Sabbatsår utomlands

Sabbatsår utomlands

Vill du få ett break och komma ut och se världen? Här ger vi tips om sabbatsår utomlands som passar både dig som går i eller nyligen avslutat gymnasiet och dig som jobbar.

Det finns många skäl att ta ett sabbatsår. Du kanske är skoltrött eller less på ditt nuvarande jobb. Eller du kanske drivs av en längtan att komma ut och se världen. Genom att ta ett sabbatsår utomlands så får du ta ett break från livet hemma i Sverige. Du får ett minne för livet och kan komma hem fylld med energi, inspiration och nya idéer.

I den här artikeln ger vi tips på aktiviteter för sabbatsår utomlands baserat på var du befinner dig i livet. I slutet av artikeln tipsar vi också om vad du ska tänka på när du planerar ditt sabbatsår.

Sabbatsår under gymnasietiden

Sabbatsår efter gymnasiet

Sabbatsår för dig som jobbar

Stipendier för sabbatsår

Hur man planerar sitt sabbatsår

 

Sabbatsår under gymnasietiden

Under gymnasietiden är det egentligen inte tänkt att man ska ta ett sabbatsår. Det bästa är ofta att avsluta gymnasiet först och sedan ta sitt sabbatsår. Men ibland så behöver man av olika anledningar ta ett break.

Själv blev jag väldigt skoltrött när jag gick i tvåan på gymnasiet så jag bestämde mig för att åka till USA och ta ett läsår på High School. Det blev ett lyckat val. Jag bodde på en liten ort i Pennsylvania och fick vara med om en hel del under det året när jag levde och studerade som en amerikan. Det var oerhört utvecklande att åka iväg på egen hand och få anpassa sig till hur saker och ting fungerar i en annan kultur. Efter ett år åkte jag hem med flytande engelska, nyfunnen studiemotivation och inte minst minnen och vänner för livet. Än idag, 26 år senare, håller jag kontakt med min värdfamilj och mina vänner från High School.

High School år utomlands (oftast i USA) är det främsta alternativet för dig som vill ta ett sabbatsår under gymnasietiden. Du bör dock vara medveten om att High School år vanligtvis inte kan tillgodoräknas på gymnasiet i Sverige, så om du tar ett High School år efter tvåan på gymnasiet så kommer du ändå att få gå trean här hemma när du kommer hem. Nuförtiden går det även att läsa en termin på High School om du inte vill läsa ett helt år.

För dig som vill prova på något annat under gymnasietiden utan att komma efter dina klasskamrater så kan vi rekommendera att du tar en språkresa på sommarlovet. Då får du komma ut och se världen och prova på att studera utomlands. Det är ett bra sätt att kombinera nytta med nöje då språkstudierna även kan hjälpa dig att få bättre betyg.

Om du har bestämt dig för att läsa på college i USA efter gymnasiet så finns det en möjlighet att påbörja dina utlandsstudier redan efter ettan på gymnasiet. Seattle Central College har ett fantastiskt program som heter High School Completion Plus. På två års studier där får du både en amerikansk High school-examen och en s.k. Associate Degree (en ”halv” kandiadatexamen). Om du sedan transfererar till ett amerikanskt universitet så kan du ta en kandidatexamen (Bachelor’s Degree) på enbart två år till (i vanliga fall hade det tagit fyra år.

Vi kan hjälpa dig med alla typer av utlandsstudier som vi har nämnt ovan. Fyll i vår intresseanmälan så hjälper vi dig!

 

Sabbatsår efter gymnasiet

Efter att du har avslutat gymnasiet så öppnar sig en värld av möjligheter. Du kan studera utomlands, jobba utomlands eller bara resa runt och backpacka om du har sparat ihop tillräckligt med pengar. Fördelen med att studera utomlands under ditt sabbatsår är att du förbättrar ditt CV samtidigt som du ofta har möjligheten att finansiera din utlandsvistelse med studiemedel från CSN.

Study Abroad-terminer på college och universitet utomlands är ett bra alternativ för sabbatsår efter gymnasiet. Prova på att läsa på college i t.ex. USA med allt vad det innebär. Under 1-2 terminer läser du fristående kurser (vanligtvis fyra kurser per termin). Det är ett perfekt sätt att få prova på olika ämnen för dig som inte vet vad du vill jobba med eller studera vidare inom för ämne. Du kan t.ex. ta en marknadsföringskurs, en psykologikurs, en programmeringskurs och en danskurs.

Om du vill börja jobba och tjäna pengar snabbt samtidigt som du är intresserad av att prova på att bo utomlands ett tag så kan praktiska yrkesinriktade utbildningar vara ett bra alternativ. Det är ofta korta praktiska utbildningar där du studerar nära arbetslivet och efter examen har du en stor chans att börja jobba inom detta område, kanske får du ditt första jobb på plats i ditt studieland.

Att läsa på en språkkurs utomlands är ett annat bra alternativ för ett sabbatsår. Du kan t.ex. studera en termin spanska i Barcelona, plugga engelska i Kalifornien eller läsa ett år japanska i Japan. Vi kan hjälpa dig med språkkurser i alla de stora världsspråken. Språkkunskaper kommer du att ha mycket glädje av i livet och när du studerar språk utomlands har du samtidigt gott om tid att utforska ditt studieland. Den enda nackdelen med att läsa på språkskolor utomlands är att du vanligtvis inte har rätt att få CSN förrän den 1 juli det år du fyller 20. Det finns dock undantag, t.ex. spanskakurser på University of Alicante där du kan få CSN redan som 19-åring.

Om du inte vill studera under ditt GapYear så finns det också möjlighet att jobba utomlands. I Australien kan du t.ex. få ett Working Holiday visum på ett år där du reser runt och jobbar. Det kan vara ett bra alternativ för dig som vill backpacka men inte har tillräcklig budget.

Ett annat populärt alternativ är att volontärarbeta och göra en insats för andra människor, djur och natur. Du jobbar då vanligtvis i ett fattigare land på södra halvklotet och kommer definitivt att få en minnesvärd upplevelse.

Genom våra olika samarbetspartners så kan vi hjälpa dig med alla de program som vi har berättat om ovan, inklusive Working Holiday och volontär. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp.

 

Sabbatsår för dig som jobbar

För dig som är yrkesverksam kan det vara ett större steg att ta ett sabbatsår. Samtidigt är det nog många som jobbar som behöver det som mest för att kliva ur ekorrhjulet och få vila upp sig lite samtidigt som du funderar ut vad du vill med resten av ditt liv.

Utlandsstudier kan då vara ett mycket bra alternativ. Man brukar ha rätt att ta tjänstledigt för studier så då kan du ha kvar tryggheten att ha ett jobb att komma tillbaka till, och om du studerar utomlands så kan du ofta finansiera en stor del av ditt sabbatsår med studiemedel från CSN.

Vill du vässa ditt CV så kan vi rekommendera att du tar en Masterexamen utomlands. Då får du en komplett utbildning på bara 1-2 år. Både utlandsstudier och en masterexamen lyfter ditt CV. Du får chansen att fördjupa dig i ett ämne du brinner för och kommer att vara redo för mer krävande arbetsuppgifter när du kommer hem igen.

Om du vill byta karriär så kan vi rekommendera crash courses inom webbutveckling eller ux/ui-design. Det är intensiva yrkesinriktade utbildningar 9-24 veckor där du har stor chans att få jobb efteråt. Exempel på sådana skolor är Ironhack i Barcelona, Paris, Berlin, Amsterdam och Miami.

Om du inte vill studera så hårt så kan studier på språkskolor utomlands vara ett bra alternativ. Då har du chansen att bli flytande på ett annat språk. Språkskolorna tar emot vuxna studenter i alla åldersgrupper. Ofta studerar du på förmiddagen och är sedan ledig resten av dagen. Språkkurser ger rätt till studiemedel från 3 veckor inom EU och från 13 veckor utanför EU. Du kan boka boende genom din skola i lägenheter eller värdfamilj.

Vi kan hjälpa dig med alla typer av utlandsstudier som vi har nämnt ovan. Fyll i vår intresseanmälan så hjälper vi dig!

 

Stipendier för sabbatsår

Det brukar vara svårt att få stipendier för sabbatsår men om du studerar utomlands så kan du ta del av flera av våra utlandsstudiestipendier till utvalda skolor. Vi ger fyra olika stipendier som kan användas för språkresor, study abroad-terminer, degrees (t.ex. en Master) samt utlandsstudier i Asien.

Annars kan du kolla med din arbetsgivare eller kommun om de har något stipendium du kan sök. Ska du göra något annorlunda som kan väcka uppmärksamhet på ditt sabbatsår (t.ex. cykla genom en kontinent) så kan det finnas möjlighet att få sponsring från olika företag.

 

Planera ditt sabbatsår

Att ta ett sabbatsår kan vara ett stort beslut, det är mycket att tänka på. Här hjälper vi dig steg för steg:

  1. Vad är ditt mål med ditt sabbatsår? Vill du vila ut, se världen, förbättra ditt CV, träffa nya människor eller en kombination av allt detta? Vart vill du åka och vad vill du göra där? För att göra rätt val och få ut så mycket som möjligt av ditt sabbatsår så är det viktigt att komma fram till vad du vill göra först.
  2. Vad är din budget? För att kunna göra en realistisk planering så måste du veta hur mycket pengar du har att röra dig med och om de täcker de kostnader du kommer att ha för resor, mat, boende, studier, försäkring och annat. Det finns dock hopp även om du inte har så mycket sparade pengar, då kan du jobba utomlands eller studera med CSN. Det gäller bara att tänka dig för lite så att du inte lever över din budget.
  3. Välj och hitta aktiviteter för ditt sabbatsår: när du vet vad du vill göra och hur mycket pengar du har att röra dig med så är det dags att bestämma dig för vad du vill göra. T.ex. om det är någon viss skola eller utbildning som du vill läsa på. I det här skedet kan du kontakta oss om du vill ha hjälp med studier utomlands.
  4. Prata med din arbetsgivare: när du har bestämt dig för att ta ditt sabbatsår och vet vad du vill göra så är det dags att prata med din arbetsgivare om du jobbar. Ska du studera under ditt sabbatsår så kan du be om tjänstledighet annars får du antagligen säga upp dig.
  5. Ansök eller boka: om du vill läsa på universitet utomlands eller ta en visumkurs i Japan så är det bra att ansöka i god tid något halvår innan kursstart (eller ett år innan på riktigt högrankade skolor). Språkkurser och andra aktiviteter kan ofta bokas på kort varsel, detsamma gäller flygbiljetter men det skadar inte att vara tidigt ute.
  6. Ansök om visum: om du ska resa/studera utanför EU så kommer du antagligen att behöva ansöka om visum, åtminstone om du ska stanna i landet en längre tid. Om du ska studera så ansöker du om studentvisum efter att du har blivit antagen till en skola utomlands.
  7. Boka boende och ta hand om din bostad hemma: om du planerar att resa runt så behöver du inte boka allt ditt boende i förväg men det kan vara skönt att ha boende klart för den första tiden. Om du ska studera utomlands så kan du ofta boka boende genom din skola. Läs mer om studentboende utomlands. Om du bor själv i Sverige så kommer du också att behöva planera för hur du ska göra med ditt boende här hemma när du är bortrest, t.ex. hyra ut i andra hand och begära tillstånd för det från din hyresvärd/bostadsrättsförening.
  8. Skaffa en försäkring: Det är viktigt att ha en bra försäkring när du vistas utomlands en längre tid, då kommer inte din hemförsäkring att skydda dig längre. Om du ska resa runt, volontärarbeta eller åka på Working Holiday så är det en reseförsäkring som gäller. Via den här länken får du 3% rabatt på Goudas reseförsäkringar. Om du ska studera så är det istället en utlandsstudieförsäkring som gäller, de är billigare. Här får du hjälp att hitta rätt studentförsäkring.
  9. Packa och åka iväg: när du har ordnat allt annat så är det dags att omsätta din dröm till verklighet, packa och åk iväg! Du hittar tips i vår packningslista.

Bon voyage!

Mer information

Läs mer i vår artikel vad kan man studera utomlands.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar