolval och ansökan till de flesta typer av utbildningar på tusentals college, universitet, språkskolor, hotellskolor och high school runt om i världen. Fyll i vår intresseanmälan för mer information.

Mer information

Du kanske också är intresserad av vår artikel varför studera utomlands och behöver man bra betyg för att studera utomlands. Du kan också läsa mer om att studera utomlands och Erasmusutbyten hos Studera.nu

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2021-04-19 16:32:24

Du kan studera utomlands på nästan alla universitet utomlands om du är villig att ordna dina utlandsstudier på egen hand. Om du vill åka på ett utbyte genom ett svenskt universitet så är du begränsad till de universitet de har utbytesavtal med. Om du vill ta hjälp av en agent så är du begränsad av deras utbud. Med Utlandsstudier.se har du dock få begränsningar. Vi ger dig gratis information var du än vill studera utomlands. Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla universitet i Australien och Storbritannien samt många college och universitet i Nordamerika, Europa och Östasien. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp!

Klas 2021-04-19 13:48:45

Vilka universitet kan man plugga utomlands på?

Helene 2021-03-22 09:34:17

Tack för en fantastisk sida och artikel om att studera utomlands! Det är en sån djungel med skolor, arrangörer och saker att ordna, men ni ställer upp allt så pedagogiskt och enkelt utan en massa sälj. Otroligt bra att man kan hitta så många skolor genom er. Jag hade nästan gett upp mina planer på studier utomlands efter en dålig upplevelse med en pushig arrangör men nu har jag fått ny inspiration!

Utlandsstudier_se 2020-04-15 20:54:28

Hej Anita! Om din dotter vill studera utomlands i en brittisk storstad så finns det helt plötsligt inte så många aktörer att välja på då de flesta svenska agenterna främst marknadsför universitet i London och på ett par orter till.

Utlandsstudier.se fungerar inte som de andra. Genom våra samarbetspartners kan vi hjälpa studenter med utlandsstudier på ALLA universitet i Storbritannien samt hundratals college, universitet och språkskolor i Australien, USA, Europa och Östasien. På så sätt behöver studenter som vill studera utomlands inte begränsa sig till det fåtal skolor som vanligtvis marknadsförs i Sverige. Med hjälp av våra samarbetspartners så kan man få hjälp med skolval och ansökan var man än vill läsa i Storbritannien. Samtidigt hjälper vi till med CSN och svenska frågor som vår partner inte hanterar. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp med era utlandsstudier!

Anita 2020-04-15 20:43:29

Min dotter planerar att studera utomlands i Storbritannien, men det finns så många aktörer att välja på. Hur vet man vilken som är bäst? Varför ska man välja er? Hon vill studera i en större stad men inte i London.

Utlandsstudier_se 2019-10-24 21:02:18

Det finns många skäl för att studera utomlands. Man bättrar på sitt CV, man kan läsa en utbildning man inte kommer in på i Sverige, man utvecklas som person, får internationell erfarenhet och blir bättre på språk. Utlandsstudier är dock inte något som passar alla. Man måste själv vilja studera utomlands för att det ska vara värt det. Du kan läsa mer om detta i vår utlandsstudiehandbok samt i artikeln som vi länkar till under Mer information ovan.

Gällande kostnaderna så varierar det en hel del beroende på var man läser. Levnadsomkostnaderna är ibland billigare än hemma, men kursavgifter tillkommer för det mesta. Dessa får man då finansiera med CSN. Läser man bara utomlands någon termin brukar det inte röra sig om så stora pengar men om man vill ta en hel kandidatexamen i länder som USA eller Australien så kommer man att behöva skjuta till egna pengar för att det ska gå runt. Då får man fundera på om det är värt det.

Per 2019-10-24 19:56:10

Varför ska man studera utomlands när det är gratis i Sverige?

Utlandsstudier_se 2019-02-11 21:06:09

Det finns många utbildningar du kan studera utomlands och få ett jobb efteråt. Utlandsstudier är ett plus i ditt CV. För att kunna ge ett mer konkret råd så behöver vi dock veta mer om vad du är intresserad av och vad du har för studiebakgrund så fyll gärna i vår intresseanmälan ovan.

Rent generellt så är det lättare att få jobb direkt efteråt om du läser ett yrkesinriktat program snarare än fristående kurser. Vi har t.ex. partnerskolor som ger webbutbildningar på 9-12 veckor med stor chans att få jobb direkt efteråt. Annars är som sagt kandidat- och masterprogram på universitet och college ett bra alternativ, framförallt om du läser ett program som leder till ett väldefinierat yrke t.ex. läkarlinjen, ingenjörsutbildningar etc.

Joel 2019-02-11 20:14:13

Vad och var ska man plugga utomlands om man vill få jobb direkt efter utbildningen?

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar