Ansök genom UCAS till Storbritannien eller CAO till Irland

Vill du studera i Storbritannien (England, Wales eller Skottland) eller på Irland så måste du vanligtvis göra universitetsansökan genom UCAS respektive CAO. Här berättar vi hur.

Ansök till engelska universitet genom UCAS

UCAS är det brittiska ansökningssystemet för kandidatutbildningar på uninversitet. Förkortningen står för Universities and Colleges Admissions Service. UCAS låter dig ansöka till upp till 5 olika universitet. Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med universitetsansökan till Storbritannien. De är ett registrerat UCAS centre och kan hjälpa dig att ansöka till alla utbildningar och universitet i Storbritannien (Englands, Skottland, Wales och Nordirland).

En del av UCAS-ansökan är att skriva ett personligt brev på en knapp sida där du motiverar varför du vill gå utbildningen du söker till (detta kommer antagligen att tas bort för ansökan till 2025 och senare). UCAS behöver också en referens från en av dina lärare där de får intyga att du är en student de kan rekommendera för att studera i Storbritannien. Vår partner kan hjälpa dig med dessa moment och ladda upp dem till UCAS åt dig.

För många utbildningar är det obligatoriskt att ansöka genom UCAS. Här neda kommer vi att berätta mer om hur det fungerar.

UCAS ansökningsdeadlines

UCAS öppnar vanligtvis för ansökningar i mitten av maj och du kan skicka in din ansökan för studier nästa år redan i början av september. Nedan hittar du ansökningsdeadlines för olika skolor och utbildningar. Observera dock att du måste börja förbereda din ansökan och ta eventuella språktest och antagningstest i god tid innan deadline.

  • Ansökningsdeadlinen till topprankade Oxford och Cambridge är redan i mitten av oktober för kursstart i september nästa år, så 11 månader innan kursstart. Samma deadline gäller också för utbildningar till läkare, tandläkare eller veterinär på alla brittiska universitet.
  • UCAS nästa deadline är i slutet av januari. Detta är ordinarie ansökningsdeadline och sista chansen att söka till höstterminen på högt rankade universitet som Imperial College of London, University College London, London School of Economics etc.
  • För universitet med normal eller lägre ranking går det att göra en sen ansökan ända fram till slutet av juni, men ju förr desto bättre. Vår partner kan hjälpa dig att hitta universitet och utbildningar där du kan bli antagen under denna period.

De exakta deadlinedatumen kan variera från år till år, så om du är sent ute rekommenderar vi att du dubbelkollar datumen på UCAS-hemsida eller fyller i en intresseanmälan för att få hjälp med ansökan. De få utbildningar som startar på vårterminen har också en andra deadlines.

Personligt brev och antagningstest

Det är stor konkurrens om platserna på de bästa universiteten där bara drygt 5% av de sökande blir antagna. Du behöver toppbetyg och ett bra personligt brev. På lägre rankade universitet är det dock lättare att bli antagen.

Om du ansöker till Oxford eller Cambridge så måste du också göra antaningsprov som du måste boka i förväg och ta på närmsta testplats. Vår partner kan hjälpa dig med vilka test du behöver göra. innan testen måste du öva och förbereda dig för att få så bra resultat som möjligt.

Universiteten i Oxford och Cambridge använder dessa test som en del av antagningsprocessen så ett bra testresultat kan vara skillnaden mellan att bli antagen eller inte. På motsvarande sätt måste du som vill läsa ämnen som medicin också ta ett antagningstest, vanligtvis BAMT eller UCAT.

Om du ansöker genom UCAS och blir kallad till intervju så är det också viktigt att du är väl förberedd och kan ge övertygande svar på de frågor du får. Intervjuerna hålls vanligtvis online.

Toppuniversiteten och program som medicin/tandläkare/veterinär är väldigt dyra i Storbritannien efter Brexit med kursavgifter på £20000-30000 per läsår, om inte mer. Vi och vår partner kan dock hjälpa dig att hitta normalrankade universitet med mer rimliga priser (på utbildningar som inte är relaterade till medicin). Man behöver dock vanligtvis en del egna pengar utöver CSN-lånen när man studerar i Storbritannien efter Brexit.

Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp med skolval och UCAS-ansökan i Storbritannien.

Ansök till irländska universitet genom CAO

Vår samarbetspartner kan också hjälpa dig med universitetsansökan till Irland. Det har blivit ett populärt studieland efter Brexit då Irland är det engelsktalande land som har lägst kursavgifter (från 3000 Euro per år) så här kan man vanligtvis klara sig på CSN.

Ansökan till irländska universitet görs genom CAO (Central Applications Office) som är ett ansökningssystem liknande UCAS. CAO öppnar i början av november för ansökningar till kursstarten följande höst. Ansökningsfönstret brukar sedan stänga kring den 1 februari. Du måste dock ha ansökt i god tid innan detta datum då en del ansökningshandlingar måste postas till Irland.

Du kan ansöka till upp till 10 olika utbildningar genom CAO. Vart du bör ansöka beror på vad du vill läsa och vilka betyg du har.

Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp med skolval och CAO-ansökan till Irland.

Mer information

Läs mer om Hur man ansöker till universitet utomlands och Så kommer du in på världens bästa universitet

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar