Åk som utbytesstudent över hela världen

Många är intresserade av att åka som utbytesstudent och studera utomlands. Men vad innebär det egentligen? Vad kostar det, vad kan man läsa och var kan man åka? Svaren hittar du här!

Vad innebär utbytesstudier?

Utbytesstudier på universitet utomlands

Utbytesstudent på High School och gymnasium utomlands

Kostnader, pris, CSN och stipendier

Rekommenderade utbytesprogram över hela världen

 

Vad innebär utbytesstudier?

Utbytesstudier kan göras både på gymnasienivå och högskolenivå. Man åker iväg en termin eller ett läsår till en skola utomlands och återvänder sedan till sitt svenska lärosäte. På universitetsnivå kan man för det mesta tillgodoräkna sina utlandsstudier om de görs som en del av ett svenskt utbildningsprogram, men på gymnasienivå så kan det vara svårare att tillgodoräkna utbytesstudierna.

Orden utbytesstudent och utbytesstudier syftar till att det sker ett utbyte mellan två skolor. En överenskommelse där vi skickar en student till er och ni får en student från oss. Alla svenska universitet och högskolor har utbytesavtal med internationella college och universitet runt om i världen, främst inom Europa.

I många fall så saknas dock själva utbytet i studier som benämns som utbyten. Det gäller inte minst High School-år som bokas via olika organisationer. Åker du på ett High School-år utomlands så kommer det inte någon student från din utländska High School för att studera på ditt gymnasium eller bo hos din familj.

Nedan kommer vi att titta närmare på utbytesstudier på universitet och gymnasium/high school.

 

Utbytesstudier på universitet utomlands

När jag studerade på lärarutbildningen i Stockholm så åkte jag på en utbytestermin och läste engelska på the University of East London. Det var en fantastisk upplevelse att få bo i, utforska och studera i denna världsstad. Man kan släppa sitt liv hemma i Sverige ett tag och fokusera helt på sina studier och sin upplevelse utomlands. Kurserna och undervisningen var helt annorlunda än på Stockholms universitet och detsamma gällde atmosfären på skolan. Det är något som verkligen ger andra perspektiv och erfarenheter som man har med sig hela livet.

London

Det finns tre olika sätt att åka som utbytesstudent till ett universitet utomlands. De är:

Universitetsutbyte via din svenska högskola

Om du läser ett program på ett svenskt universitet så brukar det finnas en möjlighet att åka på utbyten till utländska universitet som din skola/institution har utbytesavtal med.

Fördelarna med att göra ett utbyte via ett svenskt universitet är:

  1. Det brukar vara kostnadsfritt inom EU
  2. Du får hjälp av din institution med att ordna det praktiska
  3. Du kan tillgodoräkna utlandsstudierna i din svenska utbildning

Nackdelen är att det är mer begränsat än att ordna det på egen hand:

  1. Det finns ett begränsat antal skolor och destinationer att välja på
  2. Det finns ett begränsat antal platser till varje skola, så du kanske inte får ditt förstahandsval
  3. Utbytesterminerna kan oftast bara göras under en förutbestämd termin

Study Abroad-terminer på egen hand som visiting student

Om du är inskriven på ett svenskt universitet och har läst minst ett år så kan du åka och läsa study abroad-terminer på egen hand på universitet runt om i världen.

Den största fördelen är att du kan välja mellan alla universitet i världen som tar emot visiting students på study abroad. Du kan åka när det passar dig och du väljer själv om du vill läsa en eller två terminer utomlands. Man brukar kunna tillgodoräkna sig utlandsstudierna i sin svenska utbildning om man väljer kurser som motsvarar det man skulle ha läst på sitt svenska universitet. Prata med studievägledaren på din institution om det innan du åker iväg så ni kan titta igenom kurskatalogen och se vilka kurser som passar dig.

Nackdelen med att ordna study abroad-terminer på egen hand är att det alltid tillkommer en kursavgift. Vill du studera utanför EU brukar det dock vara kursavgifter även om du åker som utbytesstudent via ditt universitet. Utbytesstudierna kan finansieras med studiemedel från CSN.

En annan nackdel är att du måste ordna allt själv, men där kan du få hjälp av oss på Utlandsstudier.se och våra samarbetspartners.

GapYear utan att vara inskriven på ett svenskt universitet

Du kan faktiskt åka som ”utbytesstudent” även om du inte är inskriven på ett svenskt universitet, t.ex. direkt efter gymnasiet. Då åker du iväg och läser fristående kurser på ett universitet eller college utomlands. Det är perfekt om du vill ta ett gapyear (sabbatsår), komma ut och se världen och prova på livet på college utomlands.

Ofta läser man fyra kurser per termin där du får börja på freshmannivå om du inte har tidigare universitetsstudier i bagaget. Prova på olika ämnen. Du kan t.ex. läsa en marknadsföringskurs, en programeringskurs, en psykologikurs och en danskurs för att se vad du gillar.

I övrigt fungerar GapYear i princip som Study Abroad-terminer som vi beskrev ovan. Nackdelen med GapYear är att det är färre universitet som tar emot Study Abroad-studenter som inte är inskrivna på ett universitet i sitt hemland. Sedan kan det vara svårare att tillgodoräkna studierna på en utbildning i Sverige om du inte har påbörjat den ännu och vet vilka kurser som passar in.

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med Study Abroad-terminer och Gapyear på universitet utomlands. Längre ned kan du läsa mer om vad som erbjuds i olika länder.

 

Utbytesstudent på High School och gymnasium

Graduate

När jag just hade fyllt 18 år satte jag mig på planet till USA för min första utlandsresa på egen hand. Jag skulle ta ett läsår på High School och hade hamnat i en liten ort i Pennsylvania. Där fanns inga andra svenskar och på den tiden var det väldigt dyrt att ringa hem så snart hade jag blivit flytande på engelska samtidigt som svenskan började ligga fel i munnen. Det finns inget bättre sätt att prova på livet som amerikan än att bo i en amerikansk värdfamilj och gå på High School med enbart andra amerikaner. Jag hade dessutom turen att få en väldigt bra värdfamilj som jag fortfarande har nära kontakt med 30 år senare. Utan mitt High School-år hade jag inte varit samma person som jag är idag.

Många associerar ordet utbytesstudent just med att ta ett utbytesår på High School i USA. High School är det amerikanska namnet för gymnasium. Det ges vanligtvis mellan klass 9 och 12, och man kan åka som High School-student när man är i åldrarna 15-18 år.

Nackdelen med High School-år är att man oftast inte kan tillgodoräkna dem på gymnasiet i Sverige då skolsystement är så pass olika. Du kan tenta av engelskan och kanske tillgodoräkna någon annan kurs (det är upp till ditt svenska gymnasium att avgöra) men räkna med att du hamnar ett år efter dina svenska klasskamrater. När jag kom hem till Sverige så hade mina kompisar redan tagit studenten. Jag hade tagit graduation i USA, men fick fortfarande gå tredje året på gymnasiet här hemma i Sverige.

Nuförtiden går det också att ta ett gymnasieår i många andra länder utomlands. Det fungerar på ungefär samma sätt som i USA. Tillsammans med våra partners kan vi hjälpa dig med alla typer av high school-studier i USA. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp.

 

Kostnader, pris, CSN och stipendier

En av de vanligaste frågorna man får när man jobbar med utlandsstudier är vad kostar det att åka som utbytesstudent? Vad är priset för utbyte i USA? Jag brukar skratta lite inombords när jag får de frågorna då de är helt omöjliga att besvara. Det är ungefär som att fråga vad kostar det att åka på semester? Priset beror på vilken ort och skola du vill läsa på, vilket land du vill studera i, om du åker via någon organisation, om du vill läsa en eller två terminer etc.

När jag åkte på mitt High School-år i början på nittiotalet så kostade det knappt 20000 kr. Nu brukar man få lägga till minst 100 000 kr. Priserna för universitetsterminer på egen hand i Europa och Asien brukar starta från drygt 20 000 kr per termin men är ofta högre än så. I USA kostar det mer. Billigast är det på Community College där priserna brukar ligga på ca 80 000 kr per år.

Åker du som utbytesstudent på universitetsnivå har du möjlighet att ansöka om både CSN och stipendier. På gymnasienivå ser det dock tuffare ut. Inom Europa kan du ha möjlighet att få studiehjälp från CSN för gymnasiestudier men denna möjlighet finns inte utanför EU. Stipendier är ovanliga på gymnasienivå. Det finns också en liten möjlighet att du kan ta med dig din svenska skolpeng vid gymnasiestudier utomlands, fråga din kommun om detta.

Här hittar du resurslänkar för finansiering av utbytesstudier:

Nedan kommer vi att titta närmare på study abroad-program i olika länder och tipsa om bra stipendier från våra partnerskolor där.

 

Rekommenderade utbytesprogram över hela världen

Här kommer vi med tips för skolor och stipendier för study abroad-program på 1-2 terminer runt om i världen:

USA

I USA är det vanligt att man åker på utbyte på egen hand. Då det brukar kosta även att åka via sitt hemuniversitet så kan man lika gärna ordna det själv och välja fritt var man vill åka. Ofta behöver du inte vara inskriven på ett svenskt universitet för att ta Study Abroad i USA. Här är det också lättast att få stipendier, men det beror främst på att kursavgifterna är höga. De stipendier som ges minskar kursavgiften så att den kommer närmare vad man kan klara på CSN, men glöm att få ett fullt scholarship för Study Abroad-terminer. De riktigt stora stipendierna brukar bara ges för Degreeprogram på högre nivå, eller om du är riktigt bra på en idrott och får ett sportstipendium när du tar en fyraårig Bachelor's Degree. Idrottsstipendier ges inte för utbytesterminer på universitetsnivå.

Våra partnerskolor som erbjuder bäst stipendier för dig som vill åka som utbytesstudent på Study Abroad är:

  • University of Wisconsin Madison: de är rankade nummer 1 i kategorin studentliv i USA med ett fantastiskt levande campus och stora sportevenemang kring laget Badgers. De erbjuder ett garanterat stipendium till studenter från oss som minskar kursavgiften med $6000 USD för utbytesttudenter på undergraduate/kandidatnivå. På Masternivå får du stipendium med $4000 per study abroad-termin.
  • University of California Santa Barbara: är ett högrankat universitet där man bl.a. har sex Nobelpristagare i fakulteten. Skolan har ett fantastiskt läge vid havet i Kalifornien, så här kan du kombinera California lifestyle med en utbildning som verkligen sticker ut på ditt CV. Våra studenter är garanterade ett unikt Study Abroad-stipendium på minst 10% av kursavgiften.
  • Hawai’i Pacific University: ta chansen att leva ett år på Hawai’i! HPU är ett erkänt non-profit universitet som erbjuder många spännande ämnen samtidigt som du utforskar dessa fantastiska öar. Varför inte ta en kurs i marinbiologi? Studenter från Utlandsstudier.se betalar förnärvarande (2022) $7500 USD per study abroad-termin vilket är mindre än hälften av den ordinarie kursavgiften på undergraduatenivå.
  • Study abroad och GapYear på Community College: allra billigast är det att läsa på amerikanska Communtiy Colleges. Det kan vara ett bra alternativ om du kommer direkt från gymnasiet. Några av de college som har bra study abroad och gapyearprogram är: College of the Desert i kändisarnas semesterort Palm Springs i Kalifornien, Seattle Colleges i hemstaden för Starbucks, Microsoft och Amazon samt Foothill & De Anza Colleges i Silicon Valley. Det var på deras campus som Steve Jobs introducerade den första Macdatorn.
  • High School-år på Boarding School: I USA har vi också en samarbetspartner som kan hjälpa dig som vill åka som utbytesstudent och ta ett gymnasieår på Boarding School där du bor och studera på skolan. T.ex. på Hebron Academy i Maine med bra sportmöjligheter.

Oceanien

Ett annat populärt studieland med ett härligt klimat, fantastiska stränder och unik natur är Australien. Där har vi samarbetspartners som kan hjälpa dig att ansöka till nästan alla college och universitet. Där finns det massor med möjligheter till study abroad. Läs mer om vår ansökningshjälp till Australien.

På spektakulära Nya Zeeland kan vi hjälpa dig med Study Abroad-terminer på Lincoln University i Christchurch. Det är ett universitet med fokus på miljö, agrikultur och hållbarhet. De ger också utbildningar inom ämnen som sport, turism, commerce och naturvetenskap.

Europa

I Europa är det inte lika vanligt att universiteten tar emot Study Abroad-studenter som kommer på egen hand, men här är några bra alternativ:

  • Arts University Bournemouth vid havet i södra England är ett helt universitet dedikerat till konst, design och kreativa ämnen som film, foto och dans. De tar emot Study Abroad-studenter som vill komma och följa ett av deras program under ett år.
  • Universitat Autònoma de Barcelona är ett av Spaniens högst rankade universitet. De har ett bra Study Abroad-program där du kan studera fristående kurser på spanska eller engelska. Du kan också läsa spanska språkkurser där, med en garanterad rabatt på 15% för våra studenter.
  • University of Debrecen i Ungern är ett anrikt universitet som grundades redan 1538. De ger många utbildningar på engelska som du kan läsa i en termin eller två. Här är levnadsomkostnaderna låga och du får uppleva ett land där inte så många svenskar studerar utomlands.
  • American College of Thessaloniki läs på college i Grekland på engelska och ta kurser inom ämnen som business, biologi, IT, psykologi, engelska eller internationella relationer. Studenter från oss är garanterade ett Nordic Heritage Scholarship på 500 Euro per termin.
  • Språkresor över hela Europa. Vill du bara åka iväg en termin utomlands så är språkkurser på universitet och språkskolor utomlands ett väldigt flexibelt alternativ där du själv väljer när du vill börja och hur många veckor du vill studera. Du kan t.ex. läsa franska i Paris, tyska i Berlin eller italienska i Florens. Det finns inget snabbare sätt att lära sig ett språk. Språkkurser inom EU ger rätt till CSN från 3 veckor, förutsatt att kursen påbörjas tidigast den 1 juli det år du fyller 20. På skolor som ger ECTS-credits för sina språkkurser, som University of Alicante kan man dock få CSN redan när man är 19.

Asien

I Asien finns det många möjligheter att åka som utbytesstudent:

  • Asia Exchange: erbjuder många utbytesprogram för dig som är inskriven på ett universitet i Sverige. Du kan studera i Kina, Bali, Korea, Malaysia, Taiwan, Thailand eller Vietnam. Studenter från Utlandsstudier.se är garanterade en rabatt på 40 Euro med rabattkoden DreamStudies.
  • GapYear på Hanyang University i Ansan, Korea: få asiatiska universitet tar emot study abroad-studenter direkt från gymnasiet, men Hanyang University i Ansan är ett undantag. Dit kan du åka och läsa fristående kurser på nybörjarnivå och uppleva Korea direkt efter gymnasiet.
  • Asia Pacific University i Kuala Lumpur: APU är ett av Malaysias främsta privata universitet. De undervisar helt och hållet på engelska och är rankade nr 1 för internationella studenter. De erbjuder många spännande möjligheter för dig som vill åka som utbytesstudent.
  • Språkkurser i Japan och Korea: i Japan kan vi i dagsläget inte hjälpa dig med Study Abroad-terminer då det mest sker via traditionella universitetsutbyten. De flesta som studerar i Japan och Korea brukar dock börja med att lära sig språket då det är nyckeln till kulturen där borta. Det kan vara ett perfekt sätt att åka iväg ett år till östasien. Vi kan hjälpa dig med CSN-berättigade språkkurser på många skolor i dessa länder. I Japan kan vi bl.a. erbjuda dig ett stipendium på 50% av kursavgiften på språkskolan Waseda BK i Tokyo.

Fyll i vår intresseanmälan för att få gratis hjälp att hitta ett utbytesprogram som passar just dig!

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar