Så kommer du in på världens bästa universitet

Drömmer du om att studera på Oxford University, Stanford eller Harvard? Då kan du följa våra sju steg för hur man blir antagen till världens bästa universitet.

Enligt Times Higher Education World University rankings är världens bästa universitet:

  1. University of Oxford, England
  2. University of Cambridge, England
  3. Stanford University, USA
  4. Massachusetts Institute of Technology, USA
  5. California Institute of Technology, USA
  6. Harvard University, USA*
  7. Princeton University, USA*
  8. Yale University, USA*
  9. Imperial College London, England
  10. University of Chicago, USA

*=Ivy League

Vill du studera på någon av dessa skolor eller något annan topprankat universitet? Vi kan hjälpa dig, men först rekommenderar vi att du läser våra sju steg för hur man kommer in på de högst rankade universiteten:

1. Innan du börjar

2. Ansök i god tid och ansök till flera skolor

3. Skaffa så bra betyg som möjligt

4. Gör bra ifrån dig på placeringstesten

5. Skriv en riktigt bra ansökningsuppsats

6. Få bra rekommendationer

7. Be om hjälp

 

1. Innan du börjar

Det krävs en hel del jobb för att ansöka till de bästa universiteten. Dessa skolor brukar ha en acceptance rate på ca 5%, dvs bara var tjugonde student som ansöker dit blir antagen. Så innan du påbörjar ansökningsprocessen bör du fråga dig själv varför du vill läsa där? Har du tillräckligt bra betyg och motivation? Har du pengarna som krävs för att studera på en sån här skola?

Den främsta anledningen till att läsa på ett av världens bästa universitet är att det är något som verkligen sticker ut i ditt CV. Det kan hjälpa dig att få det jobb du vill ha och inleda en bra karriär. Men man kan göra en bra karriär även om man har läst på lite mindre namnkunniga universitet också.

Nackdelarna med toppuniversiteten är:

  • Att det är väldigt svårt att bli antagen, så om du inte har riktigt bra betyg så kan det vara en bättre idé att titta på andra skolor istället.
  • Om du kommer in så kommer det att vara stenhård konkurrens där du läser med några av världens bästa studenter. Det kan vara inspirerande, men det kan också vara tufft om du är van att ha det lätt för dig och plötsligt står där med mediokra betyg.
  • De högst rankade universiteten är också ofta de dyraste universiteten, inte minst i USA men efter Brexit blir det nog likadant i England. Ett universitet som Stanford har en undervisningsavgift på ca $50000 (över 465 000 kr) per läsår! Många skolor har dock financial aid system och scholarships som kan få ned kostnaderna men det finns inga garantier. Därutöver kan du ansöka om studiemedel från CSN. Du behöver dock med stor sannolikhet lägga till egna pengar också för att det ska gå runt, inte minst i USA.

Om du fortfarande tror att du kan och vill läsa på de bästa universiteten i världen så ska vi inte avskräcka dig mer. Då är det bara att ge allt och följa stegen nedan.

 

2. Ansök i god tid och ansök till flera skolor

I vanliga fall brukar vi rekommendera att du bara ansöker till en eller ett par skolor och istället fokuserar på att göra en bra ansökan. Men om du verkligen vill bli antagen till ett av de högst rankade universiteten i världen så finns det inga genvägar. Då räcker det inte med att göra en bra ansökan, din ansökan måste vara nästan perfekt, och även då är det inte garanterat att du blir antagen. Så för att öka dina chanser att bli antagen till ett toppuniversitet så rekommenderar jag att du ansöker till flera stycken. Har du turen att bli antagen till mer än ett så kan du då välja den skola som ger generösast stipendium/financial aid.

De bästa universiteten har också tidiga ansökningsdeadlines. University of Oxford har t.ex. deadline i mitten av oktober för ansökningar till utbildningar som startar i oktober året därpå. Så med andra ord måste du ansöka ca 1 år i förväg. Du bör då påbörja ansökningsprocessen ca 1,5 år innan kursstart så du hinner läsa på ansökningskraven, ta eventuella placeringstest och förbereda en riktigt bra ansökan i god tid innan deadline.

När du skickar in en digital ansökan så är det dokumenten du skickar in som står för det första intrycket så se till att du skickar in snygga dokument i rätt format. Här kan du läsa mer om hur du kan skanna dokument med mobilen med hög kvalitet till din ansökan. Läs mer om ansökan till universitet utomlands.

 

3. Skaffa så bra betyg som möjligt

För att läsa på världens bästa universitet så krävs det att du har toppbetyg med i stort sett bara A. Det kan därför vara en fördel att redan i en tidig ålder bestämma sig för om man vill satsa mot de mest konkurrensutsatta universiteten och utbildningarna så att du sedan målmedvetet kan jobba mot högsta betyg under gymnasiet. Toppbetyg är ingen garanti för att bli antagen till de bästa universiteten (det har de flesta som söker dit) men det är en grundförutsättning.

Läs gärna ett teoretiskt program och välj en tung kursplan där du tar kurser med akademiskt fokus, t.ex. matte och engelska på så hög nivå som möjligt.

 

4. Gör bra ifrån dig på placeringstesten

Det svenska högskoleprovet gäller inte utanför Sverige, men det finns andra antagningstest som du kan och ofta måste göra när du ansöker till utländska universitet. Till skillnad mot i Sverige så brukar antagningen inte delas upp i kvotgrupper där man ansöker på betyg eller antagningstest. Utomlands tittar man istället på helheten. Ett riktigt bra testresultat kan kompensera för betyg som inte är perfekta, medan ett dåligt testresultat minskar dina chanser att bli antagen, även om du har riktigt bra betyg.

De vanligaste antagningstesten på undergraduatenivå (för att läsa till en Bachelor’s Degree/kandidat) är SAT och ACT i USA. Du kan ta dessa test flera gånger för att bättra på ditt resultat och det finns förberedelsekurser man kan ta innan. För ansökan till Masternivå brukar test som GRE eller GMAT ofta krävas. Läs noggrant på om skolans antagningskrav och de olika testen. Välj sedan det test som passar dig bäst och spelar till dina styrkor och förbered dig noga innan du tar testet. På SAT finns det t.ex. subject tests där du väljer vilka ämnen du ska testas inom.

Förutom antagningstesten så kommer du också att behöva visa upp en hög engelskanivå för att läsa på dessa skolor. Detta görs vanligen genom att ta ett TOEFL eller IELTS-test. Om du är osäker på din engelska kan vi hjälpa dig med testförberedande engelska språkkurser utomlands.

 

5. Skriv en riktigt bra ansökningsuppsats

När nästan alla som ansöker till en skola är toppstudenter så räcker inte betyg och antagningstest till för att avgöra om du blir antagen eller inte. Skolorna väger också in andra saker, där din ansökningsuppsats är en av de viktigaste faktorerna. Uppsatsen är din chans att sticka ut ur mängden och skapa ett bestående intryck. Ditt jobb är att övertyga skolan att välja just dig och inte någon annan kandidat. Du gör det genom att vara dig själv. Skriv från hjärtat. Berätta om dina intressen och talanger, dina drömmar och dina mål. Dela personliga anekdoter. Berätta varför du vill studera på just deras skola och vad du kan tillföra om du blir antagen dit.

Lägg ned ordentligt med jobb på din uppsats och anpassa den för varje ansökan du skickar in. Engelskan måste vara perfekt, rättstavad och vältalig med ett bra flyt i språket. Men det är lika viktigt att uppsatsen speglar din personlighet och inte bara rabblar upp saker du har gjort. Din uppsats bör vara som ett bra tal, låta spontan och naturlig men i själva verket vara väl genomarbetad.

Låt någon lärare eller annan person som är duktig på engelska och den här typen av texter läsa igenom din uppsats och komma med feedback. Men låt aldrig någon annan skriva uppsatsen åt dig. Om du inte kan göra det själv så är du inte lämpad att studera på dessa skolor där du kommer att få skriva olika uppsatser regelbundet.

 

6. Få bra rekommendationer

För att ge trovärdighet till din ansökan och det du skriver i din uppsats är det också viktigt med referenser som kan intyga hur duktig du är. De flesta högrankade universitet kräver att du skickar med ett par referensbrev med din ansökan.

Referensbreven bör skrivas av lärare, coacher, handledare, arbetsgivare och personer i liknande roller. Försök att hitta en bra mix. Skolorna uppskattar att du varit aktiv i konstruktiva aktiviteter utanför skoltid så ta inte bara referenser från dina lärare. Du ökar dina chanser att bli antagen till de bästa universiteten om du kan visa prov på engagemang, ledarskap och talang även utanför klassrummet. Så om du haft viktiga roller i t.ex. idrottslag, orkestrar, föreningar, studentkår etc. så kan det stärka din ansökan, inte minst med hjälp av ett bra referensbrev från en nyckelperson i denna organisation.

I undantagsfall om du inte har några andra bra alternativ kan du be en nära vän att skriva ett av referensbreven till dig. Det bör i sådana fall vara någon som känner dig väl och som du har gjort mycket meningsfulla saker tillsammans med (t.ex. en lagkamrat eller någon som suttit med i samma styrelse i en ideell förening och då även kan använda sig av denna titel i signaturen). Be dock aldrig dina föräldrar eller någon annan släkting att skriva ett referensbrev åt dig. Det kommer bara att tolkas som att du inte har några andra bra referenser och således inte är en lämplig kandidat.

Det viktigaste är att personen som skriver rekommendationsbrevet känner dig väl och är villig att lägga ned lite tid på att skriva ett genuint referensbrev på engelska. Ett arbetsintyg på ett par rader är inget referensbrev. Texten måste förklara hur personen känner dig, vad du har åstadkommit under er bekantskapstid och ge exempel på dina positiva egenskaper. Om du ber om en referens från din arbetsplats är det därför bättre att be din närmsta chef än en VD som knappt vet vad du heter.

De goda nyheterna är dock att du kan använda samma referensbrev till alla dina ansökningar. Se bara till att referenspersonen inte skriver namnet på skolan i brevet, eller att hen gör olika versioner av brevet till varje skola. Tänk igenom hur många referensbrev du behöver innan du ber om dem. Be sedan dina referenser att skriva ut och signera rätt antal brev från början så att du inte behöver komma tillbaka och be om fler. Glöm inte att tacka dina referenser och berätta för dem om du blir antagen.

 

7. Be om hjälp

Som du har förstått vid det här laget så är det en del jobb att ansöka till världens bästa universitet. Du ökar dina chanser att bli antagen genom att be om hjälp. Lät någon korrekturläsa din ansökan, framförallt din uppsats, och ge dig feedback. Fråga inte någon som bara kommer att säga att det ser bra ut. Det du behöver är en välutbildad person som är duktig på engelska som kan ge dig konstruktiv feedback som hjälper dig att förbättra din ansökan.

En av utmaningarna med de här skolorna är att de har så många ansökningar så de betalar inte någon för att hjälpa dem att rekrytera studenter dit. Det innebär att det nästan inte finns någon agent på den svenska marknaden som kan hjälpa dig med ansökan dit. Vi har dock internationella samarbetspartners som kan hjälpa dig att ansöka till alla universitet i Storbritannien och Australien samt många högrankade universitet i USA och resten av världen. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp och mer information utan att förbinda dig till någonting.

Vi kan bl.a. hjälpa dig att få ett garanterat stipendium på 10% på study abroad terminer på högrankade University of California Santa Barbara rankat på plats 57 i världen av Times Higher Education World University Ranking.

Mer information

Du hittar mer hjälp i vår Checklista för utlandsstudier.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar