Studera i England, Wales eller Skottland

Hur fungerar det att studera i Storbritannien? Vi hjälper dig! Här tittar vi på rekommenderade skolor, kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, att jobba som student och mycket mer.

Storbritannien är världens näst populäraste land för svenska utlandsstudenter med ca 5500 CSN-studenter per år. Här besvarar vi vanliga frågor om att studera i England, Wales eller Skottland.

Varför studera i Storbritannien?

Det engelska skolsystemet - vad kan man studera i England?

När och hur ska man ansöka?

Vad kostar det att studera i England, Wales och Skottland?

Klarar man sig på CSN i England?

Stipendium för att studera i England

Försäkring för att studera i England

Visum till Storbritannien

Att jobba som student i Storbritannien

Vad kommer att hända efter Brexit?

Kan ni hjälpa mig att studera i Storbritannien?

Rekommenderade skolor i Storbritannien

 

Varför studera i Storbritannien?

Det finns många skäl att studera i Storbritannien. De har många högrankade universitet. Alla utbildningar ges på engelska. Det är billigare än att studera i USA och Australien. Det är lätt att resa hit och än så länge behöver du inget studentvisum, men det kommer troligtvis att ändras med Brexit.

Storbritannien är en väldigt varierad studiedestination. Välj mellan:

England har de flesta och de högst rankade universiteten i Storbritannien. Här kan du välja mellan klassiska studentstäder som Oxford och Cambridge, härliga kuststäder som Brighton och Bournemouth eller spännande storstäder som London. England är också en klassisk destination för språkresor.

Wales i sydöstra Storbritannien glöms ofta bort. Det är dock en mycket trevlig del av landet att studera i med vacker natur och låga levnadsomkostnader. Här kan vi hjälpa dig med hela ansökningsprocessen till University of South Wales.

Skottland är för närvarande den populäraste destinationen i Storbritannien för svenska studenter. University of Edinburgh, University of Glasgow och University of Aberdeen är de tre populäraste universiteten för svenskar i Storbritannien. Fördelen med att studera i Skottland är att kursavgifterna för närvarande betalas av Student Award Agency Skottland. Läs mer i frågan vad krävs för att studera gratis i Skottland. Observera att det bara är undergraduateprogram som är gratis i Skottland (dvs till och med kandidatexamen/bachelor).

Nackdelen med att studera i Skottland är att de flesta Bachelor Degrees är fyraåriga där, precis som i USA, medan de är tre år i England och Wales så det tar ett år längre att ta examen. Sedan är det mycket svenskar på universiteten i Skottland. Det innebär också att det kan vara tuffare att bli antagen och man måste antingen betala för ansökningshjälp eller sköta allt på egen hand då universiteten där inte samarbetar med utlandsstudieförmedlare då de har mer svenska studenter än de behöver. Det är också oklart vad som kommer att hända med kursavgifterna där efter Brexit. Än så länge har man bekräftat att det kommer att vara gratis för EU-studenter att studera där till och med läsåret 2019-2020, sedan är det oklart vad som händer.

Nordirland är ett annat bortglömt hörn av Storbritannien. Historiskt har det variet ett oroligt område men nuförtiden är det lugnt och vackert. Få svenskar studerar dock här då det inte finns så många universitet.

I vår skoldatabas hittar du en förteckning över alla universitet i Storbritannien (England, Wales, Skottland och Nordirland).

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig att hittar rätt skola samt hjälpa dig med ansökan till samtliga universitet i Storbritannien. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

 

Det engelska skolsystemet - vad kan man studera i England?

Som utlandsstudent i England är det vanligast att man studerar på språkskolor eller universitet. På språkskolor läser du förstås engelska och på universiteten kan du läsa nästan vilket ämne som helst. Välj mellan study abroad terminer, en kandidatexamen eller masterutbildningar. På De Montfort University i Leicester kan du läsa alla dessa varianter inom ett stort antal ämnen. Annars är det inte alla universitet som erbjuder study abroad-terminer.

För yngre studenter så skiljer sig det engelska skolsystemet en den från vår skola. Här har man obligatorisk skolgång från 5 till 16 år uppdelat på fyra stycken så kallade key stages. Därefter brukar studenter som vill fortsätta på universitetsnivå läsa 3-5 så kallade A-levels under två år där man tar ett General Certificate of Secondary Education (GCSE). Engelska studenter är således bara 18 år när de börjar på universitetet.

Studenter som inte vill läsa vidare på universitet brukar läsa yrkesinriktade praktiska utbildningar på vocational schools och Further Education Colleges där man ofta tar ett Business and Technology Education Council (BTEC) certifikat. En del internationella studenter läser också på dessa skolor där man även kan ta foundationkurser eller ett Higher National Diploma (HND). Alla kurser på dessa skolor är dock inte studiemedelsberättigade.

 

När och hur ska man ansöka?

Storbritannien har ett centralt antagningssystem för universitet som kallas UCAS. Här kan du söka till i princip alla engelska universitet. Deadlinen för ansökningar till höstterminen varierar beroende på vilken skola och utbildning man vill läsa. På de högst rankade University of Cambridge och Oxford är deadlinen redan i mitten av oktober året innan kursstart. Detsamma gäller om du vill läsa medicin och läkarutbildningar på andra universitet. De flesta övriga universitet och utbildningar har en deadline i mitten av januari. Det går dock bra att söka även efter deadlinen ända fram till den sista juni på många skolor. Sådana ansökningar kommer dock att märkas som ”late” och universiteten behöver inte acceptera dem.

På mindre skolor ansöker du direkt till skolan. Det finns också en del universitet som även tar emot ansökningar på sin egen hemsida. Fördelen med att söka direkt till skolorna är att ansökan oftast är lättare och att man kan ansöka närmare inpå kursstart.

Du kan få gratis hjälp med ansökan av svensk personal på De Montfort University i Leicester och University of South Wales i Cardiff.

För ansökan till övriga universitet i Storbritannien har vi en engelsk partner som kan hjälpa dig, ibland gratis och ibland mot en avgift. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

Du kan också läsa mer i vår artikel om hur man ansöker till universitet utomlands?

 

Vad kostar det att studera i England, Wales och Skottland?

Skottland är som sagt gratis till och med läsåret 2019-2020 sedan får vi se vad Brexit får för konsekvenser. Resten av Storbritannien har en enhetlig kursavgift för EU-studenter som för närvarande är £9250 per läsår på undergraduatenivå. Det är billigare än att studera på universitet i Australien och USA men dyrare än de flesta andra europeiska länder.

 

Klarar man sig på CSN i England?

I dagsläget klarar man kursavgiften med CSN ganska precis på en treårig kandidatexamen i England. Det exakta beloppet du får från CSN beror på hur långa dina terminer är. Läs mer i frågan räcker CSN om jag studerar i England?

Sedan är frågan om man klarar sina levnadsomkostnader på CSN? Det brukar vara tufft i London där boende är väldigt dyrt. På billigare orter brukar man dock kunna klara sig. Leicester är en av Engalnds billigaste studentstäder och Cardiff i Wales är billigast i Storbritannien.

Gör en egen kostnadskalkyl med hjälp av vår CSN-räknare.

 

Stipendium för att studera i England

Med de ökade kursavgifterna så har det blivit vanligare med stipendier när man studerar i Storbritannien. University of South Wales har t.ex. ett stipendium på £2000 som EU-studenter kan söka. Det brukar vara lättast att få stipendium från skolan där man ska läsa och då kan det ofta vara lättare på mindre orter än på skolorna i London som ofta är översökta. Läs mer i vår stipendieguide.

Du är också välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium för studier i Storbritannien. Ansökningsdeadline är den 15/12 och dina utlandsstudier måste påbörjas under året därpå.

 

Försäkring för att studera i England

Det är alltid viktigt att ha en bra försäkring när man studerar utomlands. Det räcker inte med det Europeiska sjukförsäkringskortet du behöver även skydd mot stöld, sjuktransport, skador du orsakar, rättegångskostnader samt sjukvårdsavgifter som landet tar av sina egna invånare.

I vår försäkringsväljare kan du få skräddarsydd information om studentförsäkringar för utlandsstudier.

 

Visum till Storbritannien

Som EU medborgare behöver du inget visum för att studera i Storbritannien, än så länge. Detta kan komma att förändras efter Brexit. Det lär dock vara lätt för svenska studenter att få studentvisum till Storbritannien om det införs efter Brexit.

 

Att jobba som student i Storbritannien

Än så länge är det fritt fram att jobba när du studerar i England och grannländerna. För att kunna ta emot lön behöver du skaffa dig ett National Insurance Number samt ett brittiskt bankkonto.

Efter Brexit kan det dock komma att krävas arbetstillstånd för att jobba i England.

 

Vad kommer att hända efter Brexit?

Brexit är inte slutförhandlat ännu men det kommer med stor sannolikhet att innebära en hel del ändringar för internationella studenter i Storbritannien:

  • Kursavgifterna kan gå upp efter läsåret 2019-2020 . Skottland kommer kanske inte att vara gratis längre, och i England kommer man kanske att ta samma priser för alla internationella studenter vilket skulle innebära en prishöjning för studenter från EU.
  • Du kan behöva ansöka om studentvisum för att studera i Storbritannien
  • Du kan komma att behöva ett speciellt arbetstillstånd för att få jobba i Storbritannien
  • Det Europeiska sjukförsäkringskortet kommer antagligen inte att gälla längre vilket kommer att ge högre försäkringskostnader.

Brexit ska träda i kraft den 29 mars 2019. Därefter följer dock en övergångsperiod till den sista december 2020. Det mesta tyder på att Storbritannien även fortsättningsvis vill ha ett nära samarbete med EU, vilket borde innebära att det inte blir så stora skillnader för svenska studenter, men lite mer administration för man nog räkna med vid studier i Storbritannien i framtiden.

 

Kan ni hjälpa mig att studera i Storbritannien?

Ja vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla universitet i Stporbritannien samtidigt som vi hjälper vi dig med CSN m.m. Fyll i en intresseanmälan för att studera i Storbritannien så ger vi dig mer information och hjälp.

 

Rekommenderade skolor i Storbritannien

Mer information

Läs mer om språkskolor och universitet i Storbritannien och få hjälp med universitetsansökan till England och Skottland.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras.

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 20 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar

X

Intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok.


I want to get your newsletter about studying abroad (max 1/month).*

Intresseanmälan är inte bindande. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Glöm inte studentförsäkringen!