Masterutbildningar – ta en MBA eller Master utomlands

Masterutbildningar – ta en MBA eller Master utomlands

De flesta svenskar studerar utomlands på undergraduatenivå. Att ta en Master utomlands kan dock vara ett ännu bättre alternativ. Här hittar du masterutbildningar och mer information.

Varför ska man ta en master utomlands?

Vad är en master och hur lång är utbildningen?

Vad är skillnaden mellan undergraduate, graduate och postgraduate?

Vad är skillnaden mellan en Master och en Magisterexamen?

Vad är en MBA?

Förkunskapskrav

Stipendier för masterutbildningar utomlands

CSN för masterutbildningar

Hur gör jag för att läsa en master utomlands

Skolor där du kan ta en master utomlands

 

Varför ska man ta en master utomlands?

Det finns många skäl att studera utomlands och många skäl att ta en master. Här är några av de främsta:

  1. Bättra på ditt CV: en master sticker ut i ditt CV och detsamma gäller utlandsstudier. Det finns olika undersökningar som visar att det är lättare att få jobb om man har studerat utomlands. Om du tar en master på ett namnkunnigt universitet så kan du verkligen toppa upp ditt CV och bli riktigt attraktiv på arbetsmarknaden.
  2. Välj mellan många olika utbildningar: det finns massor med masterutbildningar att välja mellan utomlands. Ett alternativ är att fördjupa dig inom ett ämne som du redan har läst och kanske förbereda dig för doktorandstudier. En annan väg är att läsa ett kompletterande ämne för att bli attraktivare på arbetsmarknaden. Om du t.ex. har läst en utbildning inom Data och Systemvetenskap i Sverige så kan du komplettera det med en Master i Business Management.
  3. Ta en hel utbildning på kort tid: när du läser en master utomlands kan du ta en komplett utbildning på ett år. Det är mer värt än att bara läsa fristående kurser samtidigt som det är ett mindre åtagande än att ta en hel kandidatexamen utomlands.
  4. Ha råd med en hel utbildning utomlands: utbildningar utomlands kostar ofta en hel del. CSNs kursavgiftslån brukar inte räcka till en hel kandidatexamen på 3-4 år i länder som USA och Australien då man kan behöva hundratusentals kronor i egna pengar för att det ska gå runt. Då masterutbildningarna är kortare behöver du dock inte lika mycket egna pengar för att toppa upp CSN-lånet. Det är också lättare att få stipendier på masterutbildningar än på undergraduatenivå så har du tur kan du klara dig helt på stipendier och CSN. Läs mer om detta nedan.
 

Vad är en master och hur lång är utbildningen?

En Master är en avancerad universitetsutbildning som du kan läsa efter att du har tagit en kandidatexamen/Bachelor Degree. En Masterutbildning är vanligtvis 1-2 år lång.

I Sverige tar man vanligtvis sin master inom samma ämne som man har tagit sin kandidatexamen. Vi har ofta färdiga program där både kandidatexamen och masterexamen ingår, t.ex. KTHs civilingenjörsutbildningar. Här är det under masterutbildningen som man formar sin specialistinriktning.

Utomlands är det lite flexiblare. Här ingår Mastern sällan i ett längre utbildningspaket utan först tar man en Bachelor och sedan kan man söka vidare till en Master. Det är då inte ovanligt att man byter både skola och inriktning. På så sätt skaffar man sig en bredare utbildning där man t.ex. kompletterar sin kandidatexamen med en master inom ett annat område.

 

Vad är skillnaden mellan undergraduate, graduate och postgraduate?

I USA skiljer man på undergraduate studies (grundläggande universitetsstudier på 3-4 år för att ta en Bachelor), graduate studies på Master- och PhD-nivå (doktorandnivå) samt postgraduate studies efter att man har doktorerat. Utanför USA brukar man använda begreppet postgraduate redan från Masternivån. Så om du tar en Master i USA så klassas du som en graduate student men om du tar en Master i England så är du en postgraduate student. Det har ingen praktisk betydelse men det kan vara bra att känna till begreppen så man inte blir förvirrad.

 

Vad är skillnaden mellan en Master och en Magisterexamen?

I Sverige brukar man prata om master- och magisterexamen. Båda förutsätter att man har tagit en kandidatexamen på 180 högskolepoäng. Magisterprogrammen består sedan av ett års heltidsstudier (60 högskolepoäng) medan masterprogrammen är två år (120 högskolepoäng). En Masterexamen innehåller ett större examensarbete (vanligtvis 30 högskolepoäng) jämfört med en magisterexamen (där 15 högskolepoängs examensarbete är vanligt).

På engelska har man inte denna namndistinktion. En master är en master vare sig den är ett eller två år. De ettåriga masterutbildningarna är ofta  s.k. taught programmes där fokus ligger på traditionell undervisning i form av föreläsningar och seminarier med ett mindre examensarbete medan de tvååriga utbildningarna ofta innehåller ett större inslag av research och självständigt arbete.

 

Vad är en MBA?

MBA är en av världens populäraste masterutbildningar. Förkortningen står för Master of Business Administration. Till skillnad från andra masters så vänder sig MBA till yrkesverksamma som vill ta nästa steg i karriären. Ofta krävs det några års arbetslivserfarenhet för att bli antagen till en MBA så medelåldern är högre på dessa program än på vanliga masterutbildningar.

En MBA är vanligtvis 2 år utomlands men det finns accelererade program som är 12-18 månader. En MBA förbereder studenterna för chefspositioner inom näringslivet. Man studerar management i olika aspekter och utvecklar sin analytiska förmåga. Utbildningen är bredare än en vanlig master vanligtvis ingår ämnen som ekonomi, bokföring, finansiering, hr, marknadsföring, organisationsteori, statistisk analys etc. Vissa MBA-utbildningar har en specifik inriktning. Annars brukar man kunna välja ett fördjupningsområde under det andra året som t.ex. entrepreneurship, international business eller market research. En MBA är till stora delar ett taught program där man bl.a. jobbar mycket med fallstudier, men det brukar också ingå ett examensarbete.

Här hittar du skolor som ger MBA-utbildningar utomlands.

 

Förkunskapskrav

För att kunna ta en master måste du, med några få undantag, först ha tagit en Bachelor's Degree/kandidatexamen. Sedan varierar förkunskapskraven en hel del. För en MBA krävs ibland att du har några års arbetslivserfarenhet. För andra masters så kan det krävas att du har en Bachelor inom en begränsad grupp ämnen, men det finns också många masterprogram utomlands som du kan ta oavsett vilket ämne du tog din Bachelor i.

Det finns också olika standardiserade test som är antagningskrav för masterutbildningar på en del skolor. GMAT är vanligt för businessutbildningar som MBA, GRE krävs i regel för STEM-utbildningar (science, technology, engineering, maths) och LSAT krävs av Law Schools i USA och Kanada.

Därutöver så måste du uppfylla engelskakraven för TOEFL eller IELTS som ofta är högre på masternivå än på undergraduate. För mer detaljer se admission details för den skola du vill läsa på.

 

Stipendier för masterutbildningar utomlands

Stipendier är ett bra sätt att få ned kostnaderna när du tar en master utomlands. Det är i regel lättare att få stipendier på graduate/postgraduate-nivå än på undergraduate. Din skola är den främsta stipendiegivaren. På stora research universitet kan det ibland finnas möjlighet att jobba i utbyte mot ett stipendium. Läs mer i vår guide om stipendier för utlandsstudier.

Genom våra samarbeten kan vi erbjuda dig följande stipendier och rabatter för utlandsstudier:

Du är också välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium.

 

CSN för masterutbildningar

Du har rätt till CSN för utlandsstudier på masternivå på samma sätt som när du studerar på undergraduate. Totalt kan du få CSN för sex års studier på högskolenivå. Om du läser en masterutbildning på distans så kan du dock bara få studiemedel om universitetet som ger utbildningen är beläget inom EU.

Med CSNs nya regler kan du få ut drygt 2900 kr per vecka i kursavgiftslån för studier på högskolenivå. Därutöver kan du få ut ytterligare ca 3100 kr/vecka för i bidrag och lån för levnadsomkostnader. Läs mer på länken ovan.

 

Hur gör jag för att läsa en master utomlands

Det är inte så krångligt att ordna sina utlandsstudier på egen hand. Framförallt inte för dig som redan har tagit en kandidatexamen och samlat på dig en del livserfarenhet. Vi och våra partners kan hjälpa dig att ansöka till Masters och hitta passande skolor i länder som England, Spanien, Italien, Tyskland, Holland, USA och Australien. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp.

Följ stegen i vår checklista för utlandsstudier så kommer det att ordna sig. Om du är intresserad av någon av skolorna nedan så är du också välkommen att skicka in en intresseanmälan till oss (via formuläret på skolsidan) så hjälper vi och skolan dig vidare med mer information.

 

Skolor där du kan läsa en Masters Degree

Mer information

Vi och våra partners kan hjälpa dig att ansöka till Masters och hitta passande skolor i länder som England, Spanien, Italien, Tyskland, Holland, USA och Australien. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade skolor

De senaste artiklarna

Populära artiklar

Populära skolor

 

Intresseanmälan för utlandsstudier

Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

What and where do you want to study abroad:


I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.