Studera i England, Wales eller Skottland

Hur fungerar det att studera i England och Storbritannien? Vi hjälper dig! Här tittar vi på rekommenderade skolor, kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, att jobba som student m.m.

Storbritannien är världens näst populäraste land för svenska utlandsstudenter med ca 5500 CSN-studenter per år. Här besvarar vi vanliga frågor om att studera i England, Wales eller Skottland.

Varför studera i Storbritannien?

Det engelska skolsystemet - vad kan man studera i England?

De högst rankade universiteten i Storbritannien

När och hur ska man ansöka?

Vad kostar det att studera i England, Wales och Skottland?

Klarar man sig på CSN i England?

Stipendium för att studera i England

Försäkring för att studera i England

Visum till Storbritannien

Att jobba som student i Storbritannien

Studentboende i Storbritannien?

Flyg till Storbritannien

Vad innebar Brexit?

Kan ni hjälpa mig att studera i Storbritannien?

Rekommenderade skolor i Storbritannien

 

Varför studera i Storbritannien?

Det finns många skäl att studera i Storbritannien. De har många högrankade universitet. Alla utbildningar ges på engelska. Det är lätt att resa hit och lite billigare än att studera i USA och Australien.

Storbritannien är en väldigt varierad studiedestination. Välj mellan:

England har de flesta och de högst rankade universiteten i Storbritannien. Här kan du välja mellan klassiska studentstäder som Oxford och Cambridge, härliga kuststäder som Brighton och Bournemouth eller spännande storstäder som London. England är också en klassisk destination för språkresor.

Wales i sydöstra Storbritannien glöms ofta bort. Det är dock en mycket trevlig del av landet att studera i med vacker natur och låga levnadsomkostnader.

Skottland

Skottland var länge den populäraste destinationen i Storbritannien för svenska studenter. Då man kunde studera gratis här innan Brexit. Nu betalar dock EU-studenter samma priser som andra internationella studenter. Det finns dock fortfarande många anledningar att studera i natursköna Skottland. Kostnaderna här är ofta lite lägre än i de brittiska storstäderna och Skottland har många bra universitet.

Nackdelen med att studera i Skottland är att de flesta Bachelor Degrees är fyraåriga där, precis som i USA, medan de är tre år i England och Wales så det tar ett år längre att ta examen.

Nordirland är ett annat bortglömt hörn av Storbritannien. Historiskt har det varit ett oroligt område men nuförtiden är det lugnt och vackert. Få svenskar studerar dock här då det inte finns så många universitet.

I vår skoldatabas hittar du en förteckning över alla universitet i Storbritannien (England, Wales, Skottland och Nordirland).

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig att hittar rätt skola samt hjälpa dig med ansökan till samtliga universitet i Storbritannien. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

 

Det engelska skolsystemet - vad kan man studera i England?

Som utlandsstudent i England är det vanligast att man studerar på språkskolor eller universitet. På språkskolor läser du förstås engelska och på universiteten kan du läsa nästan vilket ämne som helst. Välj mellan study abroad terminer, en kandidatexamen eller masterutbildningar. På universitet som De Montfort University i Leicester, Buckinghamshire New University kan du läsa kandidat- och mastersutbildningar inom ett stort antal ämnen. På University of Roehampton i London kan du läsa 1-2 study abroad-terminer med friståendekurser vilket inte är så vanligt i Storbritannien.

För yngre studenter så skiljer sig det engelska skolsystemet en hel del från vår skola. Här har man obligatorisk skolgång från 5 till 16 år uppdelat på fyra stycken så kallade key stages som när man är 16 år mynnar ut i ett General Certificate of Secondary Education (GCSE) i ett antal ämnen som man examinerar vid 16 års ålder. Därefter specialiserar sig studenter som vill fortsätta på universitetsnivå genom att läsa 3-5 så kallade A-levels under två år. Engelska studenter är således bara 18 år när de börjar på universitetetet om de startar direkt efter A-levels. För att kunna studera A-levels måste studenterna ha klarat minst fem ämnen i GCSEs med betyg C eller högre. De ämnen man vill läsa på A-levelnivå måste man i regel ha haft minst betyg B i på. Kraven varierar dock en del mellan olika skolor.

För att bli antagen till engelska universitet krävs sedan en kombination av relevanta A-levels med rätt betyg. Internationella studenter behöver dock inte oroa sig så mycket för detta. Läs mer under rubriken ansökan nedan. Här kan du se vad A-levels snittbetyg motsvarar i det svenska gymansiet:

A-level

Svenskt snittbeyg

AAA

19

AAB

18.5

ABB

18

BBB

17.5

BBC

17

BCC

16

CCC

15

Studenter som inte vill läsa vidare på universitet brukar läsa yrkesinriktade praktiska utbildningar på vocational schools och Further Education Colleges där man ofta tar ett Business and Technology Education Council (BTEC) certifikat. En del internationella studenter läser också på dessa skolor där man även kan ta foundationkurser eller ett Higher National Diploma (HND). Alla kurser på dessa skolor är dock inte studiemedelsberättigade.

 

De högst rankade universiteten i Storbritannien?

Storbritannien har några av de högst rankade universiteten i världen. Här är det 10 högst rankade enligt Times Higher Education:

Oxford university library
  • 1. University of Oxford
  • 3. University of Cambridge
  • 10. Imperial College London
  • 15. University College London
  • 27. London School of Economics and Political Science
  • 30. University of Edinburgh
  • 36. King’s College London
  • 55. University of Manchester
  • 77. University of Warwick
  • 87. University of Bristol

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med ansökan till dessa och alla andra universitet i Storbritannien. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp.

 

När och hur ska man ansöka?

Storbritannien har ett centralt antagningssystem för universitet som kallas UCAS. Här kan du söka till i princip alla engelska universitet. Deadlinen för ansökningar till höstterminen varierar beroende på vilken skola och utbildning man vill läsa. På de högst rankade University of Cambridge och Oxford är deadlinen redan i mitten av oktober året innan kursstart. Detsamma gäller om du vill läsa medicin och läkarutbildningar på andra universitet. De flesta övriga universitet och utbildningar har en deadline i mitten av januari. Det går dock bra att söka även efter deadlinen ända fram till den sista juni på många skolor. Sådana ansökningar kommer dock att märkas som ”late” och universiteten behöver inte acceptera dem.

På mindre skolor ansöker du direkt till skolan. Det finns också en del universitet som även tar emot ansökningar på sin egen hemsida. Fördelen med att söka direkt till skolorna är att ansökan oftast är lättare och att man kan ansöka närmare inpå kursstart.

Som UCAS skriver på sin sida med tips för internationella studenter så anges antagningskraven ofta med engelska termer som A-levels. Det är dock inget du behöver oroa dig för. De flesta universitet känner väl till det svenska utbildningssystemet så de kan omvandla och godkänna dina svenska betyg. Universiteten skriver ofta ut antagningskraven för olika nationaliteter på sin hemsida, annars brukar man kunna få informationen genom att kontakta dem.

Vi har också en partner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Storbritannien, ibland gratis och ibland mot en avgift. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp med ansökan.

Du kan också läsa mer i vår artikel om hur man ansöker till universitet utomlands?

 

Vad kostar det att studera i England, Wales och Skottland?

Efter Brexit betalar EU-studenter samma kursavgifter som andra internationella studenter i Storbritannien. Det har inneburit en stor prisökning framförallt i Skottland (där det tidgare var gratis) samt på högrankade universitet. Kursavgifterna ligger nu på £11000-38000/läsår.

 

Klarar man sig på CSN i England?

Efter Brexit så är det svårt att klara sig på CSN i Storbritannien. CSNs kursavgiftslån brukar motsvara ca £10000/läsår, så om din kursavgift är högre än så behöver du egna pengar för att täcka mellanskillnaden. Observera att det exakta beloppet du får ut från CSN beror på kurslängd, valutakurser och utbildning. Läs mer om CSN för utlandsstudier här.

Sedan är frågan om man klarar sina levnadsomkostnader på CSN? Det brukar vara tufft i London där boende är väldigt dyrt. På billigare orter brukar man dock kunna klara sig. Leicester är en av Englands billigaste studentstäder.

Gör en egen kostnadskalkyl med hjälp av vår CSN-räknare.

 

Stipendium för att studera i England

Med de ökade kursavgifterna så har det blivit vanligare med stipendier när man studerar i Storbritannien. Det brukar vara lättast att få stipendium från skolan där man ska läsa och då kan det ofta vara lättare på mindre orter än på skolorna i London som ofta är översökta. Stipendier i Storbritannien är dock vanligtvis bara en mindre rabatt på kursavgiften. Läs mer i vår stipendieguide.

Stipendier från våra partnerskolor i Storbritannien

20% rabatt på gapyear i London - University of Roehampton (deadline 2024-12-31)

Du är också välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium för studier i Storbritannien. Ansökningsdeadline är den 15/12 och dina utlandsstudier måste påbörjas under året därpå.

 

Försäkring för att studera i England

Det är alltid viktigt att ha en bra försäkring när man studerar utomlands. I vår försäkringsväljare kan du få skräddarsydd information om studentförsäkringar för utlandsstudier.

Studenter som ansöker om studentvisum till Storbritannien för studier som överskrider 6 månader kommer att få betala en Health Surcharge på £470/år eller £235 per halvår. Om du inte jobbar i Storbritannien och har ett EU-kort har du dock möjlighet att ansöka om återbetalning av denna avgift enligt gov.uk.

 

Visum till Storbritannien

Som EU medborgare behöver du inget visum för att studera i Storbritannien upp till 6 månader. För utbildningar som är längre än 6 månader behöver du dock ansöka om studentvisum efter Brexit. Steg ett är att bli antagen till en skola i Storbritannien som kan utfärda ett visumunderlag, sedan gör du själva visumansökan online. Det är mest en formalitet för EU-medborgare. Läs mer i vår guide hur du ansöker om studentvisum till Storbritannien.

 

Att jobba som student i Storbritannien

Ja, studenter som har ett studentvisum och har betalat Immigration Health Surcharge kan arbeta deltid i Storbritannien under sina studier. Det finns dock vissa begränsningar för hur många timmar du kan arbeta.

Om du läser en kurs på kandidatnivå eller högre på ett universitet så får du arbeta upp till 20 timmar per vecka under terminstid och heltid under semesterperioder. Om du läser en kurs på en nivå under lägre nivå, till exempel en språkkurs eller en YH-kurs, får du arbeta upp till 10 timmar per vecka under terminstid och heltid under loven.

Du behöver inte ansöka om ett separat arbetstillstånd för att arbeta deltid på ett studentvisum men du kan inte börja jobba förrän din utbildning har startat. Du måste också skaffa ett National Insurance Number innan du kan börja arbeta. Du kan inte arbeta som idrottare eller vara egen företagare i Storbritannien på studentvisum.

Det är viktigt att komma ihåg att dina studier bör vara din främsta prioritet medan du är i Storbritannien på ett studentvisum, så låt inte ett eventuellt extrajobb gå ut över dina studier.

När du har tagit examen i Storbritannien kan du ansöka om ett tvåårigt post-study work visa, vilket gör att du kan stanna och arbeta i Storbritannien i upp till två år.

Observera att du inte kan arbeta i Storbritannien rest in visumfritt till Storbritannien för en korttidskurs. Efter Brexit kan inte EU-medborgare arbeta i Storbritannien utan visum. EU-medborgare som vill arbeta i Storbritannien måste nu skaffa ett student- eller arbetsvisum.

Studentboende i Storbritannien

De flesta universitet och språkskolor i Storbritannien erbjuder boende för sina studenter. Annars kan du boka boende på egen hand nära college och universitet över hela Storbritannien hos vår samarbetspartner Uhomes. Skriv bara in namnet på det college eller universitet där du ska läsa så kommer du att få förslag på studentboende i närheten.

Läs mer om studentboende utomlands

 

Flyg till Storbritannien

Storbritannien har flygplatser i alla större städer, det brukar inte vara så dyrt att flyga dit. Här kan du hitta prisvärda flyg till Storbritannien. Läs mer om att boka resan till din studieort.

 

Vad innebar Brexit?

Brexit har nu genomförts och vi har skrivit en separat artikel om hur Brexit påverkar studier i Storbritannien. Några av effekterna av Brexit var:

  • Kursavgifterna gick upp. Skottland är inte gratis längre. EU-studenter betalar nu samma kursavgifter som andra internationella studenter i Storbritannien, vilket innebär £11000-38000/läsår. De högsta kursavgifterna gäller topprankade universitet och dyra utbildningar som medicine.

  • Du behöver nu ansöka om studentvisum till Storbritannien för kurser som är längre än 6 månader. Det är dock lätt att få för EU-medborgare.
  • Du får bara jobba i Storbritannien om du har ett visum som tillåter det, t.ex. ett studentvisum och du kan vanligtvis inte jobba mer än 20 timmar/vecka.
  • Minimilängden för CSN i Storbritannien kan höjas från 3 till 13 veckor.

Det kommer dock även fortsättningsvis att vara lättare att studera i Storbritannien än i t.ex. USA eller Australien.

 

Kan ni hjälpa mig att studera i Storbritannien?

Ja vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med skolval och ansökan till alla universitet i Storbritannien samtidigt som vi hjälper vi dig med CSN m.m. Fyll i en intresseanmälan för att studera i Storbritannien så ger vi dig mer information och hjälp.

 

Rekommenderade skolor i Storbritannien

Mer information

Läs mer om språkskolor och universitet i Storbritannien och få hjälp med universitetsansökan till England och Skottland.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar