Hur man ansöker till universitet utomlands

Ansökan till ett utländskt universitet kan vara den största utmaningen när man ordnar utlandsstudierna på egen hand. Här hjälper vi dig och går igenom ansökan steg för steg.

Om du föredrar att lyssna så hittar du vår podcast om språkresor här:

När ska man ansöka?

Grundregeln är ju förr desto bättre. Ansöker du tidigt har du en större chans att hinna ordna allt i tid och du hinner söka till en annan skola om du inte blir antagen. Tidiga ansökningar ger dig också större chans att få stipendium.

Högt rankade universitet kan ha en ansökningsdeadline på upp till ett år innan kursstart. University of Cambridge i England har t.ex. ansökningsdeadline i oktober till utbildningarna som startar höstterminen följande år. Mellanrankade skolor har ofta deadline ca ett halvår innan kursstart. Mindre skolor och college samt lågrankade universitet kan ofta sökas nära inpå. Du bör dock ansöka allra senast ett par månader innan kursstart för att hinna ordna med visum och CSN etc. Läs mer om ansökningsdeadline till universitet i USA och England.

Ska du studera en längre kurs i Japan bör du ansöka närmare ett halvår innan kursstart för att få ditt studentvisum i tid och ska du inleda dina studier på höstterminen i USA bör du också ansöka i god tid då visumintervjutiderna brukar ta slut på den amerikanska ambassaden. Läs mer om studentvisum till USA och Japan.

Hur många skolor ska jag ansöka till?

Gör hellre en bra ansökan än många dåliga. Ofta kan du få svar ganska fort. För svenska studenter är det inte så svårt att komma in på utbildningar utomlands såvida du inte söker till högt rankade universitet. Då kan det vara värt att ansöka till flera.

Var gör jag ansökan?

Ansökan görs i regel online på skolornas hemsidor. I Storbritannien ansöker man genom UCAS, ett centralt ansökningssystem online ungefär som antagning.se i Sverige. En del skolor använder fortfarande ansökningar på papper men det blir färre och färre.

För mer information om ansökan på skolorna som har en presentation på Utlandsstudier.se kan du fylla i intresseanmälan på skolans sida i vår internationella skoldatabas.

Vad krävs för att bli antagen? Behöver man bra betyg?

Vår erfarenhet är att det inte är så svårt för svenska studenter att bli antagna till universitet och college utomlands så länge du uppfyller skolornas grundläggande antagningskrav och inte ansöker till topprankade universitet. Utbildningar som är svåra att komma in på i Sverige, t.ex. läkare och jurist är ofta svåra att bli antagen till utomlands också. Läs mer i vår artikel: Behöver jag bra betyg för att studera utomlands?

Ska du läsa på ett universitet så måste du i regel ha slutbetyg från gymnasiet och för att bli antagen till ett Masterprogram så behöver du en kandidatexamen/Bachelor och/eller några års arbetslivserfarenhet. Skolorna har i regel en sida med Admission Guidelines där du kan läsa om vad som krävs för att bli antagen. Eventuella krav på kurser och betyg som listas gäller i regel för inhemska studenter och de är inte alltid så lätta att omvandla till andra länders skolsystem. Ibland har man därför en separat sida med Admission Guidelines för internationella studenter. Eventuell betygsomvandling görs vanligtvis av skolan eller ansökningsmyndigheten som du ansöker till.

Antagningen fungerar inte som i Sverige. Det går inte att säga att du garanterat kommer in om du har ett visst betygsnitt men blir nekad om du har ett annat. Utländska skolor väger även in andra faktorer och meriter, t.ex. arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet, motivationsbrev och referensbrev. Läs mer om det i vår artikel om hur du blir antagen till världens bästa universitet.

Hur ansöker man utan slutbetyg från gymnasiet?

Om du vill börja studera på ett utländskt universitet direkt efter gymnasiet så kommer du att behöva ansöka innan du har fått ditt slutbetyg. Då har du möjlighet att få ett s.k. conditional enrolment om du ansöker med de senaste betygen du har. Sedan får du komplettera med dina slutbetyg så snart du har fått dem. Läs mer om hur detta går till i frågan: Komplettering av slutbetyg efter anmälan.

Om du däremot har hoppat av gymnasiet så är det svårt att bli antagen till utländska universitet direkt. Du har dock fortfarande studera utomlands och kanske till och med ta en universitetsexamen genom att börja läsa på ett college först. Läs mer i frågan: Kan man studera utomlands utan avslutat gymnasium?

Vad ska man skicka med ansökan?

Vad man ska skicka med ansökan varierar mellan olika skolor och utbildningar. Du hittar som sagt information om detta på skolans sida med Admission Requirements (ibland kan den dock heta något annat). Räkna inte med att få tillbaka dina ansökningsdokument så skicka inte med svårersättliga original om du ansöker per post. Här är några av de vanligaste dokumenten som ingår i en utländsk universitetsansökan:

  • Skolans ansökningsformulär detta består mestadels av ganska enkla frågor där du bl.a. får fylla i personuppgifter samt uppgifter om den utbildning du vill gå. Läs igenom det noggrant och fyll i alla efterfrågade fält. Glöm inte att signera.
  • Dina betyg från gymnasium och högskola. Betygen ska vara översatta till engelska. Ofta kan din skola skriva ut betygen på engelska åt dig. Om du har anlitat en översättare så ska du skicka med betygen på svenska också. Betygskopior ska i regel vara vidimerade (någon intygar att kopian är riktig genom att skriva namn, namnteckning och telefonnummer på kopian) eller försedda med en apostille. Vissa skolor kräver till och med att ditt gymnasium eller översättaren skickar betygen direkt till dem. Vi rekommenderar Legalisering.se - för hjälp med översättning och notarisering/apostille av betyg.
         Om du behöver bevisa för den utländska skolan att du har högskolebehörighet i Sverige, t.ex. om du fått högskolebehörighet via en Folkhögskola, så kan du beställa ett intyg på engelska från UHR. Det brukar dock inte behövas om du gått ut gymnasiet med fullständiga betyg.
  • En passkopia (fotosidan) för studier utanför EU så att skolan kan utfärda ett visumunderlag. Till vissa länder, t.ex. Japan, brukar man även få skicka med kopior på inresestämplar och visum från tidigare besök.
  • Bevis på att du uppfyller engelskakraven I USA är det vanligast med TOEFL-testet medan engelska och australiensiska skolor föredrar IELTS-examen. De flesta universitet godkänner dock båda dessa test och många godkänner även Cambridge-examen. Vilka poäng som krävs för de olika testen varierar mellan olika skolor och utbildningar. Läs mer om detta i skolans admission guidelines för internationella studenter. En del skolor godkänner dock svenska gymnasiebetyg i engelska, rakt av. Ofta krävs då minst betyg C i engelska 5 och/eller 6.
  • Standardiserade prov Om du ansöker till degree progras i USA och en del andra länder kan du behöva ta ett standardiserat test som SAT på kandidatnivå GMAT eller GRE för Masterprogram.
  • Ett finansieringsintyg för att visa att du kan betala för dina studier och levnadsomkostnader. Du kan ansöka om ett sådant från CSN med blankett 5514, den är tämligen lätt att fylla i. Ofta räcker det men för dyra utbildningar eller om du inte vill ansöka om CSN så krävs det dock ibland även ett bankkontoutdrag på engelska. Det ska helst vara ett brev skrivet av banken som fastslår hur stora tillgångar du har i svenska kronor och hur mycket det motsvarar i skolans valuta. Brevet ska vara signerat och stämplat av banken. Läs skolans instruktioner för att se vilka belopp du behöver visa upp.
  • Motivationsbrev och/eller referensbrev Utländska skolor tittar inte bara på dina betyg, det är inte ovanligt att du också får skicka in referenser och motivationsbrev för att bevisa att du är en lämplig student. Dessa kan väga upp för sämre betyg och även hjälpa dig att få stipendium av skolan så lägg ned lite jobb på dessa. Här kan du läsa mer om och se exempel på referensbrev och motivationsbrev. Alla skolor efterfrågar inte sådana brev men på de som gör det kan de ha stor betydelse.

Det är viktigt att göra ett gott intryck med din ansökan genom att skicka med snygga dokument. Här kan du läsa mer om hur du gör för att skanna dokument med mobilen med hög kvalitet till din ansökan.

Vi kan hjälpa dig!

Behöver du hjälp med ansökan? Tillsammans med olika samarbetspartners kan vi hjälpa dig med ansökan till många universitet och språkskolor runt om i världen, ofta helt gratis! Fyll i en intresseanmälan och skriv var du vill studera så återkommer vi med med mer information.

Vi samarbetar med några skolor i Korea, Schweiz och Storbritannien där vi kan hjälpa dig gratis med hela ansökningsprocessen på svenska. Vi har också samarbetspartners som kan hjälpa dig gratis med ansökan till alla universitet i Australien och en annan partner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Storbritannien samt utbildningar på engelska inom EU, ibland gratis och ibland mot en avgift. Vi kan också hjälpa dig med studier i länder som Kanada, Japan, Malaysia, USA och på språkskolor över hela världen.

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar